ym oh ym..: ape yang patut aku respon???

Life August 24th, 2008

hohoho dah lama aku tak buat post pasal ym… kepada sesiapa yang tak tahu… (ade ke yang tak tau??? ) ym tu singkatan kepada yahoo messenger.. satu perkhidmatan yang disediakan oleh yahoo untuk instant messenging (IM) (betol ke aku eja ni) ia same la seperti gtalk dan msn… utk ilm yang lebih.. sila lah bertanya encik google… hohohoh

ok dah lebih setahun rasanya aku gunakan perkhidmatan ym ni… hohoho.. mudah dan menjimatkan… bukannya kena bayar pon… chat la sampai lebam… nak call pon boleh… tapi semenjak dua menjak 3 menjak ni… aku makin blur nak gunakan ym.. hohoho ye la… bahasa anak2 muda masa kini terlalu puitis… hohoho sampai aku pon susah nak memahaminya… “du” bleh jadi “dont” hohoho blur aku… hohoh biarlah… rasanya aku dh agak tua utk mengikut trend bahasa anak muda masa kini… hahahahh (hahahah ayat yg poyo… umur aku masih lagi belasan tahun sebenarnya… walaupun ramai yg paggil aku pakcik… hohoho)

panjangnya intro… hoho ok.. sebenarnya post ni bertujuan untuk meminta pendapat korang.. apa yang patut aku respon @ jawab jika org yg aku chat tu menulis bnde2 yg sebegini.. hohoho blur aku…

kalao ade org bg simley yg xsyum ni 🙁 ape yg aku patut jawab??? biasanya aku balas dgan ni je.. :(|).. xpon ni.. 3:-o kekadang :@) kekadang aku combo 3-3 skali…betul ke ape yg aku respon tu??? ke korang ade cadangan lain??

satu lagi… bila org tu tulis “hm” ape yg aku nk kene balas??? biasanya ku balas “guru besar” hohoho betul ke?? ye la.. mane la tau dia maen teka-teki dgan aku.. dia tanya hm tu ape…hoho.. ke ade ayat lain yg lebih patut lg aku reply??

kalau org tu start buat karangan kat ym… sampai berjela2.. apa yg patut aku balas??? hohoh biasanya aku tulis ok je… xpon aku terus invisible ofline pada makhluk tu… hohoho betul ke tindakan aku ni?? ke korg ade cara yg lebih baik??

satu lagi.. ade org yg xdikenali tiba2 add korg aku pon tanya la siapa ni… nama sebenar dirahsiakan…

topo: sape ni?
si x: hamba allah
si x: hehehe
topo: nk pe?
si x: sapa kata sy nk awk
si x: prasan

ape yg patut aku buat dgan si x ni??? aku trus invisible je… atau patutkah aku melayan die dengan lebih lanjut lagi??? atau ade cara yg lebih baik @ lebih extream utk lyan org camni???

dan akhir skali… jka tiba2 ade makhluk ni add korg pastu mengeluarkan ayat2 yg menggoda sampai satu tahap tu korang terasa sampai nk muntah…yg ku sendri x sampai hati nak copy paste kat blog ni.. hhohoho ape respon korg??? kadang2 aku layankan aje.. tapi bila aku dah mula naik loya.. aku terus block je makhluk tu… hohoho kalau gadis2 cun xpe la jugak ni.. ni ntah mamat mane ntah?? kalau korg ape yg korg buat?? patutkah aku sama’ laptop aku??? hahahah biar suci balik laptop aku ni dari segala kekejian…hohoooh

hohoho banyak rupanya masalah komunikasi yg timbul bila guna IM ni.. tapi aku tetap sayang kat YM aku.. hohoho pernah skali tu aku format laptop ku sayang hanya semata-mata sebab YM aku bermasalah.. hohoho susah gak beb nak hidup xde ym ni… boleh jadi medan nak ayat awek gak sebenarnya.. ramai je yg aku tgok ayat awek gune ym.. hohoho sesuatu yg aku tak pernah cuba….

akhir kata… tolong la bg aku pedoman utk aku selesaikan masalah2 diatas tu.. dan kalau korg ade problem yg same atau yg lebih extreme.. sila lah kongsikan bersama ye.. hohoho mana la tau boleh jadi pengajaran mase depan…

p/s: theme ni agak cacat la bile letak smiley… sesape tau camne nak solve??? tq en blog menjerit…hohoho

tak cukup? apa kata kalau subscribe je feed blog ni

17 Responses to “ym oh ym..: ape yang patut aku respon???”

  1. titan says:

    haha. aku rasa, kita semua pernah rasa itu semua. zaman chatting pakai mirc dah berubah. sekarang, zaman yahoo mesengger. nampak lebih private sikit maa..

    tapi aku tak nafikan. ramai yang guna kepada bukan kebaikan. biasala tu kan? anak muda dan gadis remaja..:x
    ———-
    topo: anak muda & gadis remaja buat bnde yg baik2 pe.. hohohoo 😀 aku xpnah gune mirc!!! hohohoho

    [Reply]



  2. blogmenjerit says:

    aku xdapat tgk source, huhu… lau x snng aku tolong… ko cari la img { … } pastu ko ubah la padding kpada 0px. abis citer. lau xjadi ym je la.
    ———-
    topo: yeah!!!! berjaya… hohoho tq

    [Reply]



  3. megat says:

    ntah nya aku lagi la tak faham. lagi la tertinggal jauh dengan dunia remaja skang ni.

    dulu memuda boleh la bermain-main dengan IM ni. tapi bila dah tetua camni, keguanaan nya lebih kepada keperluan.
    ———-
    topo: skrg IM memang da jd macam keperluan… hohoho

    [Reply]



  4. abdusfauzi says:

    :d dude, ko buat id baru, ko pilih je yg ko nak, amacam, ade berani?
    ———-
    topo: boleh je aku buat… tp nnt menangis la fans dgan scandal2 aku sume…. =))

    [Reply]



  5. abdusfauzi says:

    tambahan ye mr. topo, aku ade YM, MSN, GTALK, AOL, MobileMe (.Mac), Skype. Ape ko rase tentang bende ni? – aik, baik aku bukak post aku je. ok-ok, nnt ade kat blog aku. :-v
    ———-
    topo: aku pedulik ape dgan bnde ni sume.. hohoho aku nk pnyelesaian masalah ku…

    hohoho buat post berdasarkan idea aku… boleh mintak royalti ni… 😀

    [Reply]



  6. aniely says:

    aku tergolong dlm org y ko offline ker????:o
    ———-
    topo: kan smalam aku baru ym ngan ko… hohoho

    [Reply]



  7. menteil says:

    tulis jer..
    bosan la chat ngan ko.. blah!!
    hehe
    ———-
    topo: hohoho ok gak kan.. pastu ltak ni skali.. l-)

    [Reply]



  8. emptyspace says:

    aku pakai YM je.. org gile je pakai IM banyak2 @ org yg takde kerja cari kerja.. dulu aku sendiri tak paham kenape budak2 remaje suke taip “aq”.. rupenye “aq” = aku.. ha ha ha.. “lau” = kalau.. wakaka.. pelik tol dak2 skang ni.. baik tros shortformkan satu huruf ajek.. selalu kalu org taip camtu.. aku sound je.. wei taip penuh la.. aku tak paham la bahase ko.. ko ingat ni sms ke..
    ———-
    topo: hohoh aku pon baru 2-3 bulan tau aq = aku… hohoho

    [Reply]



  9. aeropama dot com says:

    ym aku dah lama takde awek nak buzz aku. sedey siot:((
    ———-
    topo: ko upah le mane2 awek soh buzz.. hohoh

    [Reply]



  10. XpressNick says:

    hehehe aku chatting dalam gmail jer..
    ———-
    topo: aku kt mane2 pon bleh chatting…

    [Reply]



  11. ecahkoop says:

    cite sal ym ni…

    aku sangat2 la musykil ngan ym aku

    bile wat IMvironment snowflakes je…time buzz musti hang…
    8-|
    ———-
    topo: hohoho IMvir sronment snowflakes agak kacak.. hohoho ble buzz nnt ade org lempar salji…

    hohoho lari topik plak,,ym mmg agak berat la… kalo aku buat keje2 berat aku ttup je ym aku…

    [Reply]



  12. taukey says:

    hahahaha =d . aku biasa invisible dulu. pastu tgk saper online. kalau ada org aku tak berapa sgt aku invisible. ha ha ha. kalau line clear aku available. tak pun aku mmg tak reply chat mereka. pura pura busy la. :-v
    ———-
    topo: yeah =d.. taktik yg sama kita gunalan…hohohoh

    [Reply]



  13. Eriyza says:

    Hohoho!
    Bebudak skrg nih mmg pakar merosakkan bahasa ler.
    Dedolu ghajin gak chat kosong, laa nih chat tuk
    tambah ilmu jerk. =d
    ———-
    topo: kamu punye bahase pon aku agak susah nak faham jugak…:D hohoho dari dulu sampai skrg aku chat mmg chat 0 je..hoho

    [Reply]



  14. humbleandmodest says:

    aku sentiasa invisibel kepada sesiapa…
    burink ahhh ym.. [-(
    aku bukan lagi TEENager….
    ym cume tempat aku tau kedatangan emel jer…

    ” topo: nk pe?
    si x: sapa kata sy nk awk
    si x: prasan”

    ko ikot cara aku je……
    maki hamun..
    haha..!! =d
    sronok…..

    kompem pas neyh da xdek kacau…
    privacy is number 1…..

    teknologi pemusnah bahasa….
    biase arr….
    dulu mase zaman hingusan tulis surat guna ‘adinda’,’baginda’, kekanda’….
    skrg bahasa berubah ikut zaman…….
    messaging seringkas yg mungkin…
    ———-
    topo: ya-ha!!! hohoh aku pon menjadikan ym utk tmpat nak tau kedatangan emaill..

    hohoho aku pon selalu invisible.. tatkala kebosanan terlampau baru aku visible..hohoh

    [Reply]



  15. nUrULeFA says:

    salam topo…

    ku singgah sebentar di blog kamu!bz…

    ym menjadi masalah ea?:-?

    normally ak amalkan untuk someone yg tidak dikenali:
    * approve, tny background then klu over n ntah apa-apa permanently off9 for him(yg add pelik2 nie biasanya berlainan jantina, girls vs boys), lastly delete dia from my list! 😮
    – infact,ak suka tny ur real name, finally tahu selepas m’reply email,huh…

    *divide all people in ym by group, choose group mana yg ak mao invisible n visible…:d

    keji ke perbuatan ak nie?:-??

    p/s: bagiku ym sekarang sebagai satu keperluan, jimat!
    esp diriku ini yg jauh sangat…
    but the effects is ak seorang penaip mesej hp yg lambat n bahasa ku mcm skema( my friends giv me some feedback):d
    nevermind, bahasa jiwa bangsa! 😡

    [Reply]



  16. ecah says:

    wat le stealth setting kt org yang tak bape digemari..permanently invi…kan senang…:-v
    ———-
    topo: itukah yg aku buat selama ni…:-v

    [Reply]



  17. HuRuL_AiNi says:

    salam…baru aku baca ni…nice topik…
    aku paling malas chatting….
    ym hanya on bila ada keperluan….& id yg aku on skarang, x sampai 10 org pun…hahaha…..& id yg byk dh aku add, kalau aku on pun….sentiasa letak signal busy, & di-on bila nak bincang ngan officemate @ kawan (ada benda nak bincang la)…

    utk jawap soklan ko…
    kalau org bagi smiley muram….ko taram je letak smiley apa pun….
    kalau mmmm tu, reply mmmmm jugak atau ????
    kalau ayat minah prasan tu, ko reply: siapa tanya nak aku? orang tanya apasal add aku….hoho

    [Reply]



Leave a Reply