spam di blog topo semakin berleluasa…

Blogging December 7th, 2008

hohoh semenjak dua menjak ni blog ni tak putus-putus mendapat kunjungan dari spammers.. hoho nasib baik la askimet aku kerja overtime.. kalau tak pasti aku talk menang tangan nak melawan spam yang muncul itu.. ok sebelum aku lanjutkan post ini.. kepada sesiapa yang tak tau.. askimet itu adalah plugin wajib untuk menghalang spam yang muncul di blog yang dibangunkan menggunakan wordpress.. hohoh ada banyak lagi plugin best untuk wordpress.. hohoh tak caya cuba la sendiri.. adeh lari topik plak.. ok berbalik kepada cerita spam.. ok menurut pn wiki spam membawa erti

Spam is the abuse of electronic messaging systems to indiscriminately send unsolicited bulk messages. While the most widely recognized form of spam is e-mail spam, the term is applied to similar abuses in other media: instant messaging spam, Usenet newsgroup spam, Web search engine spam, spam in blogs, wiki spam, Online classified ads spam, mobile phone messaging spam, Internet forum spam, junk fax transmissions, and file sharing network spam.

sambung baca penerangan melalui spam di sini ye.. sekarang ni blog ni mendapat ancaman spam yang agak serious.. hohoh saban hari askimet sedaya upaya membanteras spam yang cuba meloloskan diri di post comment dan setiap hari sekurang-kurangnya lebih dari 10 spam yang muncul dengan pelbagai bentuk dan rupa.. hoho tak caya tengok spam stats yang askimet bagi ni..

spam di blog topo..

spam di blog topo..

hohoho stat itu menunjukkan pengunjung yang dianggap sebagai spam oleh askimet.. dan spam tertinggi adalah muncul pada 1 Oktober 2008.. hohoho ya tepat sekali.. masa hari raya aidilfitri yang lalu.. hohoho adakah hari raya aidiladha pon bakal membawa ramai spammers berkunjung disini?? hohoho

tak cukup dengan spam di tempat comment.. hoho kotak jerit aku pon sering kali diserang spam.. hohoh mungkin kalian tak nampak sebab aku sangat rajin menghapuskan spam di shoutbox secara manual.. ohoh mana la tau kot link dari jeritan spam itu boleh membawa bencana.. sebab menurut sumber yang agak boleh dipercayaai.. link dari jeritan shoutbox itu ade yang membawa ke jangkitan virus dan trojan.. ok seriously benda ni aku tak tau sebab aku memang tak pernah ambil kisah dengan jeritan-jeritan para spammers di kotak jerit aku tu…

aku harap kalian pon rajin-rajin la buang spam yang menjerit di shoutbox korang tu.. hoho tapi jangan la buang shoutbox terus ye.. hohoh shoutbox tu tempat aku bertegur sape dan bagi komen yang takde kaitan langsung dengan post yang wujud.. hohh kalau korang buang terus shoutbox tu umpama deraan batin kepada aku dan juga kepada mamat sorang ni yang selalu menjerit dan meroyan kat shoutbox orang lain.. hohoho

ok akhir sekali satu pertanyaan cepu mas kepada korang yang berjaya baca post ni sampai habis.. hoho adakah kata-kata seperti salam ziarah, salam kenal.. blog hopping.. jalan-jalan-jalan-jalan-jalan-jalan.. jalan-jalan cari blogger itu boleh diklasifikasikan sebagai spam dan sangat menjengkelkan?? hohoho kalau ye sila la nyatakan disini ye.. sebab aku memang gemar buat pekara seperti itu di shoutbox.. hohoho kalau ada yang tak suka aku berhenti je.. hohoh tak nak la sampai kena ugut plak nanti.. 😀

p/s: selamat hari raya aidiladha…

15 Responses to “spam di blog topo semakin berleluasa…”

  1. slumbeRAJA says:

    salam bro. takut kene ugut macam saya ke? haha x pasal² je jadi mangsa. ada juga blogger yang tak peramah. sedihnya.
    ———-
    topo: aku pon x peramah sangat sebenarnya.. :>

    [Reply]



  2. humbleandmodest says:

    kadang2 aku cari pasal dgn spammer..
    haha!
    ———-
    topo: aku selalu carik pasal dengan spammers.. hohoho

    [Reply]



  3. hydir says:

    xkan kut ayat2 camtu di kira sebagai spam…
    heh .. anyway… kalo takut dilambung spam jgn berumah di dalam blog… hahahha …
    ———-
    topo: aku tak takut dilambung spam sebab benteng askimet aku kukuh. sekukuh benteng batang pisang yang dibuat tatkala singapura dilanggar todak :))

    [Reply]



  4. izzat says:

    trend kat blog ak, kalo ada post yang dapat hit tinggi bulan tu, konfem banyak je comment spam ngan trackback spam…huhu.. spammer ni saje je nk tarik traffic ke blog dorang..huuhu:ipin01:
    ———-
    topo: yang peliknya.. post yang tak dapat sambutan yg banyak spam kat sini.. hooho

    [Reply]



  5. Sweet Thinker says:

    salam ziarah tue biasa la. org baru2. akoo dlu wat gak. tp “wuz here” jek. wakakaka. x consider spam la sbb akoo kacak!
    ———-
    topo: memang.. hoho aku tak sekacak ko beb… 8)

    [Reply]



  6. abdusfauzi says:

    selamat raya haji bro. aku x balik kg. sengkek. hahaha.
    ———-
    topo: ko korbankan je si sara ko tu.. hohoho

    [Reply]



  7. Lup-duP says:

    spa spam spam…hhah

    [Reply]



  8. chokilala says:

    jalan-jalan-jalan-jalan-jalan-jalan tu bukan spam tapi agak menyampahkan. bagi aku la. tatau la org lain. sebab nampak sgt ko copy paste je kat mana2. msg la yg ‘personal’ sket. hehe :ipin02:
    ———-
    topo: kat blog ko aku jarang buat camtu.. aku selalu main smiley je kat blog ko tu.. hohoho

    [Reply]



  9. Kujie says:

    kalau setakat salam kenal…jalan2..tu tak kisah sgt
    tapi kalau tiba2 je letak link blog dia..suruh dtg sbb ade berita best..blog hebat giler…tu mmg tak gemarlah
    ———-
    topo: ya-ha.. aku pon kurang menggemarinya…

    [Reply]



  10. bluecrystaldude says:

    Setakat spam shoutout dgn comment box tu biase ar.. tapi skrang, Twitter pun nak kena spam. hehe <– Sampai ke sini melalui Twitter
    ———–
    topo: hoho semakin dapat merasai bahana spam twitter sekarang ni..

    [Reply]



  11. Bat says:

    Kalau rajin tinggal komen kat blog kawan-kawan, rasanya tu tak dikira spam.

    Tapi apa cerita dengan url blog aku sampai kena blacklist dengan akismet? hahaha…

    Itulah kisahnya kenapa saya tidak meletakkan url di blog orang lain, sekian.. =P
    ———-
    topo: ooo patut la tak kelihatan url ko..

    [Reply]



  12. abdfatah says:

    spam tu apa? tak faham laa spam cbox tu apa?

    salam singgah aku adalah spammers terkemuka atas muka bumi… ada mau berentap top komen?

    [Reply]



  13. Marzuki says:

    haha, aku suka spam blog orang. puas hati, haha.

    ps : apsal wordpress je ada spam ek, blogspot xda lak menda2 cam gini.

    [Reply]



  14. humbleandmodest says:

    askimet @ akismet ???

    [Reply]



  15. sufian says:

    spammer? adakah itu aku? hoh

    [Reply]



Leave a Reply