topo seorang pelajar multimedia hahahaha…

Life June 19th, 2009

post sembang-sembang sahaja ye.. tidak terlalu berat tapi agak bermakna.. bermula 1 Julai 2007 secara rasminya aku mendaftar di UTeM sebagai pelajar Sains Komputer major dalam Media Interaktif.. bahasa senang dia multimedia jugak la sebenarnya… aku memang mintak course tu.. pilihan pertama lagi tu.. BUKAN sebab result aku teruk ye.. zaman sekolah + matriks dulu subjek fizik memang kegemaran aku… sampai sekarang aku hafal lagi 3 prinsip newton.. prinsip bernouli.. tekanan… daya.. momentum.. walaupun dah hampir 3 tahun aku tinggalkan fizik… aku sangat gembira dengan course multimedia sebab aku memang minat tapi orang lain semua pandang rendah gile la bila aku cakap aku belajar SAINS komputer major media interaktif dan bukannya engineering hahaahaha….

orang pertama yang pandang rendah dengan course pilihan aku ni adalah pakcik aku sendiri… hahahaha puas jugak la aku kena bahan + kena gelak sebab masuk course tu.. hahahha aku buat bodoh je la.. dan selepas hampir 3 tahun ni aku ingat dah ok dah.. baru-baru ni adik sepupu aku dapat tawaran Engineering kt UTeM… sempat lg aku kena bahan (samada secara sengaja @ tak tu aku tak pasti.. tapi aku dapat rasa kesinisan tu.. hahaha)… aku sangat bersyukur sebab bapak aku sokong aku walaupun mungkin ada jugak sedikit kekecewaan sebab aku tak masuk engineering…

bila dah masuk UTeM aku dikelilingi oleh majoriti bakal engineer…. hahahahaha semua bakal engineer tu sibuk bercerita pasal betapa susahnya course diorang.. projek banyak la haram jadah ape semua ntah.. hahahaha dan bila aku nak join cerita pasal kesusahan course Multimedia aku semua macam pandang slack je.. hahahahaha lepas tu ada lah suara sumbang yang cakap course aku senang setakat guna Photoshop tu senang je.. (hahaha memang la senang beb.. senang sangat sampai poster2.. banner2 korang punya program memang CANTIK la korang buat…)

post ni sebenarnya bertujuan lain.. tapi dah sesat teruk dah dan aku buat keputusan untuk delete separuh dari post ini teruk masuk penutup…  macam mana la dunia tanpa pelajar multimedia…

blog tanpa multimedia...

blog tanpa multimedia...

iklan nuffnang tanpa multimedia

iklan nuffnang tanpa multimedia

poster tanpa design..

poster tanpa design..

mulai esok aku akan pergi program seperti yang terpapar kat poster ni.. jadi mungkin tiada update dari aku melainkan tetiba ada internet jatuh dari langit.. mungkin aku akan cuba usahakan lukisan binatang setiap hari seperti biasa.. dah tengok binatang untuk hari ini? hahahha layari twitpic

tak cukup? apa kata kalau subscribe je feed blog ni

31 Responses to “topo seorang pelajar multimedia hahahaha…”

  1. xun says:

    topo, gmbr2 hang terkeluar smpi over the content area.

    multimedia.. aku x pernah pandang rendah. ingat senang ke nak buat upin ipin? try la. ntah2 nak buat 2D pun x sanggup lagi. hohoho.

    [Reply]



  2. HuRuL_AiNi says:

    salam….
    dulu aku ingat nak ambik HR @ kursus setiausaha cemtu….tp kawan cakap xyah ambik benda cemtu….xde org nak hire perempuan bertudung jd secretary…..tapi skarang kat opis ni aku jugak yg handle admin
    bila kat matrix, aku ingat nak ambik perguruan ke, sains komputer ke ape ke….tp kawan cakap ambik la engineering sbb results ok & sains comp xkan byk job after 5 years (prediction)….jd time aku daftar UPU aku choose engineering & pendidikan….& decide mana yg dapat tu la takdir aku & xkan tukar2…..
    sebenarnya payah nak decide, tapi syukur gak aku dlm bidang ni…dapat jugak aku survive….huhu
    aku pernah ambik elektif basic multimedia kat U dulu….xde nye senang benda tu…photoshop sampai skarang aku reti guna crop & resize image je….budak2 yg pandang rendah ngan ko tu, cuba ko tanya reti x pakai micromedia flash, reti x buat animasi 3d….haha….tu baru multimedia kan….blm lagi programming, database etc…..
    apapun cayo2 bro…hehe

    [Reply]



  3. chokilala says:

    heh. mcm sama je dengan kes aku? pakcik aku ni pun pandang rendah dengan course IT. dia cakap boleh la aku betulkan handphone dia. aku cakap mana aku reti betul handphone? then dia cakap handphone kan dalam dia komputer. aku da macam hangin. kecik sangat skop pemikiran

    ramai org pandang rendah dgn IT ni. dah berlambak sgt org amek IT ni, kata dorang. tapi bagi aku, IT ni kalau susah sangat nak dapat kerja, banyak je kerja freelance boleh buat. kalau engineer, ko nak betul mesin apa kat rumah? haha

    [Reply]



  4. Renzo says:

    Masalah pemikiran org yg cetek IT. bg dorg computer pastu suruh buat animasi ke website ke, klau dorg dpt buat I rest my case.

    setahu sy permintaan makin tinggi klau dunia makin maju kerana bnyk menggunakan teknologi menggunakan computer, klau xde pun leh buka website sendr je senang crita. jd bos sendiri bnyk untung lg hehehe

    [Reply]



  5. nikillas says:

    ada masalah ngan posting gambar tu.. sampai terkeluar dari content area..

    btw.. multimedia mmg penting pun.. tak de org multimedia tak de la graphic2 canggih manggih.. aku yang amik coz engineering kat USM ni pun teringin nak amik coz multimedia.. sebab nampak best..

    [Reply]



  6. zool says:

    Apa masalahnya dpt course Multimedia??
    Jgn kisah sgt .. Sempit pemikiran diorang tu..
    Apa couse pun yang penting ko sukses..
    Nanti ko buat katun topo dan tato… Bior famous macam Upin dan Ipin.. Lepaih tu duit dah masuk berkantung-kantung baru diorang tau…

    Aku bekas pelajar Dip Sains Komputer tapi aku respek ngan budak Diploma Perhutanan, Pertanian.. Nampak cam cikai tapi berapa byk ilmu alam diorang tau.. Tengok pokok tepi jalan je tau apa namanya..

    pada aku kisah pandang rendah pada course2 yg bebudak ambil ni sepatut takde lagi…

    t

    [Reply]



  7. nadia says:

    :kakros02:
    eh ok pe corse IT. at least advance ckt bab2 compt n etc ni.
    xcam aku, bute IT! hahahaha :))

    [Reply]



  8. syia says:

    x baik pandang2 rendah ni.. smue ilmu ada nilai nye..cume cara gune je lain2.. tu yg org nmpk engine+IT bagus tapi pinggirkn courses lain..sedangkn klau hargai ilmu+nmpk manfaat lepas praktikkn.. baru la nmpk nilainye

    [Reply]



  9. Fatin Pauzi says:

    Buat je apa yang ko minat. Macam aku, amik engineering, tapi muka ngadap laptop je. Amik ko, sekarang dah kene buang. muahaha. Aku memang tak minat engineering. nak wat cmne..

    [Reply]



  10. missc0mot says:

    a’ah..sy sokong… mmg sempit pemikiran diorg yg memandang rendah student IT… =| n sgt sokong ckp choki ugak… kekekkeke….

    [Reply]



  11. sarah says:

    aku suka orang multimedia.. dia kreatif..
    tpi ingat senang ke nak jadi kratif..
    kenapa perlu memperlekehkan course kamu kan..
    wah sokong budak multimedia.. caiyok2..

    dan sangat sokong choki… boleh ke budak engineer betul mesin kat umah.. erkk tah ape2 nak pandang rendah course yang best nie.. uhuk… :ehsan01:

    [Reply]



  12. Active Blogger says:

    haha… ada lagi orang yg suka pandang bidang IT nie yek…kalau bidang tu dah tak ada masa depan buat apalah agaknya U tu offer. pandai2 je dia orang ni yek.

    apap pun tahniah sebab dapat sambung belajar 🙂

    hehe aku 28hb nie pun nak g mendaftar kat UDM 🙂

    Setahun terlewat 🙂

    [Reply]



  13. Pepejal says:

    Lantak la orang nak cakap apa.. bukan diri diorang.. tak kena kat batang hidung sendiri.. bule la komen guna lidah tak bertulang tu..

    Lepas ni bila kau dah keje.. dah ada rumah.. kete.. kawin.. isteri yang cantik.. anak yang comel.. duit yang mencukupi.. itu lebih berbaloi..

    Mungkin sebab kau jenis tak melawan orang tua.. so, dengan mudah orang buat kau jadi mangsa.. kau tengok je kesudahan anak-anak diaorang.. tuhan nak tunjuk sekejap je.. yang penting kita berada di landasan yang betul..

    Aku dulu pun jadi bahan.. UPSR 2A je.. itu pun nasib baik zaman tu ada subjek lisan BM.. huhu.. tapi sekarang aku ada Master.. insya allah 3 tahun lagi dapat guna Dr. kat depan nama aku.. sekarang ni pun mereka yang buat aku bahan dulu senyum sendiri je.. cuba le cakap.. mana budak 5A yang diaorang bangga dulu.. huhuhu.. So, kuatkan semangat..

    [Reply]



  14. acadterror says:

    ako sokong ko topo.skrg aku menyesal amik emgeering sbb aku minat sgt kat multimedia waaaaaaaaaaa

    [Reply]



  15. ubey says:

    bagus la. at least ko wt pilihan yg ko minat. klu ko bace entri latest aku tuh. 2 taun sia2 belajar engineering. dhla uni swasta lak tu. phtu las2 masuk uitm amk akaun je. ak x bijak wt pilihan. xde ape yg dimalukan. semoga bjaya

    [Reply]



  16. Ryehana says:

    Hahahah…

    aku dak engine tp nak quit dah cos blaja mcm taik. Heh.

    tp aku xnah lak pandang slack kat dak2 IT n multimedia or ape2 lah yg berkaitan komputer. cos aku mmg xterer komp, so bagi aku org yang sanggup menggodeh n wat segala mcm benda ngan komp adalah sgt hebat!

    hehehhe…

    tapi xdinafikan blaja engineering leh sakit otak 😛

    [Reply]



  17. Azah says:

    o0oo… pelajar multimedia ke?
    patutla lukisan comel2..

    :ipin01:

    [Reply]



  18. eches says:

    Lama aku tak jengah blog kau. heh

    relaks2, belajar je apa yang kau minat, tuh yang paling penting. Sebab bila minat semua benda sentiasa menjadi. Ye lah kalau tak jadi pun, confirm la usaha sampai jadi.

    Aku dah kerja sebelum ni sebagai design engineer kat salah satu MNC. Dgr je cam glemer, tapi kerja mmg tak hengat la. Last2 berhenti, keje sendiri, buat benda2 online.

    Ingat next year nak ambik 2nd degree, buat kom sains. Aku nak apply UTeM la, bleh jadi junior kau topo..huhu

    [Reply]



  19. muhammad fakhruddin says:

    wah…topo pelajar multimedia rupenye:upin02:
    all da best 4 u

    [Reply]



  20. redz says:

    :kakros: mmg mentaliti org melayu cmtu..
    dr dlu pk sape amik IT ni xde kerja…
    pada hal melambk je keje tok bdk IT…
    freelance ade..pastu skrg rythm n hues nk wat studio kt msia..
    perlu lg bdk IT..kru studio pon nk kn bdk IT gak t..
    amik IT ni de rezeki melambak + sernk ble dpt amik media..
    rase puas ble satu2 projrt bjaye dselesaikn cm maya 3d ke kn..

    [Reply]



  21. wAnjAk dOnUt says:

    multimedia best liao…:fizi01:

    [Reply]



  22. Amirez says:

    huh..pedulikan student2 engine.
    apalah nak digahkan sgt.
    aku ex-student electrical engineering..
    1 course yg pd waktu aku dulu jd kebanggaan sape yg ambik.
    tp bila blaja..jelas bukan minat aku.
    minat aku lbh kpd it @ multimedia.
    skang ni pun keje aku byk menjurus kpd it.
    tak kisah course apa..asalkan kita berjaya dlm bidang kita 🙂

    [Reply]



  23. nazra says:

    seseorang pernah brkata pada aku, IT is uselesssssss (mmg dia sebut ada byk S! )

    tp dia tak sedar, website yg dia dok hegeh2 suruh IT department buat tu pun separuh separa sepapan drpd IT. nasib baik dia boss aku…………………………..

    haish..

    :-l

    [Reply]



  24. Halfist says:

    Assalamualaikum…

    Bro Topo!!! tlg jd sifu ak…huhu..

    ak bkn bdk utem. ak bdk ukm…sem dpn thn 2 dh..

    ak pn mcm ko gak…kekwn pandang slack je kt ak bila ak kata amek kos multimedia…

    tu 4th choice dlm list upu..yg len sume engineering…first choice ak mntk engineering mechatronic kt utem…kalu dpt ak jd junior ko dh..huhu..

    sem dpn baru nk msuk major…first2 mmg ak minat gak multimedia…tp org duk perlekeh, ak jd x bersemangat jer…

    tp bila ak baca post ko ni, trus jer ak bersemangat ckit..huhu..

    cita2 ak nk jd hacker terhandal…nnt ak nk hack komptr org yg duk perlekeh kte ni topo..huhu..yg plg utama ak nk hack system pentagon…hahaha…:d

    [Reply]



  25. zakura says:

    sayer pong student multimedia gak
    huhu
    tanpa multimedia tak meriah dunia
    hahah

    [Reply]



  26. blowie says:

    IT ni kena pandai cari peluang je,komfem boleh survive

    [Reply]



  27. chapit says:

    Multimedia?
    best tu.
    saya Programming.
    Boleh tahan la jugak.
    hehe.. :upin02:
    ———–
    topo: hohoho aku memahaminya…

    [Reply]



  28. missW says:

    salam..
    sy student multimedia tp br dip 3rd year,klo bole nk tau ckit sal media interactive bole share x?mne bez compare to mescom?

    [Reply]



  29. nadia_syamimi says:

    salam..
    saya nak tnye satu benda ni..selain kt utem,u mne lg eh yg menawarkan kursus media interactive ni..coz sy pon minat gak..um xde ke??usm ke??
    heee.~

    [Reply]



  30. icha says:

    nama aku icha. aku bdk lpasan dip bangunan. aku teringin sgt nk realisasikn impian aku amek multimedia. eventhou umur aku 25 time aku amek t, aku dulik hape. n eventhou pos ni tahon 2009, pun aku xdulik. baca post kau, buat aku tekad.thx btw.

    [Reply]



Trackbacks

  1. post pasal aku... | topotato.com

Leave a Reply