macam mana boleh dapat nama topotato…

May 29th, 2009 21 Comments   Posted in Blogging

hohoh satu lagi post sejarah di topotato.com 😀 hohoh saban hari semakin ramai yang tanya mana dapat nama topo.. kenapa nama aku topo… nama sebenar aku memang topo ke.. hoho segala persoalan itu telah terungkai di post ini.. jika kalian berminat nak tahu sejarah nama topo sila la baca ye.. lepas tu wujud plak pelbagai persoalan mana dapat nama topotato.. hehehe segala kemusykilan akan aku jawab di sini tentang mana datangnya nama topotato dan kenapa aku jadikannya sebagai domain name…

topo topo topo

topo topo topo

Read the rest of this entry »

mengatasi shoutbox daripada diSPAM bersama topo

May 28th, 2009 18 Comments   Posted in Blogging

Dewasa kini kita digemparkan dengan berita proses menyepam kotak jerit (shoutbox) yang semakin berleluasa.. walaupun perkara ini hanya menimpa kebanyakkan pengguna shoutmix sahaja, perkara ini telah menjadi fenomena yang dasyat kerana ramai para penulis blog lebih gemarkan shoutmix berbanding pesaingnya.. hahahahah intro tak boleh blah.. terasa macam budak kecik yang dalam buletin tv3 yang cakap idea dtg dari otak tu je.. hohoho aku memang tak berbakat menjadi wartawan.. ok kembali kepada tajuk mari belajar bagaimana mengatasi kotak jerit daripada diSPAM hohoho… Read the rest of this entry »

bila warna dipolitikkan…

May 27th, 2009 18 Comments   Posted in Life

~cerita bermula~

aku benci bila warna dipolitikkan…
banyak design aku kena reject sebab warna…
bila tukar jadi warna lain dah tak secantik warna asal…
alasannya sebab warna itu sensitif…
warna apa yang aku guna?
korang teka lah sendiri…
aku benci bila warna dipolitikkan….

~cerita tamat~

p/s: seronok jugak buat gaya penulisan cik Alba ni.. akan sering aku gunakan lagi.. tapi bukan di sini.. hohohoho

bunga bakawali…

May 25th, 2009 15 Comments   Posted in Masterpiece

ok kepada yang tak pernah tengok bunga bakawali ni aku nak tunjuk kat korang semua.. hoho bunga ni memang rare.. dia kembang tepat jam 12.00 malam lebih kurang.. nanti pagi dia layu.. aku satu keluarga tunggu bunga ni kembang.. dan aku telah submit gambar ni ke persetankan.com suatu ketika dulu.. macam mana kacak tak bunga ni..

bunga bakawali kembang waktu malam..

bunga bakawali kembang waktu pagi..

Read the rest of this entry »

jom berhenti merokok dalam seminggu…

May 25th, 2009 16 Comments   Posted in Reviews

seperti yang sedia maklum merokok memang merbahayakan kesihatan.. hohoho tapi bukan mudah beb nak berhenti tabiat merokok ni.. walaupun sekarang ni harga rokok meningkat dan ditambah pula dengan gambar-gambar ngeri yang terpampang di kotak rokok juga bukan faktor utama yang cukup kuat untuk berhenti tabiat ini.. tapi bak kata pepatah Melayu di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. dan di sini aku nak kongsikan satu jalan untuk berhenti tabiat merokok.. hohoho ye apa yang anda bakalan baca selepas ini adalah review untuk sebuah ebook… tapi tak perlu khuatir ebook berhenti merokok ini percuma dan aku pon tidak mendapat sebarang keuntungan terhadap produk ini.. hanya sekadar berkongsi sila la baca sampai tamat ye…

berhenti merokok dalam satu minggu

berhenti merokok dalam satu minggu

Read the rest of this entry »

perkara yang boleh dilakukan bila blog anda down…

May 23rd, 2009 25 Comments   Posted in Blogging

semenjak dua menjak ni terdapat beberapa blog yang mengalami masalah server yang menyebabkan blog mereka tidak boleh diakses hohoho perkara ini memang dilema yang amat besar bagi para blogger yang menggunakan hosting sendiri.. tapi bagi aku itu semua ibarat asam garam kehidupan.. hohoho biasa la beb.. dalam kehidupan ni mesti la ade sedikit rintangan dan cabaran.. baru lah dapat merasai kemanisan berblogging :D.. aku menulis post ini sekadar mengubat hati duka lara rakan-rakan blogger sekalian.. jangan la pulak ada suara sumbang yang cakap

blog sendiri tak down boleh la cakap letup-letup…

sesungguhnya aku dah banyak kali dah menerima nasib yang sama terutamanya zaman ddos attack dulu .. hohoho yang yang paling perit sekali masa aku mula-mula menghidupkan topotato.com ni.. mereka yang ada merasai zaman tu pasti tahu betapa peritnya masa tu.. hahahaha ok mari teruskan perkara yang boleh dilakukan bila blog anda down… Read the rest of this entry »