virtual keyboard.. untuk keselamatan atau kemalasan???

Life February 1st, 2009

hohoho macam serious je tajuk ni kan? takde la serious mane pon.. mana la aku tau nak buat entry yang serious..  ok berbalik kepada tajuk utama kita pada kali ini.. virtual keyboard.. hohoh kepada sesiapa yang tak tau apa itu virtual keyboard.. ia adalah sejenis keyboard yang wujud di alam maya dalam bentuk perisisan dan bukannya fizikal seperti yang ada di depan mata anda sekarang ini… kepada yang masih blur lagi… sila lihat gambar dibawah… hohoho entry ini 18% ditulis menggunakan virtual keyboard…. tapi akhirnya aku taip biasa je.. lambat weh.. membazir masa aku je…

virtual keyboard

virtual keyboard

virtual keyboard untuk keselamatan…

ok memang tak dinafikan virtual keyboard memang banyak membantu untuk tujuan keselamatan.. banyak laman web yang menggunakan virtual keyboard terutamanya di halaman log in.. ianya agak berkesan terutamanya untuk menangani malsah wujudnya soket iblis seperti yang diceritakan oleh saudara rohaizad.. selain daripada virtual keyboard yang wujud di laman web, windows sendiri mempunyai aplikasi virtual keyboard yang sedia ada untuk setiap pengguna tak kira vista mahupun xp.. hohoh untuk keterangan lajut sila baca post ni sampai habis…

virtual keyboard untuk kemalasan..

hohoho dalam usaha untuk menyiapkan post ini.. aku telah menggunakan virtual keyboard secara membabi buta dan ganasnya.. hohoho hampir 24jam aku mengadap computer dengan hanya memegang mouse je.. hohoho seronok gak la.. guna satu tangan je.. untuk menaip dan untuk klik-klik.. dan terbukti virtual keyboard bukan sahaja boleh digunakan untuk keselamatan.. tapi juga untuk kemalasan.. hohoho maaf yang ini tiada bukti bergambar.. nak tau kena cuba sendiri.. hoho mustahil la aku nak memaparkan gambar kemalasan aku di internet… jatuh la saham aku di kalangan gadis dan awek cun di internet ini.. hahahah

On-Screen Keyboard aplikasi virtual keyboard windows…

hohohoh ok seperti yang aku nyatakan tadi.. windows mempunyai aplikasi virtual keyboard sendiri.. hoho tak payah susah-susah nak carik aplikasi lain ye.. gunakanlah sebaik mungkin kemudahan yang ada di windows.. ok cara untuk memunculkan On-Screen Keyboard adalah seperti berikut.. boleh digunakan di xp mahupun vista..

  • klik start dan kemudian tekan run
  • tekan OSK di tempat yang disediakan kemudian klik ok…

run osk run... hahaha

run osk run... hahaha

  • maka termuncul la virtual keyboard di paparan skrin anda dan sila boleh la digunakan untuk tujuan keselamatan mahupun kemalasan… atau pabila keyboard anda rosak..

on-screen keyboard.. gunakan untuk keselamatan dan kemalasan

on-screen keyboard.. gunakan untuk keselamatan dan kemalasan

hohoh cukup la sampai di sini sahaja ye.. sebelum terlupa.. kepada sesiapa yang tak memahami apa itu keyboard.. dalam bahasa melayu ia dipanggil papan kekunci.. hohooho

p/s: ini adalah post yang ke 199 dalam topotato.com.. nantikan post ke 200 yang bakalan meletup tak lama lagi.. hohoho

20 Responses to “virtual keyboard.. untuk keselamatan atau kemalasan???”

  1. rohaizad says:

    Entri yang bagus untuk mengatasi masalah soket iblis tu TOPO! hohoho

    [Reply]



  2. humbleandmodest says:

    weh desktop kt rumah aku pkai osk gak…
    macam haram susah nya….
    try la maen game pkai osk ni..
    hohohohoh~
    ———-
    topo: hohoho macam menarik la plak maen game guna menatang ni.. nak kena test ni..

    [Reply]



  3. TMUkmkd says:

    aku dah lama guna osk.. masa malas nak tulis guna keyboard :))

    emm pasal osk dan virtualkeyboard untuk elakkan benda iblis tu ok je..

    dan orang kata gak.. payah nak guna benda ni, leceh, malas la nak guna gini..

    sebenarnya benda ni sama je konsep dia dengan UAC windows vista tu.. alaaa yang sikit2 mintak kebenaran macam korang ni mak bapak dia..

    benda tu macam leceh, tapi tu la caranya nak adanya “keselamatan”
    ———-
    topo: ya-ha!!! tepat sekali.. hohoho bagus jugak vista ni sebenarnya ek…

    [Reply]



  4. Bat says:

    Virtual keyboard ni bukan untuk orang malas, tapi khas untuk orang yang ‘disable’. Dalam erti kata lain, mempunyai kesukaran untuk menaip.
    ———–
    topo: oh ye.. aku terlupa plak pasal org disable ni.. thanks ye.. tapi masa aku guna untuk kemalasan ahri tu terasa macam org disable gak la.. ermmm

    [Reply]



  5. alien13 says:

    :mail01:
    ooo~
    ade kebaikan dan keburukan gak mende nie..
    ———–
    topo: semua terletak pada pengguna jugak.. hohoho

    [Reply]



  6. Azman Ishak says:

    :ehsan01: kah kah kah… tak bley blah…
    nape entri ni klakar plak… oh ye sebab penulisnye
    bernickname TOPO… hahaha

    ape ape pon thanks topo. tapi kalau nak main game CS
    macam mane laa agaknye kan… hahaha… mesti tak sempat
    nak pusing badan… dah belebaaammm…. kene tembak..

    ya ammpooonnn….
    ———-
    topo: ade yg cukup otai ke nak maen cs guna menatang ni?? ohohoo

    [Reply]



  7. izzat says:

    aku tgk tajuk entri mula-mulanya ingat bro megat nyer entri.. rupanya topo.. haha

    walaupun benda ni dah lama, ak x penah guna pun..apa kes nak klik2..nyampah. kalau setakat nk masukkan password tu boleh r..nak tulis2..buang masa je..huh
    ———-
    topo: aku belum sehebat saudara megat tu lagi weh.. hohoho benda ni sangat sesuai bila ko tengah malas giler… dok baring2 pastu main klik mouse je…

    [Reply]



  8. Adila says:

    WAKAKAAKAK aku baru tau kewujudan benda nih
    betapa xtaunye aku!
    ———-
    topo: hohoh kini anda telah tahu….

    [Reply]



  9. x-po shop says:

    lmbap gne bnda alah tu..dlu aku pnah gne gak sbb keyboard aku rosak

    [Reply]



  10. KNizam says:

    citibank pakai virtual keyboard dalam ebanking diaorang hehe
    more pada security la kot. hehe 🙂
    ———-
    topo: hohoh ade online game yang pakai virtual keyboard gak…

    [Reply]



  11. chokilala says:

    entry ni perli aku ke ape? :-w
    keyboard laptop aku rosak untuk certain2 huruf. memula aku pakai la on screen keyboard. tapi lembab dowh. skrg aku beli usb keyboard yang getah tu. kalau nak tukar keyboard, kena tukar sume. aku lom mampu 🙁
    ———-
    topo: best x pakai yang getah tu.. cam nak beli jugak je.. hohoho

    [Reply]



  12. aman says:

    hoho..
    malas btul ko smpai sanggup gune OSK sampai 24jam..
    giler ar…
    huhu…
    nak taip komen nie guna OSK pun aku dah malas giler…
    ———-
    topo: malas gak la.. hoho aku guna menatang ni mase raya cina ari tu.. hohoh utk melayari internet + mengupdate twitter…

    [Reply]



  13. nikillas says:

    guna OSK time kibod rosak aje.. huhuh..

    [Reply]



  14. |1f34|-|1r3 says:

    dedulu aku ada guna OSK gak..tp sbb aku yakin PC aku bebas dari segala benda tidak elok, so aku tak guna dah skang…

    [Reply]



  15. Amirez says:

    alah, tak rajen pulak aku nak guna bendalah neh.
    tapi maybe berguna jugak bila dh malas sgt nak menaip haha.
    entri yg bagus topo

    [Reply]



  16. azwan says:

    topo, aku selalu guna untuk key in password aje. nak type guna tu, mampus lah sejam buat post 3 baris perkataan

    🙂

    [Reply]



  17. cik kedondong says:

    huh…mouse tak rosak ke kalo main klik2..baek roasak maen game:upin01:
    keyboard dah ade

    [Reply]



  18. pcuserz says:

    good advice!
    dapat elakkan daripada spyware atau spy-hardware untuk tap kita punye personal password daripada keyboard.

    [Reply]



  19. adol says:

    bukan lagi sush ke pakai vituak keyboard nie? huhuhu

    [Reply]



Trackbacks

  1. jom main virtual keyboard bersama topo.. | topotato.com

Leave a Reply