mengenali kota A Famosa bersama topo…

Reviews September 10th, 2008

setiap hari semakin ramai yang datang ke blog ni dengan menggunakan keyword kota A famosa… tapi aku rasa memang mereka akan kecewa sebab aku tak pernah pon menulis apa-apa tentang kota A Famosa… aku tak tau la mana datang keyword ni boleh sesat kat blog aku.. so untuk tidak mengecewakan korang… aku akan menulis serba sedikit tentang kota A Famosa..

ok sebelum tu ni beberapa gambar kota A Famosa yang aku berjaya cari.. pergh susah jugak nak cari gambar ni… janagn klik gambar di bawah dan klik next untuk gambar seterusnya…


A Famosa merupakan nama kubu yang dibina oleh orang Portugis selepas menakluk Melaka pada 1511. Sebaik sahaja mereka menawan Melaka, Portugis menggunakan buruh paksa untuk membina kubu sementara bagi menangkis serangan orang-orang Melayu, sementara mereka membina kubu utama yang digelar “A Famosa”, atau secara rasminya Kubu Melaka (Fortaleza de Malaca). Kota A Famosa mengambil masa selama 5 bulan untuk di bina. Akibat suhu panas terik dan kekurangan makanan, ramai buruh paksa yang mati ketika membina kota tersebut. Bahan bagi membina kota tersebut diambil dari runtuhan masjid dan bangunan lain..

pembinaan kota A Famosa adalah atas arahan Alfonso de Albuquerque kononnya sebagai tanda penentangan rakyat Melaka yang memaksa Portugis untuk membina kubu yang lebih kukuh selepas menawan Melaka..

Kota A Famosa dibina sebegitu kukuh sehinggakan ia membantu Portugis untuk menangkis semua bentuk serangan. Untuk menakluk Melaka, pasukan Belanda mengepong kota tersebut selama lima bulan, sementara penduduk yang terperangkap di dalamnya terpaksa memakan kucing, tikus, dan dalam satu kes seorang wanita memakan bayinya yang mati. Akhirnya, pada 14 Januari 1641, pihak Belanda menyerbu melalui Pintu Santo Domingo Gate, yang menjelang masa itu mengalami korban lebih 7,000, akibat kebuluran, penyakit dan tembakan senjata api… hohoho cukuplah fakta ni.. ingin lebih sila la ke wikipedia.org

dan kepada mereka yang ingin ke Kota A Famosa ni… aku telah menyediakan peta menggunakan google Map.. tapi kalau korang sesat jangan tanya topo.. hohoho

peta kota A Famosa

198 Responses to “mengenali kota A Famosa bersama topo…”

  1. KNizam says:

    hehe aku yang asal melaka pun jarang2 pergi a famosa ni. tapi selalu la jugak makan cendol tepi sungai tuh. hehe :d
    ———-
    topo: aku pon orang Melaka… hohoho last aku gi A Famosa ni masa aku 12 tahun dlu.. :))

    [Reply]

    ina Reply:

    Salam…. cendol kat tepi sungai situ memang sedap aku p kat situ 3 taun lepas agak agak da lagi dak cendol kat situ klu jadi aku nnak p taun ni lagi

    [Reply]



  2. menteil says:

    mari belajar sejarah bersama cekgu topo..
    paham murid2?
    =d

    [Reply]



  3. aeropama dot com says:

    walahuuu… amik kesempatan utk drive trafik lebih banyak kesini sambil kurangkan bounce rate blog ko. bagus!:)>-
    ———-
    topo: ade banyak lagi keyword pelik2 :((

    [Reply]



  4. angriani says:

    huhuhuhu
    baru dpt masuk blog topo

    akak dah gi time ada program kat melaka april lepas
    siap naik beca lagi
    memorable betulllll :x
    love it…
    ———-
    topo: hohohoh cambest je naek beca…

    [Reply]



  5. Extremist Thinker says:

    sejak bila jd sejahrawati nie? ko laki ke ppuan eh :-?
    ———-
    topo: aku perempuan cun ;;) hohoho =)) xde la.. aku seorang jejaka la.. :c

    [Reply]



  6. aniely says:

    menteil..kite jadi anak murid tak rasmi beliau la nih..haha aku dah la fail sejarah n geog
    ———-
    topo: hohoho walaupun nama aku topo.. tapi aku paling lemah subjek geog…:-v

    [Reply]



  7. blogmenjerit says:

    rasa cam pernah pegi je… :-?
    ———-
    topo: aku pon raser cam pernah pergi…:c

    [Reply]



  8. humbleandmodest says:

    sayer tinggal di johor…
    tapi saye penah sampai ke a famosa……

    pernah sekali saye cuba untuk menjadikan meriam di sana berfungsi dengan tujuan untuk menghalang kemaraan bangunan-bangunan disana..
    tetapi ditegah oleh pakcik penarik beca…
    :o

    moralnye jagalah warisan sejarah negara…
    hayati erti 16 september 1963…….
    :)>-
    ———-
    topo: bukankah kiter bersama2 perna pergi ke A famosa…

    [Reply]



  9. izzat says:

    wa…bagus r.. gunakan info seo untuk generate traffic.. boleh belajar dari topo ni.. =d
    ———-
    topo: nak belajar??? boleh… yuran pegajian RM blablabla.. tuisyen RM blablabla… buku RM blablabla…=))

    [Reply]



  10. abdfatah says:

    wahahahaaa… edisi tempat tempat menarik malaysia cuti-cuti malaysia punya pakej daaaaaa….

    [Reply]



  11. abdfatah says:

    lepas nih boleh laa buat edisi siasat tempat pelancongan malaysia dengan lebih niche lagi… A Famosa yang popular. mesti banyak kentang agaknya…
    ———-
    topo: hohoho banyak gak kot kentang…

    [Reply]



  12. titan says:

    dah lama tak gi sini. tak tau bila lagi nak pi..

    [Reply]



  13. zool says:

    Kalau nak gi A Famosa kena tanya orang Melaka la…
    Siapa ek??
    Ha ha ha. Orang yang tulis ni lah…
    Tapi kalau singgah A Famosa tak jumpa Zool Ligakampung tak guna lah woo…
    He he he
    ———-
    topo: hohoh dtg la jenguk sekali topo kat UTeM ye.. :d

    [Reply]



  14. setan says:

    tak baguslah engkau punya website ini.Tolong tambah maklumat untuk menarik ramai orang

    [Reply]



  15. myadlan says:

    lek ah. aku rasa die ni member ko kot.. saje dengki dgn blog ko.. haha

    [Reply]



  16. kepada setan.. says:

    hahaha!
    sudah cukup ramai pengunjung di sini..
    :))

    [Reply]



  17. zaki says:

    ahaks.. aku baru naik ari tu.. bergambar kat atas tu. tapi panas ar..angin lak kurang. berpeluh :ehsan01:

    [Reply]



  18. robin says:

    tolong bagi tahu tentang kato a famosa….:ipin02:

    [Reply]



  19. waniey says:

    bg0s r…
    crik r bnyk2 ag tntg a famosa nie……
    nk wt krje kusus nie…
    pnting taw x…..
    pleze..=D

    [Reply]



  20. nurain says:

    best lerrr dpt gmbr ni utk kajian sjrh aqqqq……
    thanxxx…

    [Reply]



  21. marcella says:

    bilakah kota a famosa dibina??

    [Reply]



  22. marcella says:

    :kakros02:aku nak tahu nhe..

    [Reply]



  23. marcella says:

    hye topo,,tolong bagi tahu..bilakah kota a famosa dibina??:fizi01:

    [Reply]



  24. sye org says:

    syer ni pon org mlake..
    tp..
    xpnah smpi kota 2 ag..
    aguck sedey..

    [Reply]



  25. min says:

    saya ingin tahu tntang sejarah…kota afamosa..
    iaitu asal usulnya…:ipin01:

    [Reply]



  26. inneedofhistory says:

    tima kasih topo ko buat blog ni…
    kalu ndak([-x)ntah mcm mane ku nak cari gambar tentang Kota A Famosa utk simpan kat folio PMR…:d =d> ;) :>

    [Reply]



  27. hydir says:

    aku gi Melaka dan A famosa yg paling aku ingat adalah ..
    lepas kahwin..bawa org tersyg aku jalan2 kat Melaka dan naik beca..
    hahhahahahhaha

    :ehsan01:

    [Reply]



  28. Amirez says:

    hoho..aku penah pegi A Famosa waktu malam. Diorang tutup lampu. Aku tak tau malam tu tengah countdown pak lah nak bagi sket speech kat situ. seram jugak..

    [Reply]



  29. syafiq says:

    bagus lar blog ko ni!!!!!!!

    [Reply]



  30. humbleandmodest says:

    aku pernah sampai ke melaka ke??
    hohhhhhoho~

    [Reply]



  31. azizwan[dot]com says:

    agaknya aku pernah smpai kat tempat ni. hehehe.. btw, tambang beca sangat mahal. ceh.. baik naik teksi, boleh round 1 melaka agaknya. lalala..

    :upin02:

    [Reply]



  32. Gunz™ says:

    Rolf~ helLo ToPo~ Thanx 4 Created ThIs SiT3~ Can YoU pOs† mOre InfOrMatIoN aBoUt Kota A faMosa~ coz i am live at Sabah and i need that inFormaTiOn~ thanx btw

    [Reply]



  33. Visvani says:

    Ilove A famosa BecoZ it’s Beutiful…..

    [Reply]



  34. perempuan la.. says:

    mcm best je,..
    tp betul ke klu topo buat,confirm folio dpt a ni?
    mcm ye je,,,
    huhuu,..
    xpe la,..
    copy gmbo jehttp://topotato.com/smilies/ipin01.gif

    [Reply]



  35. hafizza says:

    topo…bleh mintak tlg x?aku dlm kesusahan ni…cikgu minta aku menyiapkan 1 kerja khusus tentang bandar bersejarah.aku x tahu nak bt apa…bleh tlg x?

    [Reply]



  36. mike says:

    Anybody can help me? Cikgu menyuruh kami buat satu kerja kursus tentang bangunan bersejarah nie… anyone can help me? :ipin01:

    [Reply]



  37. chelsea says:

    bleh bgi full information psl tu kota A famosa.. coz sy mau buat keja kursus bangunan sejarah.. plizz.. gmbr sekali.. hehe..
    ———-
    topo: aku rasa dah agak banyak dah info yang diberikan.. kalau mahukan lebih lagi apa kata anda gunakan servis yg ditawarkan…

    [Reply]



  38. farha says:

    melaka bleh la tahan best nyer..tapi sronok gak g sane…

    [Reply]



  39. aiman says:

    tolong aku wat folio:ipin02::kakros::kakros02::ehsan01:

    [Reply]



  40. haziq says:

    wei,kasi la murah skit.folio aq susah siot.form 3 punya.

    [Reply]



  41. haziq says:

    wei topo;kalu ad pape;blas kat sini je.ok.AMAK!

    [Reply]



  42. haziq says:

    wei’letak bnyk gmbr lg.aq tension la ngan cigu.letak bnyk2 ar.

    [Reply]



  43. bukn c!ndEreLla says:

    Thnx tuk entry ni..adik aku mmg tgh sibuk sruh aku crikn ttg A famosa…trjmpe plk blog ni..mcm best je blog ni…tinjau2 sat…hihi~

    [Reply]



  44. bukn c!ndEreLla says:

    erkkk~
    ptutlh..budk form 3 kn wt bgunn bersejrh ni topo..ko jdik cikgu diorglh..haha~
    <<– xmint sejrh..hafal tuk lulus je!ngee~

    [Reply]



  45. eyrien says:

    hype..best r blog ko..

    [Reply]



  46. eyrien says:

    tolong r kteowg…..topo.eyrien,saadah n deebah.kteowg kena wat kerja kursus sej….fed up r!!!

    [Reply]



  47. eyrien says:

    weiyh!!ko bls ek..pas2 letk gmbr byk2..folio kteowg sush thp cipan siut!!

    [Reply]



  48. Dak SenGaL says:

    urm..klau leh tau kira2 bpe k0s pbinaan kota a famosa ni ek?
    n perasmiannya skali klau ade..thanx ^^

    [Reply]



  49. nd1612 says:

    tq a bab 2lun sediakan mklmt sal a famosa nie….ley x ko tlg ko ltk ckit pic wk2 mule2 dowg nak bine a famosa nie???kalo dpt pic 2 ak rase a sng ckit ak nk dpt A tok sjrh ak taun nie….he8….2 pon kalo ko dpt r…ak x pakse pon….k a thankzz……daa

    [Reply]



  50. hantu says:

    korang smua ni ckp ngan spe?

    [Reply]



  51. shafiq says:

    aku nak buat folio la pasal kota a-famosa ni………..sape2 leh tolong..???????

    [Reply]



  52. fiq says:

    aku nak buat folio tenteng bangunan besejarah …………sape2 ade tau…………..plis la..kalau tidak mampos aku…….

    [Reply]



  53. Wah! says:

    Wah bagus tul bog neyh arr..=d>=d>

    [Reply]



  54. Hemiendren says:

    please give me full information

    [Reply]



  55. Maverick_Hunter says:

    Hi All….^_^:)

    Thank You For The Information…
    Sebab aku ade folio sejarah tingkatan 3 2009 kena buat…
    Tajuk Utama “Bangunan Bersejarah”

    Kota A.Famosa memang berguna….:-?

    Terima Kasih sekali lagi pada BM(Blog Master or Blog Manage)
    Nanti aku promote blog ni kat kawan aku ye….:)

    Cya guys:-h
    Bye bye….

    [Reply]



  56. abdfatah says:

    adush… femes giler keyword kota a famosa nih… rerupa-rupanya kerja kursus untuk bangunan bersejarah rupanya…

    adik aku tingkatan 3 skang duk sibuk cari pasal kota bersejarah ngan bangunan bersejarah…

    [Reply]



  57. amay_danish says:

    topo…tlg saye cari kan bende alah ni…sy malas la nk wat keje ni
    ala…nanati saye upah la topo!!!

    [Reply]



  58. amay_danish says:

    eh abdfatah!!!same la adik aku pon nk cari bende alah ni…aku yg parah nk tlg dia…hahahah….aku pon da lame tggl kan sekalah ni tau…da 7 tahun berlalu…mane ar aku ingat….7 tahun tu beb!!!!

    [Reply]



  59. MIERA says:

    OOOOOOOOO;;;;

    [Reply]



  60. wani says:

    assalamualaikum. boleh tolong bg maklumat tentang kota A Famosa. nak buat folio sejarah. tlg bg secepat mungkin.

    [Reply]



  61. Amy says:

    bley caye ke topo nk tlg watkan folio aq???????

    [Reply]



  62. payzzzzzzzzzzzz says:

    bg tentang kota tue..nk tau stakat mana awk mahir sejarah tentang kota a famosa ne!

    [Reply]



  63. abdfatah says:

    macam sama ngan abdfatah aje… hehehe. macam tak percaya pulak topo nak buatkan folio kerja kursus. nak tumpang buat folio jugak laaa boleh tak topo???

    [Reply]



  64. ayip says:

    aq pnh g mlake gak dlu..tp mse uh aq g time portugis ngah wat afamosa,mse uh aq sempat gak ah mek gamba ngan alfonso de albuqerqe…ensem gak ah die,hehehe

    [Reply]



  65. ayip says:

    ney no tepon alfonso aw…01264549903,die ckp,klu ad kontrak way umah ke pe an..gtwu die k…

    [Reply]



  66. farha says:

    pewh ssh gk nk uat folio tntg bangunan bersejarah ni..pening ar…..:kakros02::upin02::ipin01:8->

    [Reply]



  67. fara says:

    aaaAAACK! finally~! mekaseh! boleh gak buat keje folio sejarah aku nih!

    [Reply]



  68. nana says:

    :upin01::kakros:

    tlg r bg ag tntg A famosa nie,…
    da bingung nie tatau nk cri kt ne ag………
    plizzzzzzzzzzzzz

    [Reply]



  69. leeya says:

    haiiii….pening kepala nak cari mklumat bgunan bersejarah…tlgggg!!!!

    [Reply]



  70. leeya says:

    btol 2!!!pening kepala

    [Reply]



  71. nazzzzzzzzzz says:

    pleaeessseee…. tlong ana,ana dah pening kpla.. rsa mcm peluru meriam tu dok ats kpla jerr… bantu ckit err..

    [Reply]



  72. naziff says:

    awat la tajuk folio sjrh thn ni pyah sgt.. bleh bg mklumt ckit,… mna taw bleh jd kwn…

    [Reply]



  73. aQiL says:

    :ipin02:hello… aku ngah cari pasal bangunan bersjarah untuk kerja khusus pmr taun ne..sape leh tulungg:-

    [Reply]



  74. TASYA says:

    BEST GLERZ KO PUNYE BLOG NEY..THANKS SNGT2

    [Reply]



  75. tiera.. says:

    olorh..per nieyh!!!
    sikitnyer info topo..
    plus2 la laaaaagiii!!!
    x ckup r nak wat complete kja kusus taun nieyh!!!
    huhuhuhuhuhu…

    [Reply]



  76. faranna says:

    bley tak awk carikan sya siapa org sumber’y??mksud sya yg berkenaan dgn kota a Famosa…
    bley ke??
    pnat sya cri……haaaaaaahhhh!!! peningggggg!!

    [Reply]



  77. pae says:

    aku x jrg pegi kota a famosa…….tpie 1 hari ckg sekolah aku menyuruh anak muridnya mencarie bahan untk folio sejarah…..aku pon car di internet……malas g sana bosan….he6

    [Reply]



  78. abdfatah says:

    maka tercatat ler dalam folio sejarah tu laman web rujukannya bernama site namenya : topotato.com

    hahahahaaa :upin02:

    [Reply]



  79. awin says:

    nga wat folio sejarah lar nh.:upin01:

    blog nh bes:upin02:

    [Reply]



  80. farten says:

    haha…maklumat yang bagus…senanglah nak wt folio sej cam ney sebab topo bagi banyak bnda yg kte carie..

    [Reply]



  81. hanny says:

    wow……
    ni tiru wikipidea eh???
    hahahah….
    aq bru lpz ambik mklumat ni kt wikipediea..
    hahaha…
    baek tol r topo ni, bg owg mklumat…
    tq,
    dpt aq tmbh gmba kt folio aq….
    haahaha..

    :ipin01::upin02:

    [Reply]



  82. Nurqamarul Hazimin bt. Suhaimi says:

    :ipin01::ipin01:

    aq ska ark blog nie.tp ko punya maklumat 2 x brape ckup utk aq. leh x ko tulis bnyk sket. aq perlukannyer.

    smoge success slalu.

    aq di saner(tmpt aq ark)x luper berdoa.

    gud luck.

    [Reply]



  83. audrey amelia says:

    trimas…senang sikit kerja aku..after find out this,aku ada folio nak buat..utk pmr..

    [Reply]



  84. audrey amelia says:

    aku pilih tjuk bngunan b’sejarah..tjuk nie pyh larh…

    [Reply]



  85. audrey amelia says:

    topo..nie je yg ada ke..?

    [Reply]



  86. bukn c!ndEreLla says:

    topo, ko wt 1 folio tuk bebdk ni..ti aku tlg promote kt adik n kwn2 adik aku..aku nk wt, tp otak aku ni up ckit dr pemikirn form 3, kantoi plk nnti dgn cikgu diorg..wakaka~
    Bley wt bisnes ni topo…roger2 aku beb..ahakz!~ dpt gak kumpul rm65 ko tu..hoho~

    [Reply]



  87. nuyul says:

    hai topo..nuyul nk wat research pasal a’famosa..nk tahu bila a’famosa di bangunkan?sebab dia?tahun bila?siapa yg bangunkan..?pape lah tentang a’famosa coz nuyul mls nk selak2 bku sejarah.please urgent :-^:)^

    [Reply]



  88. min says:

    :fizi01::upin01::upin02::ipin01::ipin02::kakros::kakros02::ehsan01::ehsan02::mail01:

    [Reply]



  89. budak baik says:

    thanx 4 the information… semoga diberkati Allah…good bye and good luck 4 everythings

    [Reply]



  90. budak baik says:

    A Famosa
    Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.
    Lompat ke: pandu arah, gelintar
    A Famosa

    Tinggalan pintu kota yang dipanggil Porta de Santiago di A Famosa.
    Lokasi Melaka
    Dibina pada 1511
    Fungsi Tembok pertahanan
    Status Dimusnahkan oleh Inggeris pada 10 Ogos 1807

    Kota A Famosa (bermaksud “Yang Termashur” dalam bahasa Portugis) telah dibina oleh Portugis sebaik sahaja berjaya menawan Melaka pada tahun 1511. A Famosa terletak di Bandar Hilir, Melaka bersebelahan replika Istana Kesultanan Melaka dan Gereja St. Paul. Ia merupakan seni bina Eropah tertua yang masih tinggal di Asia.

    Isi kandungan [sorok]
    1 Sejarah
    1.1 Selepas penawanan Portugis
    1.2 Penaklukan oleh Belanda
    1.3 Pentadbiran oleh British
    2 Penemuan arkeologi
    3 Rujukan
    4 Pautan luar

    [sunting] Sejarah

    [sunting] Selepas penawanan Portugis
    A Famosa merupakan nama kubu yang dibina oleh orang Portugis selepas menakluk Melaka pada 1511. Sebaik sahaja mereka menawan Melaka, Portugis menggunakan buruh paksa untuk membina kubu sementara bagi menangkis serangan orang-orang Melayu, sementara mereka membina kubu utama yang digelar “A Famosa”, atau secara rasminya Kubu Melaka (Fortaleza de Malaca). Kota A Famosa mengambil masa selama 5 bulan untuk di bina. Akibat suhu panas terik dan kekurangan makanan, ramai buruh paksa yang mati ketika membina kota tersebut. Bahan bagi membina kota tersebut diambil dari runtuhan masjid dan bangunan lain.

    Pembinaan kota A Famosa atas arahan Alfonso de Albuquerque boleh dikatakan menjadi lambang penentangan penduduk Melaka masa itu sehinggakan memaksa pihak Portugis membina kota pertahanan sebaik sahaja mereka menguasai bandar Melaka.

    Kota A Famosa yang disiapkan mempunyai empat menara, atau ketelom (bastion), dengan tembok setebal 2.4 meter hingga 4.5 meter. Menara-menara tersebut dikenali sebagai Baluarte San Pedro, Baluerte de las Virgenes, Baluerte Madre de Dios, Baluerte Santo Domingo, dan Baluerte de Santiago. Menjelang tahun 1583, Melaka telah menjadi bandar berkota yang dilindungi dengan tujuh puluh meriam ke semua arah.

    A Famosa diperluaskan ke kawasan berhampiran dan meliputi penempatan Eropah. Kawasan itu termasuklah Jalan Kota, Jalan Gereja, Jalan Mahkamah & Jalan Istana. Penjajah Portugis turut menjadikan ini satu penempatan Kristian dengan 5 gereja, tempat beribadat, biara, hospital dan sebagainya. Bagaimanapun, kota ini gagal menghalang Belanda pada kurun ke-17. Dengan bantuan rakyat tempatan dan Melayu Johor, serangan telah dilancarkan sebelum Belanda berjaya merampas Melaka.

    Fort A’ Formosa: Perobohan oleh pihak British diberhentikan oleh Sir Stamford Raffles pada 1808 sewaktu beliau singgah di Melaka. Apa yang ditinggalkan dipelihara sehingga hari kini.
    Gambar oleh: Cornell Japanese Animation Society
    [sunting] Penaklukan oleh Belanda
    Kota A Famosa dibina sebegitu kukuh sehinggakan ia membantu Portugis untuk menangkis semua bentuk serangan. Untuk menakluk Melaka, pasukan Belanda mengepong kota tersebut selama lima bulan, sementara penduduk yang terperangkap di dalamnya terpaksa memakan kucing, tikus, dan dalam satu kes seorang wanita memakan bayinya yang mati. Akhirnya, pada 14 Januari 1641, pihak Belanda menyerbu melalui Pintu Santo Domingo Gate, yang menjelang masa itu mengalami korban lebih 7,000, akibat kebuluran, penyakit dan tembakan senjata api.

    Kota A Famosa yang rosak teruk dalam pertempuran telah diperbaiki sementara Porta de Santiago yang merupakan pintu utamanya digantikan dengan logo Syarikat Hindia Timur Belanda. Selepas menawan kota tersebut, pihak Belanda membaiki dan mengubah suai, dan meletakkan jata mereka di atas pintu pagar yang masih kekal sehingga kini pada Porta de Santiago, satu-satunya pintu yang terselamat, dengan ukiran “Anno 1670″.

    [sunting] Pentadbiran oleh British
    Apabila tentera Napoleon menjajah Belanda (Holland) pada tahun 1795, Putera William of Orange melarikan diri ke London, di mana dia memerintah semua penempatan Belanda untuk menerima tentera British, bagi menghalang mereka dari jatuh ke tangan Perancis. Akibatnya, pihak British berjaya menguasai Melaka pada 1795 tanpa sebarang pertempuran.

    Selepas menguasai Melaka, pihak British tidak berminat menyimpannya, ataupun membiayai penempatan tentera bagi mempertahankan Melaka yang dianggap milik sementara dan perlu dipulangkan kepada pihak Belanda selepas perang. Sebaliknya meninggalkan kota sekukuh itu tanpa pertahanan yang mencukupi adalah mengundang mara bahaya, sekiranya ia ditawan oleh pihak musuh. Tambahan lagi, mereka tidak berminat bagi memulangkan Melaka ke tangan Belanda dengan kota A Famosa dalam keadaan utuh sebagai saingan kepada penempatan Inggeris di Pulau Pinang dan Singapura. Dengan sebab itu, Mr. Robert Farquhar iaitu Leftenan Gabenor Pulau Pinang dan juga Gabenor Melaka antara 1803 hingga 1818, telah membuat cadangan bagi memusnahkan kota A Famosa kepada Kerajaan Inggeris di India. [1]

    Beliau menyatakan bahawa penyelenggaraan dan pertahanan kubu tersebut hendaklah dikecilkan dan memberikan dua sebab utama, iaitu hasil yang diperolehi oleh Melaka tidak mampu membantu membiayai kos penempatan tentera ‘sepoy’ dan pengecilan itu akan dapat membantu memajukan Pulau Pinang dengan memindahkan penduduk Melaka ke Pulau Pinang. Maka pada awal 1804, beliau dengan tegas mencadangkan agar Melaka dihapuskan dari muka bumi dengan semua penduduk Melaka diarah supaya dipindahkan ke Pulau Pinang dan Kota Famosa dimusnahkan bagi mengelak ia dikuasai oleh pihak lawan.

    Dengan cadangan tersebut, Kerajaan Inggeris di India mengarahkan Kota A Famosa yang terletak di Bandar Hilir, Melaka dihancurkan. Kerja merobohkan Kota A Famosa bermula pada 10 Ogos 1807. Pada awalnya dia memerintahkan pesalah untuk merobohkan Kota A Famosa batu demi batu dengan menggunakan pemungkis dan besi penyungkil. Apabila tembok yang sesetengahnya mencecah 4.5 meter kelihatan terlalu kukuh untuk ditanggalkan, dia memutuskan bagi memusnahkan Kota A Famosa dengan menggunakan ubat bedil. Dia memerintah lubang digali di sekeliling kaki kota dan meletupkan Kota A Famosa, menyebabkan batu sebesar rumah berterbangan dan jatuh ke laut. Hampir kesemua kubu, tembok-tembok, Hospital Besar, dua tempat menyimpan beras, tempat kediaman dan enam bilik simpanan telah diletup dan diratakan.

    Semasa kerja-kerja pemusnahan telah pun berlaku dengan rancaknya, Sir Stamford Raffles seorang kaki-tangan kerajaan yang bercuti sakit telah datang ke Melaka atas jemputan William Farquhar. Apabila mengetahui mengenai perobohan Kota A Famosa, beliau telah menulis surat kepada Kerajaan Inggeris di Pulau Pinang dan India dengan menyatakan bahawa pemusnahan Kota Famosa tidak patut dilakukan. Beliau telah memberi sebab-sebab tertentu, pertamanya jika Inggeris membiarkan Melaka, pihak lain akan mendudukinya, sudah pasti ia akan merugikan Pulau Pinang, kedua Melaka itu sendiri mempunyai nilai sejarah dan mentadbirkannya tidak memerlukan perbelanjaan yang banyak, manakala yang ketiga penduduk-penduduk Melaka tidak perlu dipindahkan kerana sebelum Belanda meninggalkan Melaka, Inggeris telah pun memerintahkan penduduk Melaka supaya terus tinggal di situ. Beliau turut menyatakan bahawa Inggeris tidak perlu meninggalkan Melaka hanya kecuali dipaksa.

    Cadangan Raffles itu telah diterima dengan baik oleh Kerajaan Inggeris tetapi ia sudah terlambat kerana hampir seluruh kota tersebut telah musnah. Pemusnahan Kota ‘A Famosa’ pada hari ini dalam tahun 1807, telah memusnahkan hampir seluruh kota itu, dan hanya meninggalkan satu pintu kotanya yang dapat dilihat hingga hari ini, iaitu Porta de Santiago.

    Pihak British kekal di Melaka sehingga tahun 1818. Apabila berakhirnya peperangan Napoleon, Melaka dikembalikan ke tangan Belanda (tanpa Kota A Famosa). Melaka kekal di tangan Belanda selama tujuh tahun berikutnya, sehinggalah perjanjian London 1824, apabila mereka menukarkan Melaka dengan Bangkahulu (Bencoolen) di Sumatra.

    [sunting] Penemuan arkeologi

    Bandar dan kubu Melaka (1780)Pada akhir November 2006, sebahagian struktur kota, dipercayai Middelsburgh Bastion dijumpai secara tidak sengaja semasa pembinaan menara berputar 110 meter di bandar Melaka.[2] Pembinaan menara ditangguhkan selepas penemuan tersebut. [3] Kooperasi Muzium Melaka mensyaki struktur tersebut dibina oleh Belanda semasa pendudukan Belanda ke atas Melaka dari 1641 hingga 1824.[4]

    Lebih awal lagi pada Jun 2003, menara kawalan digelar Santiago Bastion dijumpai semasa pembinaan Dataran Pahlawan.[5]

    [sunting] Rujukan
    ↑ Menurut Hikayat Abdullah
    ↑ Lee, Cynthia. New Straits Times. Excavation for Malacca tower project unearths ruins of Dutch fort. 1 Disember 2006
    ↑ The Star. Ancient wall stays, tower goes. 4 Disember 2006.
    ↑ Lee, Cynthia. New Straits Times. Excavation for Malacca tower project unearths ruins of Dutch fort. 1 Disember 2006
    ↑ The Star. Old watchtower may be under site. 4 Disember 2006.

    [sunting] Pautan luar
    Petikan buku Hikayat Abdullah.
    (Inggeris) Exploring the Porta de Santiago (A Famosa)
    (Melayu) KOTA ‘A FAMOSA’ MULA DIHANCURKAN ATAS ARAHAN INGGERIS
    Diambil daripada “http://ms.wikipedia.org/wiki/A_Famosa”
    Kategori: Pelancongan di Melaka | Tempat-Tempat Bersejarah Malaysia
    ———-
    topo: thanks bro…

    [Reply]



  91. apis says:

    :upin02:tolong labi info a famosa……… nak pkai nie……..

    [Reply]



  92. bella says:

    assalamualaikum…bsar pahala awak sbb rmai tlong kami wat folio….em boleh x awk bg tau makluat yg lbih mendalam ttg afamosa ni…..jasa awk dikenang:) k..thanx:kakros:

    [Reply]



  93. izzaty says:

    aku rasa susah le nak buat folio sejarah nie. aku nie jenis org yg malas nak buat folio. aku nak minta bantuan daripada sapa pun aku tak de saudara mara kat Melaka. aku hanya harap aku boleh dapat banyak maklumat drpd internet……:kakros::upin02:

    [Reply]

    Nsya Reply:

    aku pon kena buat folio jugak nie…tapi bukan folio sejarah,folio tempat-tempat menarik…aku pon malas nak buat jugak sebab nak buat folio nie ambil masa yang lama sikit sebab kena cari maklumat dan fakta yang betul….

    [Reply]



  94. izzaty says:

    aku nak tahu dgn lebih mendalam mengenai kota A Famosa. gambar pun aku nak. Please help me!!!!!!

    thank you…..:kakros02:

    [Reply]



  95. ryan says:

    asalammualakum…

    semua…

    [Reply]



  96. bukn c!ndEreLla says:

    wahhh…makasih budak baik…info anda tu amat dihargai oleh sye, bukn adik sye!!huhu~
    topo, repost budk baik punye komen..rmai yg xperasan agaknye…
    ———–
    topo: aku nak biar diorang usaha sendiri beb.. oho kalau dah ada depan mata pon nak kena suap lagi susah la beb.. hohoho

    [Reply]



  97. bukn c!ndEreLla says:

    ala topo, diorg nk manja2 dgn ko tuh…ahakz!~

    [Reply]



  98. naem says:

    kalu bley ltak manyak lg mklumat ni k

    [Reply]



  99. YAZID says:

    :kakros: AKU SKE SEJARAH
    :kakros::ipin01:

    [Reply]



  100. albee says:

    kalau blh ltk bnyk maklumat lg..nk buat folio sej…

    [Reply]



  101. lynn says:

    (‘-’)

    [Reply]



  102. lynn says:

    bagaimanakah buat satu bangunan bersejarah folio ???

    [Reply]



  103. eyla says:

    mAcam mane nak buat satu folio tentang banguan bersejarah “Memorial Kemerdekaan ” ..??

    [Reply]



  104. sue says:

    tolong aku wat folio sejarah for pmr.nak everything sal kota A Famosa.pening pale.. geo punyer tak cari agi.

    [Reply]



  105. doney says:

    kamu orang tau tak camne nak cari bahan untuk buat kerja kursus tentang bangunan bersejarah?

    [Reply]



  106. cgu cantik says:

    napa korang ni malas sangat nak buat keja kursus sejarah. cgu korang kan ada untuk bantu. tajuk tu tentang bangunan bersejarah. So apa-apa bangunan boleh. tak semestinya A farmosa. bangunan sekolah korang sendiri pun boleh buat. cuma ..interview 4 orang cikgu lama kat skolah korang untuk sumbernya. Then, cari dalam majalah sekolah, cari dari pamplet sekolah… kan senang. Folio tu nak 15 muka surat je.. (untuk elemen 1, 2 dan 3). korang ni malas sangat..bila nak maju.

    [Reply]



  107. purplishgurl says:

    :kakros02:thanks gan maklumat korang..
    sbb korang aq dat maklumat untuk kerja sejarah aq..
    terima kash bnyak2 tow..

    [Reply]



  108. nora says:

    :kakros02:saya perlu sangat bantuan untuk buat keja klursus sejarah ni…..o-+

    [Reply]



  109. bdk skool says:

    mne lg mklumat??
    ak pening ni..^:)^

    [Reply]



  110. iera says:

    huhu..tekiu..memang nga cri benda alah nie nk wat folio:
    :upin02:

    [Reply]



  111. misaa says:

    mende alah ni..
    mmg susah tol nak carik…
    kurang2 dapat gak sesikit kat sini..
    tenkiu! tenkiu! XD

    [Reply]



  112. Peh says:

    tak sukelah `hohohoho’ engko tue.

    [Reply]



  113. zura says:

    kerja kursus sejarah ni!!!saya sudah pening ni!!!

    [Reply]



  114. Shah says:

    assalamualaikum..smua..?? x jwb dose..

    [Reply]



  115. yee says:

    saya nak kota a famosa cara pembinaan dan bahan binaa

    [Reply]



  116. angel says:

    hi..sesiapa yg ada alamat A Famosa boleh beri saya ??
    pls!!

    [Reply]



  117. faranna says:

    alhamdulillah…siap jgk krja kursus aq…amin,,,:):ipin02:

    [Reply]



  118. chuai says:

    hai topo,,cmner nk wt kje krsus nye,,??kalo orng smbr tw cmnr lak

    [Reply]



  119. nabila says:

    ada sesiapa bleh tlong aku uat folio x..sush la..

    [Reply]



  120. adol says:

    huhuhu promote nampak.. cari duit lebih ke? huhuhu

    [Reply]



  121. mila says:

    maklumat ni la yg saye sedang cari selama ini……trima kaseh ye….

    [Reply]



  122. one_ne says:

    hai..korang semua dah start buat folio ka?aku blm lg..

    [Reply]



  123. qia qistina says:

    awk tgh wt pe tu?

    [Reply]



  124. one_ne says:

    topo blh tlg saya utk siapkan folio sejarah or anyone yang terbaca..

    [Reply]



  125. anuar says:

    :upin01:bley tlunk x..sy x tahu r nak wat folio ttg kota a famosa niee…….cam mn ha??????:ipin02:

    [Reply]



  126. ubey says:

    sesiapa mahu maklumat tentang kota a famosa secara percuma. sila singgah ke blog saya. banyak info2 yang xde kaitan dengan kota a famosa boleh didapati. hubungi saya untuk maklumat lanjut.

    p/s – sori topo. haha. peluang aku ni

    [Reply]



  127. FreeZing_FireZ says:

    ishh..10syen gler..esok pnaksir nk mai skolz aku…seb bek ade lman web nieyh…hehehehe

    [Reply]



  128. nanaQ say=) says:

    wahahahahaha…….thanks yyyyeeeeee…..well ni last minit da ni wat folio,coz my teacher tu, suruh antar bln may niiii…kakakakakkakakkakka…..

    [Reply]



  129. miken says:

    :kakros02::upin02::upin02::upin02: best ar blog ne:ipin01::ipin02:

    [Reply]



  130. nieyda says:

    :)%-(

    [Reply]



  131. chokilala says:

    ooo… ni la page yang digembar-gemburkan itu.. hoho. aku pakai keyword ‘kota a famosa’ kat google, mmg kuar blog highest selepas wikipedia. hoho. tahniah2 :d

    [Reply]



  132. ritma juara says:

    saya nk mintak tolg sikit….
    tolong saya cari maklumat sekolah anderson….

    [Reply]



  133. cynthy says:

    maklumat dari web kota a farmosa tlh bynk menolong saya menyiapkan folio sejarah tingkatan 3…bnyk maklumat yg tlh saya perolehi….
    thanx kota a farmosa…

    [Reply]



  134. cola says:

    sy nk taw kos pembinaan kota ni..

    hiasan dalaman

    perasmiaaan

    [Reply]



  135. yusop says:

    bagaimana nak buat folio sejarah:upin02:

    [Reply]



  136. samiz says:

    :ipin02:as,kum saya nak tahu tentang lanjut tentang a’fmosa??……..PLIS…for my PMR..

    [Reply]



  137. tyra gumuk says:

    hmm nk minx tulun la.
    klu bleh,
    awk tolong cri kn maklumat yg lg mendalam psl afamosa nie.
    nk asal usul,pengasas,cara binaan,bahan binaan,nama sampingan,sejarah awal,dan bnyak lg la…
    plesss

    [Reply]



  138. putri says:

    bgos btul maklmt nie!dpt mmbntu.:mail01::ipin01:

    [Reply]



  139. xinghong says:

    thx you
    siapa bagus dalam sejarah&geografi
    sila hubung dengan saya

    [Reply]

    alex Reply:

    mcm nk hubung dgn u

    [Reply]



  140. Hemiendren says:

    Not enough data………………….so bad!!!!!!!!!!!!!!!!

    [Reply]



  141. master says:

    :upin02:
    ada maklumat len x pasal a famosa

    [Reply]



  142. samuelyongw says:

    ur infomation sucks la
    almost same as wikipedia LAME LA DO BETTER

    [Reply]



  143. suhaily says:

    aq prlukan pelan dan peta kota a famosa..pning sangat skang nie!!argggh.

    [Reply]



  144. lily says:

    pening nk cri sumber..ade pelan n peta kota a famosa x??pening..pening!!

    [Reply]



  145. emme says:

    Ramainya la budak sekola sesat masuk sini… heheh :) thanks ko dah bagi aku idea tarik trafik bro… budak2 skola skarang semua pemalas, ingat nak “copy n paste” je… hahah

    [Reply]



  146. eiyra cyg says:

    haha..yhanks la yer coz bg skit pengetahuan ckit tntg a famosa ney….huhu..aku da lama cr latar blkg tntg bangunan ney,rupanya ada ngan ko jer…hehe rmai ar owg komen ko ney..pap pun yhanks ar……:upin02:

    [Reply]



  147. wendy ng may chien says:

    no fon is 0168435830.i luv jeremy josue skul smk limbanak clas 4 rjn.i clas 3 kreatif…………………….he…………..he…………………he……………he……………..he.

    [Reply]



  148. amirfikribinromizhi says:

    :kakros02::fizi01::upin01::upin02::ipin01::ipin02::kakros02::kakros::ehsan01::ehsan02::mail01::kakros:

    [Reply]



  149. BaBy_HuNy says:

    HeloO… erm… sa b’asal dr sabah… sa ingin mgetahui lebih tentang sejarah kota a famosa… untuk m’buat projek sejarah d sekolah… sa m’minta tolong kerjasama kamu untuk m’berikan lebih banyak maklumat…

    [Reply]



  150. ara says:

    membantu betol

    [Reply]



  151. one_ne says:

    apa yang membantunya..ahh..sakit ati aku

    [Reply]



  152. ara says:

    membantu nak bwat folio ni

    [Reply]



  153. torres says:

    hidup
    topoo

    [Reply]



  154. ANNE says:

    :kakros::upin02:salam

    [Reply]



  155. iqah says:

    hye….
    aku nak berkenalan boleh???…
    :)>-

    [Reply]



  156. iqah says:

    hye……….
    boleh berkenalan??…
    saya nak tanya la plan a famosa nak dapat dari mana…
    kalau ada sesiapa tahu tolong la
    bagi tau saya
    plezzzzzzzzz………
    ni pon untuk kerja sekolah saya

    [Reply]



  157. gurlz94 says:

    maaciihh cz help aq wt folio nieyh..hehehe…

    [Reply]



  158. mym says:

    tq sbb tlg saya serba sedikit tentang kota AF

    [Reply]



  159. fafa says:

    cam mane ni folio x siap lagi esok nk kena hantar klu x hntr msti cikgu mrh punye

    [Reply]



  160. bmawar says:

    ala cam ne ni,esk folia nk kena antar dah.tak siap lagi lah.

    [Reply]



  161. Abdul Aziz bin Mat Jusoh says:

    Bagusnya blog ini. Banyak memberi info!

    [Reply]



  162. Abdul Aziz bin Mat Jusoh says:

    A Famosa merupakan nama kubu yang dibina oleh orang Portugis selepas menakluk Melaka pada 1511. Sebaik sahaja mereka menawan Melaka, Portugis menggunakan buruh paksa untuk membina kubu sementara bagi menangkis serangan orang-orang Melayu, sementara mereka membina kubu utama yang digelar “A Famosa”, atau secara rasminya Kubu Melaka (Fortaleza de Malaca). Kota A Famosa mengambil masa selama 5 bulan untuk di bina. Akibat suhu panas terik dan kekurangan makanan, ramai buruh paksa yang mati ketika membina kota tersebut. Bahan bagi membina kota tersebut diambil dari runtuhan masjid dan bangunan lain..

    pembinaan kota A Famosa adalah atas arahan Alfonso de Albuquerque kononnya sebagai tanda penentangan rakyat Melaka yang memaksa Portugis untuk membina kubu yang lebih kukuh selepas menawan Melaka..

    Kota A Famosa dibina sebegitu kukuh sehinggakan ia membantu Portugis untuk menangkis semua bentuk serangan. Untuk menakluk Melaka, pasukan Belanda mengepong kota tersebut selama lima bulan, sementara penduduk yang terperangkap di dalamnya terpaksa memakan kucing, tikus, dan dalam satu kes seorang wanita memakan bayinya yang mati. Akhirnya, pada 14 Januari 1641, pihak Belanda menyerbu melalui Pintu Santo Domingo Gate, yang menjelang masa itu mengalami korban lebih 7,000, akibat kebuluran, penyakit dan tembakan senjata api.:

    [Reply]



  163. manusia says:

    pelan kota a famosa!!!!tak ada….

    [Reply]



  164. sweety says:

    :kakros02:
    Hye…everyone nice 2 look both ur cute face..hope both u pray 4 me dat in pmr will straight get 7a..n..bye:*:*

    [Reply]



  165. sweety says:

    :kakros02:
    Hye…everyone nice 2 look both ur cute face..hope both u pray 4 me dat in pmr will straight get 7a..n..bye:*:*

    [Reply]



  166. prINceSs TuTU says:

    hye toopoooo……..

    asssalamualaikuuum…ops sory sya tak taw kaw nie owang islam ker tidaK… KALAW tdak sya mnta maaf…. k ..

    thankzz pasal maklumat a famosa kaw… mmg bnyak membantu betul la…. hehehe… skrg nie folio adk spupu sya punya kawan dah 98.8% hampir siap….

    thankzzz lagi utk gambar2 afamosa tue… mmg i2 yg kmi cari…. taw2 jak la kan sya nie bukan owg melaka jd susah sikit tp nasib baik… mr/miss topo nie ada…

    daaaaaaa topo…. nyc to meet u…

    [Reply]



  167. ieyra says:

    salam…^^ bgus gak de lmn web yg topo buat nie..
    ade la sdikit sbyk mbantu ira buat KST form 3..hihi
    topo nie minat ke psl sejarah2 nie??:-/

    [Reply]



  168. Kak Ina says:

    :kakros: Assalamualaikum / Salam Sejahtera…

    Adik-adik nih xtahu nak cari sumber kat mana agaknya. Pegi je kat Pakcik Google tuh, pastu taip lah Kota A Famosa. Ada banyak link yang boleh dibaca…

    Kesian kat abang topo…

    [Reply]



  169. eyta says:

    http://topotato.com/smilies/kakros02.gif
    assalamualaikum….
    boleh tlg sye???
    sye sdg mncari gmbar2
    a famosa ntuk buat folio
    sejarah tgktan 3…
    cam mne??boleh tlg??http://topotato.com/smilies/yahoo_femalefighter.gifhttp://topotato.com/smilies/yahoo_silent.gif

    [Reply]



  170. CHANDRALEKA says:

    :upin01::upin02::ipin01::ipin02::kakros::kakros02::ehsan01::ehsan02::mail01::fizi01:
    hi
    im chandraleka
    kota a’famosa is my favourite place in melaka

    [Reply]



  171. hello kitty says:

    o-+ saya nak hiasan dalam nye ada tak;))

    [Reply]



  172. ceelo says:

    hehe.. aku penah pegi perang ngan portugis. haha..

    [Reply]



  173. SaL*LURVE*Mie... says:

    best r blog ko topo…bnyk mklumt psal
    kota a famosa…leh dpt A folio aquw ney..

    [Reply]



  174. mimie says:

    a famosa banyak kegunaannye(%)(%):mail01:

    [Reply]



  175. mimie says:

    aku ade buat folio tentang kota a famosa bagi sampai sebulan x siap siap lagi:mail01::-\”:)]saya perlu call topo

    [Reply]



  176. alia miss says:

    bnyk btl sejarah disini saya mau tengok2 je sebenarnye banyak boleh buat lagi di buku folio saya

    rasanye nak
    tengok lah ape benda ade kt buku folio saya
    sambil itu saya perlu minum kopi yang panas nih~o)

    oo… sebaik dah siap thank u topo best di laman web topo|-)b-(

    merdeka merdeka**==
    seronok nih

    [Reply]



  177. alia miss says:

    bnyk btl sejarah disini saya mau tengok2 je sebenarnye banyak boleh buat lagi di buku folio saya

    rasanye nak
    tengok lah ape benda ade kt buku folio saya
    sambil itu saya perlu minum kopi yang panas nih~o)

    oo… sebaik dah siap thank u topo best di laman web topo|-)b-(

    merdeka merdeka**==
    seronok nih:ipin02::kakros::kakros02::ehsan01::ehsan02::mail01::ipin01::upin02::upin01::fizi01:

    [Reply]



  178. ThisWebGood says:

    topo boleh tlg cari gambar lbh banyk x saya mau tengok lagi sebab mau print banyak 2 nih x sabar nak tunjuk kt cikgu kegemaran
    hah saya ade satu idea*-:)
    saya mahu buat satu folio tentang gambar kota afamosa
    cikgu kegemaran kite sangat suke a famosa
    pasti asyik bila kamu sume tengok and im like this web site
    just saya xleh print
    saya kene tengok je saya suke
    men semmbang2 lah korang
    bye bye i have to go
    nanti kite borak lagi:upin01::upin02::ipin01::ipin02::kakros::kakros02::kakros::ehsan01::ehsan02::mail01::fizi01:#:-s(~~)**==*-:)/:)o:-)3:-o:(|):)>-:((:)):-??:-ss< ):)<:-p=:)>:d< @};-[-o<:d/^:)^#-o$-)%%-%-((%)(:|8->8-x8-x8-}:”>
    gambar yang saya dapat buat sekarang nih:fizi01::upin01::upin02::ipin01::ipin02::kakros::kakros02::ehsan01::ehsan02::mail01:ThisWebGood like topo web site my time
    good bye
    you all jaga diri tau

    [Reply]



  179. atie says:

    thankz la bebanyak…
    nasib baik ko ade, kalau tak…
    em… tak siap la folio aku..
    thankz bebanyak..

    [Reply]



  180. haikal says:

    aku kena cari folio tentang kota afomosa:mail01:

    [Reply]

    alex Reply:

    e – mail ko ape?

    [Reply]



  181. huda says:

    :kakros:aslkum

    [Reply]



  182. huda says:

    korang taw x ape nama tmpat yg menarik kat kota afamosa

    [Reply]



  183. Zamzuri bin Zamri says:

    +6° 7′ 0.63″, +102° 18′ 19.11″ (6.116842, 102.305309)
    Link:

    [Reply]



  184. TaK ada PerasaaN says:

    salam….kami student utem jugak….tgh buat kajian lapangan tentang sejarah dan kesan penubuhan a famosa pada penduduk sekitar….ada apa2 info tambahan yg boleh membantu?? tengkiu…

    [Reply]



  185. hol says:

    bosan lah topo ni macam tah apa apa

    [Reply]



  186. fanazam says:

    aku memang ske sgt pegi melaka ni walau pun bkn org melaka tapi best gak ar a famosa ni naek beca,pastu pegi taming sari,naek bas hop on hop off,n best gilerk ar kalu pegi melaka 1 mkanan ni sah aku akan bodek mak aku suwoh beli lempok durian… pewh sdaaap sgatt!!!! blacan die pown lain drpd yang lain!!!

    [Reply]



  187. fazira says:

    membantu nux wt folio ne…

    [Reply]



  188. farzana says:

    mmg bagus la blog nie…aq tabik…:)))

    [Reply]



  189. faten says:

    hmmm sejarah ini byk mmbantu mmber saya untuk buat folio tntang bangunan bsejarah sivik..hahahah..terima kasih

    [Reply]



  190. sushmitaa says:

    saya kena cari maklumat tentang a famosa !!! thank you topo ……………

    [Reply]



  191. Oshin says:

    Tak pe kan cikgu..saya tiru sikit-sikit je..tak banyak.Senang je nk wat folio kan cikgu..haha

    [Reply]



  192. nisa says:

    owh tq ye for homework sya dh siap

    [Reply]



  193. SYIK says:

    LAIN KALI KALAU NAK TULIS MENGNAI SEJARAH KOTA FAMOSA ,KENA LAH TAHU SEJARAH NYA DULU DENGAN BETUL DAN TULIS LAH SAMPAI HABIS BUKAN SEKERAT JALAN JE.BANYAK LAGI YANG TIDAK DI KETAHUI MENGENAI SEJARAH KOTA FAMOSA TIDAH DI TULIS DENGAN BETUL….KOTA FAMOSA BESAR TAPI PARA PENGKAJI SEJARAH TAK PERNAH JUMPA ATAU CARI DI MANA TEMPAT TAHANAN DI PENJARA KAN ……….

    [Reply]



Trackbacks

  1. Lokasi Percutian Menarik Malaysia | Kota A Famosa

Leave a Reply