ini bukan cerita kedai kopi…

Life August 16th, 2009

#include <GL/glut.h>

#include <stdlib.h>

#define drawOneLine(x1,y1,x2,y2);

void init(void)

{

glClearColor (0.0, 0.0, 0.0, 0.0);

glShadeModel (GL_FLAT);

}

void display(void)

{

int i;

glClear (GL_COLOR_BUFFER_BIT);

/* select white for all lines  */

glColor3f (1.0, 1.0, 1.0);

/* in 1st row, 3 lines, each with a different stipple  */

glEnable (GL_LINE_STIPPLE);

glLineStipple (1, 0x0101);  /*  dotted  */

drawOneLine (50.0, 125.0, 150.0, 125.0);

glLineStipple (1, 0x00FF);  /*  dashed  */

drawOneLine (150.0, 125.0, 250.0, 125.0);

glLineStipple (1, 0x1C47);  /*  dash/dot/dash  */

drawOneLine (250.0, 125.0, 350.0, 125.0);

/* in 2nd row, 3 wide lines, each with different stipple */

glLineWidth (5.0);

glLineStipple (1, 0x0101);  /*  dotted  */

drawOneLine (50.0, 100.0, 150.0, 100.0);

glLineStipple (1, 0x00FF);  /*  dashed  */ drawOneLine (150.0, 100.0, 250.0, 100.0);

glLineStipple (1, 0x1C47);  /*  dash/dot/dash  */

drawOneLine (250.0, 100.0, 350.0, 100.0);

glLineWidth (1.0);

/* in 3rd row, 6 lines, with dash/dot/dash stipple  */

/* as part of a single connected line strip         */

glLineStipple (1, 0x1C47);  /*  dash/dot/dash  */

glBegin (GL_LINE_STRIP);

for (i = 0; i < 7; i++)

glVertex2f (50.0 + ((GLfloat) i * 50.0), 75.0);

glEnd ();

/* in 4th row, 6 independent lines with same stipple  */

for (i = 0; i < 6; i++) {

drawOneLine (50.0 + ((GLfloat) i * 50.0), 50.0,

50.0 + ((GLfloat)(i+1) * 50.0), 50.0);

}

/* in 5th row, 1 line, with dash/dot/dash stipple    */

/* and a stipple repeat factor of 5                  */

glLineStipple (5, 0x1C47);  /*  dash/dot/dash  */

drawOneLine (50.0, 25.0, 350.0, 25.0);

glDisable (GL_LINE_STIPPLE);

glFlush ();

}

void reshape (int w, int h)

{

glViewport (0, 0, (GLsizei) w, (GLsizei) h);

glMatrixMode (GL_PROJECTION);

glLoadIdentity ();

gluOrtho2D (0.0, (GLdouble) w, 0.0, (GLdouble) h);

}

int main(int argc, char** argv)

{

glutInit(&argc, argv);

glutInitDisplayMode (GLUT_SINGLE | GLUT_RGB);

glutInitWindowSize (400, 150);

glutInitWindowPosition (100, 100);

glutCreateWindow (argv[0]);

init ();

glutDisplayFunc(display);

glutReshapeFunc(reshape);

glutMainLoop();

return 0;

}

sirius aku tak tau nak tulis apa.. pening kepala aku fikir coding openGL c++ ni.. sambil ditemani kekasih baru dan lagu cerita kedai kopi.. post berikut nanti aku akan tunjukkan output coding ni.. 😀

tak cukup? apa kata kalau subscribe je feed blog ni

20 Responses to “ini bukan cerita kedai kopi…”

  1. chokilala says:

    aku chenta betul dengan lagu cerita kedai kopi by malique tu. nak2 kalau ada org google. kuikui ;))
    ———-
    topo: hohoh aku akan cuba lawan dominasi ko.. 😀

    [Reply]



  2. Renzo says:

    err…. okie… code virus apa ni? hehehe ^^p
    ———-
    topo: next post aku akan tunjukkan output coding ni..

    [Reply]



  3. amoi says:

    best weh lagu neh :x:x

    [Reply]



  4. HuRuL_AiNi says:

    hohoho…best gak post benda cenggini….

    pekebenda la yg ko lukis ni…byk kena define line…hehe

    apapun…cayo2

    [Reply]



  5. dotdotdot (...) says:

    siyal…
    teringat assignment c++ aku yg macam siyal gak…..

    [Reply]



  6. beliamuda says:

    openGL nya ek.. ada iras2 C++ bese…

    [Reply]



  7. Mus says:

    langsung aku tak paham..:ipin01:

    [Reply]



  8. megat says:

    kalu bahasa C, C++ dll masih boleh terima. kod OpenGL yang malas nak fikir hu3.

    nak tgk juga hasil output dari kod tersebut 😉

    [Reply]



  9. encikizzat says:

    tepek ah gmbar kekasih baru itu :ipin01:

    [Reply]



  10. Mr.Bintang says:

    aku dulu blaja c++ x abis.. basic je pun.. 🙁

    [Reply]



  11. Kill-Vearn says:

    aku pernah repeat C++ dowh.. sakit ati aje.. sedih.. ape citer dak engineering kene laja C++?
    ———-
    topo: supaya korang tak payah upah bdak IT nk configure mesin yg guna c++ hohohoho

    [Reply]



  12. shafiedotbiz says:

    hahaha..baru nak wat ker bro..alhamdulillah aku dah lepas…
    ———-
    topo: yup openGL baru nak belajar sem ni…

    [Reply]



  13. hanc~ says:

    :upin01: layan kedai2~~

    [Reply]



  14. eden says:

    gagaga~ thanks for the code~ leh compile x nie?

    [Reply]



  15. stormz says:

    waaa..coding openGL.dh lame tglkn.

    [Reply]



  16. abdfatah says:

    bukan cerita kedai kopi tetapi cerita sensasi online. nak try coding jugak laaa…

    [Reply]



  17. fahmi087 says:

    huhu dah lama tak belajar programming 🙂 kat udm nie asyik blaja sketching jek 🙂

    [Reply]



  18. zool says:

    aku tgk #include
    teringat zaman2 aku baru masuk UiTM dulu.. Hampeh tak pandai…
    sampai le sekarang..
    Tak paham pasal C++ ni

    [Reply]



  19. lizz says:

    erk. geli aku bayang mase aku kene wat assignment gune 3D ape ntah name die. mende alah ni pun same lah gak camtu. koordinat2 ayam ni.adoi

    [Reply]



  20. shahrul says:

    Huh, ni program C ke C++? Klu nk peningkan lg C Programming, masuk contoh2 ni http://shahrulnizam.com/category/pic-lesson/

    [Reply]



Leave a Reply