kenapa blog saya tak ramai pelawat macam blog dia??

Blogging August 9th, 2008

hohohoho agak panjang tajuk post ni… ok sudah menjadi kebiasaan kita memang suka membandingkan diri kita dengan orang lain.. tak kira la dari aspek yang positif mahupun negatif…kita memang nak jadi yang terbaik.. dalam usaha nak jadi terbaik kita mesti kalahkan yang terbaik…hohohoho aku tak nak cakap bagus ke tak sikap suka banding membanding ni.. yang tu ikut fahaman masing-masing la ye..untuk post yang ke 104 ni aku nak bagi dan mintak pendapat pasal blogger yang suka bandingkan blog mereka dengan blog orang lain… “kenapa la blog aku tak ramai pelawat macam blog dia tu…” ok sebelum aku melalut panjang… ingin aku tekankan… ini adalah pendapat dan bukannya fakta….so marilah berkongsi pendapat ye…

jangan la bandingkan kambing gurun dengan kambing biri-biri

pada pendapat topo, sebelum kita nak bandingkan blog kita dengan blog lain…. kita kena kenal dulu blog kita sendiri… kenal pasti kekuatan, kelemahan, blog kita ni dalam kategori apa.. kambing gurun ke kambing biri-biri??? kemudian baru la cari saingan yang sesuai dan sepadan… baru la berbaloi kita nak buat beza banding.. ni tak… blog yang dikategori sebagai blog personal nak iri hati dengan blog kategori komputer… sama la macam bezakan kambing gurun dengan kambing biri-biri… kan jauh bezanya tu.. hhoho blog blog yang ada niche khas ni memang mendapat lebih perhatian pelawat sebab pelawat tu ada tujuan nak melawat.. topotato.com vs sembangkomputer.com….lalalalala (mana satu gurun mana satu biri-biri??? hahaha)

elakkan la bandingkan kambing yang baru lahir dengan kambing dewasa…

hohoho blog korang baru je siap setup semalam.. tetiba hari dia korang bising… kenapa la blog aku tak ramai pelawat macam blogmenjerit…(ramai ke pelawat blog menjerit?:-??) walaupun blogmenjerit.com baru wujud tapi masa dia guna blogspot dulu pengikut dia memang dah ramai…lain la kalau korang ni tun dr mahathir… baru buat blog 3-4 bulan dah ada 4782749 pelawat..hohohoo tak pernah terfikir dek akal aku nak capai pelawat sampai tahap macam tu… hohohoho topotato.com vs chedet.com…. (lalalalala sungguh kerdil diriku ini….)

kenapalah bandingkan kambing artis dengan kambing biasa…

jika kita hanyalah orang biasa yang baru nak mempopularkan nama melalui blog… macam aku ni.. jangan la sesekali mengomel kenapa blog aku tak sehebat dan tak ramai pelawat macam blog tun mahathir ke blog anuar ibrahim.. ke blog afdlin shauki ke.. jawapannya sebab mereka tu orang yang terkenal… sebelum jadi blogger pon mereka dah sedia terkenal… sudah tentu la ramai peminat yang nak baca blog mereka…. hohohoho topotato.com vs afdlinshauki.blogspot.com (tunggu la aku jadi artis dulu…)

ini satu lagi post bercorak pendapat dari topotato.com… hohoho diingatkan ini merupakan pendapat ye.. bukan fakta.. satu lagi post yang agak mengarut di waktu petang…hohohoho so mari lah berkongsi pendapat….kenapa aku buat perumpamaan kambing??? entah aku pon tak tau=))

34 Responses to “kenapa blog saya tak ramai pelawat macam blog dia??”

  1. zariel says:

    :)) apsal blog aku x hebat mcm blog ko topo? wlaupun gulai kambing sedep dan aku kagum dgn kehebatan blog org lain tp xde la smpai nk jeles…(aku ttp cuba nk naikkn tahap ‘kehebatan’ blog aku wlaupn sekadar kambing kampung) :p
    ———-
    topo: hohoho aku tak makan kambing… blog ko mmg gempak ape… cun giler!!!! hohoho

    [Reply]



  2. crime_genius86 says:

    Setuju bro ngan pendapat ko.. :)>-

    [Reply]



  3. zamz says:

    hehe…depends on objective ber blogging la kan…
    kalau tujuan mmg nak org ramai masuk blog masing2 kena buat analysis la kot camana nak meramaikan blog masing2 hehe

    [Reply]



  4. octa says:

    kambing? menarik ni.. hehe.
    http://octachoron.blogspot.com/search/label/sengal

    aku pun takda la ramai sgt pengujung.. tp xda la smpai nk jeles menjelsi ni tang itu..

    tp kalau bab inovatih dan kreatif tu kat blog sesorg tu, ada gak la rasa jeles kan.. cthnye blog ko ini.. cun lak aku tgk ko punya template ni. hihi.:)>-

    [Reply]



  5. aniely says:

    saya suka landak ..dan bukan kambing
    ———-
    topo: saya pon suka landak jugak…

    [Reply]



  6. as says:

    sker…sker…sker baca pasal niii…hehehe…
    dah tau blum blog awak ni kambing gurun ker kambing biri-biri?…ekekek….

    saya letak url awak kat blog saya ekkk…tq…
    nanti ramai la peminat awak..=d
    ———-
    topo: sila la… letak besar2 skit ye..hohooho:D

    [Reply]



  7. KNizam says:

    hebat apa blog ko ni. tiap2 hari aku masuk. semenjak jadi theme green neh makin cool. hehe :-\”
    ———-
    topo: blog ko pon aku dah rajin masuk semenjak 2 menjak ni…hohoho

    [Reply]



  8. nUrULeFA says:

    kiasan yg agak menarik, kambing? hUh~ 😕

    cerita kanak-kanak dah siap t0po?
    terigin gak ku lihat hasil karya mu…
    almaklomlah kamu yg kepeningan mencari watak anjing dulu,haih~:d

    p/s: kiasan for topo ialah kambing biri-biri 😉

    old macdonald had a farm
    E-I-E-I-O…

    and on his farm he had a sheep
    E-I-E-I-O…

    with a baa-baa here
    n a baa-baa there…

    here a baa there a baa
    everywhere a baa-baa…

    old macdonald had a farm
    E-I-E-I-O…………………………………=d>
    ———-
    topo: hohoho siap nyanyi skali.. nnt ko online aku tunjuk kt ko.. buzz la aku bila on9..

    [Reply]



  9. aeropama dot com says:

    satu benda aku belajar dalam blogging ialah curi traffik dari blog selebriti cam chedet dan afdlin shauki. hasilnya aku dapat 3 digit pelawat dari setiap satu blog selebriti yang pernah aku lawati. gila keji aku ni…:d
    ———-
    topo: sesungguhnya aku tak pernah try cara ko ni… nak kena try ni.. hohoho pasni aku nk spam blog chedet la..

    [Reply]



  10. 3POINT8 says:

    kenapa blog saya tak ramai pelawat macam blog dia??
    1 of the reason is because you blog in malay. That eliminates quite a lot readers out there.
    ———-
    topo: maybe…

    [Reply]



  11. NoktahHitam says:

    bergantung kepade ape ko nak. ko nak traffic byk, bole je. fan ramai? bole gak. semua tu possible kalau kau rajin bace tactic je.

    yg paling penting, bile berblog ni, biar ikhlas. sure ramai visit.

    ps: aku tules blog utk diri sendiri, yang lain sume bonus.
    ———-
    topo: ya menulis dgan ikhlas.. tepat skali…

    [Reply]



  12. Adila says:

    .. kambing.. hehehehe

    tpkan.. best pe klo sikit visitors pun
    leh kutuk sesape sesuka ati xyah cover line haha
    klo ramai plak yg visit.. kene cover2 sket klo tak kantoi kang 😛

    tul tak?
    ———-
    topo: menarik pendapat ni… hohohoho

    [Reply]



  13. pening says:

    Sabar. :-\”
    ———-
    topo: sabar #-o

    [Reply]



  14. Extremist Thinker says:

    menulis blog adalah untuk kepuasan diri sendiri. yg len2 adalah bonus je. dulu akooo tak promo blog sbb peribadi. tp bila ade 2-3 orang masuk baca, akoo pon ckp… best jugak blog hopping. skang akoo dah xmelompat sgt. tade masa. and blog akoo akan kembali menjadi tukun tiruan. tapi kan. ape ko guna utk tinggalkan komen ko dlm setiap komen visitor nie. yg nie agak menarik. huhu. i looiike!
    ———-
    topo: gua edit manual je…

    [Reply]



  15. oDiN says:

    most things benda yang aku tulis kt blog aku adalah crap ..
    x kesa pon pelawat sikit .. asalkan berpuas hati dengan apa yang aku tulis ..

    🙂

    [Reply]



  16. Tirana says:

    Salam topo (sedapnya nama..hehehe)..

    Saya tak kisah sangat orang masuk ke tak blog saya. Saya buat blog kerana saya minat menulis.. Kalau tak ada orang nak baca..saya sendiri la baca..hehehe
    ———-
    topo: namaku memang sesap.. hohoho

    [Reply]



  17. angriani says:

    salam topo…asal sekarang guna kamben jer ekkk???
    hehehehehe
    kamben tak mandi tau!!! =))=))=))
    ———-
    topo: kambing tu macam kacak je.. hohoho

    [Reply]



  18. Darkz05 says:

    entry yang menarik topo. 😀
    ———-
    topo: entry ni mendapat sambutan yg sangat mengejutkan…..

    [Reply]



  19. Kujie says:

    ye la..betul la tu..blog baru 2 bulan jgn la nak di banding dgn blog dah 2 thn..

    sorang tak de gigi
    sorang dah gigi 4 batang!

    so men’geget’ pun sakitlahhh

    erk kamben ade gigi ke?:d
    ———-
    topo: yg 4 btg gigi geget pon saket gak pe… hohoho
    kambing ada gigi yg sngat kacak… hohooh

    [Reply]



  20. ImamKhalid says:

    Lorr kenapa ko tak bagi tau kat aku yang blog ko tak ramai pelawat? Kalo aku tahu, dah lama aku masuk blog ni, untuk meramaikan lagi pelawat2 yang semakin ramai…

    [Reply]



  21. BudakKonmputer says:

    Saye suke kijang dari kambing. Hohoho :d

    [Reply]



  22. Najlaa says:

    ceh…terasa aku..pasal kambing baru lahir n dewasa tuh…heuheu…saya ni pon budak baru belaja..pastuh nk jeles2 kan….hurmm x patot tol…tp sifat jeles ni bagus jugak kan…memajukan n memotivasikan kita untuk berdiri sama taraf ngan bloggers2 popular yg lain nii…weeeee…

    topo..jom exchange link jomm…:)

    http://najlaaraihana.blogspot.com/

    silela lawat blog yg x seberapa ni….

    [Reply]



  23. myadlan says:

    ye.. kagum jugak blog orang2 hebat ni.. cpat je naik ranking nye mcm chedet je satu2 nya blog yg mendapat top 100 kt alexa dlm malaysia.

    bagi ku mgkin x penting bilangan pengunjung mahupun komen, tetapi yg penting maybe ape yg kita bagi kt pengunjung kita. ape ilmu dan faedah yg die dpt tau..

    setiap org lain2 caranya.. kambing gurun mahupun biri2

    [Reply]



  24. blogmenjerit says:

    lawak tul ko, tapi mmg hampeh la, sejak guna wpress ni xda idea nk brblogging… kahkah… duk layan blog mahathir jew
    ———-
    topo: ni sepatutnya entry yg serius… hohohoho
    xde idea nk tulis blog tu bukan salah wordpress… tu salah ko sendri… hohohooh

    [Reply]



  25. samdaddycool says:

    nape byk sgt kambing topo??? ko nak bela ke?=d
    ———-
    topo: ntah la tiba2 aku minat plak dngan kambing ni.. hohooh

    [Reply]



  26. titan says:

    aku rasa ko tengah bosan kan? kan? tu yang wat post macam ni..[-(

    [Reply]



  27. azwanhadzree says:

    kau blog la pasal kambing lepas ni. mesti ramai kambing yang datang melawat .. :d

    [Reply]



  28. shandye says:

    kepada inchek topo yg dihormati.

    kenapa blog gue nggak setanding blog kamoo?
    jawapannya ntahlah… mebbe sebab aku menulis hanya sekadar untuk kepuasan diri sendiri tanpa mahu mencari populariti kot…

    or perhaps aku takde la beriya-iya sangat nk try make some small niche profit via the pasted advertising (wlupun blog haku ada gak menatang alah ittew) yg menyebabkan aku takdelah bersungguh benar nk dapatkan komen ala2 meriah gituh kat blog aku…

    hehe…

    every blogger has his own goal in blogging, right?

    pis pis kacang pis ijoo…

    [Reply]



  29. samdaddycool says:

    tapi aku suka trick ‘curik traffic popular blogs’
    ———-
    topo: aku pon suka gak la… boleh try ni di masa hadapan… hohohoho

    [Reply]



  30. PrettyGirl2u says:

    :d I read your blog. :d
    ———-
    topo: hohohoho thanks

    [Reply]



  31. emme says:

    betul la ko bagitau ni… aku dulu pun macam tu gak, suka bandingkan blog aku dengan blog lain yang dah lama tu…

    tapi tak ukur badan sendiri… tapi skang aku dah paham segala-galanya…

    sebelum nak bandingkan dengan kambing artis ke, kambing gurun ke… tanya soalan ni kat diri sendiri.

    KENAPA AKU BER”BLOG?

    kenapa aku berblog? tanya diri sendiri…

    [Reply]



  32. Miss Mirror says:

    Kambing bijak apa?? Sebab tu kita aqiqah menggunakan kambing..

    Saya setuju..berblog biar ikhlas, org tak dtg tak apa asal niat kita nak menyalurkan “ilmu” tu yg utama.

    [Reply]



  33. inertz says:

    :upin01: Kategori blog memang penting bagi menarik pelawat. saya rasa kategori seperti politik tengah panas sekarang. Gossip-gossip artis pun boleh tahan juga, seperti yang diberitahu oleh Norizamshah(master ebay) kepada sy. Tapi rasanya blog paling tinggi hits dan pageview blog lucah le, hehe.

    [Reply]



  34. ida says:

    saya ni baru merangkak-rangkak buat blog untuk bussines…nasib baik akhirnya jadi ler blog…tapi blog tu karang ni saya sorang ajer yang baca….heee hee ..camna nak buat ni ….

    [Reply]



Leave a Reply