power rangers…

Life February 3rd, 2008

klik untuk gambar yang lebih besar

hohohoh mighty morphin power rangers…. ni la cerita yang aku tengok sejak zaman kanak-kanak rebina lagi… aku rasa start drpd aku darjah satu lagi sampai aku da masuk U… masa kt sekolah menengah dulu… walaupun da besar2 pon ade gak still yang tengok power rangers… petang2 je pegi class tgok cerite ni… x sangka plak dah tua ni pon still tengok lagi cerita ni…tp bes pe…ok kronologi power rangers..

Read the rest of this entry »

kenapa saya suka rumah saya??

Life February 1st, 2008

baru-baru ni aku ada dengar istilah baru…PBSM.. bukan persatuan bulan sabit merah… tapi “Pelajar Balik Setiap Minggu” hohohoho aku tertarik dengan istilah ni sebab aku macam terasa je… memang aku balik rumah tiap2 minggu… housemate aku awal-awal dulu mmg kutuk kaw2 bila aku packing nak balik tiao-tiap hari Jumaat… tp sekarang semua da paham dah… dah x kesah da pon… lantak la ko topo.. hohooho di sini ingin saya tegaskan kenapa saya suka rumah saya..sebelum itu… Murni ialah nama hostel UTeM…Bukannye mana2 gadis…

1) kat rumah saya connection internet laju…..

walaupun hanya guna streamyx 512 kb/s tp still macam langit dgan bumi bila compare dgan connection hotspot yg macam hidup segan mati x mau tu… dan ditambah pula dengan jiran2 yg menggunakan torrent utk mendownload movie2 dan drama bersiri…memang macam celaka sped connection yg aku dapat….

2)saya x perlu risau mati kelaparan di rumah

kat rumah makan free… xpayah susah2 nak beli…makanan ade je kt rumah… tp aku makan sikit je bile kt rumah… tp bila lpak dengan rakan2 serumah.. nafsu makan aku naik dengan mendadak…pagi2 sarapan kt cafe UTeM..pastu lunch dengan banyaknye…. bila balik kuliah p mnum ptg… malam makan lgi.. pastu kol 2-3 pagi makan lg… tu x termasuk makan2 ringan time lecture… tp saya still lapa… bila kt rumah… saya makan 1-2 kali je… samada bfast+lunch pkul 2 & dinner pkul 12mlam or just mkan lunch pukul 5 ptg….

3) jarak Murni dengan rumah saya 20 min++ je..

sebab UTeM wajibkan bdak2 1st & 2nd year dok hostel la saya kene menetap dkat Murni… kalo x mmg xakan nampak langsung kelibat kt murni tu.. baik balik rumah je….

4)di rumah, masa saya lebih teratur..

hohoho kalo kt rumah pagi2 confirm bangun sbuh.. kalo x bangun memang ribut la rumah tu…. compare to kehidupan kt Murni.. Subuh memang la bangun…tp stok subuh gajah je la tiap2 hari…di Murni saya banyak menghabiskan masa menunggu nak loading web site…. di rumah masa untuk menunggu loading tu boleh digunakan untuk prkara lain… hohoho study ke…(kalo study la….):D:D

sampai disini sahaja…banyak lagi sebab kenapa saya suke rumah saya…tunggu la episod seterusnya….;);)hohohoho

p/s: hohohoho entry ni kesan daripada kebosanan yg terlampau ditambah dengan keseronokan dapat pulang ke rumah… sebab tu la penggunaan bahasa yg lain daripada yg lain…hohohohoh

masa…..

Life January 30th, 2008

Demi masa…. sesungguhnya manusia dalam kerugian… melainkan mereka yg beriman dan beramal soleh dan mereka yang berpesan dengan kebanaran dan berpesan dengan kesabaran….(Surah al-Asr: 1- 3)masa…. tu la masalah yg aku tgah cari solution sekarang ni… bukannya aku x cukup masa…. cuma aku xtau macam mana nak uruskan masa…. selama ni, aku punya style kerja, kalo esok nak kene submit malam ni baru start buat dan hasilnya amat memberansangkan…. sama gak time exam… x kira aku dah study banyak mana pon…. malam exam mmg aku x tdo baca balik daripada awal sampai abis… baru aku yakin nk mek exam…. tp sekarang ni… benda tu macam dah x boleh nak apply lagi..aku rasa dah banyak kerja aku tangguh ni… assignment tiap2 hari masuk tp satu pon aku x start lg..yg x bestnya… tu sume kerja grouping… part aku x siap sume x siap….. aku ni solo fighter la… buat kerja sendiri…. sebab tu la kalo kerja group aku suke amek part last…. final editing… semua benda da siap baru past kat aku utk setelkan dan jadikan benda tu projek yg lengkap… kalo nak suruh aku buat intro mmg sampai dateline la confirm x siap….menjelang sem baru ni aku da jadi makin malas dowh… xtau la kenapa…. aku tgok budak lain sume dah ade azam baru… sume semangat je belajar… xtau tau la kalau semua tu plastik belaka… tp aku nampak la ade prubahan sket…. maybe efek result sem lepas kot….tp aku plak macam dah jadi makin teruk… punahlah harapan aku nak dapat 4 flat sem ni…. dengan subjek mate yg bakal menjatuhkan pointer…damn 1st test aku bleh dapat 23% je.. bkan kata nak dapat 4…. nak dapat 3 pon macam terkapai2 je.. sem lepas…aku bleh score pon sbab carry mark.. walaupun pointer xdelah la hebat sgat pon tp… ok gak la… sem ni… aku xtau la macam mana…. aku perlukan kesedaran…. sesiapa ade lebih kesedaran bagi la kat aku sket...time management sem ni mmg hancur… tiap malam asik online je… bukannya buat apa pon… menunggu connection hotspot yang macam hidup segan mati x mau….macam mana la aku nak uruskan masa…. aku mmg xreti nk uruskan bnde tu… dripada dulu lg… jadual punya la banyak aku buat… dengan lengkap dan terperinci…detail sme siap.. nak bangun ppkul berapa… pastu buat apa.. makan berapa lama… tp satu pon xtahan.. paling lama pon 2 hari je… lain sume I go with the flow…. buat je ape2 sampai bende tu siap…….sebagai penutup…sesapa yang ade kesedaran lebih tu silalah pas kt aku sikit… aku mmg dah berada diluar tahap sedar da ni…

p/s: entry ni ditulis sebaik sahaja aku bangun dari tdo yg agak panjang…. claim sebab malam hari Ahad+Isnin aku x tdo langsung….argh..aku baru teringat…. bday kad bya aku xpos lg…..sok bday die..sori la bya…hepi bday….damn aku mmg x reti nak urus masa….

saya anti manusia plastik…

Life January 25th, 2008

manusia plastik hohohoho…. before aku mengarut dngan lebih lanjut lg…definisi manusia plastik dlam post ni bukan la manusi yang dibuat daripada plastik dan tiada kena mengena dengan mereka yg meggunakan plastik surgery…dalam post ni aku fokuskan pada mereka yg bersikap bermuka2.. atau dalam Bahasa Melayu yg lebih indah, talam dua muka… characteristic golongan manusia yg aku agak anti ni adalah seperti berikut… pandang dari luaran, masa kt public, masa dpan org rmai, masa kt dlam kelas…. mereka org yg paling baik budi pekerti… x ubah seperti gadis melayu terakhir… sopan santun je… ckap pon pnuh dengan budi bahasa… segala pertuturan disusun dgan baik agar xde yg tersinggung.. budi pekerti die… mmg menarik minat ibu2 untuk dijadikan menantu… tp kebenarannya… bila org lain x nmpak, perangai dia mmg berubah 100%…. pertuturan yg penuh dengan budi bahasa tu rupanya plastik…. perututran yg pnuh budi bahasa bertukar jaadi caci keji dan umpatan…. budi pekerti yg asalnya menarik minat ibu2 utk jadi menantu bertukar kepada sesalan ibu yg megandung…hohohoho….cukuplah tu… mlas aku nk tulis lgi characteristic mereka….  seriously ak xpham kenapa kita kena buat macam tu…. apa la bestnya bersifat kepura-puraan… ak still blur dowh ngan manusia2 macam ni… kekadang menyampah… tp kekadang cam klaka la plak manusia camni… bes gak la tgok org main ktuk blakg2 ni…. macam baling batu sorok tangan…aku pon xtau nak ckap apa lg psal manusia… dan aku amat berharap ak xkan tergolong dalam golongan manusia2 camni….rakan2 kalau aku berubah jd macam mereka… ketuk la kepla aku sambil tunjuk post ni hohohoho….

p/s: post kali ni banyak menggunakan ayat2 yg bekualiti tinggi disertakan dengan beberapa perbahasa Melayu…:d:d:d

vista oh vista…ep3:improve your computer speed using usb pendrive..

software January 24th, 2008

hohoho aku dah macam ketagih nak buat post pasal vista… ok buat pertama kalinya aku x kutuk vista..satu feature yg aku dah lama tau dalam vista ni tp aku baru berjaya buat semalam… feature tu adalah ReadyBoost.. ingin menambah kelajuan computer anda?? guna pendrive pon boleh…. ok ReadyBoost punye function ni macam jadikan korg punya pendrive jadi macam RAM la… die jadikan korg punye pendrive sebagai memory cache tambahan aku xtau nak translate cache ni jadi BM.. tp senang cerita cache ni memori yg computer boleh access lg cepat dari yg dalam hard disk..cukup la bab pengenalan…. kalau x cukup kt bawah ak bg byak link… so.. macam mane nak jadikan pendrive bertukar jd RAM?? sebelom aku cerita caranya, inginku ingatkan.. bukan semua pendrive boleh buat bende ni.. hanya mereka yang terpilih sahaja… pendrive aku layak ke??? hohohoho ni criteria pendrive yg layak, dipetik dripda wikipedia

  • The capacity of the removable media must be at least 256 MB (250 after formatting)
  • Devices larger than 4 GB will have only 4 GB used for ReadyBoost
  • The device should have an access time of 1ms or less
  • The device must be capable of 2.5 MB/s read speeds for 4 KB random reads spread uniformly across the entire device and 1.75 MB/s write speeds for 512 KB random writes spread uniformly across the device
  • The device must have at least 235 MB of free space
  • NTFS, FAT16 and FAT32 are supported
  • The initial release of ReadyBoost supports one device
  • The recommended amount of memory to use for Windows ReadyBoost acceleration is one to three times the amount of random access memory (RAM) installed in your computer
  • xpaham sebab bahasa dia tnggi sangat??? xpe2 korg bleh check sndri pendrive korg layak x kt list ni..

    cara2nya adalah seperti berikut..

    1) cucuk pendrive anda kt mana2 usb port yang ada..

    2) pergi ke my computer dan right click pada pendrive anda

    3) click properties dan tkan ReadyBoost apabila properties tu keluar.

    4) apabila skrin anda kelihatan seperti ini, bermakna pendrive anda layak dan bolehlah reserve berapa banyak space yg nk guna untuk sistem speed.

    sekiranya anda ada seribu satu persoalan silalah hantarkan komen atau usya link2 ni:-

    web rasmi windows

    FAQ about ReadBoost (ni otai redadyboost punye blog)

    tempat favourite aku, wikipedia…

vista oh vista…ep2:installing adobe photoshop cs3

software January 23rd, 2008

hohohoho ni sambungan episod satu…. sempena sem baru ni laptop aku perlu diperlengkapkan dengan pelbagai software yg beraneka ragam dan rupa… mula2 nak kene install ms SQL server 200o.. lpas tu photoshop plak… mula2 aku ingat install menatang ni sure xde masalah sebab aku dah selalu sangat install cs2 dengan jayanya….dan xkan lah ada compatibility issue degan vista sbab tu version latest..tp tanggapan ku salah sama sekali… cs3 ni pon software durjana gak… saling x tumpah seperti SQL…masa aku click install je die kata ade Internal Error 2739..

mana la aku tau ape kejadahnya error 2739 tu… aku pon dengan hati yang agak panas pergi la mencari solution kt google… ramai gile org yg ade problem yang sama… dorg ckap kena register dll server dalam jscript… mane la aku tau camne nak reg bende alah tu…. aku pon meneruskan lg usaha mencari cara nak reg jscript… tp gak hampa la… banyak blogger yg ajar camne nk reg bende tu dlam vista 64bit… aku pakai 32 je la :-|.. memang xbleh diaplikasikan cara 64 bit kat vista 32 aku ni… di saat aku hampir nak putus asa… aku ada terbaca comment kat situ cara nak reg jscript dlam vista 32 bit…cara2nnya adalah seperti berikut :

1) click start button dan cari cmd dengan menaipnya di tempat search.

2) selepas ketemu, right click pada cmd tu dan pilih run as administrator

3) selepas command prompt terpapar di monitor anda, sila taip regsvr32 jscript.dll

4) dan anda telah berjaya. dan boleh meneruskan cita2 anda untuk memperlengkapkan komputer anda dengan software y agak durjana ini….

juga boleh digunakan untuk perisian Adobe CS3 yang lain seperti Illustrator,Dreamweaver,flash dan lain-lain lagi

special thanks to http://davidgardiner.blogspot.com