Tahukah anda ada lebih 100 url yang boleh digunakan untuk masuk ke laman web intel.com

September 15th, 2010 3 Comments   Posted in tutorial

Korang tau tak yang kita boleh set banyak url untuk masuk ke laman web kita dengan menggunakan fungsi redirects domain. Contohnya katakanlah tetiba aku gatal tangan nak beli domain nazrien.my tapi tak tau nak buat apa dengan domain tu. Aku boleh redirect domain tu pi ke blog ni. Nanti korang boleh masuk ke blog ni dengan menggunakan url topotato.com ataupun nazrien.my tadi. Itu contoh je ye, tapi apa yg lagi hebat, untuk masuk ke laman web intel.com, terdapat lebih 100 url yg boleh digunakan antaranya adalah: Read the rest of this entry »

mari memasang watermark pada gambar…

November 9th, 2009 28 Comments   Posted in tutorial

ok selepas GC menjadi satu fenomena ramai dinasihatkan supaya meletak watermark pada gambar masing-masing.. mana la tau kalau gambar kalian termasuk dalam GC nnt boleh la dapat trafik free.. 😛 tapi apa tu watermark? nak kena renjis dengan air dulu ke gambar sebelum diupload kat facebook dan sebagainya? hahah teruskan membaca.. Read the rest of this entry »

membudayakan penggunaan google bersama topo…

June 3rd, 2009 25 Comments   Posted in tutorial

Internet menjadi kegilaan semua orang masa kini tapi malangnya banyak masa yang berharga terbuang di internet hanya dengan melayari laman web lucah, friendster,myspace dan lain-lain yang tak berguna.. hohoho facebook dimaafkan.. hahaha aku main game kenal bendera+ibu negara kot kat facebook.. dan sangat malang bagi mereka ni kerana banyak informasi yang mudah didapati di internet ni dan lebih mudah lagi jika adanya batuan google..

oleh itu aku rasa nak jalankan satu kempen khas membudayakan penggunaan google.. untuk siri pertama ni aku nak kongsikan tips untuk memperkasakan carian google sebab aku dah semakin bosan dengan budak sekolah yang menghabiskan masa buat benda yang bukan-bukan kat internet tapi akhirnya satu maklumat pon tak dapat.. dan sesuka hati je suruh aku carikan maklumat untuk dia.. hahah sori la beb.. aku memang pantang orang yang nak kena suap je semua benda ni.. oleh itu marilah membudayakan penggunaan google bersama topo..

image credit to mike dougherty

image credit to mike dougherty

Read the rest of this entry »

memperkacakkan email yang dihantar bersama topo…

May 2nd, 2009 14 Comments   Posted in tutorial

sejak kebelakangan ni aku sering berurusan menggunakan email.. ye la kan.. teknologi dah maju.. hoho kena guna semua kemudahan yang ada.. kalau tak tu kira kufur nikmat tu.. hohoho dan ada satu benda yang menarik minat aku semenjak dua menjak ni.. iaitu background yang terdapat pada beberapa email yang aku terima.. hoho diingatkan sekali lagi.. background image ye.. bukan embeded image.. setelah membuat kajian beberapa ketika aku tetap tak menjumpainya.. hoho nasib baik la ada rakan yang membantu.. kredit khas ditujukan kepada beliau.. nak tengok apa rupa email yang diperkacakkan itu? hohoho ini cubaan yang aku lakukan dari email yahoo aku manghantar ke gmail..

email yg kacak..

email yg kacak..

nak tau macam mana nak buat? hohoho sila baca sampai habis.. Read the rest of this entry »

cari keyword di address bar firefox…

February 7th, 2009 6 Comments   Posted in tutorial

hohoho lama aku fikirkan tajuk yang sesuai untuk post ni.. hohoho macam pelik je tajuk ni… kepada yang masih blur dengan tajuk diatas tu.. secara mudahnya apa yang aku ingin sampaikan adalah bagaimana korang boleh search apa-apa keyword hanya dengan menaipnya di address bar firefox sahaja.. tak perlu ke laman search engine.. aku ingatkan ramai yang dah tau.. tapi bila aku post kat twitter je.. takde respon pon dari orang lain..dan bila aku terbaca post dari blogjer berkenaan dengan benda ni.. aku rasa aku nak tambah sikit la.. teruskan membaca kalau ingin tahu ye..

hohoho search kat address bar je..

hohoho search kat address bar je..

Read the rest of this entry »

topo membuat teks mengikut laluan guna Adobe Illustrator…

September 22nd, 2008 11 Comments   Posted in tutorial

hohoh panjangnya tajuk… susah nak translate jadi Bahasa Melayu..ok korang ingat tak aku pernah cakap nak jadikan blog ni berilmiah sikit.. hohoh inilah ilmu yang pertama.. satu tutorial yang sangat basic khas untuk diri aku dan rakan-rakan yang akan menduduki lab test Adobe Illustrator petang esok.. hohooh cara-cara membuat tulisan yang mengikut laluan (path) dengan menggunakan Adobe Illustrator…macam biasa la ye… klik untuk paparan yang lebih jelas…
Photobucket
mula-mula sediakan bahan-bahan seperti gula, garam, tepung dan sedikit minyak.. Read the rest of this entry »