sesi menjawab soalan bersama topo…

June 5th, 2009 8 Comments   Posted in Blogging

hohoh aku dah lama dah nak buat sesi menjawab segala persoalan bersama topo ni.. terutamanya bila aku terbaca hari bertemu pelanggan kak jie.. ye la saban hari pelbagai kemusykilan yang dilontarkan kepada aku.. hohoho yang mana kemusykilan besar-besar tu aku buat satu post khas je.. hohoho tapi yang soalan remeh temeh ni macam tak berbaloi la plak aku nak buat post.. tapi aku akan tetap menjawab juga di post seperti ini.. hohoh gabungkan seberapa banyak persoalan buat dalam satu post sila la baca ye jawapan segala persoalan yang timbul mungkin ada info berguna kepada anda.. Read the rest of this entry »

dapatkan trafik dengan memahami pelawat anda…

June 1st, 2009 20 Comments   Posted in Blogging

setiap hari semakin ramai bloggers yang wujud di muka bumi ni macam cendawan tumbuh lepas hujan.. hohoho aku rasa nanti kalau aku ada duit lebih aku nak buat satu t shirt tulis besar-besar saya ni penulis blog topotato.com awek-awek sila la tegur saya.. hahahah ok permulaan yang tiada kena mengena dengan tajuk post.. hohoho biasalah.. aku kan blogger yang tidak matang.. hahahahah

ok kembali ke tajuk asal.. seperti yang aku pernah tulis suatu ketika dulu.. terdapat ramai blogger yang terlalu taksub dengan blog mereka sendiri sampai mereka jadi lupa diri dan buat post yang syok sendiri je..tetapi mengharapkan trafik menggunung.. hoho atas sebab itulah post ini ditulis.. hehehe tips mendapatkan trafik dengan memahami trend pelawat yang datang ke blog anda…

Read the rest of this entry »

macam mana boleh dapat nama topotato…

May 29th, 2009 21 Comments   Posted in Blogging

hohoh satu lagi post sejarah di topotato.com 😀 hohoh saban hari semakin ramai yang tanya mana dapat nama topo.. kenapa nama aku topo… nama sebenar aku memang topo ke.. hoho segala persoalan itu telah terungkai di post ini.. jika kalian berminat nak tahu sejarah nama topo sila la baca ye.. lepas tu wujud plak pelbagai persoalan mana dapat nama topotato.. hehehe segala kemusykilan akan aku jawab di sini tentang mana datangnya nama topotato dan kenapa aku jadikannya sebagai domain name…

topo topo topo

topo topo topo

Read the rest of this entry »

mengatasi shoutbox daripada diSPAM bersama topo

May 28th, 2009 18 Comments   Posted in Blogging

Dewasa kini kita digemparkan dengan berita proses menyepam kotak jerit (shoutbox) yang semakin berleluasa.. walaupun perkara ini hanya menimpa kebanyakkan pengguna shoutmix sahaja, perkara ini telah menjadi fenomena yang dasyat kerana ramai para penulis blog lebih gemarkan shoutmix berbanding pesaingnya.. hahahahah intro tak boleh blah.. terasa macam budak kecik yang dalam buletin tv3 yang cakap idea dtg dari otak tu je.. hohoho aku memang tak berbakat menjadi wartawan.. ok kembali kepada tajuk mari belajar bagaimana mengatasi kotak jerit daripada diSPAM hohoho… Read the rest of this entry »

perkara yang boleh dilakukan bila blog anda down…

May 23rd, 2009 25 Comments   Posted in Blogging

semenjak dua menjak ni terdapat beberapa blog yang mengalami masalah server yang menyebabkan blog mereka tidak boleh diakses hohoho perkara ini memang dilema yang amat besar bagi para blogger yang menggunakan hosting sendiri.. tapi bagi aku itu semua ibarat asam garam kehidupan.. hohoho biasa la beb.. dalam kehidupan ni mesti la ade sedikit rintangan dan cabaran.. baru lah dapat merasai kemanisan berblogging :D.. aku menulis post ini sekadar mengubat hati duka lara rakan-rakan blogger sekalian.. jangan la pulak ada suara sumbang yang cakap

blog sendiri tak down boleh la cakap letup-letup…

sesungguhnya aku dah banyak kali dah menerima nasib yang sama terutamanya zaman ddos attack dulu .. hohoho yang yang paling perit sekali masa aku mula-mula menghidupkan topotato.com ni.. mereka yang ada merasai zaman tu pasti tahu betapa peritnya masa tu.. hahahaha ok mari teruskan perkara yang boleh dilakukan bila blog anda down… Read the rest of this entry »

cubaan mencabar keyword Melayu Boleh..

May 11th, 2009 17 Comments   Posted in Blogging

Sekarang ni makin ramai yang cuba mencabar keyword Melayu Boleh.. hohoho ye la demi mempertabatkan Melayu dan jugak memenangi hadiah yang agak lumayan.. aku memang kagum la dengan mereka yang menganjurkan pertandingan SEO keyword Melayu Boleh ni.. satu inisiatif yang sangat baik diambil untuk memastikan nama Melayu tak tercemar dengan perkara-perkara yang kotor.. hohohoho ye la selama aku mengenali dunia internet aku sangat kenal dengan keyword Melayu boleh ni.. hohoho ye la zaman kejahilan dulu selalu jugak la google keyword ni.. dan yang pasti pelbagai laman web yang meggiurkan muncul.. hohoho itu cerita zaman jahiliah dulu beb.. makin meningkat dewasa terasa macam malu la plak keyword Melayu Boleh ni memaparkan web yang sedemikian.. Tapi ditegaskan disini.. post ini bukan bertujuan untuk menyertai pertualang keyword Melayu Boleh.. Read the rest of this entry »