mengenali kota A Famosa bersama topo…

Reviews September 10th, 2008

setiap hari semakin ramai yang datang ke blog ni dengan menggunakan keyword kota A famosa… tapi aku rasa memang mereka akan kecewa sebab aku tak pernah pon menulis apa-apa tentang kota A Famosa… aku tak tau la mana datang keyword ni boleh sesat kat blog aku.. so untuk tidak mengecewakan korang… aku akan menulis serba sedikit tentang kota A Famosa..

ok sebelum tu ni beberapa gambar kota A Famosa yang aku berjaya cari.. pergh susah jugak nak cari gambar ni… janagn klik gambar di bawah dan klik next untuk gambar seterusnya…


A Famosa merupakan nama kubu yang dibina oleh orang Portugis selepas menakluk Melaka pada 1511. Sebaik sahaja mereka menawan Melaka, Portugis menggunakan buruh paksa untuk membina kubu sementara bagi menangkis serangan orang-orang Melayu, sementara mereka membina kubu utama yang digelar “A Famosa”, atau secara rasminya Kubu Melaka (Fortaleza de Malaca). Kota A Famosa mengambil masa selama 5 bulan untuk di bina. Akibat suhu panas terik dan kekurangan makanan, ramai buruh paksa yang mati ketika membina kota tersebut. Bahan bagi membina kota tersebut diambil dari runtuhan masjid dan bangunan lain..

pembinaan kota A Famosa adalah atas arahan Alfonso de Albuquerque kononnya sebagai tanda penentangan rakyat Melaka yang memaksa Portugis untuk membina kubu yang lebih kukuh selepas menawan Melaka..

Kota A Famosa dibina sebegitu kukuh sehinggakan ia membantu Portugis untuk menangkis semua bentuk serangan. Untuk menakluk Melaka, pasukan Belanda mengepong kota tersebut selama lima bulan, sementara penduduk yang terperangkap di dalamnya terpaksa memakan kucing, tikus, dan dalam satu kes seorang wanita memakan bayinya yang mati. Akhirnya, pada 14 Januari 1641, pihak Belanda menyerbu melalui Pintu Santo Domingo Gate, yang menjelang masa itu mengalami korban lebih 7,000, akibat kebuluran, penyakit dan tembakan senjata api… hohoho cukuplah fakta ni.. ingin lebih sila la ke wikipedia.org

dan kepada mereka yang ingin ke Kota A Famosa ni… aku telah menyediakan peta menggunakan google Map.. tapi kalau korang sesat jangan tanya topo.. hohoho

peta kota A Famosa

198 Responses to “mengenali kota A Famosa bersama topo…”

  1. ara says:

    membantu betol

    [Reply]



  2. one_ne says:

    apa yang membantunya..ahh..sakit ati aku

    [Reply]



  3. ara says:

    membantu nak bwat folio ni

    [Reply]



  4. torres says:

    hidup
    topoo

    [Reply]



  5. ANNE says:

    :kakros::upin02:salam

    [Reply]



  6. iqah says:

    hye….
    aku nak berkenalan boleh???…
    :)>-

    [Reply]



  7. iqah says:

    hye……….
    boleh berkenalan??…
    saya nak tanya la plan a famosa nak dapat dari mana…
    kalau ada sesiapa tahu tolong la
    bagi tau saya
    plezzzzzzzzz………
    ni pon untuk kerja sekolah saya

    [Reply]



  8. gurlz94 says:

    maaciihh cz help aq wt folio nieyh..hehehe…

    [Reply]



  9. mym says:

    tq sbb tlg saya serba sedikit tentang kota AF

    [Reply]



  10. fafa says:

    cam mane ni folio x siap lagi esok nk kena hantar klu x hntr msti cikgu mrh punye

    [Reply]



  11. bmawar says:

    ala cam ne ni,esk folia nk kena antar dah.tak siap lagi lah.

    [Reply]



  12. Abdul Aziz bin Mat Jusoh says:

    Bagusnya blog ini. Banyak memberi info!

    [Reply]



  13. Abdul Aziz bin Mat Jusoh says:

    A Famosa merupakan nama kubu yang dibina oleh orang Portugis selepas menakluk Melaka pada 1511. Sebaik sahaja mereka menawan Melaka, Portugis menggunakan buruh paksa untuk membina kubu sementara bagi menangkis serangan orang-orang Melayu, sementara mereka membina kubu utama yang digelar “A Famosa”, atau secara rasminya Kubu Melaka (Fortaleza de Malaca). Kota A Famosa mengambil masa selama 5 bulan untuk di bina. Akibat suhu panas terik dan kekurangan makanan, ramai buruh paksa yang mati ketika membina kota tersebut. Bahan bagi membina kota tersebut diambil dari runtuhan masjid dan bangunan lain..

    pembinaan kota A Famosa adalah atas arahan Alfonso de Albuquerque kononnya sebagai tanda penentangan rakyat Melaka yang memaksa Portugis untuk membina kubu yang lebih kukuh selepas menawan Melaka..

    Kota A Famosa dibina sebegitu kukuh sehinggakan ia membantu Portugis untuk menangkis semua bentuk serangan. Untuk menakluk Melaka, pasukan Belanda mengepong kota tersebut selama lima bulan, sementara penduduk yang terperangkap di dalamnya terpaksa memakan kucing, tikus, dan dalam satu kes seorang wanita memakan bayinya yang mati. Akhirnya, pada 14 Januari 1641, pihak Belanda menyerbu melalui Pintu Santo Domingo Gate, yang menjelang masa itu mengalami korban lebih 7,000, akibat kebuluran, penyakit dan tembakan senjata api.:

    [Reply]



  14. manusia says:

    pelan kota a famosa!!!!tak ada….

    [Reply]



  15. sweety says:

    :kakros02:
    Hye…everyone nice 2 look both ur cute face..hope both u pray 4 me dat in pmr will straight get 7a..n..bye:*:*

    [Reply]



  16. sweety says:

    :kakros02:
    Hye…everyone nice 2 look both ur cute face..hope both u pray 4 me dat in pmr will straight get 7a..n..bye:*:*

    [Reply]



  17. prINceSs TuTU says:

    hye toopoooo……..

    asssalamualaikuuum…ops sory sya tak taw kaw nie owang islam ker tidaK… KALAW tdak sya mnta maaf…. k ..

    thankzz pasal maklumat a famosa kaw… mmg bnyak membantu betul la…. hehehe… skrg nie folio adk spupu sya punya kawan dah 98.8% hampir siap….

    thankzzz lagi utk gambar2 afamosa tue… mmg i2 yg kmi cari…. taw2 jak la kan sya nie bukan owg melaka jd susah sikit tp nasib baik… mr/miss topo nie ada…

    daaaaaaa topo…. nyc to meet u…

    [Reply]



  18. ieyra says:

    salam…^^ bgus gak de lmn web yg topo buat nie..
    ade la sdikit sbyk mbantu ira buat KST form 3..hihi
    topo nie minat ke psl sejarah2 nie??:-/

    [Reply]



  19. Kak Ina says:

    :kakros: Assalamualaikum / Salam Sejahtera…

    Adik-adik nih xtahu nak cari sumber kat mana agaknya. Pegi je kat Pakcik Google tuh, pastu taip lah Kota A Famosa. Ada banyak link yang boleh dibaca…

    Kesian kat abang topo…

    [Reply]



  20. eyta says:

    http://topotato.com/smilies/kakros02.gif
    assalamualaikum….
    boleh tlg sye???
    sye sdg mncari gmbar2
    a famosa ntuk buat folio
    sejarah tgktan 3…
    cam mne??boleh tlg??http://topotato.com/smilies/yahoo_femalefighter.gifhttp://topotato.com/smilies/yahoo_silent.gif

    [Reply]



  21. CHANDRALEKA says:

    :upin01::upin02::ipin01::ipin02::kakros::kakros02::ehsan01::ehsan02::mail01::fizi01:
    hi
    im chandraleka
    kota a’famosa is my favourite place in melaka

    [Reply]



  22. hello kitty says:

    o-+ saya nak hiasan dalam nye ada tak;))

    [Reply]



  23. ceelo says:

    hehe.. aku penah pegi perang ngan portugis. haha..

    [Reply]



  24. SaL*LURVE*Mie... says:

    best r blog ko topo…bnyk mklumt psal
    kota a famosa…leh dpt A folio aquw ney..

    [Reply]



  25. mimie says:

    a famosa banyak kegunaannye(%)(%):mail01:

    [Reply]



  26. mimie says:

    aku ade buat folio tentang kota a famosa bagi sampai sebulan x siap siap lagi:mail01::-\”:)]saya perlu call topo

    [Reply]



  27. alia miss says:

    bnyk btl sejarah disini saya mau tengok2 je sebenarnye banyak boleh buat lagi di buku folio saya

    rasanye nak
    tengok lah ape benda ade kt buku folio saya
    sambil itu saya perlu minum kopi yang panas nih~o)

    oo… sebaik dah siap thank u topo best di laman web topo|-)b-(

    merdeka merdeka**==
    seronok nih

    [Reply]



  28. alia miss says:

    bnyk btl sejarah disini saya mau tengok2 je sebenarnye banyak boleh buat lagi di buku folio saya

    rasanye nak
    tengok lah ape benda ade kt buku folio saya
    sambil itu saya perlu minum kopi yang panas nih~o)

    oo… sebaik dah siap thank u topo best di laman web topo|-)b-(

    merdeka merdeka**==
    seronok nih:ipin02::kakros::kakros02::ehsan01::ehsan02::mail01::ipin01::upin02::upin01::fizi01:

    [Reply]



  29. ThisWebGood says:

    topo boleh tlg cari gambar lbh banyk x saya mau tengok lagi sebab mau print banyak 2 nih x sabar nak tunjuk kt cikgu kegemaran
    hah saya ade satu idea*-:)
    saya mahu buat satu folio tentang gambar kota afamosa
    cikgu kegemaran kite sangat suke a famosa
    pasti asyik bila kamu sume tengok and im like this web site
    just saya xleh print
    saya kene tengok je saya suke
    men semmbang2 lah korang
    bye bye i have to go
    nanti kite borak lagi:upin01::upin02::ipin01::ipin02::kakros::kakros02::kakros::ehsan01::ehsan02::mail01::fizi01:#:-s(~~)**==*-:)/:)o:-)3:-o:(|):)>-:((:)):-??:-ss< ):)<:-p=:)>:d< @};-[-o<:d/^:)^#-o$-)%%-%-((%)(:|8->8-x8-x8-}:”>
    gambar yang saya dapat buat sekarang nih:fizi01::upin01::upin02::ipin01::ipin02::kakros::kakros02::ehsan01::ehsan02::mail01:ThisWebGood like topo web site my time
    good bye
    you all jaga diri tau

    [Reply]



  30. atie says:

    thankz la bebanyak…
    nasib baik ko ade, kalau tak…
    em… tak siap la folio aku..
    thankz bebanyak..

    [Reply]



  31. haikal says:

    aku kena cari folio tentang kota afomosa:mail01:

    [Reply]

    alex Reply:

    e – mail ko ape?

    [Reply]



  32. huda says:

    :kakros:aslkum

    [Reply]



  33. huda says:

    korang taw x ape nama tmpat yg menarik kat kota afamosa

    [Reply]



  34. Zamzuri bin Zamri says:

    +6° 7′ 0.63″, +102° 18′ 19.11″ (6.116842, 102.305309)
    Link:

    [Reply]



  35. TaK ada PerasaaN says:

    salam….kami student utem jugak….tgh buat kajian lapangan tentang sejarah dan kesan penubuhan a famosa pada penduduk sekitar….ada apa2 info tambahan yg boleh membantu?? tengkiu…

    [Reply]



  36. hol says:

    bosan lah topo ni macam tah apa apa

    [Reply]



  37. fanazam says:

    aku memang ske sgt pegi melaka ni walau pun bkn org melaka tapi best gak ar a famosa ni naek beca,pastu pegi taming sari,naek bas hop on hop off,n best gilerk ar kalu pegi melaka 1 mkanan ni sah aku akan bodek mak aku suwoh beli lempok durian… pewh sdaaap sgatt!!!! blacan die pown lain drpd yang lain!!!

    [Reply]



  38. fazira says:

    membantu nux wt folio ne…

    [Reply]



  39. farzana says:

    mmg bagus la blog nie…aq tabik…:)))

    [Reply]



  40. faten says:

    hmmm sejarah ini byk mmbantu mmber saya untuk buat folio tntang bangunan bsejarah sivik..hahahah..terima kasih

    [Reply]



  41. sushmitaa says:

    saya kena cari maklumat tentang a famosa !!! thank you topo ……………

    [Reply]



  42. Oshin says:

    Tak pe kan cikgu..saya tiru sikit-sikit je..tak banyak.Senang je nk wat folio kan cikgu..haha

    [Reply]



  43. nisa says:

    owh tq ye for homework sya dh siap

    [Reply]



  44. SYIK says:

    LAIN KALI KALAU NAK TULIS MENGNAI SEJARAH KOTA FAMOSA ,KENA LAH TAHU SEJARAH NYA DULU DENGAN BETUL DAN TULIS LAH SAMPAI HABIS BUKAN SEKERAT JALAN JE.BANYAK LAGI YANG TIDAK DI KETAHUI MENGENAI SEJARAH KOTA FAMOSA TIDAH DI TULIS DENGAN BETUL….KOTA FAMOSA BESAR TAPI PARA PENGKAJI SEJARAH TAK PERNAH JUMPA ATAU CARI DI MANA TEMPAT TAHANAN DI PENJARA KAN ……….

    [Reply]



Leave a Reply