Kemampuan Sebenar Jadual Piala Dunia Fifa 2010 versi Microsoft Excel

Life June 14th, 2010

Suatu ketika dahulu aku pernah berkongsi Jadual Perlawanan World Cup 2010 dalam versi Microsoft Excel dan aku telah menukarkan Excel tersebut dalam bentuk PDF agar kononnya lebih mudah. Tapi hari ini baru aku sedar yang jadual versi excel itu bukan sekadar jadual biasa…

Kepada yang masih belum memiliki jadual versi excel itu, sila download dulu disini lepas tu baru sambung baca post ini. Jadual berkenaan bukan sekadar untuk diprint dan ditampal di dinding.. sila perhatikan jadual di bawah ini..

Ini adalah versi asal yang kosong. (klik untuk besarkan)

jadual kosong

jadual kosong

Apablia anda memasukkan keputusan perlawanan diruang yang disediakan, ia akan update secara automatik markah kumpulan serta kedudukan dalam kumpulan tersebut seperti dalam rajah di bawah (klik untuk besarkan)

isi score

isi score

Seperti yang anda saksikan, secara automatiknya bahagian group tally itu akan diisi. Selain itu rasanya, dia juga akan secara automatiknya memeriksa 2 pasukan terbaik setiap kumpulan dan akan dimasukkan kedalam bahagian top 16 seperti dibawah hingga lah ke akhir perlawanan kita cuma perlu update result sahaja.

masuk otomatik

masuk otomatik

Sekian terima kasih, sekiranya post ini agak sukar untuk difahami apa kata kalau anda cuba sendiri baru tau.. Aku agak kagum dengan kerajinan siapa yang buat jadual ni.. hoho mula-mula aku ingatkan sekadar jadual biasa sahaja. Aku lebih percayakan Jadual yang dibuat menggunakan Microsoft Excel ini berbanding software yang tak tau mana asal-usulnya.

tak cukup? apa kata kalau subscribe je feed blog ni

18 Responses to “Kemampuan Sebenar Jadual Piala Dunia Fifa 2010 versi Microsoft Excel”

  1. Scromix says:

    aku pakai software… nmpak cool skit. Hehe
    ada score, kedudukan smua …

    [Reply]

    topo Reply:

    aku meragui software tu.. silap2 ada trojan ke backdoor ke.. hohoho

    [Reply]



  2. Azah says:

    pkai tangan suda..
    tulis sniri atas kertas..
    oldskul gitu..
    :p

    [Reply]



  3. zool says:

    Rajin sampai buat jadual semua..
    Aku tak peduli tu..janji tau sapa masuk final dah le.. ha ha

    [Reply]



  4. TMUkmkd says:

    macro lagi mudah buat trojan :p
    tapi mudah dikesan XD

    [Reply]

    topo Reply:

    macro adalah perkataan baru yang aku baru belajar hari ini.. hohoho

    [Reply]



  5. ann says:

    aku print jer jadual tuh…jnji nk tgk bila waktu match..

    [Reply]



  6. khairil says:

    aku dah download versi excel sebelum ni..memang terbaik
    *2 thumb up*

    [Reply]



  7. aizuddin says:

    guna software lagi stylo..aku tak guna excel ni..hehe

    [Reply]



  8. apiih says:

    aku tgk kat astro jerk..tkn butang R..ahahaha

    [Reply]

    topo Reply:

    aku tak mampu nak pasang astro.. =.=’

    [Reply]



  9. Beyta says:

    download kt ner ? x nampak link ponn… ^_^>

    [Reply]

    topo Reply:

    ada link ke post sebelum ni.. 😀

    [Reply]



  10. beliamuda says:

    first time aku tgk excel ni ri tu, mmg terkejut ah. mmg dah set siap2 untuk susun semua tu. rajin ah orang wat mende tu.

    [Reply]



  11. cronixsoul says:

    wow! nice~ ~_~

    [Reply]



  12. denaihati says:

    Tahun ni tahun upset ni. setakat ni 10 negara menjadi pilihan untuk jadi juara @ denaihati.com/fifa-world-cup-2010-demam-bola-bermula

    [Reply]



  13. MokhZam says:

    nice info…mula2 aku ingatkan jadual biasa je..skang hari2 aku update 😉

    [Reply]



  14. mizly says:

    Memang ngam bro pada orang yg suka mengikuti perkembangan sukan juga kecanggihan teknologi… di sini juga gua nak kongsikan banyak manfaat excel http://exceltemplate.net/sports/world-cup-2010-schedule-and-scoresheet/

    Waasalam

    [Reply]



Leave a Reply