greeny topo dah kembali…

August 3rd, 2008 15 Comments   Posted in Blogging

hohoho korang pasti perasan kan aku baru je tukar theme blog ni… kalau tak perasan tengok la lama-lama.. hohoho aku suka gile theme ni… ok theme wordpress yang aku guna ni asalnya benama ads press dicipta oleh jai blogohblog.com… pastu syamsulariff mempercantikkan theme ni jadi versi ads imPress.. hohohoho pagi tadi aku letakkan sedikit greenish touch pada theme ni…jadi la ads green press….

pada awalnya aku tak minat langsung dengan theme jai.. ads press… theme tu terlalu bosan… bila syamsulariff letakkan sedikit seri pada theme ni aku memang dah terpikat dah,,, tapi sayangnya theme ni warna biru… aku memang benci warna biru.. jadi aku pon menambah seri hijau pada theme ni.. hohoho ok tak?? aku sangat menyukainya…:D

ok seperti yang korang nampak aku masih mangekalkan 2 columns template sebab lagi kemas tak bersepah.. hohooh theme ni ada banyak sangat tempat nak letak iklan la… sampai aku kena buang tempat iklan tu..hohoho aku memang tak ada apa-apa iklan kat dalam blog ni… hanyalah sekadar nuffnang sahaja… tapi kalau sesiapa berminat nak mengiklankan blog mereka kat sini.. sila lah contact topo.. harga boleh dirunding… hohohhoho

ok aku rasa cukuplah untuk post kali ni.. aku sangat teruja dengan theme baru ni.. hohoho aku harap kalian pon suka jugak theme ni… semalaman aku tak tidur nak customize theme ni.. kalau ada apa-apa masalah dengan theme ni silalah bagi tau pada aku ye… sekian…

topo’s 100th post!!!!!

August 2nd, 2008 13 Comments   Posted in Blogging

yeah finally I reached 100 post!!!!=d hohoho for this 100th post, I’ll do something different… I’ll write this post in english…hope that this will satisfy my non-Malay readers… before I start.. I would like to apologize first if this post is totally broken english… hohoho actually I dont even know how to spell apologize….

ok for this 100th post, we’ll do some time traveling. we’ll explore somethings about my blog that maybe few of you knew… first of all… do you know that before blogging in topotato.com I have been blogging in two other blogs… hohoho mylifeastopo.blogspot.com (the abandoned blog…8)) and also mylifeastopo.fwenz.info ( hohoho I have problem wit the admin panel.. and I dont know whether to vanish the blog or not…)

ok these are the first time facts about my blog…hohoho

  • first post : my life as topo 02/12/07 hohoho I cant stop laughing at myself when I read this post again…
  • first comment : from someone name techie… hohoho read it here
  • first post in english my traffic is like a rollercoaster…hohoho the visitor on that day really amazed me…
  • first post that is not related to my personal life… open source… hohoho I’m bad at writing this kind of post….
  • first time I got 30 comment : semua blogger adalah pembohong… hoho  a post that is not related at all to the title
  • first post that have more than 100 viewers in just 2 hours… bola itu bulat.. hohoo thanks to stumble upon
  • first time I got review from other blogger : greeny topo… hohoho I won a threesome contest…hohooh

ok I think thats all… maybe I’ll write another similar post when I reach 1000 post…hohoho and I’d like to take this opportunity to thanks everybody that read this blog and support me until now… hohoh thanks a lot..

p/s: yeah!!! finally I post my 100th post…<:-p =d

pembaca atau pelawat…siapa yg topo suka??

July 20th, 2008 25 Comments   Posted in Blogging

sebelum mengarut panjang izinkan aku definisikan pelawat dengan pembaca menurut pandangan seorang topo…pembaca adalah mereka yang membaca setiap inchi kandungan dalam blog anda tak kira la samada post itu menarik atau sekadar entry carca marba (macam yg selalu aku tulis…) dan kadang-kala memberi komen di entry berkenaan.. manakala… pelawat pula adalah mereka yang datang melawat ke blog anda..duduk seketika.. dan kemudian balik semula ke tempat asal mereka…sebab tuan rumah tak hidangkan teh… topo,Julai 2008,http://topotato.com hohoho mari belajar membuat citation… kalau ada pendapat lain sila la nyatakan dibawah ye…

ada ke pelawat yang bukan seorang pembaca??

jawapannya sudah tentu lah ada.. hohoho golongan ni datang melawat blog anda dan kemudian menjerit-jerit di shoutbox dengan tujuan menunjukkan bahawa mereka pernah datang ke mari .. dan mengharapkan lawatan balas… hohohoo  ade jugak yang datang ke blog semata-mata untuk membuat promosi barang yang diniagakan atau nak bagi tau seluruh dunia mereka ada post baru… sila la datang melawat.. hohoho iklan-iklan sebegini memang tak kan bertahan lama dalam shoutbox ku..hohoho akan ku delete serta merta.. melainkan kalau orang tu memang merupakan pelawat tetap blog ni…

ada ke pembaca yang bukan pelawat??

hohoho mestilah ada.. banyak cara orang lain boleh baca apa yang kita tulis tanpa perlu melawat ke blog kita..hohoho terima kasih kepada teknologi yang dipanggil feed reader… kadang-kadang kita terlalu sibuk untuk melawat semua blog rakan-rakan yang ada untuk mencari entry-entry terbaru… untuk memudahkan subscribe je feed blog berkenaan.. entry-entry baru akan datang kepada kita…hohoho jimat masa… selain daripada membaca menggunakan feed reader, ada satu lagi cara macam mana orang lain boleh baca apa yang kita tulis tanpa perlu melawat ke blog kita… caranya adalah dengan membaca entry yang telah disalin daripada blog kita di mana-mana blog lain…hohoho wujudlah pembaca yang bukan pelawat… aku tak nak cakap bagus atau tak perbuatan ni… pandai-pandai sendiri la… ada yang cakap perbuatan ni terkutuk…hohoho ye la plagiarism tapi ade jugak yang buat  citation di awal  atau di penghujung entry tu.. macam ” entry ini dipetik dari http://blablabla.com” sebab tu la aku tak nak komen betul atau salah benda tu.. kalau korang ada komen sila la nyatakan kat bawah ye…

pembaca atau pelawat.. mana satu yang topo suka???

sebenarnya aku tak kisah samada pembaca ataupun pelawat… tapi kalau dua-dua lagi bagus… aku tak kisah ada pelawat yang tak baca langsung blog ni..sebab mungkin tak sesuai dengan jiwa raga mereka..ye la blog ni penuh dengan entry yang mengarut je hohoho..cukup lah sekadar bertanya khabar kat shoutbox tu aje.. sebab tu la aku letak shoutbox tu tinggi-tinggi.. senang untuk mereka..:D aku lagi la tak kisah sekiranya pembaca tu tak melawat langsung blog aku ni.. cukup lah sekadar baca melalui feed reader je… sebab tu la aku menyediakan feed penuh khas untuk golongan yang sebegini…hohoho dan sebab itulah aku meminta saudara zaki mengajar aku macam mana nak optimize penggunaan feed.. hohohoho baca entry tersebut di blogjer.com… tapi aku rasa la.. kebiasaannya rakan-rakan yang baca melalui feed reader akan melawat jugak blog ni..hohoho  terima kasih kerana jadi pelawat dan pembaca :D…so kepada mereka yang belum subscribe lagi feed blog ni.. sila la subscribe ye.. kalau nak entry-entry baru dihantar terus ke email pon boleh…klik aje di sini :D:D:D

topo ni pembaca ke pelawat???

hohoho soalan cepu emas yang diajukan kepada diri sendiri…terus terang aku cakap… aku ni seorang pelawat dan pembaca… hoho tapi lebih kepada pelawat….mula-mula aku akan melawat dulu secara rambang mana-mana blog yang aku jumpa.. hohoo kalau kandungan dalam blog tu menarik minat aku.. akan ku ingat url blog tu sampai bila-bila..dan akan melawat lagi bila ada kesempatan… hohoh kalau url dia panjang sangat aku akan subscribe guna google reader… hohoh tapi kekurangan die.. aku tak akan melawat tiap-tiap hari la blog tersebut.. hohoho bila ade entry baru je aku datang…hohoho jadi korang ni pelawat ke pembaca?? 😕

p/s: entry kali ni banyak mempraktikkan apa yang aku belajar dalam kelas tech comm masa semester lepas :))

topo…boleh ajar saya buat blog tak?

July 16th, 2008 16 Comments   Posted in Blogging

ok post kali ni aku nak cerita pasal perihal aku dan dunia blog lagi.. sebabnya post-post yang macam ni semua mendapat tempat di hati pembaca-pembaca contohnya macam post ciri-ciri blog yang aku kurang gemar & aku blogger yang kurang sopan.. ok masa mula-mula aku menjadi blogger.. aku mendapat kritikan dan kutukan yang hebat daripada rakan-rakan sekalian.. hohho bakan rakan-rakan je… orang-orang besar pon selalu kritik para blogger ni.. tapi aku masih lagi kekal menjadi blogger.. dan sekarang aku dah ada domain sendiri…yeaH!!! <:-p

tapi sekarang selepas hampir setahun menjadi blogger yang gila dan macho bergaya..:)) semuanya dah berubah…hohoho kalau dulu orang kutuk dan pandang rendah golongan blogger macam aku ni… tapi sekarang dah ramai dah memperakui aku sebagai seorang blogger…ramai yang mintak tolong ajar macam mana nak buat blog, apa nak tulis dalam blog.. blog tu apa.. dan macam macam lagi la… aku boleh tolong dengan hati yang terbuka tapi… Read the rest of this entry »

topo nak belajar SEO…

June 22nd, 2008 16 Comments   Posted in Blogging

bagi mereka yang telah lama berjinak dalam dunia blogging ni.. pasti sudah pakar dan tak perlu lagi nak Belajar SEO… tapi bagi blogger yg berusia belum sampai setahun ni, aku perlu Belajar SEO.. untuk memastikan blog aku lebih visible di enjin carian… bukan nya senang nak Belajar SEO… ada yang dah lama dalam bidang ni pon masih lagi mencungap-cungap bila pasal seo ni… tapi tu semua bukan halangan dan alasan.. hohooh aku tetap nak Belajar SEO… apa nak jadi.. jadi la…:-b hohoho Read the rest of this entry »

bila hari bloggers pulak ye???

June 17th, 2008 16 Comments   Posted in Blogging

Malaysia memang kaya dengan sambutan hari-hari yang pelbagai… baru 2 hari lepas hari bapa,sebelum tu hari guru,hari ibu,hari pekerja,hari wanita,hari jururawat,hari memperingati P Ramlee… segala jenis hari la…tapi rasa-rasanya bila hari bloggers ye?? nak juga rasa ada sambutan khas… nak sambut hari bapa.. blom ada anak lagi… nak sambut hari pekerja.. aku ni penganggur yang berjaya.. nak sambut hari kanak-kanak rasanya dah tak layak dah… dan yang paling pasti.. sudah tentulah aku tak boleh sambut hari ibu mahupun hari wanita..

sekarang dah ramai rakyat Malaysia jadi blogger..bukan sahaja yang celik komputer dan golongan remaja.. pakcik-pakcik dan makcik-makcik pon ramai dah jadi blogger… menteri,ahli politik,bekas menteri, wartawan, artis, pengaggur, engineer,doktor semua dah jadi blogger dah.. rasanya dah cukup syarat dah nak buat sambutan secara besar-besaran di peringkat kebangsaan.. hohoho bukan sekadar lepak-lepak kat kedai mamak atau pergi buat havoc kat mana-mana shopping complex… boleh la rancang banyak aktiviti berguna.. nanti takde la orang asyik cakap blogger ni tak menyumbang apa-apa pon pada negara..

adeh… macam serius sangat la plak entry ni… sebenarnya nak tanya je bila hari bloggers.. atau memang belum diwujudkan lagi #-o.. kalau belum wujud rasa-rasanya bila la sambutan tu ye?

  • mungkinkah pada bulan Januari sempena memperingati kewujudan Links.net, blog pertama dunia ciptaan Justin Hall pada Januari 1994
  • atau bulan Disember sempena terciptanya perkataan weblog oleh Jorn Barger pada Disember 1997
  • atau mungkin juga pada bulan April sempena wujudnya perkataan blog hasil singkatan weblog oleh Peter Merholz pada April 1999
  • boleh jugak disambut dalam bulan Ogos sempena Pyra mewujudkan Blogger….blogging tool yang paling popular pada ogos 1999 tapi lepas tu Google beli pada Februari 2003
  • atau boleh juga disambut dalam bulan April sebab mengenangkan sempena RTM buat segmen khas bersama blogger bermula 20 April 2008…

banyaknya kemungkinan bulan sambutan…patut la takde lagi tarikh hari bloggers.. atau aku yang tak tau.. hohohoho

p/s: semenjak dua menjak ni aku banyak buat post yang berkaitan dengan tarikh.. tapi pada hakikatnya.. aku bukan suka sangat dengan subjek sejarah… hohohoh