kenapa topo sayang IE8…

software July 28th, 2009

jika kalian mengikuti topo di twitter pasti korang tau yang aku kini peminat ttegar IE8.. hohoho setelah dikecewakan beberapa kali oleh firefox.. aku mengambil keputusan untuk berhenti gunakan firefox selama 24jam suatu ketika dulu.. tapi tetap juga menghadapi kekecewaan lalu aku mengambil langkah drastik utk membuang terus firefox daripada laptopku… hohooho

sayang IE8

sayang IE8

teruskan membaca untuk mngetahui kenapa aku lebih gemarkan IE8 berbanding firefox 3.. hohooh

1) kerana ianya lebih laju semasa startuplebih ringan dan tak CRASH masa tengah buat kerja… hohoho kelajuan surfing? lebih kurang sama je…. aku sengaja maskkan semua point sekali sebab ada banyak lagi point lain yang aku boleh gunakan kenapa aku sayang IE8… semenjak 2 menjak ni ni firefox memang mengecewakan terutamanya dengan kekerapan crash yang sangat tinggi… dalam masa 2 jam aku pernah mengalami perkara itu sebanyak 8 kali.. hohoho dan semuanya semasa aku sedang bekerja.. bukan bersuka ria…

2) function accelerator yang sangat memudahkan…. ape itu accelarator IE8? aku hanya perlu select keyword yg aku nak, dan aku dah boleh seach keyword itu di google… search map, email, dan live blogging… hohoho tak faham? tonton video ini… atau kalau tak faham jugak.. install la IE8 dan tinggalkan firefox…

3) fungsi web slices di IE8 sangat memudahkan + mempercepatkan…. pasti korang ada laman web yang sering korang refresh untuk mngetahui perkara terbaru contohnya kalau ada email yang baru masuk ke… hohoho dengan web slices di IE8 ianya akan jadi super mudah dan cepat.. hohoho susah nak faham… takpe sila lah buffer video di bawah..

4) tab yang berwarna warni.. hohoho ini lah fungsi yang paling aku pelik sekali… terkejut aku kenapa tiba-tiba tab aku bertukar warna.. hohoh rupa-rupanya dia ada function tab grouping.. sebagai contoh kalau korang sedang bukak blog ini dan korang klik satu link ke web lain nanti tab itu akan bertukar warna jadi warna yang sama.. hohoho yang ini aku tak nak sediakan video.. hohoh nak tau test sendiri..

ok kononnya firefox pon ada add ons untuk buat semua benda yang aku nyatakan di atas… tapi diingatkan.. semakin banyak add ons firefox.. musang tu akan menjadi semakin gemuk dan berat.. dan semakin lambat bergerak.. lepas tu selalu berhenti tengah jalan.. sedangkan IE8 tak perlu pon add ons tambahan untuk buat benda tu dan masih lagi kurus.. hahahha

28 Responses to “kenapa topo sayang IE8…”

  1. megat says:

    macam cun je!? dari mana dapat installer? boleh juga aku ngetest. musang berapi aku pun dah lain macam. hu3.
    ———-
    topo: aku pakai laptop bapak aku.. vista ori.. hohoho IE8 aku update je.. hehehe nnt kalo aku jumpa installer aku roger…

    [Reply]



  2. encikizzat says:

    Kami guna firefox sbb musang tu ade api ,bole fire je; so selamat lah :))
    err..IE8 ade api?

    [Reply]



  3. xflixz says:

    :ipin02: betul3..aku cukup menyampah ngan firefox 3.5 yang baru kuar..citer je lebat..padahal tak best..haha..

    [Reply]



  4. beliamuda says:

    aku pakai je sume.. IE8, FF3 dan chrome.. setakat ni, IE8 la paling mengecewakan.. start cepat, tapi nak bukak satu page tu sangat lambat.. buat sakit hati je.. then, mulalah tulis page takleh bukak.. aku tak paham tul apa masalah ngan IE8 aku ni.. setakat ni FF3 dan chrome masih memuaskan..

    ~~pernah crash ngan IE8 time wat keje penting, sekali dia tak recover balik tab.. :bengang:

    [Reply]



  5. Richie says:

    aku masih setia dengan firefox.. hehe

    [Reply]



  6. |1f34|-|1r3 says:

    wahhahaa…ko guna FF baru..aku still guna FF2 lg beb…baru la mantap..dan opera..juga chrome…muakakakkka…IE7 hanya utk buat kerja kat opis sahaja n check adsense..boleh ?

    [Reply]



  7. mike says:

    hoho~ aku pun nk try gak ar~

    [Reply]



  8. chokilala says:

    setakat ni cintaku tersimpul rapi dengan chrome 😡

    [Reply]



  9. kak jie says:

    tak de IE
    mintak topo..nk test gak

    pc guna chrome
    laptop guna musang tak de janggut

    [Reply]



  10. zool says:

    AKu belum rasan nak tinggalkan musang berapi..
    tapi akan ku survey gak nanti

    [Reply]



  11. mike says:

    Update jer~ ori x ori sume leh update~

    [Reply]



  12. zaryl says:

    ff versi latest ni yg cipan kerap sgt crash.pastu jadik ‘hang’ kalau buka banyak tab yg loading javascript mcm eklan dsb.

    aku kondem IE6. IE7 boleh tahan. IE8 dengarnya mcm best gak. dpt installer kasi tau aku po. hehe

    [Reply]



  13. MrRoll says:

    aku dah lame tinggalkan Firefox & beralih ke chrome xD

    [Reply]



  14. Fatin Pauzi says:

    Herm, dulu anti sangat IE. hehe. sekarang, macm berubah fikiran. ekekek

    [Reply]



  15. eldy says:

    firefox lebih mudah gua rasa sebagai seorang blogger .. IE tu dah buruk nama dia, so byk org pakai firefox ..haha !!

    Nanti gua buat review pula kenapa blogger perlu cinta dengan firefox .. xD

    [Reply]



  16. xun says:

    hmm.. aku tak layan IE. sebab aku gune MAC. hahaha. 😛
    Aku gune Safari (IE on Mac la..), Opera, Stainless, Chromium, Firefox.
    Hohoho. Tamak tak?

    [Reply]



  17. KNizam says:

    firefox 3.5.1 ok adjer hehe 🙂

    [Reply]



  18. Khai says:

    IE6 ke, IE7 ke, IE8 ke, IE9 ke, IE10juta ke, YUCKSS!!!

    [Reply]



  19. Renzo says:

    IE com sy kerap crash tiap2 kali buka apa2 web hahaha

    [Reply]



  20. blowie says:

    aku guna musang berapi sbb ade twitterfox je,haha

    [Reply]



  21. Mr.Bintang says:

    hehehe.. aku smua tibai… IE8, Chrome, Firefox 3.5.1, Opera 10, Safari.. lagi… oops.. takat tu je yg ada kat pc aku.. wakakakaka..

    [Reply]



  22. Mohd Nasri says:

    aku rse IE7 ngn IE8 lbh kurg je..
    cme tab je wrne2..ada accelerator..
    kre mcm add on jgk la..
    ada private browsing yg org dok ktuk2 skg ni..
    gne firefox wtpe nk addon bnyk2..
    aku ada addon twitterfox je kt firefox ni..lju gk startupnye

    [Reply]



  23. wongbulu says:

    default IE8, favorit Firefox 3, sekali-kali Opera 9.6, cadangan Safari & Chrome.

    [Reply]



  24. Anarm says:

    IE.. geli ah..
    xbest lgsung..
    firefox still the best.
    :upin02:

    [Reply]



  25. Kill-Vearn says:

    hohoho.. dah benti guna Firefox eh… aku tetap pencinta firefox yg tegar diikuti ngan chrome… IE babai aje la.. tak pernah crash maybe sbb aku pandai manage ape yg nak guna dalam firefox.. yg penting upgrade ke version yg paling latest!

    [Reply]



  26. TMUkmkd says:

    huh.. hangat tol tajuk gini ^^

    IE dah lama tak guna.. tak tahu apa jadi dengan diorang.

    FF.. 12 addon… untuk? development dan maintenance. owh.. IE ada tak ek development tool? yang macam firebug ke..

    Opera.. Opera pun best untuk develop. ada dragonfly.. tapi addon yang lain kurang sikit

    chrome.. K guna linux, so chrome tolak tepi dulu. tak siap sepenuhnya lagi. tapi K suka tengok pagesource dalam chrome.. kemas dan lebih teratur dari FF

    so? korang guna je la apa nak guna

    [Reply]



  27. Ikhwan says:

    firefox tetap dihatiku.

    [Reply]



  28. Faiq says:

    korang sume tak kenal aku tapi aku saje nak tolong…

    link untuk download IE8:
    http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/worldwide-sites.aspx

    [Reply]



Leave a Reply