mengenali kota A Famosa bersama topo…

September 10th, 2008 198 Comments   Posted in Reviews

setiap hari semakin ramai yang datang ke blog ni dengan menggunakan keyword kota A famosa… tapi aku rasa memang mereka akan kecewa sebab aku tak pernah pon menulis apa-apa tentang kota A Famosa… aku tak tau la mana datang keyword ni boleh sesat kat blog aku.. so untuk tidak mengecewakan korang… aku akan menulis serba sedikit tentang kota A Famosa..

ok sebelum tu ni beberapa gambar kota A Famosa yang aku berjaya cari.. pergh susah jugak nak cari gambar ni… janagn klik gambar di bawah dan klik next untuk gambar seterusnya…

Read the rest of this entry »

topo pon suka blog kamu…

September 9th, 2008 6 Comments   Posted in Reviews

hohoho satu lagi award… kali n bukan datang dari awek cun lagi:((…hohoho mungkin bloggers yang berstatuskan awek cun dah tak nak bagi award lagi kat aku… ok award ni datangnya dari pasangan suami isteri bloggers.. zariel & azie hohoho cam best je buat blog sama-sama..hohoho mungkin aku pon patut cari awek blogger jugak la…:-v… ok.. seperti yang pernah aku katakan dahulu… aku tak nak bagi award ni pada sesiapa… tapi aku akan mereview blog yang bagi award ni.. hohohoho dan kepada en Zariel dan cikgu Azie… jika anda tidak suka entry ini.. sila la bagi tau.. akan ku delete entry ini secepat mungkin….

hohohoh secara jujurnya aku cakap… zarilazie.blogspot.com memang selalu membuatkan aku jeles… dia punya template memang selalu meletup2… kalau sekali pandang.. macam tak percaya je blog tu guna blogspot… hohoho dah sebijik macam blog wordpress dah… blog tu punya paras rupa lagi cun dari sesetengah blog yang menggunakan wordpress…

ok seperti yang aku nyatakan kat atas… blog ni milik pasangan suami isteri.. Zariel dan Azie… hohoho so maknanya ada 2 penulis la… hohohoho kononnya blog ni untuk kenangan mereka bersama sebab 2-2 ni duk berjauhan.. hohoho yang sorang tu jadi cikgu kat Sabah.. dan sorang lagi kerja kat Putrajaya.. ( hohoho fakta yang topo sendiri kurang pasti…:D nak tau tanya diorang sendiri..hohoho ) selama ni Azie jadi penulis tetap blog ni.. manakala Zariel jadi tukang makeup blog je..hohoho kadang-kadang je menulis… tapi.. selepas peristiwa berdarah ni :-v … Azie dah kurang menulis.. dan sekarang ni Zariel plak yang menjadi penulis separa tetap.. hohoho

hohoho aku rasa cukup lah review ringkas ni.. aku baru habis sahur… sekali lagi ingin aku nyatakan…kepada en Zariel dan cikgu Azie… jika anda tidak suka entry ini.. sila la bagi tau.. akan ku delete entry ini secepat mungkin…. blog korang memang mantap.. cun dan meletup… hohohoho

aktiviti topo bila server down…

September 7th, 2008 17 Comments   Posted in Blogging, Life

yeah..akhirnya gian aku nak menulis dalam blog ni terubat gak.. hohoho mintak maaf la banyak-banyak kepada korang yang cuba nak masuk blog topo ni semenjak rabu malam hari tu… hohoho server blog ni kene serangan DDoS la… apa tu DDoS??? rujuk sini…

sepanjang 4 hari blog ni down.. aku bosan giler dengan internet ni.. banyak aktiviti mengarut yang aku buat dengan internet ni..hohooh antara aktiviti yang aku buat sepanjang blog aku down…

update twitter…

hohoho aku rasa dah 2 bulan lebih dah aku tak update twitter tu.. cam bosan je…hohooh tapi bila blog aku down.. tiap2 hari aku update twitter.. nak inform pasal blog yang down ini dan mengadu bila la blog aku ni nak up…:-v hohoh kalau berminat nak follow topo kat twitter??? sila la…

belajar guna facebook…

hohoho dah agak lama aku buat akaun facebook ni.. tapi tak pernah update… hohoho so bila blog dah down… dan dah tak tau apa nak buat… tetiba plak aku teringat aku ade akaun facebook.. hohooh so aku pon mula la mengkaji macam mana nak guna facebook ni… tapi sebab blog ni dah up.. aku rasa facebook aku bakal bersawang kot..hohoho nak nak tolong topo belajar guna facebook??? sila la…

berpetualang kat binagara.com

hohohoh kepada yang masih tak tau apa itu binagara.com… “BiNaGara adalah permainan yang berasaskan teks yang boleh dimain oleh kesemua lapisan masyarakat … Mudah dipelajari dan amat menyeronokkan…” hohoho kiranya macam korang bina satu negara.. pastu majukan negara tu kaw2..pastu pi la serang negara orang lain untuk jadi yang terhebat..hohooh nak berpetualang dengan topo kat binagara.com??? sila la…

layan Upin dan Ipin..

hohoho aku memang suka cerita ni.. best gila.. so bila blog aku down.. aku pergi la melepak kat web upin & ipin ni.. hohoho kat sini ade full episod video. dari season satu dulu sampai la yang Upin & Ipin Setahun kemudian ni.. hohoho dulu ada high definition video.. hohoh best gile.. gambar terang gila… cam tengok kat tv je.. tapi sekarang da takde… ade versi youtube je kat situ.. hohoho nak layan Upin & Ipin dengan topo??? sila la…

bermain email.. dan menyemak kat shoutbox org lain…

hohoho seperti yang aku tulis awal-awal tadi.. gian aku tak dapat menulis kat blog ni.. so untuk melepaskan gian aku pon menghantar email kepada support serverfreak.. hohooh tanya khabar.. da makan ke blom..=)) hohoho dan tak sampai 10 minit je dia da balas dah.. hoohhoho tak cukup dengan itu.. aku pon pergi la menyemak kat shoutbox org lain utk melepaskan gian menulis.. hahahaha terima kasih la pada zariel, extremist thinker, blogmenjerit, menteil sebab tak halau aku masa aku menyemak kat shoutbox mereka…

p/s: adeh.. banyak la plak web yang down…semenjak 2 menjak ni… shoutmix pon down…:((

apa itu serangan DDoS…

September 4th, 2008 13 Comments   Posted in Reviews

hohoho seribu kemaafan dipinta kepada mereka yang cuba nak melayari topotato.com sejurus selepas berbuka puasa semalam…. hohoho serverfreak kena serangan DDoS la… tu yang blog ni down seketika… hohoh bukan blog ni je.. banyak lagi blog yang bernaung bawah serverfreak down… hohohoho nantikan je la post dari mereka… ok utk post kali ini aku nak memperkenalkan secara ringkas apa itu DDoS… diulangi sekali lagi… secara ringkas.. satu lagi pemberitahuan…banyak kandungan dalam post ni aku ambil dari pelbagai sumber…credit akan diberikan di penghujung post…

DoS dan DDoS

sebelum meperkenalkan apa itu DoS dan DDoS ingin dinyatakan di sini serangan DDoS bukanlah akibat dari virus tetapi ia merupakan satu cara bagi “Hackers” untuk mengelak atau menghalang pengguna yang sah dari mengakses ke computer atau server… DoS adalah singkatan kepada Denial of Service manakala DDoS adalah bermaksud Distributed Denial of Service..

kebiasaannya, pengguna hanya perlu menghantar pesanan kepada pelayan untuk mendapatkan pengesahan. Setelah disahkan, pelayan akan menghantar pengesahan kepada pengguna semula. Setelah itu barulah pengguna diberi laluan ke pelayan…

tapi bila serangan DoS berlaku, penyerang akan menghantar beberapa pesanan pengesahan kepada pelayan dengan alasan untuk memenuhi ruang pelayan tersebut. Kesemua pesanan akan mempunyai alamat yang palsu apabila cuba dikembalikan, jadi pelayan akan cuba mencari pengguna-pengguna ini terlebih dahulu apabila ia cuba mengembalikan pengesahan pesanan tadi. Seterusnya pelayan akan berhenti seketika sehingga memakan masa beberapa minit sebelum menutup sambungan tersebut. Setelah selesai menutup sambungan tersebut, penyerang akan menghantar lagi beberapa pesanan palsu sekali lagi dan proses akan bermula sekali lagi. Sekaligus akan mengikat perkhidmatan tersebut tanpa putus-putus. (Bushak, 18/10/2006)

secara analogi…

hohoho aku sangat yakin ayat-ayat kat atas tu memang susah nak difahami… agak sukar untuk buat terjemahan la… hohoho sebab itu aku mencari cara yang lebih mudah utk menerangkan pasal DDoS ni.. hohoho dan akhirnya aku terjumpa post oleh vandgardx dekat forum carigold.com… hohoho walaupun post tu dah lebih 2 tahun… tapi aku rasa boleh guna lagi.. hohoho kalau korang malas jugak nak fahamkan analogi ni.. aku dah tukarkan jadi piktograf.. hohooh… ok.. menurut analogi vangardx..

analogy dos attack

analogy dos attack

Ada la sorang awek ni nak takel Ahmad ni. Nama dia Siti. Oleh sebab syok sangat ngan Ahmad ni Siti pun call la Ahmad. Bila telefon ahmad bunyi jer Ahmad pun angkat telefon.. tapi Siti diam jer, malu2 kucing la pulak. pastu Siti letak.. dan dia ulang banyak2 kali sampai la Ahmad ni dah penat.. tenaga pun dah takde… asyik angkat telefon tapi takde orang cakap.. oleh sebab penat, Ahmad pun berehat nak ilangkan penat… Pada masa yang sama Siti tu terus menerus calling Ahmad tu isnin-Ahad, 24 jam, seribu kali sehari. Ntah macam mana kawan Ahmad nama nya Ali nak mintak Ahmad duit yang Ahmad hutang. so Ali pun call Ahmad… tapi yang peliknya tiap kali Ali call jer.. kuar suara awek cakap ” Line is busy, please try again later”… ceh kata Ali dalam hati… ni mesti tak nak bayar duit aku la ni…

+hehhe.. tu jer la yang aku paham… so kiranya Siti ni la yang buat DOS kat Ahmad… sampai member dia Ali tak dapat nak kutip duit… kalau dalam bahasa komputer Siti ni macam hacker la..

kalo untuk DDoS plak.. anggap la selain siti, Ahmad ada lebih ramai lagi peminat macam Aminah,Jenny,Suraya,Kalsum dan lain-lain… pastu mereka semua melakukan aktiviti yang sama seperti Siti lakukaan di atas.. hohooh maka terjadi la DDoS attack..

hohoho cukuplah post pasal DDoS ni.. aku rasa cukuplah untuk newbie macam aku ni tak ternganga mulut bila orang lain cerita pasal DDoS..hohoho kepada yang lebih arif… tolong la betulkan mana yang silap sesungguhnya aku masih lagi remaja belasan tahun yang baru belajar….:D

p/s: kalau korang nak lebih lagi.. tanya la en google sendiri.. hohoho aku da tak larat nak tanya da…

other things that you can do with google search…

September 2nd, 2008 8 Comments   Posted in Reviews

yeah another english post from topo.. ok for this post I would like to share many other things that you can do with google search other than giving you the access to more than billion web pages.. google search have many additional feautures that will help you.. so if you have problems, no worry,, super google is here.. hohoho up, up and away!!

super google
image credit to mike dougherty

want to know the weather in other places?? afraid that you’ll be stucked at a heavy rain??? no worry.. super google is here… hohohoh with google weather search, you can know the worldwide weather.. hohoho just type “weather” followed by the city and state, U.S. zip code, or city and country.. for example.. weather Melaka Malaysia

want to know the time at new york city??? but afraid that maybe you will disturb their sleep??? no worry… super google is here!!! hohohoh with google time search, you can see the time in many cities around the world, type in “time” and the name of the city… for example time New York

want to do a very hard calculation??? and all you have is your beloved lappy with internet connection but no calculator function?? no worry… super google is here!!! hohohoh with google calculator function, simply enter the calculation you’d like done into the search box…. for example 5*9+(sqrt 10)^3=

want to go to London for holiday?? but you afraid that you your money is not enough because of the currency conversion??? no worry… super google is here!!! hohoho with google built-in currency converter, simply enter the conversion you’d like done into the Google search box and we’ll provide your answer directly on the results page…. for example 150 ringgit in pound

want to write a love letter??? but afraid that you spell the word love wrongly??? no worry… super google is here!!! hohoho with google spelling checker,it automatically checks whether your query uses the most common spelling of a given word.for example you dont know how to spell love: loove

want to do an assignment about blogging??? but you dont have any idea what is the meaning of blogging??? no worry… super google is here!!! hohoho with google dictionary definition, simply type the word “define” then a space, then the word(s) you want defined. To see a list of different definitions from various online sources, you can type “define:” followed by a word or phrase…for example define bloging

want to answer a fill in the blank exercise??? but you dont know the answer??? no worry… super google is here!!! hohoho simlpy adding an asterisk [*] at the part of the sentence or question that you want finished into the Google search box…for example Malaysia Independence day is on *

hohoho there are many other extra functions but only limited in US.. but I think these are more than enough..hohoho. thanks super google.. for other features.. click here

search engine,trafik dan Ogos…

September 1st, 2008 9 Comments   Posted in round up

ok hari dah masuk bulan September dan bulan Ramadhan.. jadi seperti biasa.. satu lagi round up post dari topo… ok bulan Ogos merupakan bulan yang trafik aku naik dengan sangat mendadak.. dan banyak visitor aku yang berasal dari search engine.. hohoh bulan ogos banyak event yang menyebabkan blog aku sangat mesra di enjin carian… dan banyak keyword yang meletakkan topotato.com di tempat teratas.. mungkin aku patut belajar lebih banyak lagi ilmu SEO.. hohoho ok antara keyword yang top pada bulan lepas..

  • lagu perpaduan teras kejayaan — seramai 152 hits datang dari pelbagai enjin carian.. dan menjadikan entry tu sangat popular..
  • hadiah hari jadi lelaki — hohoo walaupun hits tak seberapa.. tapi hampir setiap hari ada orang datang berpunca dari keyword ni.. mungkin aku patut buat entry berkenaan ini..
  • sejarah @ maskot olimpik — hohoho ramai jugak yang datang sebab keyword ni.. terima kasih la olimpik…
  • gambar kota a famosa — dari dulu lagi ramai yang datang sebab keyword ni.. tapi aku yakin mereka kecewa sebab takde langsung gambar a famosa dalam blog ni.. hohoho akan aku usahakan nanti..
  • iklan merdeka petronas — hohoho yang ini memang aku jangkakan.. iklan tu memang sangat best.. hohoho
  • wonderpets versi melayu — hohoho yang pon pasti mendatangkan kekecewaan pada semua.. aku masih lagi tak jumpa lagu tu.. sesiapa tau atau ada.. sila bagi aku ye.. terima kasih..

ok bulan ogos merupakan bulan yang agak banyak entry aku tulis berbanding bulan-bulan yang lain.. hohoho 22 post… selalunya nak dapat 15 pon susah.. ok post yang popular dalam bulan ogos adalah:

dan akhir sekali.. blog-blog yang banyak memberi trafik kepada topotato.com pada bulan Ogos yang lalu.. hoho sila la melawat blog mereka ye..

  • aniely buat poem yang macam agak best.. nak tau usya la sendiri…
  • humbleandmodest menceritakan perihal kes buli yang semakin berleluasa.. hohoho ko kena buli ke??
  • zariel dah terpijak laptop azie.. hohoh onak tengok rupa laptop tu singgah blog mereka.
  • zamz tulis post pasal doa dengan selawat tasbih utk terawih… hohoho aku baru je nak bukak kitab.. kepada yang dah terlupa.. rujuk la kat sini…
  • abdfatah dah promote pasal animasi upin dan ipin setahun kemudian..kira cam musim kedua la… hohoho aku memang minat upin dan ipin ni… tapi sebab ramai yang dah post.. aku malas nak post.. hohoh kalau korang minat upin dan ipin gak.. baca post ni..

yeah.. tamatlah sudah satu lagi round up post dari topo.. hohoho ada 10 minit lagi sebelum berbuka… hohoho kan best kalau dok kat sabah sarawak.. aku rasa sekarang ni kak riani dengan adry sure da bukak puasa da sekarang ni.. hohooh promote link sebab aku menang contest diorang.. hohoho saguhati pon jadi la,,,akan ku cuba lagi..