dapatkan trafik dengan nuffnang XChange…

Reviews May 12th, 2009

jika kalian perasan nuffnang dah melancarkan satu lagi widget baru yang kononnya mampu memberi lebih trafik kepada para blogger sekalian terutamanya mereka yang mempunyai tahap trafik pertengahan <300.. hohohoho jika sebelum ini terdapat happy-o-meter (yang aku berhenti guna setelah ketagih dengan twitter) gadget baru ini diberi nama XChange..Tujuan utama XChange ini adalah untuk menambahkan lagi trafik blog yang mempunyai trafik dalam lingkungan <300 dengan secara konsep perkongsian trafik pintar.. (ayat topo sendiri..)  hohoho nak tau kegunaannya? teruskan membaca

nuffnang XChange

image credit to nuffnang

ok setelah anda menampal code nuffnang XChange di blog anda.. akan wujud satu widget di bahagian sudut kanan bawah di blog anda.. widget berkenaan adalah seperti yang ditunjukkan di atas..ada 2 jebis widget untuk dipilih samada yang compact ataupun yang berbunga-bunga..

Terdapat 3 tab di nuffnang XChange iaitu RSS, Innit dan juga Status.. RSS adalah tab yang menunjukkan post terbaru dari mereka yang memasang widget ini jadi jika anda mahu blog anda seniasa terpampang di ruangan RSS di blog rakan-rakan XChange lain.. maka sila la rajin-rajin update blog dan sila pastikan blog anda mempunyai RSS yang valid.

Ruangan Innit pula memaparkan link terbaru post yang terdapat di Innit dan memaparkan jumlah nang yang sedia ada bagi post berkenaan. Manakala bagi ruangan tab Status pula untuk menujukkan apa yang anda sedang lakukan la sekarang ini.. nak bagi ucapan alu-aluan pon boleh.. kalau nak tulis status relationship pon boleh ye cik chokilala.. hohoh tulis la apa yang anda berkenan di hati.

Bagi yang tak memahami lagi apa itu nuffnang XChange secara mudahya ia macam widget getYouthMedia yang banyak digunakan di blog-blog masa kini. Tetapi lebih advance lagi… dan aku rasa ini merupakan alternatif kepada youthMedia untuk mereka yang berstatus Glitterati kerana menurut en panjangakal blog dia kehilangan status glitterati blia memasang youthMedia. Tapi menurut en Titan pulak youthMedia tidak memberi sebarang masalah terhadap status glitterati dia.. aku tak boleh memberi sebarang komen kerana aku tak pernah menggunakan youthMedia.

topo tidak memasang widget Nuffnang XChange ini kerana ads kbsoccernet telah tersedia terpampang di penjuru blog ini hehehe. penat weh buat ads tu hahahha. Aku baru dapat kesan satu blog sahaja yang menggunakan widget XChange ini iaitu blog cik Chokilala.. jadi inilah screeshot dari blog beliau.. hohoho

pennggunaan XChange

pennggunaan XChange

bila XChange diminimize

bila XChange diminimize

Ingin tahu lebih lanjut tentang XChange? baca penerangan dari Nuffnang atau di mohdhakim.com atau tanya sendiri pengalaman memasang Nuffnang XChange dari cik chokilala.. dan satu sebelum aku terlupa.. widget ini khas untuk mereka yang berstatus glitterati sahaja ye..

26 Responses to “dapatkan trafik dengan nuffnang XChange…”

  1. tekkaus says:

    Saya juga telah pasang widget ini! 😀

    [Reply]



  2. abdfatah says:

    wah… sudah ada tambahan traffic widget…
    ———–
    topo: aku rasa sebab tu la dia buang glitterati bloggers yg ada youthmedia.. hohoho ada rancangan masa depan rupanya…

    [Reply]



  3. ibnmasir says:

    a’ah weh.. ari 2 ak letak youthmedia, status nuffnang ak jatuh.. kna try nih, haha

    [Reply]



  4. Rjuna says:

    hehe ada tweet menda ni mlm td, lupa plak nak pasang, akan ku pasang jua nanti yihaa..err ko tak pasang pon?
    ———-
    topo: sebab ade ads kbsoccernet kat situ…

    [Reply]



  5. ain says:

    ok..nanti boleh pasang sbb nmpk mcm menarik..

    [Reply]



  6. Active Blogger says:

    hehe wat masa nie aku tak pakai sgt ads nuffnang nie…agaknya tak sesuai kot 🙂 nnt2 la test bila ada masa yg sesuai 🙂
    ———–
    topo: guna la apa yg dirasakan sesuai. hohohoho

    [Reply]



  7. ubey says:

    mmm.. x berat ke? takut mcm widget youthsay lak.
    ———–
    topo: yg berat ke x tu no komen.. nilai sendiri la ye.. hohoho

    [Reply]



  8. kita says:

    aku pun dah hilang status.so sekarang aku masukkan semua iklan.heheheheh.tak tahu sebab apa
    ———–
    topo: sebab ko ada adsvertlets kot kat blog ko…

    [Reply]



  9. Kill-Vearn says:

    beberapa hari lepas aku ada tgk menda ni.. tapi bila pk2 aku tamo letak.. sbb aku rasa mcm ia menyerabutkan pandangan blog aje… contoh mcm ko paparkan gambo blog chokilala atas tu mmg cantik2 aje kat side, tapi bila tgk melalui pc/laptop aku, ia dah ganggu sidebar chokilala… mmg boleh minimize tapi mcm takbest aje.. sama mcm youthMedia, mcm mengganggu aje.. hohoho… pendapat aku la…
    ———–
    topo: aku punye guna resolution besar.. ko punye guna resolution kecik kot..ohhoho

    [Reply]



  10. Kujie says:

    setuju dgn kill-vearn
    suka blog yg sidebar suci bersih tanpa widget yg berserabut sana sini…..org dtg blog nk baca isi kandungan….kalau loading slow……..tambah kelajuan streamyx mcm siput semput ni..payah gak

    apapun…tepuk dada jadi kingkong!

    [Reply]



  11. Kujie says:

    innit pun jarang join…ade ke pekdah topo?
    derang mcm kroni2 je…
    ———–
    topo: yup setuju.. hohoho memang kroni pon.. dah lama dah x layan innit

    [Reply]



  12. saffa says:

    Patutla ddia x bagi pasang Youth Media tu…

    [Reply]



  13. aman says:

    huaaa…aku takde gliterati.. :upin01:

    [Reply]



  14. titan says:

    haha. kembali kepada normal. Diorang detect gak. Sekarang aku dah buang. Hope leh kembali kepada kelab super khas nuffnang kembali. Wala…:upin01:

    [Reply]



  15. rohaizad says:

    Wahhh…. semuanya dah dikuasai oleh Nuffnang ye. Free je dapat promotion dari blogger-blogger Malaysia ni. Ekekekeke…

    Aku?
    Kalau tak dibayar, aku takkan letak.. huhuhuhu :ehsan02:

    [Reply]



  16. DeeMataQue says:

    xtau letak nakkat ne hhuhu

    [Reply]



  17. pear says:

    status gelihati aku pun hilang huhuh…padahal dah buang dah youthmedia tu…siap close acc lagi

    [Reply]



  18. boboiz says:

    boboiz tak pakai nufnang lah pulak….
    advertlets takde buat camnie ke?:ehsan02:

    [Reply]



  19. HuRuL_AiNi says:

    hohoho….
    nuffnang pun iklan pun aku dh buang…haha, malas la pulak nak letak benda2 ni…haha

    [Reply]



  20. ijamidayuShuth.. says:

    Salam bro..

    MEmang berlainan bagi aku apabila memang youthmedia pada blog aku. Status gliterri aku ditrunkan..

    Baguih la pada titan ia tidak diturunkan..

    Apa pun, aku mendapat info nie pabila buka blog Shuth.. Terus aku buka akuan nuff aku..

    Terus pasang.. Hope dpt Xchange dengan memebr lain2.. 😀 MAsih lagi mencari ILMU..

    Thanks for info yg bro sharing…

    [Reply]



  21. -WaN- says:

    nanti wat tambah masa load je… :ipin01:

    [Reply]



  22. cikja says:

    lah patutlah ari tu aku join youth tu..
    tetiba aku dah tak dapt gliteri.. lepas buang baru dapt gliteri balik.. baru2 aku perasan.. hohoho

    [Reply]



  23. samanosuke_04 says:

    wow! kiutnye smiley upin ipin niee!!!
    erk, sori2 salah topik..

    kat blog nie ader tak widget tue? sebab aku dgr widget baru nuffnang nie hodoh!! hohohoho

    [Reply]



  24. goge says:

    Salam, aku dah pakai Xchange tu, kira oklah… nampak la meriah sikit blog aku tu. heheh 😀

    Berkenaan trafik plak, aku tak rasa widget ni bagus utk tarik trafik. Melainkan ada satu sebab ni, tulis tajuk pada entry blog dengan ayat yang panas-panas, atau yang dapat menarik pembaca untuk klik pada xchange tu…

    Ini berdasarkan pengalaman aku menggunakan getyouthmedia…

    [Reply]



  25. chokilala says:

    aku dah remove widget ni. blog aku xleh loading sebab widget ni. huhu. lagipun xbest pun untuk tarik trafik. aku sendiri xterpikat untuk klik blog yang ada kat widget tu. hoho. kesimpulannya, xyah pakai la. xbest pun. oh, btw dah ada theme baru. bola, alien, n princess. hoho

    [Reply]



  26. zuls says:

    ohh.. banyak komen pasal wodget ni rupanya.. samalah.. saya pun tak tertarik nak klik kalau ada widget tu.. jadi saya tak pakai.. bab trafik tu ada sesiapa yang prnah wat study tak?

    [Reply]



Leave a Reply