kenapa topo sayang IE8…

July 28th, 2009 28 Comments   Posted in software

jika kalian mengikuti topo di twitter pasti korang tau yang aku kini peminat ttegar IE8.. hohoho setelah dikecewakan beberapa kali oleh firefox.. aku mengambil keputusan untuk berhenti gunakan firefox selama 24jam suatu ketika dulu.. tapi tetap juga menghadapi kekecewaan lalu aku mengambil langkah drastik utk membuang terus firefox daripada laptopku… hohooho

sayang IE8

sayang IE8

teruskan membaca untuk mngetahui kenapa aku lebih gemarkan IE8 berbanding firefox 3.. hohooh Read the rest of this entry »

vista oh vista…kecil sangatla!! sakit mata nak baca

February 26th, 2008 4 Comments   Posted in software

setelah aku menulis 2 post kisah dongeng x masuk akal… kini topo kembali dengan satu lagi entry berkaitan dengan windows vista….kepada pengguna vista yang mempunyai tahap kerabunan yang melampau… jangan jadikan ianya satu alasan untuk tidak membaca entry2 dongeng panjang aku yang hanya bersaizkan 10@12… aku pon xsure… jangan la merungut di depan komputer apabila sesuatu entry atau gambar yang dipaparkan terlalu halus dan sukar untuk dilihat… hohohoh tutup intro.. di vista terdapat satu tool seaakan magnifying glass yang membolehkan anda zoom sehingga 16x dari saiz biasa… feature ni adalah magnifier….

magnifier di vista

klik kalau x cukup nampak…

kat mana feature ni??? pergi ke control panel dan tekan ease of access center… di situ terdapat start magnifier… klik la dan lihat lah paparan di skrin anda dengan lebih jelas… jgan jadikan lagi saiz sebagai alasan… size does not matter… hohoohoh

p/s: entry ni sebenarnya bersempena spec baru aku…. hohohoho kini aku dapat melihat dunia dengan lebih jelas….:-b:-b

vista oh vista…ep3:improve your computer speed using usb pendrive..

January 24th, 2008 5 Comments   Posted in software

hohoho aku dah macam ketagih nak buat post pasal vista… ok buat pertama kalinya aku x kutuk vista..satu feature yg aku dah lama tau dalam vista ni tp aku baru berjaya buat semalam… feature tu adalah ReadyBoost.. ingin menambah kelajuan computer anda?? guna pendrive pon boleh…. ok ReadyBoost punye function ni macam jadikan korg punya pendrive jadi macam RAM la… die jadikan korg punye pendrive sebagai memory cache tambahan aku xtau nak translate cache ni jadi BM.. tp senang cerita cache ni memori yg computer boleh access lg cepat dari yg dalam hard disk..cukup la bab pengenalan…. kalau x cukup kt bawah ak bg byak link… so.. macam mane nak jadikan pendrive bertukar jd RAM?? sebelom aku cerita caranya, inginku ingatkan.. bukan semua pendrive boleh buat bende ni.. hanya mereka yang terpilih sahaja… pendrive aku layak ke??? hohohoho ni criteria pendrive yg layak, dipetik dripda wikipedia

  • The capacity of the removable media must be at least 256 MB (250 after formatting)
  • Devices larger than 4 GB will have only 4 GB used for ReadyBoost
  • The device should have an access time of 1ms or less
  • The device must be capable of 2.5 MB/s read speeds for 4 KB random reads spread uniformly across the entire device and 1.75 MB/s write speeds for 512 KB random writes spread uniformly across the device
  • The device must have at least 235 MB of free space
  • NTFS, FAT16 and FAT32 are supported
  • The initial release of ReadyBoost supports one device
  • The recommended amount of memory to use for Windows ReadyBoost acceleration is one to three times the amount of random access memory (RAM) installed in your computer
  • xpaham sebab bahasa dia tnggi sangat??? xpe2 korg bleh check sndri pendrive korg layak x kt list ni..

    cara2nya adalah seperti berikut..

    1) cucuk pendrive anda kt mana2 usb port yang ada..

    2) pergi ke my computer dan right click pada pendrive anda

    3) click properties dan tkan ReadyBoost apabila properties tu keluar.

    4) apabila skrin anda kelihatan seperti ini, bermakna pendrive anda layak dan bolehlah reserve berapa banyak space yg nk guna untuk sistem speed.

    sekiranya anda ada seribu satu persoalan silalah hantarkan komen atau usya link2 ni:-

    web rasmi windows

    FAQ about ReadBoost (ni otai redadyboost punye blog)

    tempat favourite aku, wikipedia…

vista oh vista…ep2:installing adobe photoshop cs3

January 23rd, 2008 9 Comments   Posted in software

hohohoho ni sambungan episod satu…. sempena sem baru ni laptop aku perlu diperlengkapkan dengan pelbagai software yg beraneka ragam dan rupa… mula2 nak kene install ms SQL server 200o.. lpas tu photoshop plak… mula2 aku ingat install menatang ni sure xde masalah sebab aku dah selalu sangat install cs2 dengan jayanya….dan xkan lah ada compatibility issue degan vista sbab tu version latest..tp tanggapan ku salah sama sekali… cs3 ni pon software durjana gak… saling x tumpah seperti SQL…masa aku click install je die kata ade Internal Error 2739..

mana la aku tau ape kejadahnya error 2739 tu… aku pon dengan hati yang agak panas pergi la mencari solution kt google… ramai gile org yg ade problem yang sama… dorg ckap kena register dll server dalam jscript… mane la aku tau camne nak reg bende alah tu…. aku pon meneruskan lg usaha mencari cara nak reg jscript… tp gak hampa la… banyak blogger yg ajar camne nk reg bende tu dlam vista 64bit… aku pakai 32 je la :-|.. memang xbleh diaplikasikan cara 64 bit kat vista 32 aku ni… di saat aku hampir nak putus asa… aku ada terbaca comment kat situ cara nak reg jscript dlam vista 32 bit…cara2nnya adalah seperti berikut :

1) click start button dan cari cmd dengan menaipnya di tempat search.

2) selepas ketemu, right click pada cmd tu dan pilih run as administrator

3) selepas command prompt terpapar di monitor anda, sila taip regsvr32 jscript.dll

4) dan anda telah berjaya. dan boleh meneruskan cita2 anda untuk memperlengkapkan komputer anda dengan software y agak durjana ini….

juga boleh digunakan untuk perisian Adobe CS3 yang lain seperti Illustrator,Dreamweaver,flash dan lain-lain lagi

special thanks to http://davidgardiner.blogspot.com

vista oh vista…ep: nk install SQL server 2000

January 20th, 2008 5 Comments   Posted in software

hohoho menjelang semester baru ni makin banyak software yg nak kene install dalam laptop kesayangan aku ni… hohoho makin berat la menatang ni…antaranya software yg mencabar minda nak install adalah Adobe Photoshop cs3 & SQL server 200o… hohoohoh dlam rmai2 budak dlam class… aku ngan room mate aku je yg boleh install 2-2 software 2 dgan jayanya dlam window vista… mulakan kisah dengan kronologi SQL server… dah la ssah nk carik pirate software.. beberapa hari gak la aku dan rakan2 jd kutu rayau carik software 2 kat bandaraya Melaka bersejarah ni…. sume kdai xde SQL 2OO0…yg ade sume 20o5… aku pon ade SQL 2005.. xpyah ssah2 nk carik kt kdai… tu baru satu hal…suatu hari aku jumpa la softwre ni drpd member aku… tp dia ckap die xleh nk install kt vista die… aku da mula panas dah.. ssah2 carik tp xleh install… sebelum aku cuba kat vista aku.. aku buat la research sket2.. mne la tau ade yg bleh bg solution… tp bile aku bkak lman web microsoft.. die kate mmg vista x compatible dengan SQL 200o… die kata SQL tu da season sgat.. x layak install dalam vista.. aku da berapi da time tu… tp seb baek la ade mamat ni kate die bleh install dlam vista dgan jayanya… hohoho sinar harapan muncul kembali…aku pon cuba la meinstall SQL 200o dlam lappy ku… setelah berpenat lelah dan menggunakan teknik cuba jaya dngan banyaknya… eureka!! vista ku mampu nk support SQL server 200O… lpas je aku berjaya install software durjana tu, banyak la latop2 yang beraneka ragam dan rupa menyembah di depanku meminta diri mereka juga diinstall dgan softwre durjana itu… tp apa kan daya…. dalam banyak2 laptop tu… aku mpu nk install satu je… yg laen sume x layak diperlengkapkan dengan SQL 200o…pelbagai aneka ragam dan rupa error yg aku jumpa… ade yg x bleh nk tkan install… ade yg x bleh nk run… ade yg da siap install…. tp baru je nk jerit eureka… server plak x leh nk create… so dalam banyak2 vista kt dlam rumah n class aku… just aku & Wan (rummate aka classmate) yg ade SQL server 200o…hohoho

p/s: kepda sesiapa yg ade tips @ cara nk install software durjana tu kt dalam vista.. silalah contact ku…

opEn source

December 19th, 2007 1 Comment   Posted in Reviews, software

recently ak rajen explore open source yg pelbagai jenis…..byak gak yg ak da try… agak menarik la… software yg lbih kurg same dgan sofware yg harge ratus2 bolleh dpat FOC… tp kne pandai carik la… ade gak software sampah yg bkal menjahanamkan komputer…. ni antara open source menarek yg pnah ak gne…. ak just bg review je…. ak x bertanggungjawab sekiranya berlaku sesuatu yg dijangkakan…hohoho tp slame gne ak gne blom pnah ader problem lg………

Mozilla firefox..
browser yg sgat digemari ramai….ak suke browser ni sbab byak plugin@add on yg berguna…lg satu, ianya slamat compare to IE…. pop-up x lg kelihatan….

Blender..
ni 3d modeling software… menarek gak la.. walaupun ssah sket nk master tp ade byak giler tutorial tok blender ni… hasil die pon puas hati kalo ko hbat…hohoho

Audacity..
software ni cam sony sound forge… bleh record, bleh edit dan bleh convert audio… snang gak la nk blaja gne software ni…

GIMP
ni alternatif laen for photoshop… utuk edit gamba etc… features die sume lebih kurg smer ngan adobe photoshop

Open Office…
ok. ni boleh dikatakan rival terdekat tok microsoft office… features die lbih kurg sme je ngan microsoft office… ade word,boleh bwat presentation etc….

VLC
ni utk play video… byak video file yg die support.. n la player yg faymes kt U ak….manarek gak… snag nk gne..

Media Player Classic
ni lg satu media player gak…. byak file yg die support… klo xckup rjen2 la crik codec…