perkara yang boleh dilakukan bila blog anda down…

Blogging May 23rd, 2009

semenjak dua menjak ni terdapat beberapa blog yang mengalami masalah server yang menyebabkan blog mereka tidak boleh diakses hohoho perkara ini memang dilema yang amat besar bagi para blogger yang menggunakan hosting sendiri.. tapi bagi aku itu semua ibarat asam garam kehidupan.. hohoho biasa la beb.. dalam kehidupan ni mesti la ade sedikit rintangan dan cabaran.. baru lah dapat merasai kemanisan berblogging :D.. aku menulis post ini sekadar mengubat hati duka lara rakan-rakan blogger sekalian.. jangan la pulak ada suara sumbang yang cakap

blog sendiri tak down boleh la cakap letup-letup…

sesungguhnya aku dah banyak kali dah menerima nasib yang sama terutamanya zaman ddos attack dulu .. hohoho yang yang paling perit sekali masa aku mula-mula menghidupkan topotato.com ni.. mereka yang ada merasai zaman tu pasti tahu betapa peritnya masa tu.. hahahaha ok mari teruskan perkara yang boleh dilakukan bila blog anda down…

  • 1) maki penyedia hosting… seriously ini bukan satu perkara yang bijak untuk dilakukan.. banyakkan bersabar beb.. mereka pon tengah berusaha sebaik mungkin untuk menikkan semula hosting anda.. rasanya dengan maki berbakul-bakul tu kerja boleh disiapkan dengan lebih cepat ke? hohoho silap-silap brother tu hyperΒ  tension masuk hospital tak ke lagi lama korang merana..
  • 2) sila lah mengaktifkan diri dalam twitter.. hohoh bukankah twitter itu digelar micro blogging? jadi mungkin dengan bertwitter sedikit sebanyak dapat melepaskan rindu yang membara terhadap blog anda
  • 3) buat rangka post yang terbuku di dalam hati dan jadikan sebagai stok simpanan.. nescaya selepas blog anda pulih anda tidak akan kekeringan idea untuk menulis dan membiarkan sahaja blog anda terdampar layu..
  • 4) pergi la menjenguk blog sahabat-sahabat lain dan merapatkan silaturrahim sesama blogger dan menuntut segala ilmu yang kurang..Β  mungkin bila blog kita tersergam indah di alam maya kita terlalu taksub dengan blog sendiri sampai tidak menyedari bahawa blog kita sangatlah kerdil di alam maya yang terbentang luas ni…
  • 5) ……………. yang korang tambah la sendiri mengikut pengalaman masing-masing.. korang semua pasti ada idea kreatif dan benda menarik yang boleh dikongsikan bersama…

p/s: aku sedang berusaha bersungguh-sungguh untuk mengurangkan penggunaan hohoho dalam setiap post.. tapi macam susah je.. hohohoho

p/s: post ini mempunyai banyak maksud tersirat jika kalian dapat memahaminya.. tahniah diucapkan.. mungkin korang nak baca tips bila internet slow plak.. heheheh

tak cukup? apa kata kalau subscribe je feed blog ni

25 Responses to “perkara yang boleh dilakukan bila blog anda down…”

  1. ubey says:

    seb bek ada twitter. haha. spam ctu je la.
    ———-
    topo: jangan spam lebih2 plak.. hohooh

    [Reply]



  2. loq says:

    hohoho
    ubey tengah bengang tu

    [Reply]



  3. Kreuger says:

    kalau blog aku down.. sure aku layan
    main game red alert… gagaga…
    lepas tuh layan twitter…

    lagi.. erk.. main photoshop… edit gambar
    untuk next entri.. cam tuh jer la citernye..

    paling tidak.. aku off terus pc. layan tidok
    ngiahahaa~
    ———-
    topo: hohoh yang tido tu la penyelesaian terbaik.. hohohoho

    [Reply]



  4. suhz says:

    kena byk bersabar, tu je πŸ˜‰

    cute plak emot. bdk ni,
    :upin01::upin02::ipin01::ipin02:
    opss, tertekan sampai 4 skali.. hehe

    [Reply]



  5. HuRuL_AiNi says:

    wakaka…kreuger mmg sempoi…haha
    alhamdulillah, setakat tak sampai sebulan pakai domain sendiri, xde pulak masalah hosting so far…hehe
    faham aku maksud tersirat ko tu…haha
    no 3 & 4 tu mmg betul la…hehe….
    p/s: ko tau x entri aku pun dh makin byk hohoho, jangkit dr ko…haha
    p/s lagi: ko tak plan nak tukar sini ada threaded comment ke?hehe
    ———-
    topo: tahniah sebab tak pernah ada masalah hosting.. hohoho tapi kalau ada pengalaman lagi best.. ohoho
    terdapat beberapa reason aku tak gunakan treaded komen.. hehehhe

    [Reply]



  6. humbleandmodest says:

    hohohoho….
    ———-
    topo: nasib baik la aku kenal ko.. hohohoho kalau tak memang aku mark as spam je komen ni.. hahahha

    [Reply]



  7. izzat says:

    hahaha..tepat betul masanya mempromosikan Twitter..yyea…twitter x down..haha.. buat la entri pasal bila Twitter dan blog down..apa lak nak wat time tu..lalalalallalala.:ipin02:
    ———–
    topo: banyak weh alternatif twitter. hohohoho

    [Reply]



  8. Azah says:

    kalo twitter down, camne plak?
    ———–
    topo: hohoh kalo twitter down kita main sms plak la.. surat ke.. burung merpati ke.. hohoho

    [Reply]



  9. zariel says:

    macam kena batang hidung aku je… haha. biar aku tambah yg last tu.

    lebih baik habiskan masa dgn anak bini dari membuntangkan mata tgk skrin monitor lama2 πŸ˜€
    ———–
    topo: hohoho kalau bagi aku pulak boleh la dihabiskan masa utk mencari pasangan hidup.. hahahhah

    [Reply]



  10. ibnmasir says:

    aku… lom de domain sndiri lg. yg aku leh buat mse blog2 berdomain sndiri tgh down..

    bersimpati pd blogger 2..
    pujuk blogger berkenaan via twitter, hehe..
    frust sbb xdpt bce entri2 bes korang…
    bce blog lain yg x down, hehe
    jomlah ramai2 masuk blog aku, hahaha
    :)>-

    tribut buat zariel.net :d

    [Reply]



  11. si lampu neon says:

    aku banyak buat draft..lepas tu draft tu jadi habuk jer..lame2 stok2 draft sume aku buang..hahahahah memang tak konsisten!
    ———–
    topo: hohoh simpan la biar jadi antik.. hahahah

    [Reply]



  12. KhairiL's says:

    point no 4 is the best reason

    hehe

    [Reply]



  13. chokilala says:

    yang part maki tu exceptional sket. aku dah start marah2 sebab dia xupdate apa status, biarkan orang tertunggu2 n tertanya2. lagi aku nak tambah, bila blog down pastikan ada blog backup lain (untuk blogger yang menjana pendapatan la). hoho. tapi aku skrg xde mood nak online pun. sakit hati. aku rasa aku yang hyper tension skrg ni ~X(

    [Reply]



  14. Kill-Vearn says:

    blog down… mcm slalu aje kene blog aku, tapi untuk pengguna celcom berokband aje kot… entah bila nak setel tataw aku… erm bila jadi mcm ni mesti aku akan merapatkan hubungan antara aku dan gadis2 comel di kolej agar dpt lupakan ketensionan yg dihadapi… blog down takpe lagi.. kalo tenet down? mmg aku bawak gadis2 berkenaan pergi karaoke melepas geram.. hohoho…

    [Reply]



  15. hazman aka species1980 says:

    buat blog guna berlainana hosting provider….at least TIGA.so kalau satu server blog down boleh pulun layan update yang lagi due tu….tapi kalau ade 3 blog nie….komitmen lebih skit laaaa:fizi01:
    ———-
    topo: kalau semua hosting bantai down.. hhohoho lagi pening kepala weh.. hahaha

    [Reply]



  16. dendang says:

    Aku nyer website tak down..tapi kat ostel aku nih slalu auto-block.tak tau kenapa..btol ckp ko..twitter la pengubat rindu..huhu..

    dah try twitwall?
    ———-
    topo: apa itu twitwall? hoho auto-block? try la puji2 sikit hostel ko kat dalam blog ko.. hohoh sure diorag bangga & unblock.. hahahah tak pon try main proxy ke..

    [Reply]



  17. shafiedotbiz says:

    blog down..erm aku dah kene banyak kali..tp biase lar dlm dunia blogger ni benda tu dah jadi asam garam..cuma kkdg gula jer kurang..tp mslh nye skang topo..blog aku x down sebb hosting @ server..tp aku yang down…camne nak wat erk…
    ———-
    topo: hoho diri sendiri down tu lagi la jadi asam garam.. perlu ke aku buat tips tu jugak? hoho aku rasa aku tak cukup berkelayakan kot…

    [Reply]



  18. Rjuna says:

    blog hosting sendiri down? apa susah.. blogspot kan ada, bukak jer 1 blog lain pakai domain namablog.via.my, insyallah kalau rajin bertambah jugak earning Nuffnang tu hehe

    [Reply]



  19. suhz says:

    byk betul hohoho ko ni topotato.. blog down relek, buat benda lain dlu lah, tulis je entri yg korg nak dlm notepad dulu ke, nanti dah up trus post. Takpun pg tgk tv.. hehe seriously, aku jarang gila tgk tv xD.

    KPD HOSTER: Kalau ade masalah, selalu2 lah update apa yang berlaku kepada hosting/server anda. Kalau tak tetunggu2 lah ape yg jd sebenanrnye kat blog kesayangan pelanggan anda ni, idup lg ke tak. kan2? πŸ˜‰

    [Reply]



  20. Azah says:

    gud idea…
    sape nk jd founder burungmerpati.com?
    blh kasi kalah itu twitter…
    hohoho…
    ~aku pon slalu gak pkai hohoho ni… bile dh salu masuk sini, makin menjadi2 plak penggunaan hoho aku…haih~

    [Reply]



  21. saffa says:

    Memang menyampah kan bab benda ni.. T___T Geram jer. Saffa baru tukar hosting. harap2 kurang la masalah tu.. kalau tak.. sakit jiwa sakit jiwa…

    [Reply]



  22. Melayu Boleh says:

    kalau aku lah..
    bila tak dapat masuk hosting blog, mase tu la nak menyakat blog kengkawan .. huhu .. tak pun cari video2 best kat utube utk di komen πŸ™‚
    kalau dah boring sangat baru lah keluar jalan2 mkn agin..bagi kembung perut πŸ˜€

    [Reply]



  23. Active Blogger says:

    topo tanpa hohoho…haha…dalam setiap post ko aku rasa ada πŸ™‚ Time blog down…cari hobi baru macam tgk balik semua koleksi drama dan anime yg dah dikumpul…

    [Reply]



  24. eSempoi.com says:

    sian betul ngan choki..harap2 ok la

    [Reply]



  25. Kujie says:

    kak jie tak de elektrik sejak maghrib tadi…..nak buat ape topo?

    kak jie suka no # 3 tu..selalu ada draft , blur je publish je apa yg ada…hehehe

    [Reply]



Leave a Reply