mengenali apa itu UTeM Bloggers United bersama topo..

October 26th, 2008 24 Comments   Posted in UTeM

yubiyu

yubiyu adalah singkatan kepada UTeM Bloggers United (UBU) yang diwujudkan pada Mac 2008 (12 Mac 2008) untuk tarikh lebih tepat.. ditubuhkan oleh blogger UTeM topo dan razifmustapha dengan kerjasama yang baik oleh bloggers UTeM lain yang cool..  komuniti ini tidak didaftarkan pada mana-mana badan berkanun dan juga badan-badan kerajaan di Malaysia… logo dicipta oleh saudara razifmustapha dan dihijaukan oleh topo.. hohoho warna asal adalah biru.. dan topo benci biru.. 😀 untuk melihat senarai blogger yubiyu yang berjaya dikenal pasti.. sila klik sini.. atau pon di blog razifmustapha dan juga di blog chokilala

Read the rest of this entry »

naik semester = visitor turun….

July 9th, 2008 3 Comments   Posted in Life, UTeM

hohoho seperti yang aku cakap dulu.. semester baru dah bermula…bosan giler.. dah la pindah hostel yang sangat x best.. kecik giler bilik tu.. lagi kecik dari masa aku dok murni dulu..tapi yang bestnya semester baru ni… adalah jadual aku.. hohoho isnin dengan selasa klas sampai pukul 10 malam… ada sejam-dua je break… pastu hari rabu dengan Jumaat xde klas langsung hohoho… belajar dua hari sampai lebam.. pastu public holiday…:d tapi yang xbest nya hari khamis ade satu kelas kol 2 :(( aku dah try pindahkan xdpat gak… ~X( tension aku.. hohoh kalo tak boleh cuti dari rabu sampai ahad… hohohoho

macam biasa lah.. bila naik sem masalah biasa akan timbul..masalah ketiadaan internet…:(( hohoho lepas aku pergi kursus.. lepas tu pergi jadi fasi kat UTeM dan pastu semester baru bukak…. visitor aku jatuh dengan sgat mendadak… hohoho sedih gile aku… tgok average visit ade 10 orang je.. hohoho slalunya paling sikit pon ada la dalam 60++ macam mana la kau nak mengatasi masalah ni…nak kena belajar SEO ke???hohoho sementara ada connection ni aku nak tulis banyak-banyak post la… pastu set time publish.. idea datang lah kepada ku…. so kalau comment kalian tak dapat respon atau jeritan korang xberbalas…mintak maaf la banyak-banyak ye…

p/s: apsal la semenjak 2 menjak ni post ak sume pendek-pendek belaka… hohohoho

semester baru kat UTeM..

July 5th, 2008 5 Comments   Posted in Life, UTeM

hohoho baru je habis minggu haluan siswa kat UTeM.. hari ni dipenuhi dengan aktiviti tidur je… penat giler ooo… aku sampai rumah je pagi td terus tdo.. nak dekat maghrib baru bangun..pastu sambung lagi tidur.. hohoho pancit giler… tapi aku agak enjoy jadi fasi ni… bukan sebab dapat awek baru ye… disini aku ingin tegaskan… aku tak carik awek pon…. hohohoho dah jangan tanya lagi…. aku xde mintak satu nombor pon… xkira la freshie2.. mahupun kakak-kakak fasi… walaupun ada gak la kakak2 fasi yang cun-cun..hohoho sure kembang setaman diorang ni=))

ok habis cerita MHS. lagi dua hari semester baru bukak.. hohoho semester ni penuh dengan cita-cita… aku nak dpat dean list sem ni… jealous aku dgan bdak2 yang selalu dapat dean list kat kelas aku tu… satu lagi.. aku nak lebih aktif lagi la kat UTeM ni.. nak join macam-macam aktiviti… hohoho cam best je.. nak penuhi masa remaja aku dengan pelbagai pengalaman…=)) aku nak belajar macam-macam lagi benda baru, nak Belajar SEO, nak belajar illustrator, nak belajar amek gambar, nak belajar flash, nak belajar design template.. dan macam-macam lagi…

aku rasa cukup lah apa yang aku tulis ni… seriously aku mengantuk lagi ni.. nak sambung tidur..disini aku nak mengambil kesempatan nak mintak maaf la kepada pelajar2 baru UTeM ( kalo korang baca la blog aku ni..) sebab aku snap gambar korang masa tgah syok tido time ceramah… hohoohoh sekian..

minggu haluan siswa UTeM #1..

June 30th, 2008 6 Comments   Posted in UTeM

hohoho seperti yang aku khabarkan beberapa hari lalu,aku menjadi fasilitator untuk program minggu haluan siswa (MHS) kat UTeM.. hoohoho semalam merupakan hari pendaftaran.. penat gak la.. sebab kerja aku meraya-rayau mencari gadis cun untuk ditangkap gambar… hohoho tapi aku rasa UTeM dah ketandusan gadis-gadis cun la… aku tak jumpa ramai pun yang cun.. ada la dua tiga orang.. agak kecewa gak la…so kepada rakan-rakan sekalian.. jangan lah tanya aku dapat awek cun ke tak.. hohoho jawapannya tiada..

aktiviti semalam hanyalah ceramah aluan je.. takde apa yang menarik pon.. pastu bahagi kumpulan… hohoho aku team2 awal.. lama gila LDK.. malam tu sepatutnya aku just perkenal diri je… tapi sebab masa lama gila…bdak2 lain nak bagi kumpulan lagi… hohoho dah berapa banyak game dah aku kuarkan malam tadi.. ohoh jap lg xtau la nak buat pe lagi.. dok termenung je la ye adik2…hohoho:-))

untuk pengetahuan korang sekarang ni aku tengah dok lipat buletin kt hal ehwal pelajar.. hoho kata biro penerbitan..satu lagi aku dapat detect beberapa bdak2 yubiyu @ UTeM Bloggers United yang masuk sebagai direct entry.. oo semalam korang siap main misscall aku ye..aku dapat je tangkap pic korang tiap2 hari aku letak kat buletin ngan montaj.. hohoho

ok la.. banyak lagi buletin aku nak kena lipat ni.. pastu kena lari pi tempat LDK plak… hohooh sekarang pukul 1.25.. LDK pkul 2.. hohoho kalo xsempat aku pas je la kat org lain… sori la ye adik2 hahahah abang topo bizi =)) hahaha geli aku sebut…

topo jadi fasi UTeM…

June 27th, 2008 8 Comments   Posted in Life, UTeM

setelah menghilang selama 5 hari.. hohoo aku kembali… seperti yang pernah aku ceritakan dalam post nak Belajar SEO, aku pergi manjalani kursus utk jadi fasilitator di UTeM.. hohoho dan esok aku akan memulakan tugas sebagai fasilitator kat UTeM.. so kalo ade mereka yang bakal belajar kat UTeM tu… carik la seorang fasi yang sangat “baik” bernama topo… hahahahahahah

ok semasa aku pergi kursus blog aku ni terbiar je.. hohoho seb baek la ramai rakan-rakan yang rajin tengok-tengokkan blog ni.. terima kasih la banyak-banyak… satu satu bnde yang menarik minat aku semasa aku meninggalkan blog ni.. ramai yang datang ke blog ni dengan keywords yang berkaitan dengan UTeM.. hohoho so satu je aku boleh cakap pasal UTeM.. aku enjoy belajar kat UTeM. dan aku harap org lain pon especially yang baru nak masuk UTeM akan turut enjoy jugak…

satu lagi.. semasa minggu orentasi tu nanti aku akan menjadi photographer amatur… hohohoo jika anda  pelajar baru sesi ni… yang juga merupakan seorg yg cam whore.. sila la sebut topotato.com kat mana2 photographer yang korang jumpa.. untung-untung korng jumpa aku… hohoho banyak la gambar korang yang aku snap nanti.. hahaha :-))

kalau takde aral melintang aku nak update blog ni tiap-tiap hari mase orentasi nanti.. tapi memandangkan banyak aktiviti orentasi akan di buat di Kampus Tetap Durian tunggal.. ungkin aku xdapat buat macam tu.. broadband xde lagi dekat kampus baru tu..tapi kalau aku dapat connection je memang confirm aku buat post update orentasi tiap-tiap hari.. tapi kalau xde connection terpaksa la mintak jasa baik rakan-rakan sekalian tolong tengok-tengokkan blog ni…hohoho visitor dah banyak lari la… mintak maaf la banyak-banyak…

topo menghitung hari nak habis cuti…

June 21st, 2008 6 Comments   Posted in Life, UTeM

ok entry ni memang takde apa-apa tujuan pun.. sebab tu aku tak submit kat mana-mana.. hanya sekadar contengan kosong..sempena menghitung hari-hari terakhir sebelum habis cuti….

keputusan untuk kemasukkan ke universiti sesi 2008/2009 baru je diumumkan 3-4 hari yang lepas..atau lebih tepat lagi 18 Jun.. bagi mereka yang berjaya tahniah diucapkan.. kononnya mereka akan daftar pada 29 Jun ..aku pon tak tau tarikh yang tepat….tak kisah la diorang nak daftar bila… tapi aku sendiri tak tau bila nak daftar balik masuk UTeM ni…aku tanya rakan-rakan lain.. sume tanya aku balik.. hohooh lalu keluar la fatwa dari pelbagai pihak..

ok kononnya pelajar perempuan lebih ramai dari pelajar lelaki bagi sesi ni… memang tiap-tiap tahun pun perempuan lagi ramai kan…lagi ramai la awek2 yang masuk UTeM… harap2 la ramai awek direct entry yg cun masuk kelas aku.. jap2… perempuan lagi ramai masuk Universiti… tapi… kat UTeM laki lagi ramai dari perempuan…adeh musnah harapan aku 8-|… jap2…tapi lagi sekali…course aku ftmk… perempuan yang sikit tu pun kebanyakkan nye masuk ftmk… hohoho last sem klas aku ada 7 org je lelaki yang macho bergaya.. laen sume perempuan… harapan bersinar kembali…:D

cuti dah nak habis tapi macam-macam benda lagi aku tak dulu masa hari pertama cuti perancangan bermacam-macam contohnya..

  1. nak belajar guna illustrator sampai hebat… hohoho hasilnya.. malam ni baru aku sentuh illustrator tu.. dan hasilnya tu favicon kat atas tu.. ok tak? kalau rasa-rasa tak ok…. tolong la buatkan satu.. aku buat benda ni lama gila.. bkan lama nak design.. hohooh lama nak carik kat mana bulatan.. lama nak carik camna nak tukar saiz.. dan yang paling lama sekali.. nak cari camne nak save jadi png… rasa cam masa mula-mula belajar guna paint je dulu…
  2. nak belajar buat theme sendiri… hohooh hasilnya… aku berjaya… terima kasih pada tutorial dari small potato.. (aku taknak bg link sebab aku kecewa dengan owner baru blog tu….)walaupun baru plain theme.. aku sangat berpuas hati… aku akan pertingatkan lagi dari masa ke semasa… kenapa la aku baru start buat benda tu minggu lepas… kalau bulan lepas aku start sure sekarng ni dah gempak dah theme tu… takpe-takpe.. akan ku cuba lagi dengan lebih gigih masa depan..
  3. kononnya nak study subjek next sem.. hohoho habis aku amek soft copy nota siap dengan assignment dari member aku.. lebih 1Gig tu saiz die.. hohoho hasilnya… aku berjaya.. tapi aku berjaya baca satu muka surat je… tu pun masa minggu pertama cuti…lepas tu.. jadi perhiasan je dalam D..
  4. aku pun dah tak ingat apa lagi cita-cita aku sebelum cuti dulu… hohoh tapi aku rasa cita-cita aku yanng paling berjaya adalah makan durian dengan sepuas-puasnya… hohoho banyak gila aku makan durian.. dan sekarang tiap-tiap hidangan aku mesti ada tempoyak disisi… aku memang gemarkan tempoyak…=p~

cukuplah tu mengarut..bila la agaknya aku kena daftar balik kat UTeM ni… #-o