70-410 exam 70-488 dumps 70-461 exam MB5-705 dumps 200-120 exam 70-486 dumps 70-411 exam 70-480 dumps 70-346 exam 70-462 dumps 70-347 exam 70-412 dumps 70-483 exam 70-417 dumps MB2-703 exam 70-331 dumps 220-802 exam C4040-252 dumps C_TADM51_731 exam 1Z0-061 dumps 70-487 exam 400-101 dumps CCD-410 exam 100-101 dumps MB2-700 exam 1Z0-060 dumps 70-463 exam EX200 dumps C4040-250 exam 300-115 dumps 640-554 exam 70-533 dumps 70-532 exam VCP550 dumps 1Z0-803 exam 220-801 dumps 300-101 exam 70-467 dumps CISSP exam SY0-401 dumps MB2-702 exam 640-911 dumps 74-335 exam 700-505 dumps 70-414 exam 810-401 dumps 700-501 exam CCA-500 dumps N10-005 exam 70-243 dumps E10-001 exam VCP-550 dumps 1Z0-062 exam 70-466 dumps 200-101 exam 70-489 dumps MB2-701 exam 640-864 dumps A00-211 exam C_TAW12_731 dumps 98-364 exam M70-201 dumps 70-413 exam EX0-001 dumps HP0-J73 exam ICBB dumps JN0-102 exam M70-301 dumps 640-461 exam MB6-871 dumps C_TFIN52_66 exam OG0-093 dumps 1Z0-144 exam M70-101 dumps 350-018 exam C_TSCM52_66 dumps C_A1FIN_10 exam EX300 dumps DEV-501 exam 70-680 dumps C_HANASUP_1 exam 312-50v8 dumps C2020-702 exam MB2-704 dumps MB7-701 exam SK0-003 dumps AWS-SysOps exam HP0-S41 dumps HP2-B115 exam C4040-251 dumps 101 exam 9L0-422 dumps 70-534 exam 98-349 dumps 70-341 exam 300-208 dumps 400-051 exam 98-365 dumps HP5-B04D exam PMP dumps 642-874 exam 70-332 dumps PRINCE2 exam 1Z0-051 dumps 1Z0-052 exam 1Z0-053 dumps 312-49v8 exam 74-343 dumps 74-697 exam 98-367 dumps ICGB exam SSCP dumps 9L0-012 exam 3002 dumps 3308 exam 3309 dumps 6209 exam 210-451 dumps 300-070 exam 300-075 dumps 300-085 exam 500-260 dumps 500-801 exam 700-201 dumps 700-703 exam 700-801 dumps 1Y0-201 exam 1Y0-301 dumps CAS-002 exam LX0-103 dumps LX0-104 exam CWSP-205 dumps E10-002 exam E20-026 dumps E22-258 exam ITILF dumps HP0-A113 exam HP0-D30 dumps HP0-S42 exam HP2-Z36 dumps C2030-284 exam C2070-991 dumps C2090-560 exam C2150-200 dumps C2180-410 exam C2210-422 dumps C4090-971 exam P2090-739 dumps CTFL_001 exam 010-150 dumps 101-400 exam 74-678 dumps 98-368 exam MB6-702 dumps MB6-703 exam NS0-157 dumps 1z0-400 exam 1z0-414 dumps 1z0-429 exam 1z0-430 dumps 1z0-432 exam 250-272 dumps ST0-304 exam VMCE_V8 dumps 1V0-601 exam 1V0-605 dumps VCAN610 exam
Women Who seem to different watches cheap replica omega watches just look, this particular view using the specifics signify that the women kind has a new kind of skill. Beneath the actual soft, tasteful layout can be a robust defeat "core" dusty, DONNA Good quality 50 extra-long quality audemars piguet replica electric power arrange view Ms. development scientific limits, to make steady electric power just for this women kind, which can be the past with the primary together with the usa through Women extended electric power arrange view. Luxury just longines replica watches for women like romantic, soft, Omega's makers usually are often good at recording the actual beauty with lifestyle accidentally, to help convey the actual beauty of women for that story as well as reward with the mundane character. Following the actual 2014 launch with replica cartier watches for men uk the primary feather easy view, this particular Omega Constellation set PLUMA sent feather easy view brand new different watches, mummy of pearl dial with a brand new appearance magnificent debut. Soft barrier dial tends to make this particular view would not replica rolex watches for sale want to guide think of the actual summer sun's rays makes warmness bread. Different watches along with different watches with the very same feather iwc replica for lady easy, this particular 20 mm view features eleven embedded inside the prime with the arched mounting brackets 18K antique watches gemstone hour prints, soft curves with the bezel swiss breitling replica watches for man iconic "drag claw" extend, multiply for the full dial.

belajar bahasa isyarat bersama topo..

Reviews December 8th, 2009

pasti korang pernah dengar atau pernah lihat pasangan kekasih atau suami isteri yang kedua-duanya mempunyai masalah pendengaran.. tapi dua-dua bahagia tak macam pasangan normal yang selalu sahaja bergaduh.. walaupun tiada kata atau lafaz cinta yang terungkap.. tapi mereka tahu yang mereka saling sayang menyayangi antara satu sama lain.. hohoho intro best.. ala-ala mrbintang gitu.. post ini sebenarnya bertujuan untuk belajar bersama-sama bahasa isyarat mudah yang digunakan oleh mereka yang cacat pendengaran..

untuk pengetahuan bahasa isyarat ini diberi nama ASL (America Sign Language) kenapa Amerika? nak belajar Malaysia punya bahasa isyarat? hohoho sama je.. Bahasa Isyarat Malaysia (BIM) juga diambil dari ASL berminat nak belajar? hohoh dalam post ini aku hanya mengajar huruf-huruf sahaja.. mahukan ilmu yang lebih.. sila google :D

ini lah gambar yang paling clear dan mudah difahami sekali.. diambil dari web ini.. kalau masih kabur-kabur, sila la google sendiri gambar idaman hati.. hohoh

 

carta ASL

carta bahasa isyarat ASL

dah mahir buat A-Z hohoho cuba la buat nama sendiri guna bahasa isyarat ini.. contohnya aku buat nama aku ye.. topo

topo in ASL

topo in ASL

dan jika mahukan kepuasan maksima dan boleh berlagak-lagak dengan rakan-rakan lain, rajin-rajin la belajar perkataan lain menggunakan bahasa isyarat ini.. hohoho dan jika rasa diri itu sudah cukup hebat, sila nyanyi lagu menggunakan bahasa isyarat seperti video di bawah ini.. heheh selamat mencuba..

tak cukup? apa kata kalau subscribe je feed blog ni

29 Responses to “belajar bahasa isyarat bersama topo..”

  1. fatehah says:

    hahahaha.bhse isyarat utk yeah yeah yeah mcm tu rupenye.haha.bleh r jd trademark pas ni.:ipin02:

    [Reply]



  2. Anarm says:

    M.E.N.A.R.I.K (sambil buat isyarat tgn)

    [Reply]

    azizwan(dot)com Reply:

    klau menarik ni rasanya tunjuk ‘ibu jari keatas’ je kot. hehe..

    [Reply]



  3. Dr House says:

    Kalo setakat ABC sampai Z aku boleh buat, cuma yang kompleks tak boleh. Belajar dulu masa amik psikologi kanak2 dan remaja.

    [Reply]



  4. Azfarul says:

    haha best la video tu..

    [Reply]



  5. azizwan(dot)com says:

    hahaha.. smart plak aku nengok video tu..

    [Reply]



  6. Piston Pecah says:

    adusss…lmbat lah taw mende nih…
    dulu mase aku jd students….
    ad dak2 bisu dan pekak….ckp gne bhs isyarat jek…
    kalo taw dulu da dpt usha sorg…cun plak tuh…huhu

    [Reply]

    topo Reply:

    dulu ko tak kenal apa itu google ek.. :D

    [Reply]

    Piston Pecah Reply:

    dulu tak selalu gunakan internet sbg rujukan…nak on9 pon gne duit…tak terfikir untuk gunakan hanya sekadar cari maklumat pasal itu…sejak ada internet sendiri dan masa yang agak terluang baru tahu dengan meluas kegunaan internet…tak semua orang boleh menggunakan teknologi dengan cara yang sama dan memahami fungsinya dengan cara yang sama…lagipon ada kawan yang aktif di bhg HPP[hal ehwal pelajar] tahu guna bahasa isyarat tak berpeluang utk belajar…aku pon bukan dari kos yg melibatkan penggunaan internet secara meluas..hanya budak elektrik saje…tp talian telefon pon melalui kabel pencawang elektrik??betul x???nk taw…?sila lah google…

    [Reply]



  7. atokk says:

    lol…ajar bhasa isyarat plak..bagus2..

    [Reply]



  8. Fahmishah says:

    Sangat kool. Itu’lah manusia yang bercakap ni kadang-kadang tak reti jaga hati pasangan. Sebab itu kena pandai jaga mulut.

    [Reply]



  9. eldy says:

    tu bukan orang bisu saja kah ? xD

    [Reply]



  10. Mr.Bintang says:

    “ala-ala mrbintang” hahaha.. :P

    Nasib baik tak isyarat jari tengah… hahahahaha…

    [Reply]

    topo Reply:

    pujian tu weh.. aku mengagumi ko.. hohoho

    [Reply]

    Mr.Bintang Reply:

    adeh… :”> ape yg ko kagum erk? hihihi..

    [Reply]



  11. titan says:

    ok. aku dah tau buat bahasa isyarat untuk “titan”

    haha..:ehsan01:

    [Reply]



  12. shifaa says:

    haha..comel tul<:-p

    [Reply]



  13. syin says:

    mak sedara aku, menantu dia, anak dia ada mengajar kat sekolah khas (pendengaran), pernah haritu masa kahwin mak cik aku (yg lain plak), dtg la segerombolan org kurang pendengaran ni, ada yg kahwin, ada yg bujang… ada sepasang suami tu, ada krisis skit dgn isteri dia…bising gila bunyi…bkn apa..duk buat isyarat…masa tngh marah..main tepuk sana..main tepuk sini..ada gak dua-dua suami isteri bisu/kurang pndgaran, tapi anak dia ok je…

    [Reply]



  14. elyaszbha says:

    wah..
    lepas belajar nie, korang leh lah mintak keja ngan tv1..
    ganti lagi yg selalu buat bahasa isyarat kat tepi bawah tuh..
    hehe^^

    [Reply]



  15. Kill-Vearn says:

    aku dah lupa bila tah aku belajar semua ni.. rasanya dah lama dan aku dah mahir bahasa isyarat org bisu neh..

    [Reply]



  16. denaihati says:

    kita mesti belajar … bayangkan bagaimana kita nak dakwah mereka kalau mereka tak faham apa yg kita sampaikan…mereka juga manusia yg perlukan agama

    [Reply]



  17. myadlan says:

    kalo naik LRT pastu ada org bisu/pekak ‘bersembang’, mesti aku tensen. sebab diorang dok jauh2 pn bleh ‘sembang’ la. pastu kalo diorang ngumpat psl penumpang lain pun takde org tau..

    [Reply]



  18. ah meng says:

    elok berlajar nih.. untuk tambah ilmu…
    terima kasih..:mail01:

    [Reply]



  19. ChuyRy says:

    leh blaja..thanks ^____^

    [Reply]



  20. fikah lulu says:

    bagus lah kalau buat video macam nie…. untuk menyedarkan manusia yang suka menganiaya orang kurang upaya

    [Reply]



  21. Miro says:

    salam..xde ke percakapan bhse isyarat sebagai contoh..
    “saya nak makan nasi”…xkn la nk wat 1 by 1…susah 2 bro..

    [Reply]



  22. whiTe ROse says:

    i like this web…
    video pun best… kekadang rase komunikasi tanpa suara lg best kot..
    sbb kadang2 bile cakap pun x de org yang nak faham dan dengar,,,,:)

    [Reply]



  23. phee ungu says:

    wah , pengetahuan baru :) mekaseh .

    cikungu.blogpot.com

    [Reply]



  24. inas olga talitha says:

    mau belajar lebih jelas lagi boleh ga ?
    Kalo liat gambar.a masih bingung nh . Hhe

    [Reply]



Leave a Reply