macam mana topo boleh dapat nama topo…

Life September 12th, 2008

hoohooho dah lebih 7 tahun aku guna nama topo… bila ade sesi suai kenal je.. aku cakap nama aku topo sume cam pelik je… hohoh sampai ade yang percaya aku cakap nama aku ahmad topo=)) hohoho ramai yang cakap nama topo ni cute…:c tapi sampai sekarang aku tak dapat lagi definisikan cute tu… ramai gak yang tanya mana dapat nama topo.. dan biasanya aku jawab cerita tu dah jadi kisah epik dah.. hoho tapi pada post kali ni aku akan bukak balik kisah epik tu… hohoho terlebih dahulu aku nak nyatakan… kisah epik ni tak menarik pon… cukup lah sekadar untuk pengetahuan mereka yang sibuk sangat nak tau…hohoho Read the rest of this entry »

topo… nak kad raya…

Reviews September 11th, 2008

kad raya Pictures, Images and Photos

hohoho sekarang ni dah semakin sibuk orang bagi kad raya… walaupun sekarang dah wujud teknologi email, sms,mms, dan apa lagi ntah.. tapi kita akan rasa lebih seronok jika dapat kad raya yang real punya.. hohoho.. aku rasa dah lama aku tak bagi kad raya kat orang… ntah la.. rasa cam tak de orang yang nak di bagi.. tahun lepas aku hantar sms je.. hohoho nak mms henset aku tak mampu menanggung teknologi tu.. tapi tahun ni aku terasa cam nak bagi kad raya balik la.. dan pagi tadi aku dapat satu sms dari awek cun kenalan masa matrix dulu yang berbunyi begini:

untuk topo….
ni alamat ak, wlaupun ko x nk ak nk bg jgak.
— alamat terpaksa dirahsiakan—-
pastikan kad raya clour pink dan Besar…Hehehe

aku terkaku seketika… hohoho lama aku tersenyum baru aku balas sms tu… hohohoho gadis yang agak cun dan comel ni berjaya bukak pintu hati aku nak bagi kad raya kat dia… hohoh esok nanti aku carik la kad raya yang pink dan BESAR….

hohohoho ramai jugak blogger2 lain yang nak bagi kad raya pada peminat-peminat mereka… korang pon teringin nak bagi kad raya banyak-banyak kat org lain ??? tapi masalah modal menjadi kekangan??? hohoho tak usah gusar…. kini korang boleh bagi kad raya sebanyak mana yang korang suka pada rakan-rakan dan peminat.. yang yang paling best.. ianya percuma!!! hohohooh

dengan perkhidmatan yang ditawarkan oleh enveluv.com korang boleh menghantar kad raya yang nyata.. kepada sesiapa sahaja di seluruh Malaysia secara percuma… hohoho sempena lebaran ni… mereka menyediakan beberapa design kad raya untuk korang pilih…

sekali lagi aku ulangi… ianya percuma!!! apa yang korang perlu lakukan hanya la mendaftar sahaja… hohoho sesi penghantaran berikutnya adalah pada 16 Sept 2008.. dan dijangka sampai pada 21-25 Sept.. hohoho sempat lagi sebelum raya…

p/s: jika ada sesiapa nak aku hantar kad raya kepada mereka melalui enveluv.com ni.. sila la beri alamat anda di contact page ye… jangan bagi kat ruangan komen!!!

mengenali kota A Famosa bersama topo…

Reviews September 10th, 2008

setiap hari semakin ramai yang datang ke blog ni dengan menggunakan keyword kota A famosa… tapi aku rasa memang mereka akan kecewa sebab aku tak pernah pon menulis apa-apa tentang kota A Famosa… aku tak tau la mana datang keyword ni boleh sesat kat blog aku.. so untuk tidak mengecewakan korang… aku akan menulis serba sedikit tentang kota A Famosa..

ok sebelum tu ni beberapa gambar kota A Famosa yang aku berjaya cari.. pergh susah jugak nak cari gambar ni… janagn klik gambar di bawah dan klik next untuk gambar seterusnya…

Read the rest of this entry »

topo pon suka blog kamu…

Reviews September 9th, 2008

hohoho satu lagi award… kali n bukan datang dari awek cun lagi:((…hohoho mungkin bloggers yang berstatuskan awek cun dah tak nak bagi award lagi kat aku… ok award ni datangnya dari pasangan suami isteri bloggers.. zariel & azie hohoho cam best je buat blog sama-sama..hohoho mungkin aku pon patut cari awek blogger jugak la…:-v… ok.. seperti yang pernah aku katakan dahulu… aku tak nak bagi award ni pada sesiapa… tapi aku akan mereview blog yang bagi award ni.. hohohoho dan kepada en Zariel dan cikgu Azie… jika anda tidak suka entry ini.. sila la bagi tau.. akan ku delete entry ini secepat mungkin….

hohohoh secara jujurnya aku cakap… zarilazie.blogspot.com memang selalu membuatkan aku jeles… dia punya template memang selalu meletup2… kalau sekali pandang.. macam tak percaya je blog tu guna blogspot… hohoho dah sebijik macam blog wordpress dah… blog tu punya paras rupa lagi cun dari sesetengah blog yang menggunakan wordpress…

ok seperti yang aku nyatakan kat atas… blog ni milik pasangan suami isteri.. Zariel dan Azie… hohoho so maknanya ada 2 penulis la… hohohoho kononnya blog ni untuk kenangan mereka bersama sebab 2-2 ni duk berjauhan.. hohoho yang sorang tu jadi cikgu kat Sabah.. dan sorang lagi kerja kat Putrajaya.. ( hohoho fakta yang topo sendiri kurang pasti…:D nak tau tanya diorang sendiri..hohoho ) selama ni Azie jadi penulis tetap blog ni.. manakala Zariel jadi tukang makeup blog je..hohoho kadang-kadang je menulis… tapi.. selepas peristiwa berdarah ni :-v … Azie dah kurang menulis.. dan sekarang ni Zariel plak yang menjadi penulis separa tetap.. hohoho

hohoho aku rasa cukup lah review ringkas ni.. aku baru habis sahur… sekali lagi ingin aku nyatakan…kepada en Zariel dan cikgu Azie… jika anda tidak suka entry ini.. sila la bagi tau.. akan ku delete entry ini secepat mungkin…. blog korang memang mantap.. cun dan meletup… hohohoho

aktiviti topo bila server down…

Blogging, Life September 7th, 2008

yeah..akhirnya gian aku nak menulis dalam blog ni terubat gak.. hohoho mintak maaf la banyak-banyak kepada korang yang cuba nak masuk blog topo ni semenjak rabu malam hari tu… hohoho server blog ni kene serangan DDoS la… apa tu DDoS??? rujuk sini…

sepanjang 4 hari blog ni down.. aku bosan giler dengan internet ni.. banyak aktiviti mengarut yang aku buat dengan internet ni..hohooh antara aktiviti yang aku buat sepanjang blog aku down…

update twitter…

hohoho aku rasa dah 2 bulan lebih dah aku tak update twitter tu.. cam bosan je…hohooh tapi bila blog aku down.. tiap2 hari aku update twitter.. nak inform pasal blog yang down ini dan mengadu bila la blog aku ni nak up…:-v hohoh kalau berminat nak follow topo kat twitter??? sila la…

belajar guna facebook…

hohoho dah agak lama aku buat akaun facebook ni.. tapi tak pernah update… hohoho so bila blog dah down… dan dah tak tau apa nak buat… tetiba plak aku teringat aku ade akaun facebook.. hohooh so aku pon mula la mengkaji macam mana nak guna facebook ni… tapi sebab blog ni dah up.. aku rasa facebook aku bakal bersawang kot..hohoho nak nak tolong topo belajar guna facebook??? sila la…

berpetualang kat binagara.com

hohohoh kepada yang masih tak tau apa itu binagara.com… “BiNaGara adalah permainan yang berasaskan teks yang boleh dimain oleh kesemua lapisan masyarakat … Mudah dipelajari dan amat menyeronokkan…” hohoho kiranya macam korang bina satu negara.. pastu majukan negara tu kaw2..pastu pi la serang negara orang lain untuk jadi yang terhebat..hohooh nak berpetualang dengan topo kat binagara.com??? sila la…

layan Upin dan Ipin..

hohoho aku memang suka cerita ni.. best gila.. so bila blog aku down.. aku pergi la melepak kat web upin & ipin ni.. hohoho kat sini ade full episod video. dari season satu dulu sampai la yang Upin & Ipin Setahun kemudian ni.. hohoho dulu ada high definition video.. hohoh best gile.. gambar terang gila… cam tengok kat tv je.. tapi sekarang da takde… ade versi youtube je kat situ.. hohoho nak layan Upin & Ipin dengan topo??? sila la…

bermain email.. dan menyemak kat shoutbox org lain…

hohoho seperti yang aku tulis awal-awal tadi.. gian aku tak dapat menulis kat blog ni.. so untuk melepaskan gian aku pon menghantar email kepada support serverfreak.. hohooh tanya khabar.. da makan ke blom..=)) hohoho dan tak sampai 10 minit je dia da balas dah.. hoohhoho tak cukup dengan itu.. aku pon pergi la menyemak kat shoutbox org lain utk melepaskan gian menulis.. hahahaha terima kasih la pada zariel, extremist thinker, blogmenjerit, menteil sebab tak halau aku masa aku menyemak kat shoutbox mereka…

p/s: adeh.. banyak la plak web yang down…semenjak 2 menjak ni… shoutmix pon down…:((

apa itu serangan DDoS…

Reviews September 4th, 2008

hohoho seribu kemaafan dipinta kepada mereka yang cuba nak melayari topotato.com sejurus selepas berbuka puasa semalam…. hohoho serverfreak kena serangan DDoS la… tu yang blog ni down seketika… hohoh bukan blog ni je.. banyak lagi blog yang bernaung bawah serverfreak down… hohohoho nantikan je la post dari mereka… ok utk post kali ini aku nak memperkenalkan secara ringkas apa itu DDoS… diulangi sekali lagi… secara ringkas.. satu lagi pemberitahuan…banyak kandungan dalam post ni aku ambil dari pelbagai sumber…credit akan diberikan di penghujung post…

DoS dan DDoS

sebelum meperkenalkan apa itu DoS dan DDoS ingin dinyatakan di sini serangan DDoS bukanlah akibat dari virus tetapi ia merupakan satu cara bagi “Hackers” untuk mengelak atau menghalang pengguna yang sah dari mengakses ke computer atau server… DoS adalah singkatan kepada Denial of Service manakala DDoS adalah bermaksud Distributed Denial of Service..

kebiasaannya, pengguna hanya perlu menghantar pesanan kepada pelayan untuk mendapatkan pengesahan. Setelah disahkan, pelayan akan menghantar pengesahan kepada pengguna semula. Setelah itu barulah pengguna diberi laluan ke pelayan…

tapi bila serangan DoS berlaku, penyerang akan menghantar beberapa pesanan pengesahan kepada pelayan dengan alasan untuk memenuhi ruang pelayan tersebut. Kesemua pesanan akan mempunyai alamat yang palsu apabila cuba dikembalikan, jadi pelayan akan cuba mencari pengguna-pengguna ini terlebih dahulu apabila ia cuba mengembalikan pengesahan pesanan tadi. Seterusnya pelayan akan berhenti seketika sehingga memakan masa beberapa minit sebelum menutup sambungan tersebut. Setelah selesai menutup sambungan tersebut, penyerang akan menghantar lagi beberapa pesanan palsu sekali lagi dan proses akan bermula sekali lagi. Sekaligus akan mengikat perkhidmatan tersebut tanpa putus-putus. (Bushak, 18/10/2006)

secara analogi…

hohoho aku sangat yakin ayat-ayat kat atas tu memang susah nak difahami… agak sukar untuk buat terjemahan la… hohoho sebab itu aku mencari cara yang lebih mudah utk menerangkan pasal DDoS ni.. hohoho dan akhirnya aku terjumpa post oleh vandgardx dekat forum carigold.com… hohoho walaupun post tu dah lebih 2 tahun… tapi aku rasa boleh guna lagi.. hohoho kalau korang malas jugak nak fahamkan analogi ni.. aku dah tukarkan jadi piktograf.. hohooh… ok.. menurut analogi vangardx..

analogy dos attack

analogy dos attack

Ada la sorang awek ni nak takel Ahmad ni. Nama dia Siti. Oleh sebab syok sangat ngan Ahmad ni Siti pun call la Ahmad. Bila telefon ahmad bunyi jer Ahmad pun angkat telefon.. tapi Siti diam jer, malu2 kucing la pulak. pastu Siti letak.. dan dia ulang banyak2 kali sampai la Ahmad ni dah penat.. tenaga pun dah takde… asyik angkat telefon tapi takde orang cakap.. oleh sebab penat, Ahmad pun berehat nak ilangkan penat… Pada masa yang sama Siti tu terus menerus calling Ahmad tu isnin-Ahad, 24 jam, seribu kali sehari. Ntah macam mana kawan Ahmad nama nya Ali nak mintak Ahmad duit yang Ahmad hutang. so Ali pun call Ahmad… tapi yang peliknya tiap kali Ali call jer.. kuar suara awek cakap ” Line is busy, please try again later”… ceh kata Ali dalam hati… ni mesti tak nak bayar duit aku la ni…

+hehhe.. tu jer la yang aku paham… so kiranya Siti ni la yang buat DOS kat Ahmad… sampai member dia Ali tak dapat nak kutip duit… kalau dalam bahasa komputer Siti ni macam hacker la..

kalo untuk DDoS plak.. anggap la selain siti, Ahmad ada lebih ramai lagi peminat macam Aminah,Jenny,Suraya,Kalsum dan lain-lain… pastu mereka semua melakukan aktiviti yang sama seperti Siti lakukaan di atas.. hohooh maka terjadi la DDoS attack..

hohoho cukuplah post pasal DDoS ni.. aku rasa cukuplah untuk newbie macam aku ni tak ternganga mulut bila orang lain cerita pasal DDoS..hohoho kepada yang lebih arif… tolong la betulkan mana yang silap sesungguhnya aku masih lagi remaja belasan tahun yang baru belajar….:D

p/s: kalau korang nak lebih lagi.. tanya la en google sendiri.. hohoho aku da tak larat nak tanya da…