cabaran 24 jam tanpa firefox bersama topo…

Life November 23rd, 2008

ok semenjak dua menjak ni firefox macam berkeadaan pelik je la dan membuatkan aku agak membencinya.. hohoh blog aku lambat load dalam firefox.. tapi dalam google chrome boleh tahan lagi walaupun lambat gak.. IE lagi tak payah cerita la.. tak layak bertanding.. pastu setiap kali aku exit firefox tu akan keluar error.. bosan aku.. hohoh jadi aku rasa aku nak mencabar diri aku 24 jam tanpa firefox.. hohoho pada awalnya aku nak buat seminggu je.. tapi Isnin ni aku ada kursus.. so tak berbaloi aku buat.. 24jam tanpa firefox ye.. bukan internet.. aku akan tetap online guna google chrome dan kalau terpaksa IE.. hoho

 

24 hours without firefox

24 hours without firefox

antara perkara yang akan aku terlepas bila tak gunakan firefox adalah seperti berikut..

hohoh sudah tentulah plugin dan add ons yang pelbagai.. atas sebab ini la aku masih lagi setia pada firefox dan tak bertukar pada yg lain..antara add ons yang aku gunakan

  • screengrab! hohoh dengan adanya plugin ni senang untuk aku buat screenshot.. tak payah susah payah tekan printscreen dan paste kat photoshop.. guna add ons ni dah boleh terus copy dan save je..
  • firebug.. hohoh kononnya macam web developer aje.. amat berguna firebug ni.. macam-macam benda boleh buat.. boleh usya script..html code dan macam macam lagi la..
  • twitterfox.. hohoh dengan plugin ni aku akan sentiasa dapat alert bila ada rakan-rakan tweet benda baru dan memudahkan aku nak tweet balik.. hohoh sebab add ons ni la aku tak beralih kepada plurk.. hoho plurk xde add ons camni..
  • searchstatus hoho benda ni dapat memaparkan google pr,alexa ranks,compete ranks.. selain tu add on ni juga boleh detect do follow link… check keyword density dan macam-macam lagi.. amat sesuai untuk seo.. hohoh memang berkuasa add-on ni..
  • reminderfox.. hoho dengan add-on ni aku telah menjadikan firefox aku macam diary plak.. hohoh boleh letak reminder kat sini.. boleh letak to-do jobs.. hoho memang best add-on ni..

ada banyak lagi add-ons yang aku pernah guna dan suka.. tapi malangnya banyak yang tak compatible dengan firfox 3.. hhoho adeh.. post ni dah jadi post saya sayang firefox la plak.. berbalik kepada tujuan asal..  aku nakmencabar diri sendiri 24 jam tanpa guna firefox.. hohoh kalau cabaran ini berjaya.. aku akan terus beralih ke google chrome. . cabaran ini bermula tepat jam 0:00 23/11/2008 waktu Malaysia.. ikuti kisah suka dan duka topo 24jam tanpa internet di twitter.. hohoho

p/s:hohoh macam mengarut je cabaran ni.. tapi aku tetap nak buat…:)) ada yang nak join ke?? tak payah la.. hohohoho

35 Responses to “cabaran 24 jam tanpa firefox bersama topo…”

  1. zariel says:

    haha… apsal x guna Opera je?

    ps: beloq aku slow sbb twitter…beloq ko sbb pe?
    ———–
    topo: opera pon aku guna gak.. hoho lagi laju beb..
    aku pon tak tau pasal ape slw.. dia nak mintak PC baru kot.. hahahha

    [Reply]



  2. 19zim says:

    Ader error? cube letak kat blog error tu… kot2 member2 blog bleh tolong…
    ———-
    topo: error setiap kali nak exit.. dia kata ada error dan terpaksa close firefox.. hohoo kalau nak tunjuk kat sini tunggu 24jam ni habis dulu baru aku bukak firefox.. :))

    [Reply]



  3. abdusfauzi says:

    good luck topo. senang je cabaran ni. hehe. kalu aku, ok je, in 24 hours la.. more than that, not sure. :P

    [Reply]



  4. lochoe says:

    aku pernah mengalami situasi ni, ada kalanya firefox tak dapat tampung loading addon, bookmark mereka.. walaupun uninstall dan install balik, kes lambat loading ni tetap akan berlaku,,

    sila rujuk disini untuk membaikinya..
    http://labnol.blogspot.com/2007/09/firefox-runs-slow-speed-memory-fast.html
    ———-
    topo: comment ko masuk spam la.. hoho thanx ya…

    [Reply]



  5. lochoe says:

    namoakny aku xleh komen kat blog ni, komen aku asik ilang lepas klik submit
    ———-
    topo: org lain pon ada yang cakap tak boleh gak.. tu yang aku pon musykil tu.. macam mana yang ni tak hilang ek?? apa beza dengan yang selalu tu..

    [Reply]



  6. shaxx says:

    topo, uninstall and pastu install balik. make sure download latest from mozilla bukan amik dr hdd ko…. cepat dan mesra alam.. err ignore part mesra alam tuh…
    ———-
    topo: lepas aku install version baru la jd macam tu.. atau maybe lepas aku install reminderfox kot…

    [Reply]



  7. myadlan says:

    ada jugak cabaran camni. aku dah quit guna chrome. tunggu la sampai dia setanding dgn firefox. same je speed rasanya. dah la asyik hang.

    papehal, firefox tetap rox!!

    24jam je? patutnya kena seminggu bertenet tanpa FF. tu baru kental!
    ———–
    topo: hohoho aku kena gi kursus la isnin ni. kalo x memang aku buat seminggu pon…

    [Reply]



  8. Lup-duP says:

    ape kate ko wat ….sethn tanpa aniely@lup-dup? hahahah
    ———-
    topo: mana la aku bleh hidup setahun tanpa ko wahai cik aniely.. hohoohoh

    [Reply]



  9. humbleandmodest says:

    baek aku cabar diri aku 1000 sebulan..
    haha!

    [Reply]



  10. sue says:

    hohohoooo…ini ke sebabnya… :ehsan01:

    [Reply]



  11. Mohd Nasri says:

    xnk ak join ko cabaran ni..haha
    firefox ko sengal..ak pny ok je..firefox 3 lg tu..
    pstu ak gne IE8 lg tu..ok je..
    haha
    ———-
    topo: udah ku bilang.. jangan join cabaran ni.. hohooh

    [Reply]



  12. Richie says:

    aku pun dapat merasakan firefox tengah mamai
    ———-
    topo: yeah.. ada orang sependapat dengan ku…

    [Reply]



  13. menteil says:

    tunngu aku balik kampung la..
    bukan setakat 24jam..
    8hari pon aku tak kesah.. hehe…
    ———-
    topo: tu x online terus beb.. selalu je aku buat camtu.. hoohoh

    [Reply]



  14. adil says:

    google chrome still beta lagi la topo. malas plak nk try. tggu dia da release baru aku nk guna blk. chrome pon ok gak. cuma tak byk lagi plugin yang kita leh jumpa. nanti pas 24jam ni ko cite la sket pengalaman ko pkai chrome. mana tau aku pun leh jatuh cinta pada chrome.

    ha, aku sama mcm menteil, aku kalo balik kampung, sebulan tak online pon xpe. da mmg xda koneksi internet. hahaha… :)

    [Reply]



  15. aeropama dot com says:

    aku guna safari je. cuma tak best die takde plugins tambahan. tapi blog nmpk cantik bile view pakai safari

    [Reply]



  16. eins says:

    Sbnarnya safari dan chrome guna rendering engine sama, webkit…

    Ok je aku load blog ko nie topo? pkai both chrome n firefox…ngan ie jer aku x try sbb mmg kecewa dan bengang gila ngan ie..

    [Reply]



  17. nikillas says:

    aku x guna firefox.. aku guna safari.. huhuhu..

    [Reply]



  18. farahaznil says:

    hohhoo..google chrome aku lain lak citernyer..dah crash maa…sakit hati aku

    [Reply]



  19. Adila says:

    firefox benci aku sejak beberapa bulan lepas
    aku jd bengang so sampai skrg aku tak guna firefox yg ngot itu!

    opera jadi pujaan hatiku~ haha

    [Reply]



  20. |1f34|-|1r3 says:

    ko uninstall n reinstall balik FF ko tuh…aku pernah jadi gak..tp yg plg best winamp aku dulu…aku reformat PC pon dia bangang gak…tros aku tak guna winamp smp skang

    [Reply]



  21. chokilala says:

    firefox aku mantap je. tapi blog ko mmg lmbt load la. berjinggut aku tunggu. ptt la kat twitter bersepah msg ko psl tak guna firefox bla3. aku lmbt tau psl cabaran ni rupanya. aku nak cabar ko wat seminggu bersama IE. nak sahut x? hoho

    [Reply]



  22. callister says:

    haha…ada plak cabaran mcm ni ek..
    nape byk add on xleh guna firefox 3..

    [Reply]



  23. EsEMPOI.com says:

    sayangi firefox korang:d

    [Reply]



  24. kita says:

    aku tidak dapat join..aku seorang pengguna tegar firefox///jatuh bangun aku tetap bersama dia…wahai kekasihku firefox

    [Reply]



  25. Kujie says:

    apesal ramai load blog mcm siput ye?
    musim menetas ke?

    [Reply]



  26. zool says:

    Wah.. banyaknya benda yang aku tak tau pasal firefox ni..
    Malunya aku sebagai Pen Peg Teknologi Maklumat..

    Rasa nak tukar jawatan je.. huhuhuhuhuhu

    Bro ada satu blog pasal melaka blogger… kat sini.
    http://malaccabloggers.blogspot.com/
    Jom ramaikan blogger Melayu kat sana.. aku sorang je ..

    [Reply]



  27. ImamKhalid says:

    Serius lembab giler firefox skarang. Paling benci lepas exit, bila dah restart PC apa seme, bila start Firefox, mesti dia tanya Restore Session or Start New Session.

    Bengang siot. Aku pun nak sahut cabaran ko gak ah. Nak try pakai opera, sambil dibantu chrome. IE kalau betul2 terpaksa jer… nanti aku update lagi, chiow!

    [Reply]



  28. Mohd Nasri says:

    ak xtau r ko ada ke x..
    tp mmber ak ada bg cre2 nk lajukn firefox..
    tgk cre2 dia, gne loghat klate..haha
    mmg lju r..ok je ak bkak blog ko ni..
    len r klau server down..mmg xleh bkak r..haha

    [Reply]



  29. KNizam says:

    aku rasa ko terinstall plug in yang tak cool via firefox kot. hehe :)

    [Reply]



  30. Hasbullah Pit says:

    Patut la lembab, plugin banyak
    :fizi01:

    [Reply]



  31. Faiz says:

    bro aku guna mozilla 3.04 smua add on ok jerk..
    mngkn bro salah install masa updated mozilla kot?

    [Reply]



  32. Najib Hassan says:

    :upin02: hiah…firefox jadi pelik disebabkan komp tu kot…cuba format balik then install FF…kecian kat FF..yang benar disalahkan yang salah dipuja :P

    [Reply]



  33. oDiN says:

    ape barang firefox ngan chrome ..
    gune chromium la ..
    latest build tuh !

    [Reply]



  34. sanlok says:

    emm.yeke..aku guna ff3 syok je..takde masalah..laju pun laju mcm safari gak…kelebihan ff banyak plugin tu yang aku suka.heheh

    [Reply]



Trackbacks

  1. 4 sebab kenapa kalian perlu follow topo di twitter... | topotato.com

Leave a Reply