5 dalil kenapa topo nak beli dslr..

Life December 21st, 2008
topo nak beli dslr..

topo nak beli dslr..

ok seperti yang telah dicanang-canangkan sejak beberapa post yang lepas.. aku sekarang ni tengah mengumpul pedoman dan wang untuk membeli sebuah dslr.. memang susah rupanya nak beli dslr ni.. hohoho dari segi kewangan mahupun pedoman.. ye la sebijik menatang tu mencecah RM2k beb.. kalau 6-700 memang aku dah sambar je… tapi aku dapat rasakan ianya agak berbaloi.. hohoho jadi untuk post ini akan aku nyatakan beberapa dalil kenapa topo nak beli dslr.. hohoh baca la dengan khusyuk ye…

1. banyak kerja photographer amatur diberi kepada topo..

hohohoho  tak kira la di mana sahaja.. di rumah mahupun di kelas ataupun di cafe mahupun.. dan tak lupa juga tatkala hari raya korban..aku sering disuruh menjadi photographer tak berbayar.. dan atas sebab itulah aku mahukan sebuah dslr.. hohoho biar lebih cantik lagi gambar-gambar yang ditangkap oleh aku.. dan biar aku rasa lebih berpuas hati lagi.. hohoho

2. topo memang belajar dalam bidang multimedia..

ok seperti yang pernah dinyatakan dahulu dan juga dipage about me, aku mengambil jurusan sains komputer ( media interaktif ) di UTeM dan aku rasa fotografi itu pon salah satu cabang dalam multimedia jugak.. dan aku rasan ianya sangat berbaloi jika aku memilik sebuah dslr dan mhir menggunakannya..hohoh kiranya aku boleh menambah lagi la portfolio aku sebagai seorang photographer.. kalau la berjaya.. 😀

3. topo selalu mengikuti program dan merayau satu Malaysia..

hohoho semenjak-dua menjak ni aku agak rajin mngikuti program percuma yang dianjurkan oleh UTeM.. tak kira la program outdoor mahupun ceramah yang kadang-kala membosankan.. hoho dan rasanya perkara itu akan lebih bermakna jika disemadikan menggunakan dslr.. hohoho contohnya opening ceremony AUG (Asian University Game) yang lepas.. hohoh aku tak dapat tangkap satu pon gambar yang menarik menggunakan kamera compact yang biasa.. hoho cam rugi je rasanya…

4. memang menjadi minat topo untuk mengambil gambar..

hohoh sejak dari dulu lagi, aku memang lebih cenderung lagi untuk mengambil gambar dari menjadi model untuk diambil gambar.. hoho ye la.. kalau ade sesi nak ambil gambar je pasti aku akan tawarkan diri untuk jadi photographer hoho aku pon tak tau kenapa..  dan rasanya dengan memiliki sebuah dslr boleh menjadi titik permulaan untuk menjadi sorang photographer walaupun hanya sekadar suka-suka mahupun hobi sahaja.. hohoho

5. topo menjadi lebih kacak jika gambarnya ditangkap menggunakan dslr..

hahaha ok ni dalil yang paling tak bleh blah.. tapi ada jugak kebenarannya.. hohoh ok ingat tak gambar-gambar yang diambil semasa yubiyu gathering dulu.. hoho semuanya ditangkap menggunakan dslr.. dan ternyata aku nampak lebih sedikit kacak.. :)) betul beb.. tak tipu.. hohoh pada kebiasaannya aku tak la sebegitu kacak.. hahah dan atas sebab itu la aku menanam azam untuk membeli sebuah dslr..

aku rasa cukup la setakat ini untuk aku tulis berkenaan dslr.. hohoh aku perlukan pedoman beb nak beli dslr.. cukup sekadar entry level punya dslr… aku buntu tak tau nak beli yang mana satu.. hohoho rakan-rakan dan otai-otai sekalian.. bantu la si topo ini.. hohoh budget aku dalam lebih kurang rm2k.. jasa baik kalian aku dahului dengan ucapan terima kasih.. hohoho

48 Responses to “5 dalil kenapa topo nak beli dslr..”

  1. abdusfauzi says:

    bro.. nak jugak DSLR.. bagus.. aku sarankn ko gune Canon. hahaha. promote2.. 😛
    ———-
    topo: tolong la promote lg detail lagi beb.. hohoho

    [Reply]



  2. Jimmy says:

    Walaupun no 5 tu yg paling last, aku rasa no 5 tu yg dominan sebenarnya. Ho ho. (eh2, apsal aku gelak camni).
    ———-
    topo: hohoh dia yang paling dominan la kena letak pling last beb.. :>

    [Reply]



  3. Adil says:

    topo, ko amik jek nikon d40 kit. harga dlm 1.7k. lebih tu ko angkat flaslight sb-600. itu pon da ckup memadai. kenapa aku sarankan d40? ko tgk sini http://www.kenrockwell.com/nikon/d40.htm
    bace bhgn intro nape lbh baik amik d40 dari d40x or d60. melainkn ko bajet nk amik d90 teros. heheh…

    Cadangan aku saje coz awl thn depan aku mmg nk angkat d40 body + 18-55mm VR + sb-600.
    ———-
    topo: boleh dipertimbangkan ni.. 😕 tapi d90 tu memang mustahil la..hohoho

    :fizi01:

    [Reply]



  4. zaki blogjer says:

    Waa, sekepala la kita Topo. Aku rasa by early January aku beli DSLR rasanya, pas dpt bonus. Tngh pikir nk Amik Sony A300 ke atau Canon EOS 1000D, w/pun aku condong lg pada Canon
    ———-
    topo: hohoh sorang lagi nak beli dslr.. woo-hooo.. aku pon condong pada canon..

    [Reply]



  5. saffa says:

    owh!! saffa nak DSLR jugak walaupun tatau ape kebendanyer benda alah tu sangat!
    ———-
    topo: secara mudahnya dslr adalah sejenis camera yang mahal.. hohohoo

    [Reply]



  6. izzat says:

    pendapat peribadi jek.. better ambik nikon kalo nnt nk invest banyak untuk lens..ye la..dslr kan banyak lens.. kenapa nikon bukan canon? Nikon ada banyak lens2 nikkor (original from nikon) yang lagi murah dari canon.. canon mahal beb.. lagi plak, aksesori macam flash gun tu sume..nikon ada yg bawah 1k, kira berbaloi untuk newbie tp canon paling murah 1.5k dan keatas..mmg banyak 3rd party aksesori..tapi baik ambik yang ori dari manufacture kan?

    kalo nk cakap dari segi kualiti gambar dsb, x banyak beza..2-2 brand ni mmg otai..tp kalo ak, ak akan tgk gak macam mana bila time nk upgrade tu sume..hoho..

    sekadar pandangan peribadi aje ye topo.. :mail01:
    ———-
    topo: pandangan peribadi anda sangat dihargai…

    [Reply]



  7. zamz says:

    angkat jgn tak angkat
    ———-
    topo: mmg nak angkat pon..

    [Reply]



  8. Mohd Nasri says:

    topo, ble nk tau spe menang? hoho

    [Reply]



  9. 19zim says:

    Beli je… skang macam2 bleh dibuat… nak tangkap gambar kenduri, bday party, macam2 lg… tp kalo lepas beli satu benda, topo kena ingat yg topo akan start abiskan duit kat benda tu… nak beli lens la, flash la, gripper la… macam2 lg…

    [Reply]



  10. KNizam says:

    rasa cam nak angkat d700 la. hehe 🙂

    [Reply]



  11. Adila says:

    pegi angkut Nikon d60!
    nikon la best!
    byk otai2 msia guna nikon 😀

    p/s : bersedia la utk amik gambar org n benda lain n for sure 800++ pictures ade kot 5 je gambar ko kat situ
    WAKAKAKAKAKAAKAKAK
    amik kau penangan dslr!

    [Reply]



  12. liz says:

    topo..impian kite same..tinggal topo collect duit..i dok pegi pujok orang suh belikan..wakakakka

    [Reply]



  13. cik kedondong says:

    haha..ak pon nk gak DSLR..tapi trpakse di tahan sebab ade bende yg lebih penting..da keje ak leyh bli kot
    ———-
    topo: buatg masa ni dslr je la tumpuan aku.. hohoh

    [Reply]



  14. zariel says:

    nikon la weh. canon pe kelas…. muahahaha
    ———-
    topo: entah kenapa aku lagi minat pada canon.. hohoho

    [Reply]



  15. Mohd Hafifi says:

    angkat jangan tak angkat topo..mahal xpe, sbb kita guna untuk buat keje bukan untuk menunjuk..
    ———-
    topo: hehehe nak menunjuk gak sebenarnya.. hahahhaa

    [Reply]



  16. HafizWasa says:

    beli je la topo…kenangan tidak dpt dibeli dengan wang…time blaja ni la nak tangkap gambar (awek) cantik2…
    ———-
    topo: hohoho sangat menarik idea saudara ini.. hohoho

    [Reply]



  17. razifmustapha says:

    apa kata ko angkat eos 1ds mark 111, baru la rabak poket. ni rabak sikit2 je, alang2 rabak
    bagi rabak abis. hahah
    ———-
    topo: sangat tak bernas idea saudara itu…hohoho

    [Reply]



  18. JerungPerkasa says:

    apakah pedoman yang ko nak sebenarnya?
    pedoman camner tuh?
    pedoman tu pebende erk sebenarnya?
    ———-
    topo: pedoman utk sambar dslr.. sekian.. hohoho

    [Reply]



  19. Richie says:

    aku pun bercadang nak beli kamera la..tapi takdela smpai dslr ni..haha
    ———-
    topo: alang2 tu sambar je terus dslr.. hohoho

    [Reply]



  20. papabear says:

    sebab no 5 adalah yg paling penting!
    ———-
    topo: ya-ha!! tepat sekali.. hohoh

    [Reply]



  21. CypherHackz says:

    Aku rasakan, yang dalil ke 5 tu tidak boleh diterima. Sebabnya adalah, bila kau beli DSLR, ofcourse camera tu, kau yang pegang. Dan ofcourse, kau yang akan tangkap2 gambar semua. Then bila masa pulak kau boleh tangkap gambar kau if camera tu dekat tangan kau?
    ———-
    topo: yeah.. tahniah.. ko so je yg tau betapa x relevannya dalil tu.. hohoho

    [Reply]



  22. GhOsT_MaR says:

    ko tgh pikir psl nk beli DSLR …
    ak lak tgh pikir iPod classic 160GB @ hard disk 320GB … hehe

    [Reply]



  23. Mira says:

    aku pn nk dslr gak… wishlist utk thn dpn plak.. heheheh
    ———-
    topo: sesungguhnya ipod memang tak pernah menarik minat aku.. hohoho

    [Reply]



  24. xmindfreakx says:

    er,entry aku membantu kau tak?ahahha…nak tanya sikit2 aku masih boleh tolong.tru Ym jer la..boleh kita kongsi2 ilmu…
    owh..aku cuma mampu berkata…dengan compact pun kau boleh hasilkan gambar lebiih cantik dari dslr..
    ———-
    topo: sementara aku belum ada dslr ni aku telah explore segenap pelusuk compact tu.. hohoh nak merasa pkai dslr plak la.. hohoho

    [Reply]



  25. BlankQo says:

    xpayah berdalil2.. angkat jer… hehe…
    korang kira lucky, entry level skang harga < 2K…
    mse aku nk beli dslr dulu paling murah 3.5K..
    hoho
    ———-
    topo: tu la psal sebab tu la aku berni berdalil nak beli.. kalo 3.5k tu memang jngan harap la aku nak beli.. hohoho

    [Reply]



  26. BlankQo says:

    owh, btw… gadget canon mahal2…. baik beli nikon… hidup nikoniannnn, wuhuuu 😛
    ———-
    topo: hohoh akan ku usya lagi camne..

    [Reply]



  27. KmapungBoy says:

    Wa…pasni boleh r aq tempah ko tuk jadi paparai aq nanti. Boleh dapat harga rakan blogger kan…Huu….:upin02:
    ———-
    topo: paparai ke paparazi #-o hohoho

    [Reply]



  28. Khai says:

    stuju lah dengan semua except dgn no 5 .. boleh? hehehehe….

    http://www.ohtidak.com < take a look bro.. kalau x tahu…

    :ehsan01: selamat pagi cikgu!!
    ———-
    topo: setuju atau tak tu terpulang la bro.. hohoho

    [Reply]



  29. ika says:

    @mindfreak : nak tambah bilangan anak murid ke? hehehe

    @topo : haiya..saya pon mahu dslr 1 maaa…tp pedoman masih xde hahaha
    :mail01: <—-tanye mail cmne nak dpt pedoman hehe
    ———-
    topo: hohoho pedoman dah macam nak cukup.. perlu duit je sekarang ni.. hohooh

    [Reply]



  30. darkk says:

    ah, pasni anda pasti dipanggil oleh kelab-kelab lain utk mengambil gambar..contoh terbaek kelab PRS
    ———-
    topo: kalao panggilan dibayar konfirm aku gi.. atau kalao awek2 cun yang panggil dengan senang lenang aku gi.. hohoho

    [Reply]



  31. |1f34|-|1r3 says:

    aku pon nak DSLR jugak…perlu ke keluarkan dalil2 aku sendiri utk beli DSLR ni ? hehe
    ———-
    topo: hohoh sila la.. mane tau boleh dijadikan tambahan pada dalil aku.. hahah

    [Reply]



  32. mahamdan says:

    aq sokong dgn razif. kasi rabak terus ambik d90 or d80. kalau angkat d40 ngan d60 memang tak rabak skang, tapi nak invest kat lens esok lusa lagi rabak.
    ———-
    topo: masalahnya poket pon xde nak dirabakkan ni.. hohoho

    [Reply]



  33. zariel says:

    apsal ko tak letak plugin thread comment topo? banyak komen aku nk balas nih… hehe
    ———-
    topo: ko balas la ikut camne pon.. hohoh theme ni tak kacak la bile aku psang thread comment tu..

    [Reply]



  34. tony montana says:

    Kool beb..
    tp aku lebih prefer nikon D60 hehe..

    [Reply]



  35. alone says:

    ahaha. dalil2 yang kukuh :kakros:

    semoga berjaya membeli dslr tersebut!

    [Reply]



  36. Uncle G says:

    pakcik dah terbeli pon dslr.. beli yang murah jerkh…

    [Reply]



  37. angriani says:

    akak cadangkan brand Nikon..mmg shantek
    akak dah ado nikon D40…firt dia kuar dolu2
    mmg berbaloi…tapi kalau nak beli yg nikon D90
    uhuukkk…3k tak cukup dik
    😀

    [Reply]



  38. titan says:

    aku sokong dalil yang ke 6. :ipin01:

    [Reply]



  39. mahamdan says:

    mmber aq dah angkat d90. aq pon test sket2 tadi. memang kacip ar. ade live view, bole ambik video, 12 megapixel dan dia nye sensor CMOS tu. giler gempak.

    [Reply]



  40. humbleandmodest says:

    weh org yg kemaruk dslr…
    hahaha
    sediakan myr3788.00 tunai ko untuk membeli nikon dslr d70..
    yg terbaek pernah aku jumpa..
    hahaha
    ko klik link aku tu.
    da beli roger aku..
    mau pinjam
    :x:x

    [Reply]



  41. Azah says:

    kepingin jugak dslr satu..tapi kelima2 dalil di atas tu xleh digunakan..so bgaimana??? topo pakai la dulu…then nk tgk feedback dr topo…baru la fikir 20x lagi nak dslr jugak ke x…

    [Reply]



  42. HafizWasa says:

    salam, ade contest membolehkan anda dapat dslr nikon d40 free.

    boleh baca lebih lanjut di blog saya…

    maaf topo ye, bukan promote tapi just information 😛

    [Reply]



  43. bluecrystaldude says:

    kamera aku sebijik cam gamba ko nih. hehe.. aku xtaw plak mahal harganya.. bapak aku bermurah hati kasik kat aku sebab dia nak beli baru.. hehehe. Semuga tercapai hajat ko plak..

    [Reply]



  44. kataks says:

    aku berminat dengan nikon. bila la boleh dapat sambar sebijik ni. asyik guna camera dekat henpon je aku ni. hahaha…

    p/s: ex bekp utem student.
    ———-
    topo: ex UTeM ek.. hohoh bagus2..

    [Reply]



  45. amoi says:

    dalil ke 5 tak menahan betul…aaahhaha

    aku pon tgh usha dslr gak ni..aku pon sama cam ko topo…konfius nak pilih mana satu…nikon n canon ada pro n cons…nikon kaler gambar dia vivid sket…lagi cantik n terang…canon plak noise kurang…

    member aku ada pakai d40…not bad gambar dia…cuma kena tambah speedlight je la…

    [Reply]



  46. ezy says:

    aku baru sambar D80… rabak giler!!!! now d60 pun rm 26+++ semoga korang berbahagia degn DSLR masing masing… by the way, da dapat ker nama dslr ko topo? letak la nama die tompok ker, tomok ker, kira sama bunyi cam tuan di gak… hehehehehe

    [Reply]



  47. Yh says:

    heh topo, tumpang menyelit. akhirnye ape jadi? ko end up beli ke tak? aku ngah survey2 ni. plannye nak amek d90 tp nak taw gak bajet nye brape. iskk ni beli dlm july neh camtu. ade pendapat?

    [Reply]



  48. HuRuL_AiNi says:

    salam…
    hoho….aku pun nak beli gak…
    baru 2,3 ari lepas sembang ngan photographer company aku…dia cakap kalau sanggup aku spend rm4k utk benda ni…ok la….uwaa…aku juga perlu kekuatan utk kumpul beli benda ni…ari tu kawan aku tu pakai canon yg kecik je….huhu…aku nak yg tu…huhu
    p/s:ni entri ko hujung thn lepas…takat ni dh mcm mana progress nak beli ni?hohoho

    [Reply]



Leave a Reply