apa itu serangan DDoS…

Reviews September 4th, 2008

hohoho seribu kemaafan dipinta kepada mereka yang cuba nak melayari topotato.com sejurus selepas berbuka puasa semalam…. hohoho serverfreak kena serangan DDoS la… tu yang blog ni down seketika… hohoh bukan blog ni je.. banyak lagi blog yang bernaung bawah serverfreak down… hohohoho nantikan je la post dari mereka… ok utk post kali ini aku nak memperkenalkan secara ringkas apa itu DDoS… diulangi sekali lagi… secara ringkas.. satu lagi pemberitahuan…banyak kandungan dalam post ni aku ambil dari pelbagai sumber…credit akan diberikan di penghujung post…

DoS dan DDoS

sebelum meperkenalkan apa itu DoS dan DDoS ingin dinyatakan di sini serangan DDoS bukanlah akibat dari virus tetapi ia merupakan satu cara bagi “Hackers” untuk mengelak atau menghalang pengguna yang sah dari mengakses ke computer atau server… DoS adalah singkatan kepada Denial of Service manakala DDoS adalah bermaksud Distributed Denial of Service..

kebiasaannya, pengguna hanya perlu menghantar pesanan kepada pelayan untuk mendapatkan pengesahan. Setelah disahkan, pelayan akan menghantar pengesahan kepada pengguna semula. Setelah itu barulah pengguna diberi laluan ke pelayan…

tapi bila serangan DoS berlaku, penyerang akan menghantar beberapa pesanan pengesahan kepada pelayan dengan alasan untuk memenuhi ruang pelayan tersebut. Kesemua pesanan akan mempunyai alamat yang palsu apabila cuba dikembalikan, jadi pelayan akan cuba mencari pengguna-pengguna ini terlebih dahulu apabila ia cuba mengembalikan pengesahan pesanan tadi. Seterusnya pelayan akan berhenti seketika sehingga memakan masa beberapa minit sebelum menutup sambungan tersebut. Setelah selesai menutup sambungan tersebut, penyerang akan menghantar lagi beberapa pesanan palsu sekali lagi dan proses akan bermula sekali lagi. Sekaligus akan mengikat perkhidmatan tersebut tanpa putus-putus. (Bushak, 18/10/2006)

secara analogi…

hohoho aku sangat yakin ayat-ayat kat atas tu memang susah nak difahami… agak sukar untuk buat terjemahan la… hohoho sebab itu aku mencari cara yang lebih mudah utk menerangkan pasal DDoS ni.. hohoho dan akhirnya aku terjumpa post oleh vandgardx dekat forum carigold.com… hohoho walaupun post tu dah lebih 2 tahun… tapi aku rasa boleh guna lagi.. hohoho kalau korang malas jugak nak fahamkan analogi ni.. aku dah tukarkan jadi piktograf.. hohooh… ok.. menurut analogi vangardx..

analogy dos attack

analogy dos attack

Ada la sorang awek ni nak takel Ahmad ni. Nama dia Siti. Oleh sebab syok sangat ngan Ahmad ni Siti pun call la Ahmad. Bila telefon ahmad bunyi jer Ahmad pun angkat telefon.. tapi Siti diam jer, malu2 kucing la pulak. pastu Siti letak.. dan dia ulang banyak2 kali sampai la Ahmad ni dah penat.. tenaga pun dah takde… asyik angkat telefon tapi takde orang cakap.. oleh sebab penat, Ahmad pun berehat nak ilangkan penat… Pada masa yang sama Siti tu terus menerus calling Ahmad tu isnin-Ahad, 24 jam, seribu kali sehari. Ntah macam mana kawan Ahmad nama nya Ali nak mintak Ahmad duit yang Ahmad hutang. so Ali pun call Ahmad… tapi yang peliknya tiap kali Ali call jer.. kuar suara awek cakap ” Line is busy, please try again later”… ceh kata Ali dalam hati… ni mesti tak nak bayar duit aku la ni…

+hehhe.. tu jer la yang aku paham… so kiranya Siti ni la yang buat DOS kat Ahmad… sampai member dia Ali tak dapat nak kutip duit… kalau dalam bahasa komputer Siti ni macam hacker la..

kalo untuk DDoS plak.. anggap la selain siti, Ahmad ada lebih ramai lagi peminat macam Aminah,Jenny,Suraya,Kalsum dan lain-lain… pastu mereka semua melakukan aktiviti yang sama seperti Siti lakukaan di atas.. hohooh maka terjadi la DDoS attack..

hohoho cukuplah post pasal DDoS ni.. aku rasa cukuplah untuk newbie macam aku ni tak ternganga mulut bila orang lain cerita pasal DDoS..hohoho kepada yang lebih arif… tolong la betulkan mana yang silap sesungguhnya aku masih lagi remaja belasan tahun yang baru belajar….:D

p/s: kalau korang nak lebih lagi.. tanya la en google sendiri.. hohoho aku da tak larat nak tanya da…

13 Responses to “apa itu serangan DDoS…”

  1. Adry says:

    huhu… walaupun aku perning membacanya… but i think i got the idea…
    ———-
    topo: aku yang menulis pon pening jugak..:))

    [Reply]



  2. izzat says:

    boleh tahan gak ddos attack ni.. macam mana la kalo hackers tu ddos website2 yg generate money via website ni..maunye rugi since website inaccessible…hmm.. harap2 cepat la recover..huhu

    [Reply]



  3. abdfatah says:

    drug dos agaknya… derang terlebih dos agaknya lepas tu pedajalkan orang lain pulak. menyusahkan ramai orang… tak tido ke apa asyik duk pedajal server orang seluruh dunia?
    ———-
    topo: hohoho.. mmg xde keje mereka tu..

    [Reply]



  4. KNizam says:

    giler ah kena ddos neh. aku takleh imagine kalau down seminggu. harus trauma aku. haha :d
    ———-
    topo: hohoho lagi banyak benda ngarut aku buat nanti…:D

    [Reply]



  5. Along Arman says:

    camnE nak mEngElak daripada tErkEna sErangan DDOS ni eYh?

    [Reply]



  6. syamsulariff.com says:

    huhu..kenangan lama nie..terkenang zaman ddos attack..alasan yg paling mudah utk admin HYIP :)

    [Reply]



  7. computech82 says:

    Ooooo..baru aku paham walau tak berapa paham…hehehehe:ipin02:

    [Reply]



  8. HELIZA CUTE says:

    terima kasih bro,sekarang saya paham apa itu ddos attack,thanks sangat2.god job bro!!

    [Reply]



  9. syahrilhafiz says:

    topo aku tak faham la…
    tapi agak2, berapa lama diorang nak downkan server tu yerk?

    [Reply]



  10. acik says:

    hello bro, aku kena ddos ar.ko tau x apa-apa perisian nak remove ddos 2?

    [Reply]



  11. Sakinah says:

    thanks ya ! tapi macam mana nak menangani ? :O

    [Reply]



Trackbacks

  1. aktiviti topo buat bila server down... | topotato.com
  2. tips bila blog anda down... | topotato.com

Leave a Reply