football shirts cheap manchester united football shirts cheap england football shirts cheap real madrid football shirts cheap northern ireland football shirts cheap borussia dortmund football shirts cheap ac milan football shirts cheap inter milan football shirts cheap brazil football shirts cheap manchester city football shirts cheap arsenal football shirts European Cup Football Shirts cheap football shirts cheap football kits cheap football tops cheap soccer jerseys cheap football shirts replica cheap football shirts for kids cheap football shirts uk cheap football shirts thailand cheap football shirts online cheap football shirts china European Cup Football Shirts cheap football shirts cheap football kits cheap football tops cheap soccer jerseys cheap football shirts replica cheap football shirts for kids cheap football shirts uk cheap football shirts thailand cheap football shirts online cheap football shirts china

kenapa mereka suka guna nama samaran???

Life August 6th, 2008

sekarang ni ramai orang yang gemar gunakan nama samaran berbanding nama sebenar mereka…post kali ni adalah berkenaan dengan nama samaran atau nick name yang sering digunakan bagi menggantikan nama sebenar.. kenapa orang lebih gemar gunakan nama samaran???

ok berdasarkan kajian sejarah… bukan masyarakat sekarang je yang gunakan nama samaran ni… masyarakat terdahulu memang dah gunakan nama samaran ni… contohnya.. nama tok janggut,tok gajah dan lain-lain lagi… tu semua nama samaran…(aku tak pasti nama sebenar diorang.. tok gajah = Imam Rasu rasanya..) kenapa mereka lebih gemar gunakan nama samaran???  mungkin dengan nama ni lebih menunjukkan kekutan mereka?? ye la.. nama tu mempengaruhi impresi pertama kita… contohnya… pahlawan pasir salak… mana lagi menyebabkan orang lain takut hanya bila namanya disebut?? nama Dato Maharaja Lela ke atau Pandak Lam??? nama dato Maharaja Lela macam lebih berkuasa kan???

ok selain orang-orang terdahulu.. orang-orang terkenal dan popular pon gemar gunakan nama samaran.. artis terutamanya…macam-macam nama yang bombastik dan sedap bunyinya digunakan…kenapa mereka lebih gemar gunakan nama samaran??? nama juga boleh jadi salah satu cara mempromosikan diri… contohnya… kalau korang nampak satu album kat pasaran… kulit album tu cukup menarik minat anda.. memang jelas menunjukkan album tu album pop rock yang boleh dilayan.. tapi bila anda baca dengan lebih teliti tertulis… dinyanyikan oleh Melur Seri Dewi… hohoho pasti korang akan mengalami kekejanagan otak sebentar.. ni album pop rock ke album dondang sayang???

slain dari artis… orang-orang biasa pon gemar gunakan nama samaran… kenapa mereka lebih gemar gunakan nama samaran??? hohoho mungkin sebab nama mereka lebih 4 patah perkataan.. hohoh nama yang terlalu panjang… contohnya siti nurul munawwarah khatijah… hohoho takkan la dia begitu kejam nak suruh orang lain panggil siti nurul munawwarah khatijah setiap kali berjumpa… boleh berbelit lidah dan mungkin menyebabkan kita lupa apa tujuan kita panggil insan tadi tu…

ada jugak yang namanya pendek sahaja tapi masih gunakan nama samaran…kenapa mereka lebih gemar gunakan nama samaran??? hohoho nama pendek… tapi mereka ni berkongsi nama dengan 4 atau 5 orang lain di sekeliling mereka…  contohnya.. ada seorang ni namanya abu… memang ringkas namanya.. senang pulak tu nak ingat… tapi dalam kelas dia ada 3 orang lagi yang nama abu… setiap kali kita pangil nama abu.. semua abu pandang… hohohoho… jadi mereka pon mengambil keputusan nak gunakan nama samaran…

tapi ada jugak yang gunakan nama samaran bukan sebab masalah yang dinyatakan di atas… kenapa mereka lebih gemar gunakan nama samaran??? suka hati mereka la… best apa guna nama samaran ni… kata-kata terakhir… topo adalah nama samaran aku ye.. nama di IC aku bukannya Mohd Topo… hohoh ibu bapa aku lebih kreatif daripada tu… takde maknanya diorang nak bagi nama aku topo…..kenapa topo lebih gemar gunakan nama samaran??? hohohoh biar lah rahsia….

p/s: nama yang digunakan sebagai contoh diatas adalah mungkin tidak wujud,… hanya sebagai contoh sahaja… jangan ada yang keci hati atau berbangga nama dia tertulis di sini ye.. hohohoho

20 Responses to “kenapa mereka suka guna nama samaran???”

  1. blogmenjerit says:

    hoho, nama aku poto. blog aku pototota

    =d

    [Reply]



  2. abdusfauzi says:

    saye… xde nama samaran. hehehe.. cyberspace nye nick ade la.. utk keselamatan sendiri. :d
    ———-
    topo: aku rasa ko ada banyak nama samaran kan en abdus.. terutamanya sewaktu kita bersama-sama sekolah dulu… hohoho

    [Reply]



  3. Joshua says:

    nama joshua nama sebenar…pun nama samaran huhuhu ;)

    [Reply]



  4. NoktahHitam says:

    ade 4 name samaran, 3 name dekat cyberspace.

    Cikgu je panggil name betul aku.
    ———-
    topo: hohoho cikgu pon ramai yg panggil aku topo… lebih mesra…

    [Reply]



  5. razifmustapha says:

    ala mcm la aku tak tau nama ko topo… dalam ic ko pun Mohd Ketopopan kan? kan? lu jgn nak tipu gua.. :-?
    ———-
    topo: jika benarlah itu namaku… dah lama aku tukar nama…hohooh

    [Reply]



  6. humbleandmodest says:

    aku jua yang mengerti siapa nama topo yang sebenar…

    <:-p

    [Reply]



  7. Darkz05 says:

    nama samaran, nama glamer, nama popular, nama manja, nama panggilan huhu~ :D

    [Reply]



  8. nUrULeFA says:

    tidak adil,
    topo tidak menerangkan
    sejarah namanya dan mengapa? haih… /:)

    i’m wondering ibu n ayah topo memanggil anaknya,
    ToPo!!!8->

    p/s: saya juga tahu nama sebenar topo _ _ _ _ _ _ _ :d
    biarlah rahsia~ :-??
    ———-
    topo: kadang kala ibu ayahku memanggil ku topo… hohooh

    [Reply]



  9. nUrULeFA says:

    bulan ogos,
    topo post kemerdekaan?
    ———-
    topo: hohoho post kemerdekaan special bakal menyusul tak lama lagi….

    [Reply]



  10. KNizam says:

    aku lagi suka guna nama sebenar. hehe =d
    ———-
    topo: kalau aku guna nama sebenar nanti ramai yg bakal terpikat…hohooh

    [Reply]



  11. oDiN says:

    topo … topo .. topo ..
    odin … odin .. odin ..

    aku rasa lagi ramai kawan ko panggil ko topo dari panggil n…… ..

    aku plak .. lagi senang nak bezakan macam mane aku kenal kawan aku melalui panggilan

    odin – jika kenal dari friendster or ym
    hassan – jumpa face 2 face ..

    itu salah satu sebab kenapa aku ada nick name .. selain itu .. nampak sangat cool kan .. :P
    ———-
    topo: hohoho xde kawan aku yg panggil aku n…… sume panggil topo

    [Reply]



  12. xmindfreakx says:

    haa…cyberspace aku ade beberapa nick sahaja…blog nick lain,forum2 nick lain…tapi realitinya,orang panggil aku azam juga
    ———-
    topo: realiti pon org pggil aku topo gak…

    [Reply]



  13. rose says:

    salam,kadang-kadang orang x perlu tahu nama sebenar, kerana mungkin boleh mendatangkan bahayos
    ———-
    topo: memang boleh mendatangkan bahayos!! :D

    [Reply]



  14. ecahkoop says:

    huhu…teringat lak lecturer aku cakap…

    “use your fullname for barkah, never misspelled or make it short”

    tapi tula…senan ckit pakai nama samaran ni…pendek..nk panggil pun senang..

    *hoho…kawan2 klas panggil aku Jah le pulok!/:)
    ———-
    topo: ok la tu jah.. snang nk ingat..

    [Reply]



  15. ibnmasir says:

    nape saye suke nama samaran saye?? sbb die bess..hehe:d tp nk tau nape ak gune name pena ni, jomla ke blog ak, hehe

    [Reply]



  16. abdusfauzi says:

    tapi kan norzeng. cekgu sains kita selalu salah panggil nama kita kan? aku from salaam, jd syawal.. ko plak, from n****** jd norzeng. huhu. sian kita.
    ———-
    topo: hohoh pastu aku cakap nama aku n****** dia x caya =))

    [Reply]



  17. Kujie says:

    Bkn nama samaran..ini nama terangan..

    cuma di komersial sikit je:d
    ———-
    topo: nama terangan#-o.. hohooh aku memerlukan masa nk pick up hohoho

    [Reply]



  18. shatilah says:

    sume org ingat name ku adalah nama samaran :((
    ———-
    topo: nama kamu begitu unik… aku pon ingat tu nama samaran..

    [Reply]



  19. sickchild72 says:

    haha.
    aku an mane mane pegi mesti dapat nama.
    gi skola dapat nama botet.
    keje mcd dapat nama chipmunk.
    keje kedai hp dapat name memei.
    duk ostel dapat name tikus.
    ngan member2 org panggil citot.
    hahaha.
    tu sume mungkin pasal sore aku cam kanak2 kot.
    isk.

    kat sini aku memang di kenali sebagai sickchild72.
    hihihi.
    nick name aku pakai dari sekolah rendah agi tau. =))
    :ehsan01:

    [Reply]



  20. shah says:

    elo all

    [Reply]



Leave a Reply

cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | Cheap Barcelona football shirts  | Cheap Manchester United football shirts  | Cheap Real Madrid football shirts  | Cheap AC Milan football shirts  | Cheap England football shirts  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | Cheap Barcelona football shirts  | Cheap Manchester United football shirts  | Cheap Real Madrid football shirts  | Cheap AC Milan football shirts  | Cheap England football shirts  |
cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  |
70-410 exam  | 70-488 dumps  | 70-461 exam  | MB5-705 dumps  | 200-120 exam  | 70-486 dumps  | 70-411 exam  | 70-480 dumps  | 70-346 exam  | 70-462 dumps  | 70-347 exam  | 70-412 dumps  | 70-483 exam  | 70-417 dumps  | MB2-703 exam  | 70-331 dumps  | 220-802 exam  | C4040-252 dumps  | C_TADM51_731 exam  | 1Z0-061 dumps  | 70-487 exam  | 400-101 dumps  | CCD-410 exam  | 100-101 dumps  | MB2-700 exam  | 1Z0-060 dumps  | 70-463 exam  | EX200 dumps  | C4040-250 exam  | 300-115 dumps  | 640-554 exam  | 70-533 dumps  | 70-532 exam  | VCP550 dumps  | 1Z0-803 exam  | 220-801 dumps  | 300-101 exam  | 70-467 dumps  | CISSP exam  | SY0-401 dumps  | MB2-702 exam  | 640-911 dumps  | 74-335 exam  | 700-505 dumps  | 70-414 exam  | 810-401 dumps  | 700-501 exam  | CCA-500 dumps  | N10-005 exam  | 70-243 dumps  | E10-001 exam  | VCP-550 dumps  | 1Z0-062 exam  | 70-466 dumps  | 200-101 exam  | 70-489 dumps  | MB2-701 exam  | 640-864 dumps  | A00-211 exam  | C_TAW12_731 dumps  | 98-364 exam  | M70-201 dumps  | 70-413 exam  | EX0-001 dumps  | HP0-J73 exam  | ICBB dumps  | JN0-102 exam  | M70-301 dumps  | 640-461 exam  | MB6-871 dumps  | C_TFIN52_66 exam  | OG0-093 dumps  | 1Z0-144 exam  | M70-101 dumps  | 350-018 exam  | C_TSCM52_66 dumps  | C_A1FIN_10 exam  | EX300 dumps  | DEV-501 exam  | 70-680 dumps  | C_HANASUP_1 exam  | 312-50v8 dumps  | C2020-702 exam  | MB2-704 dumps  | MB7-701 exam  | SK0-003 dumps  | AWS-SysOps exam  | HP0-S41 dumps  | HP2-B115 exam  | C4040-251 dumps  | 101 exam  | 9L0-422 dumps  | 70-534 exam  | 98-349 dumps  | 70-341 exam  | 300-208 dumps  | 400-051 exam  | 98-365 dumps  | HP5-B04D exam  | PMP dumps  | 642-874 exam  | 70-332 dumps  | PRINCE2 exam  | 1Z0-051 dumps  | 1Z0-052 exam  | 1Z0-053 dumps  | 312-49v8 exam  | 74-343 dumps  | 74-697 exam  | 98-367 dumps  | ICGB exam  | SSCP dumps  | 9L0-012 exam  | 3002 dumps  | 3308 exam  | 3309 dumps  | 6209 exam  | 210-451 dumps  | 300-070 exam  | 300-075 dumps  | 300-085 exam  | 500-260 dumps  | 500-801 exam  | 700-201 dumps  | 700-703 exam  | 700-801 dumps  | 1Y0-201 exam  | 1Y0-301 dumps  | CAS-002 exam  | LX0-103 dumps  | LX0-104 exam  | CWSP-205 dumps  | E10-002 exam  | E20-026 dumps  | E22-258 exam  | ITILF dumps  | HP0-A113 exam  | HP0-D30 dumps  | HP0-S42 exam  | HP2-Z36 dumps  | C2030-284 exam  | C2070-991 dumps  | C2090-560 exam  | C2150-200 dumps  | C2180-410 exam  | C2210-422 dumps  | C4090-971 exam  | P2090-739 dumps  | CTFL_001 exam  | 010-150 dumps  | 101-400 exam  | 74-678 dumps  | 98-368 exam  | MB6-702 dumps  | MB6-703 exam  | NS0-157 dumps  | 1z0-400 exam  | 1z0-414 dumps  | 1z0-429 exam  | 1z0-430 dumps  | 1z0-432 exam  | 250-272 dumps  | ST0-304 exam  | VMCE_V8 dumps  | 1V0-601 exam  | 1V0-605 dumps  | VCAN610 exam  |