football shirts cheap manchester united football shirts cheap england football shirts cheap real madrid football shirts cheap northern ireland football shirts cheap borussia dortmund football shirts cheap ac milan football shirts cheap inter milan football shirts cheap brazil football shirts cheap manchester city football shirts cheap arsenal football shirts European Cup Football Shirts cheap football shirts cheap football kits cheap football tops cheap soccer jerseys cheap football shirts replica cheap football shirts for kids cheap football shirts uk cheap football shirts thailand cheap football shirts online cheap football shirts china European Cup Football Shirts cheap football shirts cheap football kits cheap football tops cheap soccer jerseys cheap football shirts replica cheap football shirts for kids cheap football shirts uk cheap football shirts thailand cheap football shirts online cheap football shirts china

belajar bahasa isyarat bersama topo..

Reviews December 8th, 2009

pasti korang pernah dengar atau pernah lihat pasangan kekasih atau suami isteri yang kedua-duanya mempunyai masalah pendengaran.. tapi dua-dua bahagia tak macam pasangan normal yang selalu sahaja bergaduh.. walaupun tiada kata atau lafaz cinta yang terungkap.. tapi mereka tahu yang mereka saling sayang menyayangi antara satu sama lain.. hohoho intro best.. ala-ala mrbintang gitu.. post ini sebenarnya bertujuan untuk belajar bersama-sama bahasa isyarat mudah yang digunakan oleh mereka yang cacat pendengaran..

untuk pengetahuan bahasa isyarat ini diberi nama ASL (America Sign Language) kenapa Amerika? nak belajar Malaysia punya bahasa isyarat? hohoho sama je.. Bahasa Isyarat Malaysia (BIM) juga diambil dari ASL berminat nak belajar? hohoh dalam post ini aku hanya mengajar huruf-huruf sahaja.. mahukan ilmu yang lebih.. sila google :D

ini lah gambar yang paling clear dan mudah difahami sekali.. diambil dari web ini.. kalau masih kabur-kabur, sila la google sendiri gambar idaman hati.. hohoh

 

carta ASL

carta bahasa isyarat ASL

dah mahir buat A-Z hohoho cuba la buat nama sendiri guna bahasa isyarat ini.. contohnya aku buat nama aku ye.. topo

topo in ASL

topo in ASL

dan jika mahukan kepuasan maksima dan boleh berlagak-lagak dengan rakan-rakan lain, rajin-rajin la belajar perkataan lain menggunakan bahasa isyarat ini.. hohoho dan jika rasa diri itu sudah cukup hebat, sila nyanyi lagu menggunakan bahasa isyarat seperti video di bawah ini.. heheh selamat mencuba..

tak cukup? apa kata kalau subscribe je feed blog ni

29 Responses to “belajar bahasa isyarat bersama topo..”

  1. fatehah says:

    hahahaha.bhse isyarat utk yeah yeah yeah mcm tu rupenye.haha.bleh r jd trademark pas ni.:ipin02:

    [Reply]



  2. Anarm says:

    M.E.N.A.R.I.K (sambil buat isyarat tgn)

    [Reply]

    azizwan(dot)com Reply:

    klau menarik ni rasanya tunjuk ‘ibu jari keatas’ je kot. hehe..

    [Reply]



  3. Dr House says:

    Kalo setakat ABC sampai Z aku boleh buat, cuma yang kompleks tak boleh. Belajar dulu masa amik psikologi kanak2 dan remaja.

    [Reply]



  4. Azfarul says:

    haha best la video tu..

    [Reply]



  5. azizwan(dot)com says:

    hahaha.. smart plak aku nengok video tu..

    [Reply]



  6. Piston Pecah says:

    adusss…lmbat lah taw mende nih…
    dulu mase aku jd students….
    ad dak2 bisu dan pekak….ckp gne bhs isyarat jek…
    kalo taw dulu da dpt usha sorg…cun plak tuh…huhu

    [Reply]

    topo Reply:

    dulu ko tak kenal apa itu google ek.. :D

    [Reply]

    Piston Pecah Reply:

    dulu tak selalu gunakan internet sbg rujukan…nak on9 pon gne duit…tak terfikir untuk gunakan hanya sekadar cari maklumat pasal itu…sejak ada internet sendiri dan masa yang agak terluang baru tahu dengan meluas kegunaan internet…tak semua orang boleh menggunakan teknologi dengan cara yang sama dan memahami fungsinya dengan cara yang sama…lagipon ada kawan yang aktif di bhg HPP[hal ehwal pelajar] tahu guna bahasa isyarat tak berpeluang utk belajar…aku pon bukan dari kos yg melibatkan penggunaan internet secara meluas..hanya budak elektrik saje…tp talian telefon pon melalui kabel pencawang elektrik??betul x???nk taw…?sila lah google…

    [Reply]



  7. atokk says:

    lol…ajar bhasa isyarat plak..bagus2..

    [Reply]



  8. Fahmishah says:

    Sangat kool. Itu’lah manusia yang bercakap ni kadang-kadang tak reti jaga hati pasangan. Sebab itu kena pandai jaga mulut.

    [Reply]



  9. eldy says:

    tu bukan orang bisu saja kah ? xD

    [Reply]



  10. Mr.Bintang says:

    “ala-ala mrbintang” hahaha.. :P

    Nasib baik tak isyarat jari tengah… hahahahaha…

    [Reply]

    topo Reply:

    pujian tu weh.. aku mengagumi ko.. hohoho

    [Reply]

    Mr.Bintang Reply:

    adeh… :”> ape yg ko kagum erk? hihihi..

    [Reply]



  11. titan says:

    ok. aku dah tau buat bahasa isyarat untuk “titan”

    haha..:ehsan01:

    [Reply]



  12. shifaa says:

    haha..comel tul<:-p

    [Reply]



  13. syin says:

    mak sedara aku, menantu dia, anak dia ada mengajar kat sekolah khas (pendengaran), pernah haritu masa kahwin mak cik aku (yg lain plak), dtg la segerombolan org kurang pendengaran ni, ada yg kahwin, ada yg bujang… ada sepasang suami tu, ada krisis skit dgn isteri dia…bising gila bunyi…bkn apa..duk buat isyarat…masa tngh marah..main tepuk sana..main tepuk sini..ada gak dua-dua suami isteri bisu/kurang pndgaran, tapi anak dia ok je…

    [Reply]



  14. elyaszbha says:

    wah..
    lepas belajar nie, korang leh lah mintak keja ngan tv1..
    ganti lagi yg selalu buat bahasa isyarat kat tepi bawah tuh..
    hehe^^

    [Reply]



  15. Kill-Vearn says:

    aku dah lupa bila tah aku belajar semua ni.. rasanya dah lama dan aku dah mahir bahasa isyarat org bisu neh..

    [Reply]



  16. denaihati says:

    kita mesti belajar … bayangkan bagaimana kita nak dakwah mereka kalau mereka tak faham apa yg kita sampaikan…mereka juga manusia yg perlukan agama

    [Reply]



  17. myadlan says:

    kalo naik LRT pastu ada org bisu/pekak ‘bersembang’, mesti aku tensen. sebab diorang dok jauh2 pn bleh ‘sembang’ la. pastu kalo diorang ngumpat psl penumpang lain pun takde org tau..

    [Reply]



  18. ah meng says:

    elok berlajar nih.. untuk tambah ilmu…
    terima kasih..:mail01:

    [Reply]



  19. ChuyRy says:

    leh blaja..thanks ^____^

    [Reply]



  20. fikah lulu says:

    bagus lah kalau buat video macam nie…. untuk menyedarkan manusia yang suka menganiaya orang kurang upaya

    [Reply]



  21. Miro says:

    salam..xde ke percakapan bhse isyarat sebagai contoh..
    “saya nak makan nasi”…xkn la nk wat 1 by 1…susah 2 bro..

    [Reply]



  22. whiTe ROse says:

    i like this web…
    video pun best… kekadang rase komunikasi tanpa suara lg best kot..
    sbb kadang2 bile cakap pun x de org yang nak faham dan dengar,,,,:)

    [Reply]



  23. phee ungu says:

    wah , pengetahuan baru :) mekaseh .

    cikungu.blogpot.com

    [Reply]



  24. inas olga talitha says:

    mau belajar lebih jelas lagi boleh ga ?
    Kalo liat gambar.a masih bingung nh . Hhe

    [Reply]



Leave a Reply

cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | Cheap Barcelona football shirts  | Cheap Manchester United football shirts  | Cheap Real Madrid football shirts  | Cheap AC Milan football shirts  | Cheap England football shirts  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | Cheap Barcelona football shirts  | Cheap Manchester United football shirts  | Cheap Real Madrid football shirts  | Cheap AC Milan football shirts  | Cheap England football shirts  |
cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  |
70-410 exam  | 70-488 dumps  | 70-461 exam  | MB5-705 dumps  | 200-120 exam  | 70-486 dumps  | 70-411 exam  | 70-480 dumps  | 70-346 exam  | 70-462 dumps  | 70-347 exam  | 70-412 dumps  | 70-483 exam  | 70-417 dumps  | MB2-703 exam  | 70-331 dumps  | 220-802 exam  | C4040-252 dumps  | C_TADM51_731 exam  | 1Z0-061 dumps  | 70-487 exam  | 400-101 dumps  | CCD-410 exam  | 100-101 dumps  | MB2-700 exam  | 1Z0-060 dumps  | 70-463 exam  | EX200 dumps  | C4040-250 exam  | 300-115 dumps  | 640-554 exam  | 70-533 dumps  | 70-532 exam  | VCP550 dumps  | 1Z0-803 exam  | 220-801 dumps  | 300-101 exam  | 70-467 dumps  | CISSP exam  | SY0-401 dumps  | MB2-702 exam  | 640-911 dumps  | 74-335 exam  | 700-505 dumps  | 70-414 exam  | 810-401 dumps  | 700-501 exam  | CCA-500 dumps  | N10-005 exam  | 70-243 dumps  | E10-001 exam  | VCP-550 dumps  | 1Z0-062 exam  | 70-466 dumps  | 200-101 exam  | 70-489 dumps  | MB2-701 exam  | 640-864 dumps  | A00-211 exam  | C_TAW12_731 dumps  | 98-364 exam  | M70-201 dumps  | 70-413 exam  | EX0-001 dumps  | HP0-J73 exam  | ICBB dumps  | JN0-102 exam  | M70-301 dumps  | 640-461 exam  | MB6-871 dumps  | C_TFIN52_66 exam  | OG0-093 dumps  | 1Z0-144 exam  | M70-101 dumps  | 350-018 exam  | C_TSCM52_66 dumps  | C_A1FIN_10 exam  | EX300 dumps  | DEV-501 exam  | 70-680 dumps  | C_HANASUP_1 exam  | 312-50v8 dumps  | C2020-702 exam  | MB2-704 dumps  | MB7-701 exam  | SK0-003 dumps  | AWS-SysOps exam  | HP0-S41 dumps  | HP2-B115 exam  | C4040-251 dumps  | 101 exam  | 9L0-422 dumps  | 70-534 exam  | 98-349 dumps  | 70-341 exam  | 300-208 dumps  | 400-051 exam  | 98-365 dumps  | HP5-B04D exam  | PMP dumps  | 642-874 exam  | 70-332 dumps  | PRINCE2 exam  | 1Z0-051 dumps  | 1Z0-052 exam  | 1Z0-053 dumps  | 312-49v8 exam  | 74-343 dumps  | 74-697 exam  | 98-367 dumps  | ICGB exam  | SSCP dumps  | 9L0-012 exam  | 3002 dumps  | 3308 exam  | 3309 dumps  | 6209 exam  | 210-451 dumps  | 300-070 exam  | 300-075 dumps  | 300-085 exam  | 500-260 dumps  | 500-801 exam  | 700-201 dumps  | 700-703 exam  | 700-801 dumps  | 1Y0-201 exam  | 1Y0-301 dumps  | CAS-002 exam  | LX0-103 dumps  | LX0-104 exam  | CWSP-205 dumps  | E10-002 exam  | E20-026 dumps  | E22-258 exam  | ITILF dumps  | HP0-A113 exam  | HP0-D30 dumps  | HP0-S42 exam  | HP2-Z36 dumps  | C2030-284 exam  | C2070-991 dumps  | C2090-560 exam  | C2150-200 dumps  | C2180-410 exam  | C2210-422 dumps  | C4090-971 exam  | P2090-739 dumps  | CTFL_001 exam  | 010-150 dumps  | 101-400 exam  | 74-678 dumps  | 98-368 exam  | MB6-702 dumps  | MB6-703 exam  | NS0-157 dumps  | 1z0-400 exam  | 1z0-414 dumps  | 1z0-429 exam  | 1z0-430 dumps  | 1z0-432 exam  | 250-272 dumps  | ST0-304 exam  | VMCE_V8 dumps  | 1V0-601 exam  | 1V0-605 dumps  | VCAN610 exam  |