bsod menghantui aku…

Life November 3rd, 2009

kepada sesiapa yang tak tahu, bsod bermaksud blue screen of death.. atau dalam bahasa mudahnya screen pc ko tetiba jadi biru dan terus restart… semenjak 2 menjak ni semakin kerap aku dapat bsod ni dan ianya sangat merisaukan aku.. hari ni je dah 6-7 kali dia mati.. bukan hari ni.. malam ni.. apa yang patut akau lakukan? serius aku dah blur..

pc spec aku adalah seperti dalam post ini dan aku menggunakan windows 7 rc
antara error yang aku selalu dapat adalah

  • memory management
  • pfn_list corrupt
  • pool_header

serius aku perlukan pedoman apa yang perlu aku lakukan kerana google semakin memeningkan aku.. terima kasih 😀

tak cukup? apa kata kalau subscribe je feed blog ni

26 Responses to “bsod menghantui aku…”

  1. EiNS says:

    Windows 7 RC? Silalah upgrade kepada windows 7 retail dan install windows update…nescaya hilang masalah itu…hahaha

    [Reply]

    topo Reply:

    confirm? hohoho jap aku tgah torrent.. slow giler.. 2 tahun lagi siap la kot..

    [Reply]

    emptyspace Reply:

    rapidshare kan ada.. tak pun mirror lain.. aku sendri dah bosan gune torrent.. bukan setakat lembab, melembabkan sekali perjalanan bandwidth kalau nak surf internet

    [Reply]

    encikizzat Reply:

    beli dvd je..x payah susah2 nk donlod

    [Reply]



  2. Mohd Huzairy says:

    gunalah windows XP SP3, InsyaAllah setel masalah. :upin02:

    [Reply]

    topo Reply:

    memang solution dia tukar os je ke? ermmm

    [Reply]

    Mohd Huzairy Reply:

    Tak, cuma nak cakap yang aku masih guna XP, >_<

    [Reply]

    epenlavia Reply:

    ngahaha lu memg stail la bro!

    [Reply]



  3. EiNS says:

    Untuk tips2 windows 7 silalah merajinkan diri baca di JomPHP…panjang berjela aku tulis tu…hahaha

    [Reply]



  4. xun says:

    buat Hackintosh. 😀
    kalau tak mahu tukar OS, beli la komputer baru.

    lalala~

    [Reply]



  5. beliamuda says:

    try ngan tukar OS dulu.. tak pun reformat dulu… mana la tahu masalah ngan OS ke.. kalau still sama, maybe prob ngan hardware~

    [Reply]



  6. Anarm says:

    upgrade win7 ko tu.. ketinggalan btol pkai rc.. wahahahaha

    [Reply]

    topo Reply:

    ni tengah download la ni.. hahaha lagi 2 tahun siap la download… hahaha

    [Reply]

    Anarm Reply:

    beli je dgn budak killvearn tu, senang..

    [Reply]

    syin Reply:

    hahaha..aku pun mengiyakan jelah kata2 si anarm ni…

    bapak borek, anak rentek….

    [Reply]



  7. Juzu says:

    pakai la 7 RTM..
    susah sangat gaks..

    [Reply]



  8. a1zudd1n says:

    xpun usya virus ke..
    worm…spyware..malware..dan bau2 bacang mereke..
    ak pn penah kene kat w.xp..
    2 sume pasal men garena..
    men dota punye pasal..huhu
    las2 fomat je balik..abis cite:ipin02:

    [Reply]



  9. Kujie says:

    adik kak jie pun dah ‘biru’ skrin dia
    dok merengek nak beli baru
    mudahnya budak2 skrg ni..senang dapatkan…

    tapi sumpah..kak jie tak tau ttg hal mcm ni…hantar kedai je selalu.kehkeh

    [Reply]



  10. Rjuna says:

    Aku pernah kena, memang mati kutu la, cina kedai kata hard disk rosak, memandai jer, format jer terus ok balik

    Install la Tune Up Utilities 2010 n pastikan bahagian C hanya save software, file2 lain semua sumbat kat D, E, F kalau ada

    [Reply]



  11. blowie says:

    kemungkinan ram ko problem pun ye jugak

    [Reply]



  12. Kill-Vearn says:

    gi kat http://killvearn.com dan search ‘windows 7’ without quote.. ekeke.. kan senang.. tol la eins kata tuh.. upgrade ke se7en ultimate retail/oem dan jalankan update.. come2 ape nak beli windows 7 all in one.. murah2 jualan langsung.. hehe..

    [Reply]



  13. Roslan Nazri says:

    windows ko korup ke? huhu..
    yer bertukar pada windows 7 rtm ek..retail & oem..
    takde masalah nyer..kalo sp..cari sp3..

    [Reply]



  14. arnamee says:

    Salam topo, parah tu, laptop abah sekrg dah sampai kena tuko mtherboard, sila2 ikut nasihat pakar2 di atas:)

    [Reply]



  15. samanosuke_04 says:

    senasiblaa kita, aku main game borderlands, pastue GPU overheat, dan kuar laa menatang bsod nie.. pastue die restart ikot suka hati anak luar nikah dia, kekadang tak sempat save lagi.. haha!

    [Reply]



  16. aku says:

    aku pun nak tau mcm mana selesaikan maslah ni.. aku tau benda ni bukan pasal hardware sebab aku sekarang guna dua windows dlm laptop aku, winXP dan win7. masalahnya Win7 aku je sekarang ni buat hal selalu kuar blue screen n restart. Setau aku Win7 ni sensitif sikit kalu ada driver, software or setting yg tak betul atau error mulalah jd mcm tu.. aku rasa reformat balik blh settle benda ni, tp aku tak try lg malas nak backup n cari software, bnyak keje. tp klu stakat repair memang tak blh, sbb win7 ni pelik sikit berbanding xp.

    jadi ada tak sesape blh selesaikan problem ni tanpa reformat.

    [Reply]



Trackbacks

  1. 7 eleven updates | topotato.com

Leave a Reply