kenapa blog topo tak banyak komen???

Blogging October 8th, 2008

ok post ni bertujuan untuk menjawab pertanyaan seorang rakan ni.. sibuk je nak tau kenapa blog topotato ni tak banyak komen.. tak macam blog-blog yang hebat lain.. hohoh adeh.. bila mase la blog aku ni hebat.. pr2 je pon.. alexa pon masih jutaan.. hohoh blog ni memang tak banyak sangat komen dari sudut pandangan angka.. hahaha :)) ye la.. paling banyak pon ade 38 je komen.. hohoho.. tapi aku dah cukup berpuas hati dah.. hohoho angka bukan segalanya.. :D.. tapi kepada kawan yang sibuk nak tau tadi.. dan juga kepada korang yang lain.. mari aku terangkan kenapa blog ni tak banyak komen…

fakta pertama.. siapalah aku jika nak dibandingkan dengan blog chedet dan aeropama dan menteil dan blogger-blogger lain yang masyhur.. yg mempunyai puluhan dan ratusan komen bagi setiap post mereka.. hahaha tapi cam tak kene je aku letak blog chedet skali.. hahahah macam langit dengan bumi.. blog aku average komen 10.. blog dia average komen 300 hahahaha.. lagi pon post kat sini memang banyak yang mengarut-ngarut je.. hohoho

fakta kedua.. korang cuba tangok dekat bahagian komen tu.. korang perasan tak.. aku reply hampir setiap komen.. tapi tak seperti di blog aeropama mahupun di menteil aku tak gunakan plugin thread komen.. dan tak jugak seperti di blog knizam.. dia reply setiap komen dengan komen lain.. hoho nanti boleh nampak berderet komen dari knizam je kat blog dia.. hohoho berbeza pulak dengan cara aku reply komen.. aku edit komen tersebut dan letak reply kat bawah dia.. maksudnya komen aku tak dikira sebagai komen la.. hohoho kalau nak kira jugak.. korang darab 2 la setiap komen yang ade tu.. hohoho

kenapa aku balas komen dengan cara yang sedemikian??? hohoho sebabnya aku tak nak komen aku dianggap sebagai komen la.. hohoh biarlah aku hanya menjadi penulis blog di topotato.com je. dan tugas-tugas memberi komen aku serahkan kat korang.. hohoohoh

bagus ke cara aku reply komen ni?? hohoho dah aku suka.. kira bagus la.. hohoh tapi cara ni ade cacat cela jugak..

  • berbanding cara blogger lain yg aku nyatakan kat atas tadi.. cara aku menjatuhkan kuantiti komen dalam setiap post.. hohoh
  • selain tu berbanding cara yang digunakan oleh aeropama,dan juga megat dan abdus skali.. dengan menggunakan plugin comment thread.. rasanya la.. hahaha kita akan diberitahu sekiranya komen kita ni dibalas.. dan seterusnya kita akan terus membalas lagi komen itu… sehingga la berpuluh-puluh komen ada.. hasil balasan komen…
  • cara aku jugak menyebabkan aku tak boleh gunakan plugin commentluv… hohoho aku dah cuba sekali.. hohoh buruk jadinya bila aku reply comment.. tapi aku masih lagi suka dengan cara aku balas komen.. hooho tunggu la aku ada masa terluang nanti aku jadikan cara aku ni compatible sikit dengan commentluv.. hoho

dan fakta terakhir kenapa komen di blog topotato tak banyak macam kat blog orang lain… sebabnya.. korang la yang tak bagi komen.. sibuk nak tanya aku plak kenapa komen tak banyak kat sini.. hahahahah =))

p/s: plugin comment thread tu sangat membantu kita jika blog tu ada anjurkan top commentators contest.. hoho boleh la kita komen sepuas-puasnya.. tapi malangnya Titan tak pasang la plak comment thread kat blog dia.. hohooh

UPDATED: disaat aku habis tulis post ni.. tetiba plak datang seru nak guna plugin threaded comment tu.. hohoho dan yang bestnya.. aku rasa aku pernah jumpa cara macam mana nak guna pulgin tu tp comment aku tak dikira sebagai komen.. hahaha bila aku jumpa nnt dengan serta merta aku bertukar cara

45 Responses to “kenapa blog topo tak banyak komen???”

  1. BLue says:

    ada comment tidak semestinya orang membaca topic anda dengan teliti

    tidak ada comment mungkin tiada ruang bagi pembaca untuk memberi pendapat mereka terhadap topic yang dibincangkan.

    sudah saya comment, jangan complain bilang tiada orang comment ya?
    ———-
    topo: bukan saya yang complain.. org lain yang complain.. hohoho

    sungguh menarik penggunaan bahasa kamu ye.. hohooh

    [Reply]



  2. NoktahHitam says:

    Fakta 2 – Edit comment je.

    Bukan salah, tp ko pikir logik lah. Kalau ko edit comment tu, mcm mane peng-comment nak tau ko dah reply? Kene datang balik site la jawab nye. Nak plak kalau dah lame atau byk gile comment, susah nak cari balik.

    mcm aku, aeropama dan orang lain, kiteorg gune WP threaded Comment. Dgn care ini, bile kiteorg atau sesape reply, die akan hantar email sekali dgn link. dgn care ini, comment system ko lebih teratur.

    Ko cube dulu, baru ko tau effective ke tak. Cube dulu.!!
    ———-
    topo: hohoho di saat aku menulis post ni aku dah mula terfikir nak guna plugin tu.. macam best je… hohooh tunggu masa je la nanti akan aku guna plugin tu..

    eh kejap2.. aku rasa aku pernah jumpa cara nak guna plugin tu tapi comment kita tak dikira.. threaded comment.. here I come.. hohoho

    [Reply]



  3. Kujie says:

    selalu baca je, tak reti nak komen
    tak pandai bahasa org muda skrg ni
    hahahaha..kakjie guna bahasa prosa klasik:kakros02:
    ———-
    topo: hohoh prosa klasik…

    [Reply]



  4. syuxx says:

    komen setakat bagitau thank you pun dah cukup.
    Cukup memberi motivasi untuk tulis lagi dan lagi.
    hehe
    ———-
    topo: hohoh ya-ha pemberi motivasi..

    [Reply]



  5. zariel says:

    haha… mcm kena batang hidung aku je… tapi memang tak heran la blog aku memang ntah apa-apa punya entri aku buat…huhuhu…tapi hati kecilku turut berharap makin banyaklah komen dalam blog nanti lepas aku komen dalam blog ko ni 😛
    ———-
    topo: hohoho tapi makin lama ko makin banyak dapt komen ape… hohoho

    [Reply]



  6. abdusfauzi says:

    topo.. nnt, jikalau kamu sudah mendapatkan teknik mengelakkan comment admin dikira sebagai komen, beritahu ya?
    ———-
    topo: aku tak ingat la jumpa kat mane.. adeh…

    [Reply]



  7. aeropama dot com says:

    aku gunakan thread komen kerana aku mahukan interaksi dengan pengunjung. sbb kebanyakan entri aku menjurus kearah menyalurkan pandangan aku jadi aku perlukan response dua hala; kritikan & persetujuan.

    jadi aku akan pastikan setiap komen akan aku balas. harapannya agar pengomen akan datang semula & meneruskan perbincangan. kebaikan yang lain, pengomen yang lain juga boleh mencelah dalam proses perbincangan

    ps: lgpn dari segi psikologi pembaca blog (mengikut kajian aku sendiri) semakin tinggi komen pada sesuatu entri akan menarik minat pembaca untuk mengomen. cara terbaik nak nampak komen tinggi pada awalnya adalh dgn membalas komen pembaca kau & jadikan komen kau dikira…

    pss: komen juga menyumbang pada seo. jadi galakkan pengunjung mengomen di blog ko topo
    ———-
    topo: aku dah lama sedar akan ps dan pss.. itu.. hohoho tunggu nanti aku ada kelapangan aku try tweak balik blog ni.. hohoho

    [Reply]



  8. cik kedondong says:

    wooo..kene komen ke?
    heheh..tp ckp aeropama dot com tuh cam btol je
    eyh tp ak xkesah pon

    eyh2…xpela:ipin01:
    ———-
    topo: yup.. memang benar kata-kata aeropama itu…

    [Reply]



  9. smaelz says:

    Ohh.. plugin threaded komen eh namanya.. puas aku carik.. apa la nama mende yg bg reply sampai masuk emel.. kira okla nih.. otai2 selalu je bg komen kat cni.. blog aku, sekali komen jer.. pastu ilang.. tah pi mana..
    ———-
    topo: otai mana yg selalu masuk sini ni?? hohohoho

    [Reply]



  10. zool says:

    Rilek…
    Aku pun tak ramai gak orang komen kat blog ligakampung..
    tak kisah mana sangat..
    Apahal pun selamat berblog
    ———-
    topo: aku pon xkash gak awalnya.. tp semenjak aku post entry ni.. cam da lain la plak… hohoho

    [Reply]



  11. zamz says:

    jeles gak tgk blog org lain byk komen kan..tapi tgk jenis posting gaklah…

    mcm aku pun pilih2 gak kalau posting tu cam takde kena mengena je dgn aku..mmg la aku pun tak reti nak bagi komen kan… tapi kalau ada kena mengena tu..nak bagi komen panjang2 pun boleh hehe
    ———-
    topo: hohohoh post aku ada byk kene mengena dengan ko x???

    [Reply]



  12. myadlan says:

    awal2 aku tulis blog dulu.. memang kemarau je kotak komen tu. tak kesah pun komen ada ke tak.

    lagi satu pedulik la berapa banyak komen. pakai je segala plugin tu. actually bg aku antara cara yang best pakai thread comment tu ialah ko boleh set reply terus diantar ke email. selalunya aku akan malas nak baca entri yg telah dibaca. yg penting aku subscribe komen dan nak tau apa respon tuan nye blog.

    satu lagi kalau malas nak reply one-on-one, buat style Blogger nye komen la. dlm satu komen tu, ko reply utk bbrp komen. tapi tang ni kene pakai plugin subscribe komen la kot.

    sekian komen ku yang paling panjang. tengah tensen blogku tgh down..
    ———-
    topo: adeh.. panjangnya komen.. hahaha..

    patut la pelik je aku tgok link ko ni.. blog down rupanya…hohoho

    [Reply]



  13. shaxx says:

    so aku nak komen :mail01: la jugak supaya bertambah komen kat blog ko ni!!!
    ———-
    topo: sila la.. hohoohoh

    [Reply]



  14. aniely says:

    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…
    komen…komen…komen…komen…komen…

    cukup x komen?nak lagi?:upin02:
    ———-
    topo: patutkah aku tekan butang spam?? hahahah

    [Reply]



  15. adil says:

    :ehsan01: meh sini aku tgglkn komen utk ko topo… 🙂
    ———-
    topo: satu soalan adil.. ko baca sampai habis ke tak post ni??? hohoh

    [Reply]



  16. aniely says:

    heheheh tajuk post aku seterusnya ..

    .Apabila Topo menekan butang Spam.

    ape agaknya isi post tuh?? hahaha

    (sedikit sebanyak aku Up lagi bil komen ko..dr 15 jd 16..bek x aku ..haha aku tau komen-komen aku nih wat ko gelak guleng-guleng dan pasti komen aku nih berbunyi kiut-kiut..hahah aku tau ko dah sayang aku dan komen aku nih)
    ———-
    topo: hohoh ok.. aku memang dah gelak guleng2 dah ni.. =)) xbleh blah.. hahaha kiut?? #-o mmg aku sayang ko lebih la aniely ooi.. hahaha

    xsabar aku menunggu post terbaru dari kamu.. hahhaa

    [Reply]



  17. aniely says:

    alamak…..aku salah counting ,.comment aku td adalah ke 17..so nih komen ke 18 ko tok post nih ..amacam? Up lagi deh komen ko …sure ko sayang aku lebih ..hahaha

    incek topo.potato,
    disebabkan kemarau yang berpanjangan dasi segi vote terhadap tajuk post . Apabila topo menekan butang Spam. tidak mencecah 0.1% pon, maka post itu tidak mendapat pengiktirafan..so xdapat la post itu dihasilkan. Maaf .Berkemungkinan Pendapat saudara tentang post bertajuk “saudara-saudara yang berkaitan dengan tombak gOyang” itu dapat difikirkan semula. Diharap incek topo berdoa agar idea kali ini mendapat ranking tinggi dalm vote.Sekian
    Segala kesulitan harap dimaafkan.

    Yang Benar

    _________
    SipoT SedOt
    ———-
    topo: bukan cadangan aku tajuk ni ke.. mari berkenalan dengan cousin saya yang bernama tombakgiyang dan keluarganya. hohoh konfirm meletup punya la.. hohooh

    [Reply]



  18. aniely says:

    :kakros: kak ros berkata “upin , ipin ..nih comment ke 19 abg topo untuk post kali ini .Kita kene cakap ape kat abg topo?”

    :upin01::ipin01: Upin & Ipin Berkata serentak ” selamat menyambut comment yang ke19 abg topo….Betol-betol ”
    ———-
    topo: :ehsan01: teerima kasih.. hohoho makin menjadi-jadi ye ko aniely.. hohooh

    [Reply]



  19. nikillas says:

    Ok laa.. ok laa.. xmo jadik silent reader.. aku komen le kat sini.. moga² kau mendapat banyak komen pada masa akan datang..!! yosh..!!!
    ———-
    topo: adeh.. dari awal udah ku bilang.. bukan kuantiti yang daku pentingkan..

    [Reply]



  20. abdfatah komen says:

    nih nak kena seo komen pulak nih… komen la banyak mana nak komen. komen dan terus komen. komen yang membina. komen yang mantap. komen yang berapi. komen yang berasap.

    taknak komen laa. takder idea nak komen laa. hohohoho…

    mari kita komen blog topo. topo the komen. aiyaaaa… berapa banyak komen spamm mari aaaaa…
    ———-
    topo: jom men SEO kan komen… hohohoh

    [Reply]



  21. kita says:

    kan dah ramai yang komen ni……yg pasti setiap tulisan yang kita post memaksa orang komen :p
    ———-
    topo: aku tak kisah pon ramai yg komen ke tak.. janji ikhlas.. hohoho

    memaksa org untuk komen?? hoho kejam2…

    [Reply]



  22. xmindfreakx says:

    aku pun masih bleom guna comment thread…menggunakan komen biasa sahaja..

    [Reply]



  23. aTiQah says:

    saya tambah lagi komen. hehe.
    selamat hari raya!
    :ipin01: :mail01:

    [Reply]



  24. Kujie says:

    kata tu artis ‘Kalajengking ”

    what you give you get back…

    faham ke idak ni…topo?
    ko tak pernah pn dtg blog kak jie
    tp kak jie stil dok mengomen kt blog ko
    sbb ape..sbb tak harapkan balasan
    kalau org dtg kunjungan balas
    itu maknanya org nk terus bersilatulrahim
    kalo dia tak dtg
    anggap positif juga
    dia bz….cuma ada masa utk publish entri blog sendiri..
    so…….hidup lebih sedap!:kakros02:
    ———-
    topo: saya dtg la kak jie.. sejak dari blog kak jie kaler hijau dulu saya dah selalu lawat..sampai dah tukar kaler pink ni pon saya datg gak.. sejak kak jie balas comment macam style saya dulu smpai skrg dah guna thread comment pon saya dah dtg..

    tp saya silent reader je la.. hohoho kata kak jie nye penulisan gaya prosa klasik.. tak mampu la plak saya nk komen guna prosa klasik.. hohohooh

    [Reply]



  25. KNizam says:

    aku pakai threaded comments gak. tapi somehow tak ngam ngan theme. jadi cacamerba plaks. ahaks :ehsan01:
    ———-
    topo; tu la antara seba ak tak guna plugin tu.. hohoho

    [Reply]



  26. aniely says:

    :upin01::upin02::ipin01::ipin02:
    :kakros::kakros02::ehsan01::ehsan02:
    :mail01::fizi01:

    aku berjaya menggunakan semua emotion upin&ipin di dalam comment ini ..pencapaian yang amat bagus kan bagi aku..yeay~!
    ———-
    topo: hahahaha aku dah tak tau nak cakap ape dgan ko ni lagi,.. haha tapi seb baik la komen ko ni mampu buat aku gelak sorang2 macam org gile.. hahha

    [Reply]



  27. aniely says:

    wahai topo potato denagarkan lah madah ku ini

    di hari khamis aku menyendiri
    di kamar kecik ku ini
    sendiri aku lagi sepi
    mengadap kasih yang makin menyepi
    kenapa sepi datang dan pergi
    membuat hati aku makin sepi…
    dikala sepi ku mengadap diri sendiri
    teringatkan TOPO.POTATO ku lantas berdiri
    menaip keyborad tiada henti
    menyatakan semua hasrat hati
    disini ku nyatakan tanpa henti ….
    bahawa ini komen kedua untuk hari ini..

    yeahhh~!
    ———-
    topo: makin menjadi-jadi ko ek.. hohoh seb baek la aku sayang ko lebih.. hahahah

    [Reply]



  28. aniely says:

    Jika saya kata saya komen,
    saya harap topo bace

    Jika saya tidak komen,
    tidak bermakna saya lupa

    Jika topo tidak komen,
    saya kata topo x sayang saya

    jIka topo komen,
    saya tahu tOpo memang sayang saye sangat

    Jika topo tak wat pape pon,
    saya tahu..topo tetap sayang saya
    seperti saya sayang para siPot sedut di duNIa ini:o)
    ———-
    topo: memang sah ko tengah migrain ni.. hoho dah merapu teruk dah ni…

    [Reply]



  29. kreuger says:

    Salam topo.. ekeke… aku pon tak mo dah jadik silence reader blog ni. time mase nak bersemuka…

    so kirenye aku sekarang ni dah nak start melalak kat blog nko macam aku melalak kat blog sedare menteil… nko siap laa lepas ni kene tsunami komen karangan SPM aku, muahahaha

    Xceli… blog nko memang best untuk dibace, sebab aku suke layout blog nko yang kemas…

    Kreuger®
    ———-
    topo: bagus la klo ko suka..

    [Reply]



  30. yonna says:

    :upin02: hehe aku rase cam nk mkn je upin ipin ni! haha..

    aku jadik silent reader blog ko je :p hehe..

    takpelah tak byk komen.
    nnt bile dah lame2,sure blog ko akan ramai org dtg,ramai org komen.
    time tu,mmg la malas ko nk blas komen! hahah..
    ———-
    topo: aku tak pernah kisah pon ade byk ke x komen…

    [Reply]



  31. tra says:

    ni dh makin byk komen
    dan2 je kan topo….
    bgs gak persoalan nape blog topo x byk komen….
    huhuhuhu….:ipin01:
    kiut r upinipin ni…
    ngap2…. :))

    [Reply]



  32. Kak Ros says:

    :kakros: isk isk isk. dah byk nie!
    ———-
    topo: sampai aku pon da tak terlayan dah.. hohooh

    [Reply]



  33. nurain says:

    :upin02:

    kumen bukan segalanya…janji dapat diluahkan ape yg terpendam sudey~hahaha

    [Reply]



  34. aniely says:

    k.o.m.e.n <—– nak lagi ker koMEN?
    ———-
    topo: sudah.. cukup lah tu cik aniely.. hohooh

    [Reply]



  35. aniely says:

    saya bgn terus komen..makna saya sayang topo …nih tatau la nape perlu lagik komen…x cukup lagik ker komen yang sayang bagI nih??? kah kah kah ..jap tepok nahi aku mengOmen ko…ok la tOpo iNI sahaja persembahan aKU ..aku dah tak mampu wat KO geLak laGi sebab aKU dah maigraIn tahap anak kucing lentok kaki naik atas kepala bawaH da..aku pon tatau ape aku repek da nih .. =(
    ———-
    topo: hahahah dah sah2 ko tengah mamai lagi ni.. hohoho

    [Reply]



  36. rasso says:

    Tak kisah lah bro banyak komen atau tak… kepuasan tu ada kan? hi hi hi….

    [Reply]



  37. en_me says:

    blog vukanlarr hakmilik.. kekallls.. kanns

    salamm aidilfitri maaf zahir batin bro.. :ehsan01:

    [Reply]



  38. aniely says:

    ok topo ..nih komen yang bebetOl punye ok ..dikala aku di LAB IT UPM otak terjana ebagai student plak

    incek topo,
    bagi pendapat saya …para blogger sepatutnya tidak lah memikirkan hal comment yang diterimanya. Sebagai blogger kita adalah untuk berkongsi pendaoat dan kisah-kisah supaya dapat memberi pengajaran dan membatu mereka-mereka diluar sana untuk menyelesaikan masalah dan itu bagi saya sudah mencukupi .

    Namun tidak dinafikan bilangan komen yang diterima akan mempengaruhi mood dan pemikiran si bLogger ..namun harus lah blOgger meneruskan menjana otak membuat post agar oran lain membaca..

    siyes aku tatau ape aku repek nih

    [Reply]



  39. asx says:

    Blog aku , views sangat2 byk , tp comment average 20 , ada silent reader agaknya! =)
    ———-
    topo: banyak mana tu?? hohoho

    [Reply]



  40. sora says:

    nah aku tolong up angka komen si topo. nah amik… :kakros:

    [Reply]



  41. Uncle G says:

    saper kata blog hang tak ramai orang komen.. huhuhuhu

    [Reply]



  42. muhafis says:

    topo.. ak nengok byk aje komen kat blog enko.. huhuh.. tak byk kumen mende nyer..

    [Reply]



  43. aniely says:

    wah~! dah 43 komen ..syabas babuji ..syabas …kalo tolak comments y aku bagi mau 30 jer ..hahaha

    [Reply]



  44. susilawati Z says:

    saudara mesti banyak bersabar , nak komen lebih kena proaktif atau banyak menyakitkan hati …………..

    Susy 019 7765359

    [Reply]



Trackbacks

  1. TAG - Berapa Duit Raya Titan? | EarnCent.com

Leave a Reply