70-497 MA0-100 HP2-B84 TB0-106 HP2-K01 HP2-H09 HP2-Z04 C2180-377 1Z0-272 000-M80 A2030-283 00M-648 MB2-634 000-R15 646-205 000-782 MSC-122 P2050-006 650-026 000-N34 642-845 HP2-Z20 M2180-660 70-622 646-003 070-315 C2010-578 HP2-B46 000-654 ST0-072 250-314 C2180-607 EC1-350 COG-645 000-028 HP2-K16 LOT-848 070-561 000-209 070-226 920-136 922-109 98-366 070-639 920-139 000-733 JN0-531 646-227 ASC-091 HP2-E27 000-218 E20-495 HIO-201 P_HCMTM_64 000-228 BH0-004 HP0-P21 A01-250 GB0-190-English P2090-095 070-668J HP0-S23 070-632 JN0-350 310-027 LOT-927 156-715.70 ST0-058 COG-480 C2090-619 1Z0-212 70-665J 646-229 1Z0-226 646-230 N10-005 70-685 UM0-401 C2140-137 P2080-034 132-S-911 HP3-C29 070-521 HP0-M15 HP2-T24 70-542-Csharp HIT-001 NS0-504 000-702 1Z0-519 050-632 A2090-550 000-M221 HP2-H20 1D0-435 1Z0-040 642-352 A2180-189 000-706 70-561-Csharp kenapa mereka lebih gemar gunakan nama samaran??? | topotato.com

kenapa mereka suka guna nama samaran???

Life August 6th, 2008

sekarang ni ramai orang yang gemar gunakan nama samaran berbanding nama sebenar mereka…post kali ni adalah berkenaan dengan nama samaran atau nick name yang sering digunakan bagi menggantikan nama sebenar.. kenapa orang lebih gemar gunakan nama samaran???

ok berdasarkan kajian sejarah… bukan masyarakat sekarang je yang gunakan nama samaran ni… masyarakat terdahulu memang dah gunakan nama samaran ni… contohnya.. nama tok janggut,tok gajah dan lain-lain lagi… tu semua nama samaran…(aku tak pasti nama sebenar diorang.. tok gajah = Imam Rasu rasanya..) kenapa mereka lebih gemar gunakan nama samaran???  mungkin dengan nama ni lebih menunjukkan kekutan mereka?? ye la.. nama tu mempengaruhi impresi pertama kita… contohnya… pahlawan pasir salak… mana lagi menyebabkan orang lain takut hanya bila namanya disebut?? nama Dato Maharaja Lela ke atau Pandak Lam??? nama dato Maharaja Lela macam lebih berkuasa kan???

ok selain orang-orang terdahulu.. orang-orang terkenal dan popular pon gemar gunakan nama samaran.. artis terutamanya…macam-macam nama yang bombastik dan sedap bunyinya digunakan…kenapa mereka lebih gemar gunakan nama samaran??? nama juga boleh jadi salah satu cara mempromosikan diri… contohnya… kalau korang nampak satu album kat pasaran… kulit album tu cukup menarik minat anda.. memang jelas menunjukkan album tu album pop rock yang boleh dilayan.. tapi bila anda baca dengan lebih teliti tertulis… dinyanyikan oleh Melur Seri Dewi… hohoho pasti korang akan mengalami kekejanagan otak sebentar.. ni album pop rock ke album dondang sayang???

slain dari artis… orang-orang biasa pon gemar gunakan nama samaran… kenapa mereka lebih gemar gunakan nama samaran??? hohoho mungkin sebab nama mereka lebih 4 patah perkataan.. hohoh nama yang terlalu panjang… contohnya siti nurul munawwarah khatijah… hohoho takkan la dia begitu kejam nak suruh orang lain panggil siti nurul munawwarah khatijah setiap kali berjumpa… boleh berbelit lidah dan mungkin menyebabkan kita lupa apa tujuan kita panggil insan tadi tu…

ada jugak yang namanya pendek sahaja tapi masih gunakan nama samaran…kenapa mereka lebih gemar gunakan nama samaran??? hohoho nama pendek… tapi mereka ni berkongsi nama dengan 4 atau 5 orang lain di sekeliling mereka…  contohnya.. ada seorang ni namanya abu… memang ringkas namanya.. senang pulak tu nak ingat… tapi dalam kelas dia ada 3 orang lagi yang nama abu… setiap kali kita pangil nama abu.. semua abu pandang… hohohoho… jadi mereka pon mengambil keputusan nak gunakan nama samaran…

tapi ada jugak yang gunakan nama samaran bukan sebab masalah yang dinyatakan di atas… kenapa mereka lebih gemar gunakan nama samaran??? suka hati mereka la… best apa guna nama samaran ni… kata-kata terakhir… topo adalah nama samaran aku ye.. nama di IC aku bukannya Mohd Topo… hohoh ibu bapa aku lebih kreatif daripada tu… takde maknanya diorang nak bagi nama aku topo…..kenapa topo lebih gemar gunakan nama samaran??? hohohoh biar lah rahsia….

p/s: nama yang digunakan sebagai contoh diatas adalah mungkin tidak wujud,… hanya sebagai contoh sahaja… jangan ada yang keci hati atau berbangga nama dia tertulis di sini ye.. hohohoho

20 Responses to “kenapa mereka suka guna nama samaran???”

  1. blogmenjerit says:

    hoho, nama aku poto. blog aku pototota

    =d

    [Reply]



  2. abdusfauzi says:

    saye… xde nama samaran. hehehe.. cyberspace nye nick ade la.. utk keselamatan sendiri. :d
    ———-
    topo: aku rasa ko ada banyak nama samaran kan en abdus.. terutamanya sewaktu kita bersama-sama sekolah dulu… hohoho

    [Reply]



  3. Joshua says:

    nama joshua nama sebenar…pun nama samaran huhuhu ;)

    [Reply]



  4. NoktahHitam says:

    ade 4 name samaran, 3 name dekat cyberspace.

    Cikgu je panggil name betul aku.
    ———-
    topo: hohoho cikgu pon ramai yg panggil aku topo… lebih mesra…

    [Reply]



  5. razifmustapha says:

    ala mcm la aku tak tau nama ko topo… dalam ic ko pun Mohd Ketopopan kan? kan? lu jgn nak tipu gua.. :-?
    ———-
    topo: jika benarlah itu namaku… dah lama aku tukar nama…hohooh

    [Reply]



  6. humbleandmodest says:

    aku jua yang mengerti siapa nama topo yang sebenar…

    <:-p

    [Reply]



  7. Darkz05 says:

    nama samaran, nama glamer, nama popular, nama manja, nama panggilan huhu~ :D

    [Reply]



  8. nUrULeFA says:

    tidak adil,
    topo tidak menerangkan
    sejarah namanya dan mengapa? haih… /:)

    i’m wondering ibu n ayah topo memanggil anaknya,
    ToPo!!!8->

    p/s: saya juga tahu nama sebenar topo _ _ _ _ _ _ _ :d
    biarlah rahsia~ :-??
    ———-
    topo: kadang kala ibu ayahku memanggil ku topo… hohooh

    [Reply]



  9. nUrULeFA says:

    bulan ogos,
    topo post kemerdekaan?
    ———-
    topo: hohoho post kemerdekaan special bakal menyusul tak lama lagi….

    [Reply]



  10. KNizam says:

    aku lagi suka guna nama sebenar. hehe =d
    ———-
    topo: kalau aku guna nama sebenar nanti ramai yg bakal terpikat…hohooh

    [Reply]



  11. oDiN says:

    topo … topo .. topo ..
    odin … odin .. odin ..

    aku rasa lagi ramai kawan ko panggil ko topo dari panggil n…… ..

    aku plak .. lagi senang nak bezakan macam mane aku kenal kawan aku melalui panggilan

    odin – jika kenal dari friendster or ym
    hassan – jumpa face 2 face ..

    itu salah satu sebab kenapa aku ada nick name .. selain itu .. nampak sangat cool kan .. :P
    ———-
    topo: hohoho xde kawan aku yg panggil aku n…… sume panggil topo

    [Reply]



  12. xmindfreakx says:

    haa…cyberspace aku ade beberapa nick sahaja…blog nick lain,forum2 nick lain…tapi realitinya,orang panggil aku azam juga
    ———-
    topo: realiti pon org pggil aku topo gak…

    [Reply]



  13. rose says:

    salam,kadang-kadang orang x perlu tahu nama sebenar, kerana mungkin boleh mendatangkan bahayos
    ———-
    topo: memang boleh mendatangkan bahayos!! :D

    [Reply]



  14. ecahkoop says:

    huhu…teringat lak lecturer aku cakap…

    “use your fullname for barkah, never misspelled or make it short”

    tapi tula…senan ckit pakai nama samaran ni…pendek..nk panggil pun senang..

    *hoho…kawan2 klas panggil aku Jah le pulok!/:)
    ———-
    topo: ok la tu jah.. snang nk ingat..

    [Reply]



  15. ibnmasir says:

    nape saye suke nama samaran saye?? sbb die bess..hehe:d tp nk tau nape ak gune name pena ni, jomla ke blog ak, hehe

    [Reply]



  16. abdusfauzi says:

    tapi kan norzeng. cekgu sains kita selalu salah panggil nama kita kan? aku from salaam, jd syawal.. ko plak, from n****** jd norzeng. huhu. sian kita.
    ———-
    topo: hohoh pastu aku cakap nama aku n****** dia x caya =))

    [Reply]



  17. Kujie says:

    Bkn nama samaran..ini nama terangan..

    cuma di komersial sikit je:d
    ———-
    topo: nama terangan#-o.. hohooh aku memerlukan masa nk pick up hohoho

    [Reply]



  18. shatilah says:

    sume org ingat name ku adalah nama samaran :((
    ———-
    topo: nama kamu begitu unik… aku pon ingat tu nama samaran..

    [Reply]



  19. sickchild72 says:

    haha.
    aku an mane mane pegi mesti dapat nama.
    gi skola dapat nama botet.
    keje mcd dapat nama chipmunk.
    keje kedai hp dapat name memei.
    duk ostel dapat name tikus.
    ngan member2 org panggil citot.
    hahaha.
    tu sume mungkin pasal sore aku cam kanak2 kot.
    isk.

    kat sini aku memang di kenali sebagai sickchild72.
    hihihi.
    nick name aku pakai dari sekolah rendah agi tau. =))
    :ehsan01:

    [Reply]



  20. shah says:

    elo all

    [Reply]



Leave a Reply