Iklan Merdeka Petronas 2010 – Kereta Buruk

video August 23rd, 2010

Aku jumpa iklan ni hasil telusuran google sebentar tadi. Rasanya iklan petronas merdeka ke 53 ni belum keluar lagi kat tv sebab tak pernah nampak pon. dah keluar dah sejak minggu lepas :D.. Seperti biasa, tv commercial Petronas tak pernah gagal membuatkan penonton terpegun dan menyampaikan mesej yang berguna.  Respek la pada team pembuat iklan ini..

kekuatan sebenar terletak pada hati

Agency: Leo Burnett Malaysia
Film Director: Hafiz Ibrahim
Creative Directors: Tan Yew Leong/ Ali Muhamad
Art Director: Tan Yew Leong
Copywriter: Sheikh Azraai Azmi
Production Company: Chilli Peppers
Senior Producer: Michelle Fung
Other credits: Mohd Effendy Harjoh, Raja Affandi Jamaludin

22 Responses to “Iklan Merdeka Petronas 2010 – Kereta Buruk”

  1. Noridah says:

    dah keluar kat TV sepanjang minggu lepas…

    [Reply]

    topo Reply:

    hohoho tak perasan plak.. thanks for the info 😀

    [Reply]



  2. Haaziq Zahar says:

    Best! Dalam The Star online dah keluar dah advertisement ini

    [Reply]



  3. fina fento says:

    tak pernah nampak lagi iklan ni..nampak sangat jarang tengok tv 😛

    Nama saya FINA

    [Reply]



  4. shima says:

    terbaek ar!

    [Reply]



  5. apiih says:

    iklan ni mmg menarik

    [Reply]



  6. Captain says:

    iklan merdeka dari petronas memang cambest kan.. tetiap thn aku 2gu.. w/pun aku dh tgk iklan merdeka tuk thn nie,, tp ttp nk ucap tanx kt ko sbb berkongsi.. moga mesej yg ingin disampaikan leh iklan ni tercapai..

    [Reply]



  7. landax says:

    I love dis!!
    mesej yang baik~

    Yang Penting niat!hehek

    [Reply]



  8. cursefinger says:

    bukan je iklan menarik, rekacipta dorang pun menarik. petang2 camni pekena cendol best jugak ni. haha

    [Reply]



  9. Dina says:

    simple but meaningful.. thumbs up! 🙂

    [Reply]



  10. beliamuda says:

    seperti biasa, sarat dengan mesej. thumbs up~

    [Reply]



  11. dzul says:

    wahh best2..

    [Reply]



  12. DonHa says:

    rofl. petronas memang coOl. kalau tak, takde la nak konker iklan kat tv3 8-10pm. mahal tu time tu..

    [Reply]



  13. Amirez says:

    bagus iklan baru petronas ni.
    tapi kalau arwah yasmin ahmad masih ada, rasanya iklan tahun ni mesti lagi menarik

    [Reply]

    topo Reply:

    yup.. setuju.. tapi nak buat mcm mana.. yg pergi tetap akan pergi.. biar la generasi baru pulak yg buat iklan petronas ni.. 😀

    [Reply]



  14. jualkeretasaya says:

    I love Petronas!!! Pls give the fully support to local company. Merdeka! Merdeka!

    [Reply]



  15. titan says:

    nice. aku suka iklan yang nih.

    [Reply]



  16. ashraf says:

    aku memang suka tengok iklan merdeka atau raya kalau petronas buat…memang menusuk jiwa…. 🙂

    [Reply]



  17. naz says:

    “Ini je?! Keje bagai nak rak”

    [Reply]



  18. fara says:

    yang berlakon dengan nama Simon itu, sama era membesar waktu skolah dulu, orang Miri. kecilnya dunia

    [Reply]

    topo Reply:

    hohoho dah jadi terkenal da dia.. ;D

    [Reply]



  19. farah izzati kamarudin says:

    nk tau leh x…???mcm ne kte nk wt storyboard kt iklan merdeka kreta bruk 2..??/sy kne wt untk claz dgital media,,…mntak tlong untk tnjuk kn jln crita,….

    [Reply]



Leave a Reply