bunga bakawali…

Masterpiece May 25th, 2009

ok kepada yang tak pernah tengok bunga bakawali ni aku nak tunjuk kat korang semua.. hoho bunga ni memang rare.. dia kembang tepat jam 12.00 malam lebih kurang.. nanti pagi dia layu.. aku satu keluarga tunggu bunga ni kembang.. dan aku telah submit gambar ni ke persetankan.com suatu ketika dulu.. macam mana kacak tak bunga ni..

bunga bakawali kembang waktu malam..

bunga bakawali kembang waktu pagi..

buat pengetahuan gambar ni diambil semasa aku belum memiliki dan mengenali apa itu DSLR.. hoho ya aku sedar gambar ni underexposed.. tak cukup cahaya.. hohoh aku memang gemar ambil gambar bunga-bunga ni.. heheh kalau nak tengok lebih banyak hasil fotografi flora topo.. nantikan kemunculan fo.topotato.com heheheh

15 Responses to “bunga bakawali…”

  1. eSempoi.com says:

    hohho…aku lagi suke arachis pintoi -sebab dier lawa dari jauh, kecik dan boleh dipijak-pijak,,

    [Reply]



  2. HuRuL_AiNi says:

    rupanya mmg ada bunga bakawali…aku ingat cuma utk penyedap lirik lagu je….haha

    [Reply]



  3. zariel says:

    macam menarik subdomain fo.topotato.com ko tu… heheh

    [Reply]



  4. Syam says:

    wuhuhu… sudah setup fotoblog. tinggal nak run je. cun beb!

    ps: Amik gambar bunga, lebih cun kalau pakai makro beb. Lagi impak gambar dia.

    pss: Takde duit nak beli makro lens, pakai extension tube je. Murah dan boleh ambil gambar kualiti makro gak.

    [Reply]



  5. nikillas says:

    tetibe teringat kat lagu syura nyanyi tu..

    bakawali hai bunga bawakali..
    mekar kembang di malam hari…
    di malam hari..
    cinta suci tidak di jual beli..
    tidak boleh bertukar ganti..
    bertukar ganti..

    ecececey…

    [Reply]



  6. Munirah Abd says:

    amik gambar bunga ni kuncup lak guane??

    [Reply]



  7. ubey says:

    topo. datang la kelantan. snap gambar bunga2 cik siti wan kembang

    [Reply]



  8. Rjuna says:

    Bang Topo saya nak gambar bunga Tuber Roses hoho

    [Reply]



  9. tra says:

    cantiknye…………….. HUHUHUHUHU

    [Reply]



  10. Fatin Pauzi says:

    Cantik2!

    [Reply]



  11. Active Blogger says:

    weh…topo…bunga nie banyak kat mana…kat mana diamnya…kat air ke kat darat… aku macam tak pernah nampak jek :-)

    [Reply]



  12. hazman aka species1980 says:

    Banyak betul kelopak bunga die nei….

    [Reply]



  13. chokilala says:

    betul la kata nikillas. aku tengok je title post ko tros aku teringat lagu syura dgn siti nordiana(kot?). mat bunga ko ni. hoho

    [Reply]



  14. Mr*Deeds says:

    Di rumah saya banyak saya tanam Pokok Bunga Bakawali. Pada bergunga, kadang-kadang dua kali setahun. Ia akan berbunga sehingga 30 hingga 40 kuntum banyaknya pada satu-satu pokok.

    Di rumah saya juga ada jenis Pokok Bakalwali satu yang kurang berbunga, dua tiga tahun berbungga sekali. Jenis ini bunganya sangat cantik mata memandang. Jenis satu lagi yang banyak berbunga sehingga tiap-tiap daunnya sampai ada tiga empat kuntum. Jenis banyak berbunga ini daunnya panjang dan lebarnya. Yang satu lagi kecil sedikit. Sekarang ini ia tidak berbunga lagi

    [Reply]



  15. Chris says:

    Saya sedang mencari bunga ini, boleh tak email saya jika ada yang kembang.

    [Reply]



Leave a Reply