blur nak beli PC baru…

Reviews August 2nd, 2009

semenjak 2 menjak ni aku sangat sibuk mencari spesifikasi yang aku perlukan untuk sebuah PC baru hohoho… blur aku dengan segala jenis perkakasan dan hardware la bagai semua.. menyesal aku tak belajar betul-betul subjek Organisasi & seniBina Komputer (OSK) masa sem 1 dulu.. hohoho bantu aku.. aku perlukan pedoman..

bajet aku adalah tak lebih RM2.4k beserta LCD hohoho tu pun dah agak mencungap aku nak cekau duit tu.. senang cerita kriteria PC yang aku perlukan adalah seperti berikut..

  • aku bukan gamers… tak pernah langsung aku install game dalam PC mahupun laptop aku…
  • tapi aku belajar multimedia.. hohoho so memang tak lari la daripada software Adobe Photoshop, Illustrator, Dreamweaver, Audition, Sony Soundforge dan lain2.. hohoh dan kalau berkesempatan aku nak belajar balik 3d guna Maya
  • aku musykil nak guna intel ke AMD tapi rasanya aku lebih prefer Intel.. sebab dah banyak dah rakan2 aku terbakar kepanasan guna AMD..
gambar sekadar hiasan ye...

gambar sekadar hiasan ye...

  • RAM DDR2 ke DDR3? adeh seriously aku blur… ada pro dan kontra tak?
  • hard disk.. ok aku tak nak sampai 500 gig.. apatah lagi 1 tera.. banyak sangat tu.. 340 gig pun dah ckup banyak rasanya…. hohohoh aku bukan jenis penyimpan movie di PC
  • graphic card… ni lagi satu yang aku blur.. 9800Gt la 9600 la ape benda tu semua? mane yang ok dan sesuai dengan bajet ek? Galaxy ke nvidia ke.. ATI ke?
  • LCD rasanya kalau dapat 20″ pon ok gak..
  • sound seriously aku tak pedulik… hahahaha cukup la sekadar mampu berbunyi… rasanya aku dah cukup bahagia dengan sonicgear taboo aku kot.. hohoho

 ape lagi spesifikasi ye? ade yang aku terlepas pandang ke? memang aku dah blur.. ohoho sebab tu aku tak nak main beli je sekarang ni tengah dok survey2 la ni… bajet pon tak seberapa.. hohoho jadi rakan-rakan aku perlukan pedoman ye.. hohooho cukup lah sekadar guideline tentang pro dan kontra.. hohoho sekian terima kasih

tak cukup? apa kata kalau subscribe je feed blog ni

13 Responses to “blur nak beli PC baru…”

  1. NoktahHitam says:

    Bro,

    Aku buat PC (2 screen 22″) aku dulu RM2.5k. Tu pon termasuk wireless keyboard and speaker best.

    http://www.noktahhitam.com/two-screen-desktop-under-rm25k.html

    Aku rase spec aku sekarang lagi murah. PC = RM900, 2x LCD = RM1000. Aku rase je la..

    [Reply]



  2. Mr.Bintang says:

    hohoho.. kalau nak tau.. aku guna AMD gk.. dan.. dah sebulan aku x off pc aku.. hahahahahaha.. caya x? abis melambung bil api aku.. +_+”

    [Reply]



  3. Kill-Vearn says:

    erm.. topik menarik.. setahu aku la, org yg guna amd adalah sesiapa yg selalu main games, buat keje ttg graphic kerna ia menyokong menda2 tu dengan hebat… intel lak kalo nakkan performance pc hebat.. ntahla…

    aku cadangkan:

    processor: intel core 2 quad
    ram: kingston 2-4gb ddr2
    hdd: 320gb wd (dah cukup byk da)
    motherboard: msi/intel
    graphic: nvidia geforce
    cd/dvd: samsung dvd rewriter
    casing: suka ati la
    speaker: kalo nak best beli altec lansing
    lcd: samsung
    os: kalo kaya beli la ori

    aku cadangkan beli kat lowyat tingkat 2.. kedai nama startec.. murah kat sana… usha la price list:

    http://images.lowyat.net/pricelist/startec.pdf

    [Reply]



  4. encikizzat says:

    besar gak bajet pc tu bro ;rasanya kalo 2k dah cukup kot..utk multimedia je kan? spent utk mobo lebih sikit utk future expansion.. cth yg support SLi/Crossfire incase nak tambah graphic card in the future kan kan?

    [Reply]



  5. blowie says:

    beli yg ddr3 kalau nk guna pc tu lama,senang nnt nk upgrade.
    Hrge DDR2 akan makin mahal,sebaliknya utk DDR3.

    Grafix card Nvidia7600GT dah memadai.

    ko kaki grafix kan?
    mobo pakai Asus,precessor amik AMD + beli heat sink yg bagus sket utk balance kepanasan prosessor tuh. Tuka yg angin kuat gle pnya.

    [Reply]



  6. MK says:

    Dari segi performance, AMD lagi bagus, murah pun lagi murah. Cuma kalau dulu, fan AMD ni kecik2, tu pasai la cepat panas. Sekarang dah OK kot aku rasa.

    LCD Monitor tu ambil la yang besar2, puas hati. Takpun pakai dual monitor ke, hahah.

    [Reply]



  7. HuRuL_AiNi says:

    ko x teringin ke nak pakai MAC?kengkawan aku yg grafic byk guna MAC…aku pun x tau apa advantage selain screen gabak & boleh buat window desktop bebanyak….

    [Reply]



  8. Akuro San says:

    mobo= motherboard.

    [Reply]



  9. Renzo says:

  10. KNizam says:

    go for 1tb. nanti extra hdisk boleh jadik virtual memory. lagi la laju pc nanti. hehe

    [Reply]



  11. EiNS says:

    Processor AMD panas? itu kisah lama lah bro…processor baru AMD smua tip top lah…kes processor panas tu zaman amd athlon lg tu…

    [Reply]



  12. adib. says:

    aku rasa kalau orang nk cadangkan pakai mac..mmg tak berbaloi..kalau cari hardware yg sama mcam ada dalam mac tu tak sampai pon harga yg apple letak..

    grafik tu amek 9800 pon takpa…

    bab masalah ram tu mmg kena pakai DDR3..
    http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_advantage_of_DDR3_RAM

    yang lain2 tak mau komen..sebab topo jenis rilek ja..

    p/s: aku rasa topo dah survey abes2 nih..blajar menjadi encik.krab bos kepada spanse-bob yg sangat berjimat..aku suka dia..

    [Reply]



  13. dee says:

    aku memang ngah cari pc …..member aku ada cadangkan amd, dia kate amd skrg dah ok ang aku memang nak guna untuk spec gaming….kalau korang tau leh la konsi skit ngan aku amd model ape yang ok skrg….

    [Reply]



Leave a Reply