mengenali poken bersama topo…

Reviews August 12th, 2009

hohoho post ini akan berbentuk piktografik, penerangan yang penuh dengan gambarajah.. semenjak terbaca post dari tekong berkenaan dengan poken, aku dah teruja nak beli.. dan aku juga sedang mendedahkan poken ke seluruh UTeM dan masing-masing pon teruja gak nak ada satu.. tipu lah kalau lepas korang habis baca post ni korang tak teruja sikit pon nakbeli poken ni.. hehehe nak tau apa itu poken? sila lah nikmati penerangan piktografik daripada topotato.com

kawab yang ramai..

kawab yang ramai..

secara analoginya, kita memang mempunyai ramai kawan.. dan kita mesti nak tau apa perkembangan rakan kita dan macam mana nak hubungi mereka.

hohoh telefon rakan2...

hohoh telefon rakan2...

10 tahun dahulu, satu-satunya cara untuk menghubungi teman-teman atau kenalan hanyalah melalui telefon talian tetap sahaja.. kalau rajin setiap hari kita bergayut dengan mereka.

buku telefon..

buku telefon..

dan supaya kita ingat akan nombor telefon talian tetap itu, buku nota, buku 555 buku conteng digunakan untuk menyimpan no mereka..

banyak sangat nombor telefon..

banyak sangat nombor telefon..

tapi bila terdapat ramai sangat teman, dan banyak sangat nombor telefon,kita pening kepala nak cari no untuk menghubungi mereka. ye la.. nama Abu je dah ada 32.. hohoho dan akhirnya semua terputus hubungan

kemunculan telefon bimbit..

kemunculan telefon bimbit..

bila zaman meningkat maju, telefon bimbit tercipta. Dengan fungsi yg pelbagai danmempunyai ruang storan yang besar, usaha menyimpan untuk menghubungi rakan-rakan menjadi semakin mudah. tak perlu lagi nak salin,cuma miss call sahaja kemudia save nombor itu. atau lebih maju lagi hanya hantar bisnes kad sahaja melalui telefon bimbit.

zaman komputerdan internet menyerang

zaman komputer dan internet menyerang

tapi zaman kegemilangan telefon bimbit tak lama, kerana serangan komputer dan dunia alam maya tanpa sempadan internet..

social networking

social networking

dengan adanya dunia tanpa sempadan, semakin banyak wujudnya socialnetworking dan kitamemerlukan lebih banyak maklumat tentang rakan-rakan tadi.. hohoho telefon bimbit yang dahulunya cukup gah dah tak mampu lagi nak menyimpan maklumat yang pelbagai seperti akaun twitter,akaun face,dig,flick,tagged dan pelbagai lagi…

poken penyelamat dunia tanpa sempadan..

poken penyelamat dunia tanpa sempadan..

dan atas sebab itulah poken telah diwjudkan untuk menyelamatkan dunia tanpa sempadan ini.. hahaha ayat dah start poyo.. bagaimana poken boleh membantu dalam menyelamatkan perhubungan dengan kawan lama danjuga kawan baru? hohohooh

poken menyimpan maklumat

poken menyimpan maklumat

hohoh dengan menggunakan poken, kita boleh menyimpan segala maklumat kita seperti nama, no telefon, alamat,  twitter,facebook,flickr dan juga gambar kita yang comel.. tapi apa gunanya kita menyimpan maklumat tersebut?

high 4

high 4

gunanya adalah apabila kita berjumpa dengan rakan poken yang lain, kita hanya perlu berjabat tangan… ataupun high5 high4.. dan segala maklumat yg kita simpan tadi akan dipindahkan.. hohoh cukup mudah bukan? tak perlu lagi buku 555 untuk menyalin no telefon dan sebagainya.. dan tak perlu lagi kredit dihabiskan untuk menghantar bisness card di telefon bimbit.. yeah

pindahkan maklumat rakan-rakan di PC

pindahkan maklumat rakan-rakan di PC

dan selepas itu segala maklumat boleh disimpan terus ke dalam PC atau laptop untuk diabadikan hohoho macam mana cukup mengujakan tak? hohoh poken sangat berguna apabila kita berjumpadengan gadis-gadis manis tapi malu untu meminta no telefon mereka.. kita hanya perlu kata:

hey si cantik manis,  ada poken tak? jom high4.. hohoho

dengan melakukan sedemikian, bukan sahaja nombor telefon, alamat rumah,facebook,twitter juga kita dapat peroleh.. dan tak lupa gambar si dia yang comel untuk menjadi tatapan setiap hari.. 😡

hahahah dah cukup mengujakan anda? untuk keterangan lanjut sila google sendiri atau layari doyoupoken.com.. hohoho setiap hari aku berdoa agar cepat la fenomena poken ni menlanda Malaysia dengan sangat ganas dan meninggalkan bencana H1N1 ini..hohooho

doyoupoken.com

doyoupoken.com

Di Malaysia ianya agak baru lagi dan hanya ada beberapa ratus atau puluh orang yg memiliki poken.. hohoh dengan harga rm60.. tapi kononnya itu dimport secara terus, erm.. bila la poken nak dijual macam jual digimon dan cyberpet dulu ni.. hohohoho

30 Responses to “mengenali poken bersama topo…”

  1. Azah says:

    o0oo… benda ni ke nama nya poken?
    best ugak…
    mana bole dapat ek?

    [Reply]



  2. MK says:

    Wa… aku blaja mende baru hari ni. Makaceh makaceh.

    [Reply]



  3. Kujie says:

    ooooooo…baru tau la topo benda ni poken
    ingat game ape lah…poken tu

    kalau ada yg sponser lagi best kot..hiks!

    [Reply]



  4. beliamuda says:

    macam best jek.. ko pakai gak ke topo?

    [Reply]



  5. Akuro San says:

    erk… kena bayar rm60? hurmm… kenapa tak free ek?

    [Reply]



  6. Anarm says:

    rm60.. mane nk beli ah? mane? mane?
    aku suke tang ayat ngorat adik manis tu.. hahahah..

    pssttt: typo kt gmbr pertama.. “kawab”..

    [Reply]



  7. Kill-Vearn says:

    agak best.. tapi mcm membahayakan diri kita kalo poken ilang, orang taw semuanya.. hahhaa… erm menda ni mcm pendrive la eh sket2?

    [Reply]



  8. aman says:

    aku pun nak sejibik. kalo dapat rm60 tue, roger aku skali yea. Yayy!

    [Reply]



  9. stormz says:

    wow!!
    cm menarik je poken ni.
    ktne ade jual?

    [Reply]



  10. mohdzaid says:

    benda baru ni… kalau ada meluas kat Malaysia nanti aku nak beli arr…

    [Reply]

    jack Reply:

    btul.aku igt camtu gak. bl da fames kt msia baru pakai.

    [Reply]



  11. xun says:

    masyaAllah!

    aku pernah present idea lebih kurang macam ni kat kursus usahawan teknologi, awal 2008 rasanya. cuma, mediumnya mcm card credit. bukannye bende comel macam ni.

    aduhai. mesti diorang ciplak idea aku. hahahaha!

    [Reply]



  12. chokilala says:

    apsal gambar sebijik macam slide lightning talk? hahaha. aku mauuuuu pokennnnnnnnnn! ~X(

    [Reply]



  13. Tyler Ng says:

    Kalau nak order poken layari http://www.pokenasia.com.

    [Reply]



  14. Fatin Pauzi says:

    Aik, dengan hanya berjabat tangan je dah leh serap segala maklumat sal orang tu? Macam mane tu ek?

    [Reply]



  15. Fatin Pauzi says:

    Weh2, aku da tgk web poken tu. Rupanye bukan jabat tangan kite, jabat tangan poken tu. hahaha… malu deh tersalah cakap. 😀

    [Reply]



  16. Ryehana says:

    alhamdulillah..tp ilmu baru hari ni.

    Ooo ni la benda alah Poken moken nyer??

    aku suka yg panda tu!! ade sesapa nak bagi kat aku x?? besday aku next week je nih! heheheheheh

    ;]

    [Reply]



  17. emme says:

    Wah best gak gadget “terbaru” ni… aku ingatkan poken minyak rambut tu… heheh

    [Reply]



  18. IcedNyior says:

    ada poken?

    mari berpoken skali *high four*

    [Reply]



  19. Luth Textile says:

    wakakka.. lawak la..
    erm macam berguna ja, kalau macam aku org yang anti sosial mcm aku cne? wakkaaa

    [Reply]



  20. Y n n says:

    :ipin01: ni ka poken, aku ingat kan apa yg kecoh2 kt twitter tu ngee

    [Reply]



  21. jaws says:

    bapak menarik..
    tapi rasa cam budak2 plak..
    hahahah..
    tp harga not bad laa..
    tak semahal cyberpet time mula2 kuar dulu..
    cam menarik je,,
    kat mana nak dapatkannya..

    [Reply]



  22. tekong says:

    wow ramainye nak poken!

    [Reply]



  23. broSKL says:

    la benda ni rupanya poken..ingtkan apa td.. mcm pokemon la plak bunyinya..hoho

    [Reply]



  24. apiih says:

    kalau kiter xjumpe ngan kwn2..cmner nk poken??baik guner tenet jer..search terus jumpe..huhu

    [Reply]



  25. amoi says:

    belikan utk aku boleh? ;;);;)

    [Reply]



  26. Zara says:

    Kelihatan sangat syok ler!
    kalau laha da jual~
    alahai~:upin02:

    [Reply]



  27. Khai says:

    ok nak beli satu ar! hahaha.. wei topo, ko doa hari hari suh poken melanda malaysia, tapi ko sendiri lom beli satu! hehehe…

    [Reply]



  28. ayong says:

    comel je name poken ni. hehe. nk satu boleh? 🙂

    [Reply]



Trackbacks

  1. WTH is Poken? | Chokilala.com

Leave a Reply