bundle atau tak ori.. mana yang korang pilih??

Life, Reviews September 28th, 2008

hohoho lagi 2 atau 3 hari je lagi nak raya.. semua orang sure tenga sibuk buat persiapan raya.. shopping baju raya 5-6 pasang.. hoho aku dah berjaya dapatkan baju raya untuk tahun ni.. dan mak aku restu aku gunakan tsirt ubuntu dengan tshirt yubiyu tu jadi baju raya.. hoho tak payah la aku susah payah nak carik baju raya lagi… ok bercerita tentang baju raya.. aku nak mengajukan satu persoalan.. antara baju bundle dengan baju tak ori.. mana yang korang lebih gemar? sebelum tu biar aku definisikan maksud bundle dengan tak ori mengikut pandangan topo…

menurut topo, bundle tu pakaian yang orang lain telah gunakan dan dijual semula.. dengan kata yang lebih ringkas.. kira baju second hand la.. hoohoh tak ori plak boleh didefinisikan sebagai baju atau pakaian yang menggunakan jenama-jenama terkemuka tapi sebenarnya bukannya yang benar atau tulen..tak kira la buatan thai ke china ke… paraguay ke.. hoho¬† tapi ade jugak nike ori buatan china beb.. hohoh dengan ayat mudah.. baju berjenama tiruan @ ciplak.. hohoo

ok mula-mula persamaan bundle dan tak ori.. kedua-duanya lebih murah berbanding dengan yang original dan baru.. sebab itu la ramai yang lebih gemarkan pakaian bundle & tak ori ni.. hohoh sekarang kan minyak dah mahal.. kena la pandai berjimat…

perbezaan dia plak.. baju bundle.. adalah baju yang original tapi telah digunakan oleh orang lain.. manakala baju tak ori plak.. memang tak originala la.. hohoh tapi baru beb.. hoho adeh. aku rasa sepatutnya aku tak payah cerita psal perbandingan bundle dan tak ori ni.. korang sume dah tau pon kan.. hohoho

aku sebenarnya tak suka pon 2-2.. hohoho dan aku pon tak mampu nak beli yang original dan baru.. hohoh aku memang tak banyak shopping la.. lagi pon bundle kat Melaka ni sangat mengecewakan beb.. dan aku kurang gemar beli yang tak ori ni semenjak aku dah belajar tentang plagiarism.. hoho dan dah rasa dah macam mana klau ade orang lain buat keuntungan dengan hasil titik peluh kita.. sebab tu la aku mengambil keputusan untuk tak shopping je.. hoho tap kekadang kalo terdesak aku sambar gak kasut2 yang cun tapi tak ori ni.. hohoho..so akhir kata..yang mana satu korang lebih gemar?? bundle ke tak ori??

23 Responses to “bundle atau tak ori.. mana yang korang pilih??”

  1. Awek yang dahaga says:

    kadang2 beli bundle, kadang2 awek bg baju tempah kat UITM, kadang2 beli kt supermarket, kadang2 abang aku beli baju ori.

    sume aku bedal.
    ———-
    topo: hohoh aku pon bedal aje.. tp yg xbest nya ak xde abang.. hohoho

    p/s: aku rasa cam nak delete je nama ko ni la.. hohoh xbleh blah nama ko..

    [Reply]



  2. Adry says:

    ntahla… aku pun jarang shopping moping ni…

    aku pun takder duit sangat… tapi kalau aku ada duit aku beli ori jerr… kalau takda duit aku kumpul dulu baru beli… bundle dan tak ori aku tak beli melainkan hanya untuk telasan (baju yang dipakai untuk buat kerja yang kotor contoh bersihkan longkang dan sebagainya.. hehehe)
    ———-
    topo: hoho utk kerja2 tu sume aku pakai baju2 percuma sukan rakyat je.. hohooh

    [Reply]



  3. titan says:

    masa aku first year dulu. Selalu aku tunggu budak2 blah dari asrama. Pakaian, seluar, pc, monitor, disket, cd kosong, beg. Semua bersepah.

    Aku kutip. basuh apa yang patut dan siap leh jual. Haha..budak2 sekarang. Memang kaya raya. Harta dah tak guna, semua buang..

    Pecaya atau tak. 4 tahun aku dok sabah. Aku beli baju cuma 2,3 kali aje..yang lain. Baju yg aku kutip tu la. Haha..
    ———-
    topo: hoho aku pon 2-3 kali je beli baju.. lain sume baju2 free aje.. hohoho

    [Reply]



  4. Extremist Thinker says:

    pakaian tak ori, siyes x sedap pki. yg ori kompem la. amek mudah jeans. bapak kain guni dia buat. adeh. akoo prefer ori. kalau tahu mahal, buat cam akoo. 1-2thn skali br tukar. janji ORI!

    ps: plagiat? haha. itu fenomena n trend. lctrr pun same gak. haha.
    ———-
    topo: betul betul :ipin02:

    [Reply]

    kekasih awal Reply:

    jnis aku xsuke bli baju xori n bundle..aku lbh suke bli baju yang ori sbab bju ori mmg pus ati klo pakai..

    [Reply]



  5. AhmadWM says:

    Salam, singgahan kali pertama di sini.

    Biasanya aku tak suka kedua-duanya, walaupun aku pernah membeli kedua-duanya dulu. Bundle ada semacam bau yang aku tak suka. Kena pandai pilih la.. Yg tak ori plak memang tak menarik minat aku, tapi kalo suka beli jugak.
    ———-
    topo: sila la lawat selalu… hohoho ade gak yg tak ori tapi ok…

    [Reply]



  6. zariel says:

    aku mmg jarang kluar shopping. balik keja dok umah je… so baju n sluar aku kalau ko tgk asyik yg itu je lah…hehe.. tp dah ada bini ni aku terikut2 lak stail shopping tak ingat dunia… yang ori lak tu… klau dulu baju tu bundle je… haha… dah la nak raya ni… abih raya kempis la wallet aku…huhuhu (aku mengomen ni dari kg mentua aku kat kuala kangsar…hohoho…guna pc abg ipar)
    ———-
    topo: aku rasa aku pon nak kene tunggu ade bini dulu baru reti nak shopping kot.. hohooh

    [Reply]



  7. izzat says:

    pada ak 2-2 ak x kan beli, both bundle and x ori. Bundle sbb ak x suka pakai benda2 yg orang len dah pakai ni. Lebih2 lagi mende bab2 pakaian ni, mintak maaf. X ori? Ak baik beli baju baru yang murah dr beli yg x ori tp x der kualiti.

    So far ak x penah beli 2-2 type of t-shirt ni, tp penah beli satu baju dari reject shop, ok la. not bad.

    Anyway, selamat hari raya ye Topo!:ipin02:

    [Reply]



  8. hUmmY says:

    hahahaha!

    x suke bundle coz busuk!

    n x suke brg x ori sbb x bes!

    ksimpulannye..

    pakai jela baju yg tade jename!

    hahahahaa!

    [Reply]



  9. Nasrun says:

    Aku suke bundle.. tapi yang ori.

    Kalau baju or barang2 bundle tak ori ni, baik beli baru je.

    Yang ori syok…
    ———-
    topo: memang syok… harge dia pon syok gak…

    [Reply]



  10. |rShahir says:

    dari bundle baik aku pilih yang xori…Hehe
    ———-
    topo: masing-masing ade citarasa masing2.. hohooh

    [Reply]



  11. taukey says:

    hahaha. aku tak periksa pun samada produk tu ori ke tak ori. kalau bundle tu mmg kalau nak beli mmg beli kat kedai bundle. senang tau samada baju tu bundle ke tak.

    hehe. jadi apa yang aku nak katakan kat sini sebenarnya semua aku beli tak kesah ori, tak ori, bundle tak bundle. hehehe. janji aku ada duit masa tu dan niat mmg nak beli. :d/
    ———-
    topo: hohoh cam bahaya je cara ko ni.. maen redah je.. hohoho

    [Reply]



  12. catzer says:

    erm..aku plak yg jarang shopping ni..bukan bundle tp ori, maksudnya aku beli apa2 brg ori 1st hand..Biasa bundle ni aku pergi teman kawan dan seronoknya dpt tgk brg rare, limited edition pergh..especially jeans dan kasut. :ipin02:
    ———-
    topo: kat tempat aku xkan dpat bundle rare ni.. da la buruk.. mahal plak tu…

    [Reply]



  13. Shuhaimi says:

    Aku tak nah beli baju bundle :upin02:
    dan biarla pakai baju takdak jenama,
    aku takkan beli yg tak ori.

    [Reply]



  14. Hana says:

    Hi,.
    Aku tgh cari pemborong baju bundle wanita lar..
    aku nak cari baju kameja perempuan..sbnarnye aku nie
    meniaga di pasar malam..so cadang nak meniaga baju bundle lak..Tolonglar kalo sape2 yang ada contact pemborong bundle nie g tau lar aku k..area s.alam dgn klang

    [Reply]



  15. Hexzone says:

    jom tgk no hp vip..murah2 :fizi01::fizi01:

    [Reply]



  16. cungap says:

    :kakros02: urm xde ori xbes? bundle pun xbest… takot melekat panau… hehehe
    jait baju sndiri je udah ler kot…

    [Reply]



  17. minah says:

    kalau aku beli kat tesco je. murah dan baru. lagi time sale… masa aku kecik dulu akak2 aku suka belikan aku baju ori tp skrg aku takde duit.ada duit blh la beli

    [Reply]



  18. Vie says:

    Minat Beli pakaian secara borong @ bundle?RM 15 each design untuk 50pcs.
    20pcs / RM20 each design.Min order is 20 pcs only. Can mix design dress/blouse/pants/skirts.
    All is >> new / latest fashion / cheap but in good quality / evrymth hv update to new stocks / more thousand design
    This is no 1 wholesaler choice!! Hurry up ,order now!
    Interested wholesaler buyer please contact me by Y.M
    My id:v.beauty@ymail.com
    Contact no:0178547717

    [Reply]

    ardainn Reply:

    boleh emailkan sy gambar am_apek9980@yahoo.com

    [Reply]



  19. lanpet2 says:

    bg sy,.

    Sy ske bju yg cantik n sesuai kat hati ni..x kire la bundle ke,ori ke x ori ke..janji sesuai hee

    [Reply]



  20. rulles says:

    bundle malaysia cam pe je..patut ramai tgk pun rasa jelik. kalau kt oversea, diorg jual kt car boot..wangi2 lg.

    pd aku, baik bundle (ori) drpd yg tiruan. pakai yg tak ori, serupa mencuri. biasalah, kalau kita yg mencuri, mmg tak terasa. cuba kalau kita designernya (tuan yg dirompak)…panas x panas..??

    [Reply]



Trackbacks

  1. SKIM PELABURAN INTERNET | SKIM CEPAT KAYA | Ada Apa Dengan Blog

Leave a Reply