mengenali apa itu domain bersama topo….

Reviews August 23rd, 2008

hohoho semenjak dua menjak ni dah makin ramai bloggers yang beli domain sendiri… hohohoho masing-masing punya domain semua meletup2 dan gah belaka… hohohoho tapi topotato.com tetap yang paling best la… hohohoo untuk post kali ni aku nak kongsikan apa yang aku tau tentang erti atau maksud perkataan domain.. hohooho pasti ramai yang dah tau.. tapi ada jugak yang tak tau kan…ramai jugak yang bertanya padaku… hohohooh entry ini hanya la utk beginner yang tak tau langsung apa tu domain… kepada yang dah otai itu… silalah tambah fakta dan betulkan kalau ade silap ye.. hohohooho topo ni pon baru belajar jugak.

definisi domain atau domain name adalah nama web atau alamat yang korang letakkan pada browser korang untuk melayari sesebuah laman web..contohnya seperti http://topotato.com…..hohoho secara ringkasnya.. atau secara analoginya… domain boleh la diibaratkan seperti alamat rumah… utk masuk atau pergi ke mana-mana rumah… korang kena tau alamat nye dulu kan??? ya sama la seperti domain… kalao korang nak masuk ke dlam blog topo yang tiada kaitan dengan kentang ni… korang kena taip topotato.com dekat browser.. baru la boleh masuk blog yang hijau ini… hohohoh

nama domain juga dikenali sbagai URL atau Universal Resource Locator iaitu alamat yang digunakan utk access world wide web (www) hohoho sebab tu orang biasa sebut URL je.. biasanya org akan tnya pe url blog ko… xde plak diorang tanya ape domain name ko.. hohoohoh

sedikit fakta lagi yang aku curi dari bob…kalo bob tipu.. aku pon tipu la…

Sejarah : domain yang pertama adalah .nato yang diwujudkan pada sekitar akhir tahun 1980 oleh NIC untuk kegunaan NATO North Atlantic Treaty Organization/Organisation diikuti oleh .int dan .nato telah dilenyapkan dari muka bumi pada Julai 1996. Betul tak betul gua tak tahu. kalau tak betul lu’orang kena tipu….

ok domain name bersifat unik… hohooh maknanya.. takkan ada org lain boleh guna domain name yang korang pilih… hohoh ye la… korang pernah ke masuk blog lain bile korang taip topotato.com??? hohoho kalau ade sila la laporkan dengan segera… hohoooh

setelah tamat membaca post ini maknaya korang dah tau serba sedikit tentang apa itu domain.. kalau nak tau lebih detail sila gunakan encik google..atau usya post bob tentang domain.. hohoho entry ini hanya la untuk mengenali apa itu domain je.. hohoho ringan2 je… banyak lagi fakta tentang domain yang aku sendiri belum cukup arif nak terangkan…

p/s: antara rakan2 bloggers yang baru bertukar ke domain sendiri.. korang bile lagi???hohohoho

15 Responses to “mengenali apa itu domain bersama topo….”

  1. zariel says:

    hohoho…aku pn nk domain sendri la topo….hohoho…x nk sponsor ke? :d
    ———-
    topo: ko dari dulu nak domain sndri.. hohoho diri aku pon aku da xmampu nak sponsor skrg ni..

    p/s: buat la domain sempena baby baru…. hohohoho

    [Reply]



  2. blogmenjerit says:

    link aku xtersenarai kew? kahkah… :)>-
    ———-
    topo: ko punye da agak lama dah… xpyah promo2 org da tau da.. hohoho

    [Reply]



  3. blogmenjerit says:

    haha, kelmarin aku baru beli domain… kahkah… ko buat la referer, dpat gak untung lau org nk beli domain.
    ———-
    topo: ape lg domain yg ko beli ni??? hohoh mlas aku nk buat refferal hohoho

    [Reply]



  4. fara says:

    tersenarai~~ 😀 trimas topo hoho
    ———-
    topo: xde hal…

    [Reply]



  5. KNizam says:

    masa aku ada domain dulu aku blank kejap tak tahu camner nak install wp. hehe :-\”
    ———-
    aku pon blur.. hohoho tetibe die bg aku paswrd dgan username je…

    [Reply]



  6. Adry says:

    uiks… sesapa nak hosting dan domain yang murah… guna http://www.myonlinehoster.com/
    Thanks for the link !:d
    ———-
    topo: hohoho promosi2…

    [Reply]



  7. titan says:

    aku ambil masa 1 tahun fikir. nak beli domain ke tak. berbaloi ke tak..sekarang..dah lebih 10 domain. haha..:d
    ———-
    topo: hohoho ko mmg ganas… aku sejak aku knal internet ak dah bercita2 nk ade domain sendri…:>

    [Reply]



  8. oDiN says:

    aku punyer ko xmo promote ker ? :((
    ———-
    topo: ni sumer promosi berbayar.. hohoh ko nak nnt bank in duit kat aku… hahaha xde la.. mase aku buat post ni ko nye domain belum setup lagi la.. tu yg aku xtulis tu..hohooh

    [Reply]



  9. myadlan says:

    lpas ni bleh citer psl hosting plak..
    aku dlu awal2 konfius domain dgn hosting ni..
    mls nk citer dlm blog.. ko jd tukang sampaikan eh bg pihak aku

    [Reply]



  10. a1zudd1n says:

    nape topotato..
    bukan totombak ke??totomyam ke??huhu:ipin01:

    [Reply]

    topo Reply:

    jawapan dia ada kat blog ni jugak.. hahah sila la carik sampai jumpa

    [Reply]



  11. nazirah says:

    byk nye hohoho..rase terganggu bile bace..nak kene gelak dulu ‘hohoho’ baru bleh bace ayt seterusnye.. 🙂
    :fizi01:

    [Reply]

    topo Reply:

    itu namanya penanda wacana.. hohoho

    [Reply]



Trackbacks

  1. mengenali apa itu hosting bersama topo... | topotato.com
  2. perlu ke dapatkan domain sendiri untuk blog? | topotato.com

Leave a Reply