belajar bahasa isyarat bersama topo..

Reviews December 8th, 2009

pasti korang pernah dengar atau pernah lihat pasangan kekasih atau suami isteri yang kedua-duanya mempunyai masalah pendengaran.. tapi dua-dua bahagia tak macam pasangan normal yang selalu sahaja bergaduh.. walaupun tiada kata atau lafaz cinta yang terungkap.. tapi mereka tahu yang mereka saling sayang menyayangi antara satu sama lain.. hohoho intro best.. ala-ala mrbintang gitu.. post ini sebenarnya bertujuan untuk belajar bersama-sama bahasa isyarat mudah yang digunakan oleh mereka yang cacat pendengaran..

untuk pengetahuan bahasa isyarat ini diberi nama ASL (America Sign Language) kenapa Amerika? nak belajar Malaysia punya bahasa isyarat? hohoho sama je.. Bahasa Isyarat Malaysia (BIM) juga diambil dari ASL berminat nak belajar? hohoh dalam post ini aku hanya mengajar huruf-huruf sahaja.. mahukan ilmu yang lebih.. sila google :D

ini lah gambar yang paling clear dan mudah difahami sekali.. diambil dari web ini.. kalau masih kabur-kabur, sila la google sendiri gambar idaman hati.. hohoh

 

carta ASL

carta bahasa isyarat ASL

dah mahir buat A-Z hohoho cuba la buat nama sendiri guna bahasa isyarat ini.. contohnya aku buat nama aku ye.. topo

topo in ASL

topo in ASL

dan jika mahukan kepuasan maksima dan boleh berlagak-lagak dengan rakan-rakan lain, rajin-rajin la belajar perkataan lain menggunakan bahasa isyarat ini.. hohoho dan jika rasa diri itu sudah cukup hebat, sila nyanyi lagu menggunakan bahasa isyarat seperti video di bawah ini.. heheh selamat mencuba..

tak cukup? apa kata kalau subscribe je feed blog ni

29 Responses to “belajar bahasa isyarat bersama topo..”

  1. fatehah says:

    hahahaha.bhse isyarat utk yeah yeah yeah mcm tu rupenye.haha.bleh r jd trademark pas ni.:ipin02:

    [Reply]



  2. Anarm says:

    M.E.N.A.R.I.K (sambil buat isyarat tgn)

    [Reply]

    azizwan(dot)com Reply:

    klau menarik ni rasanya tunjuk ‘ibu jari keatas’ je kot. hehe..

    [Reply]



  3. Dr House says:

    Kalo setakat ABC sampai Z aku boleh buat, cuma yang kompleks tak boleh. Belajar dulu masa amik psikologi kanak2 dan remaja.

    [Reply]



  4. Azfarul says:

    haha best la video tu..

    [Reply]



  5. azizwan(dot)com says:

    hahaha.. smart plak aku nengok video tu..

    [Reply]



  6. Piston Pecah says:

    adusss…lmbat lah taw mende nih…
    dulu mase aku jd students….
    ad dak2 bisu dan pekak….ckp gne bhs isyarat jek…
    kalo taw dulu da dpt usha sorg…cun plak tuh…huhu

    [Reply]

    topo Reply:

    dulu ko tak kenal apa itu google ek.. :D

    [Reply]

    Piston Pecah Reply:

    dulu tak selalu gunakan internet sbg rujukan…nak on9 pon gne duit…tak terfikir untuk gunakan hanya sekadar cari maklumat pasal itu…sejak ada internet sendiri dan masa yang agak terluang baru tahu dengan meluas kegunaan internet…tak semua orang boleh menggunakan teknologi dengan cara yang sama dan memahami fungsinya dengan cara yang sama…lagipon ada kawan yang aktif di bhg HPP[hal ehwal pelajar] tahu guna bahasa isyarat tak berpeluang utk belajar…aku pon bukan dari kos yg melibatkan penggunaan internet secara meluas..hanya budak elektrik saje…tp talian telefon pon melalui kabel pencawang elektrik??betul x???nk taw…?sila lah google…

    [Reply]



  7. atokk says:

    lol…ajar bhasa isyarat plak..bagus2..

    [Reply]



  8. Fahmishah says:

    Sangat kool. Itu’lah manusia yang bercakap ni kadang-kadang tak reti jaga hati pasangan. Sebab itu kena pandai jaga mulut.

    [Reply]



  9. eldy says:

    tu bukan orang bisu saja kah ? xD

    [Reply]



  10. Mr.Bintang says:

    “ala-ala mrbintang” hahaha.. :P

    Nasib baik tak isyarat jari tengah… hahahahaha…

    [Reply]

    topo Reply:

    pujian tu weh.. aku mengagumi ko.. hohoho

    [Reply]

    Mr.Bintang Reply:

    adeh… :”> ape yg ko kagum erk? hihihi..

    [Reply]



  11. titan says:

    ok. aku dah tau buat bahasa isyarat untuk “titan”

    haha..:ehsan01:

    [Reply]



  12. shifaa says:

    haha..comel tul<:-p

    [Reply]



  13. syin says:

    mak sedara aku, menantu dia, anak dia ada mengajar kat sekolah khas (pendengaran), pernah haritu masa kahwin mak cik aku (yg lain plak), dtg la segerombolan org kurang pendengaran ni, ada yg kahwin, ada yg bujang… ada sepasang suami tu, ada krisis skit dgn isteri dia…bising gila bunyi…bkn apa..duk buat isyarat…masa tngh marah..main tepuk sana..main tepuk sini..ada gak dua-dua suami isteri bisu/kurang pndgaran, tapi anak dia ok je…

    [Reply]



  14. elyaszbha says:

    wah..
    lepas belajar nie, korang leh lah mintak keja ngan tv1..
    ganti lagi yg selalu buat bahasa isyarat kat tepi bawah tuh..
    hehe^^

    [Reply]



  15. Kill-Vearn says:

    aku dah lupa bila tah aku belajar semua ni.. rasanya dah lama dan aku dah mahir bahasa isyarat org bisu neh..

    [Reply]



  16. denaihati says:

    kita mesti belajar … bayangkan bagaimana kita nak dakwah mereka kalau mereka tak faham apa yg kita sampaikan…mereka juga manusia yg perlukan agama

    [Reply]



  17. myadlan says:

    kalo naik LRT pastu ada org bisu/pekak ‘bersembang’, mesti aku tensen. sebab diorang dok jauh2 pn bleh ‘sembang’ la. pastu kalo diorang ngumpat psl penumpang lain pun takde org tau..

    [Reply]



  18. ah meng says:

    elok berlajar nih.. untuk tambah ilmu…
    terima kasih..:mail01:

    [Reply]



  19. ChuyRy says:

    leh blaja..thanks ^____^

    [Reply]



  20. fikah lulu says:

    bagus lah kalau buat video macam nie…. untuk menyedarkan manusia yang suka menganiaya orang kurang upaya

    [Reply]



  21. Miro says:

    salam..xde ke percakapan bhse isyarat sebagai contoh..
    “saya nak makan nasi”…xkn la nk wat 1 by 1…susah 2 bro..

    [Reply]



  22. whiTe ROse says:

    i like this web…
    video pun best… kekadang rase komunikasi tanpa suara lg best kot..
    sbb kadang2 bile cakap pun x de org yang nak faham dan dengar,,,,:)

    [Reply]



  23. phee ungu says:

    wah , pengetahuan baru :) mekaseh .

    cikungu.blogpot.com

    [Reply]



  24. inas olga talitha says:

    mau belajar lebih jelas lagi boleh ga ?
    Kalo liat gambar.a masih bingung nh . Hhe

    [Reply]



Leave a Reply