football shirts cheap manchester united football shirts cheap england football shirts cheap real madrid football shirts cheap northern ireland football shirts cheap borussia dortmund football shirts cheap ac milan football shirts cheap inter milan football shirts cheap brazil football shirts cheap manchester city football shirts cheap arsenal football shirts European Cup Football Shirts cheap football shirts cheap football kits cheap football tops cheap soccer jerseys cheap football shirts replica cheap football shirts for kids cheap football shirts uk cheap football shirts thailand cheap football shirts online cheap football shirts china European Cup Football Shirts cheap football shirts cheap football kits cheap football tops cheap soccer jerseys cheap football shirts replica cheap football shirts for kids cheap football shirts uk cheap football shirts thailand cheap football shirts online cheap football shirts china

ape cerita rakyat kegemaran korang???

Life July 25th, 2008

ok sejak kecil lagi kita didedahkan dengan banyak cerita rakyat yang pelbagai jenis dan rupa… ade yang berbentuk teladan, ade yang berbentuk lawak jenaka.. ade jugak dengan tujuan memberi ilmu..dengan cara penyampaian yang menarik.. cerita-cerita tu mampu beri impak pada kita… ye la… contohnya cerita anjing dengan bayang-bayang tu… hohoho selalu cikgu tadika aku baca cerita tu… hohoho kenapa la die minat sangat dengan cerita binatang haram tu… lepas hbis je bercerita.. sure dia pesan.. jangan jadi macam anjing tu… orang tamak selalu rugi… tapi sekarang ni baru timbul persoalan pasal cerita tu yang aku dapat fikirkan…

  1. siapa la yang nak jadi macam anjing tu??? kan binatang haram tu..#-o
  2. ape plak takde kaitan pon orang yg tamak dengan cerita ni… anjing tu yang tamak.. bukan orang..:-?

hohoho nasib baik la sekarang baru aku fikirkan persoalan tu.. kalau 15 tahun dulu kau tanya cikgu.. dengan pastinya rotan dah hinggap pada aku sebab menimbulkan persoalan camtu…

ok tamatkan cerita pasal sekolah tadika… memang tak dinafikan cerita-cerita rakyat ni banyak memberi pengajaran yang berguna pada kita.. jangan la cuba nak pertikaikan.. macam yang aku buat kat atas tu.. kita patutnya kagum dan bangga sebab orang-orang terdahulu mampu fikirkan cerita yang sangat menarik ni dan tak lekang dek panas tak lapuk dek hujan.. hohohoo evergreen beb..

tujuan utama aku membuat post berkenaan cerita rakyat @ cerita tradisional @ cerita dongeng ni adalah kerana….aku dapat satu tugasan yang berkaitan dengan cerita rakyat atau cerita tradisional ni… aku kena tukar kan cerita rakyat tu jadi flash animation..#-o dikesempatan ini aku nak mintak idea korang… ye la.. kongsikan ape cerita kegemaran korang.. pastu bagi intro sikit cerita tu macam mane.. biar aku dapat pedoman sedikit..hohoho kalau ade link yang berguna pon ok jugak.. tapi jangan la spam ye.. askimet aku sangat sibuk minggu ni…:)>- bagi yang simple-simple aje cukup la… takde la susah sangat aku nk jadikan assignment flash nanti…hohooh

tak cukup? apa kata kalau subscribe je feed blog ni

20 Responses to “ape cerita rakyat kegemaran korang???”

  1. abdusfauzi says:

    hurm.. aku suka cerita Kampung Boy. ok tak?
    ———-
    topo: kalo camtu dah xpayah susah2 aku nk buat flash.. bg je lecturer aku full epsiode die.. dah confirm aku bleh A…hhohooh

    [Reply]



  2. blogmenjerit says:

    ala, buat je cerita sejarah macam parameswara menetang blogmenjerit =d
    ———-
    topo: tu citer sejarah + fiksyen + angan2…

    [Reply]



  3. KNizam says:

    cerita anjing dengan bayang2 yang sungguh fames. hehe :)>-

    [Reply]



  4. bantingboy says:

    hehe. cerita faveret cikgu-cikgu. Diorang dah takde modal lain ke nak cite kat budak2??? :-?

    [Reply]



  5. wawa comei says:

    hahahahaha…
    aku gi suke citer kanak2…
    kna dongeng gak ke????
    hmmmmm:-w
    aku suke citer gajah ngan tikus…
    hehehehehe
    cute gajah tu…
    ———-
    topo: citer kanak-kanak pon ok gak.. senang sket aku nak buat… hohoho

    [Reply]



  6. wawa comei says:

    =))
    hahahahahaha
    better citer sultan dulu…
    ok pe…
    ko wat muka dia encem bangat…**==

    [Reply]



  7. nUrULeFA says:

    prosa tradisional: cerita kera dengan buaya :(|)

    sinopsis:
    Seekor kera tinggal di atas pohon kedempung di tepi sungai. Kera itu berkawan baik dengan seekor buaya. Setiap hari kera itu menjatuhkan buah kedempung untuk dimakan oleh buaya itu Kera dan buaya itu berjanji akan menjadi kawan yang setia.Suatu hari, isteri buaya itu menyuruh buaya suruhan memanggil suaminya pulang dengan mengatakan bahawa dirinya sakit. Namun begitu, suaminya enggan pulang kerana telah berjanji dengan kera untuk hidup bersama-sama. Buaya suruhan itu mencari akal dengan menyatakan bahawa ubat untuk mengubati penyakit isterinya itu adalah hati kera. Buaya yang dalam keadaan serba salah itu mengajak kera mengikutnya pulang. Dalam perjalanan buaya menceritakan masalah yang dihadapi oleh isterinya itu. Kera sedar bahawa buaya hendak membunuhnya. Kera pun memberitahu buaya bahawa hatinya tertinggal di atas pohon kedempung. Buaya terpaksa menghantar kera pulang untuk mengambil hatinya. Kera pun menceritakan perihal keldai yang ditipu oleh serigala seperti yang ingin dilakukan oleh buaya. Kera memutuskan persahabatannya dengan buaya. Buaya sangat menyesali perbuatannya sehingga mati kelaparan.

    persoalan???
    *Tidak jujur dalam persahabatan

    *Mengamalkan sikap bantu-membantu

    *Bijak dan cepat bertindak apabila dalam bahaya

    *Mungkir janji

    p/s: inspirasi dr my lil sis yg cbuk wat presentation last 2 weeks!!! :)>-
    ———-
    topo: hoho detail gile… aku ni nk buat animasi simple je..hohoho tema, persoalan,gaya bahasa sume x payah..hohoho

    [Reply]



  8. aman says:

    pak pandir yang paling best.. :d

    [Reply]



  9. abdfatah says:

    cerita che kancil dengan monyet yang makan lada aaaa… punya laa cantik cute lada tu…. pedas punya lada bukan nak hirau dah… nak makan jugak laaa…
    ———-
    topo: hohoho gua pon suka gak citer tu…:(|)

    [Reply]



  10. zamz says:

    cite awang golok besar dgn awang golok kecik :d:d
    ———-
    topo: sesungguhnya aku tak pernah dengar tajuk cerita ini #-o

    [Reply]



  11. payeh says:

    buat la cite sang kancil ngn kerbau ngn buaya..yg melibatkn 3 watak tuh..dimana sang kerbau telah digigit olh buaya..kompom box office ko buat cite ni…he2
    ———-
    topo: hohoho box office gak citer tu.. layan gak..

    [Reply]



  12. oDiN says:

    citer hang tuah la

    baru seronot

    [Reply]



  13. norule says:

    tlg bg sinopsis crt pak pandir..
    ———-
    topo: citer pak pandir ade banyak… nk yg mana satu???

    [Reply]



  14. nurul says:

    suke snow white (er..?) tp kalo melayu citer uhm….puteri gunung ledang + batu belah batu bertangkup ^__^

    :upin02:

    [Reply]



  15. dela88 says:

    sy ske cte batu belah batu bertangkup.hehe
    kura2 dan buaya

    [Reply]



  16. clumsworld says:

    aper lar yang menjadi persoalan sangat tentang anjing dlam citer rakyat tue.. tue kan just contoh jer.. bkan nk sntuh ker nk mkan ker.. buat citer pon jadi salah ker.. harap tuan blogger timbul kan byak lagi topik ilmiah yang byak kta perlu tahu tpi kta x thu.. cthnya JAGA 7 SUNNAH RASULULLAH S.A.W, fadhilat solat sunat, Khasiat Asma Ul Husna, kelibihan berjemaah di masjid,adab-adab dlam Islam, riadah dlam Islam dan byak lagi topik yang beri manfaat kpada kita… Insyaallah.. Harap tuan bloggers cakap tersinggung dngan apa yang ana cakap.. Yang buruk itu dari ana, Yang baik itu dari Allah S.W.T. Assalamualaikum..

    [Reply]



  17. clumsworld says:

    Harap tuan bloggers jgan tersinggung dngan apa yang ana cakap..

    [Reply]



  18. yulagurl says:

    :mail01: urm.. aku kena wat citer rakyat gak ar.. tp kena wat book dlu n then bru apply dlm flash.. Hope bleh bg skit tunjuk ajar yer.. Rase2 nyer nak wat citer ape erk?

    [Reply]



  19. gay says:

    GAY

    [Reply]



  20. rahman says:

    nama pun cerita…….jadi ceritalah
    dengar sja sudah. jangan ikut perasaan yang bodoh…..

    [Reply]



Leave a Reply

cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | Cheap Barcelona football shirts  | Cheap Manchester United football shirts  | Cheap Real Madrid football shirts  | Cheap AC Milan football shirts  | Cheap England football shirts  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | Cheap Barcelona football shirts  | Cheap Manchester United football shirts  | Cheap Real Madrid football shirts  | Cheap AC Milan football shirts  | Cheap England football shirts  |
cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  | cheap football kits  | cheap football shirts  | cheap football tops  |
70-410 exam  | 70-488 dumps  | 70-461 exam  | MB5-705 dumps  | 200-120 exam  | 70-486 dumps  | 70-411 exam  | 70-480 dumps  | 70-346 exam  | 70-462 dumps  | 70-347 exam  | 70-412 dumps  | 70-483 exam  | 70-417 dumps  | MB2-703 exam  | 70-331 dumps  | 220-802 exam  | C4040-252 dumps  | C_TADM51_731 exam  | 1Z0-061 dumps  | 70-487 exam  | 400-101 dumps  | CCD-410 exam  | 100-101 dumps  | MB2-700 exam  | 1Z0-060 dumps  | 70-463 exam  | EX200 dumps  | C4040-250 exam  | 300-115 dumps  | 640-554 exam  | 70-533 dumps  | 70-532 exam  | VCP550 dumps  | 1Z0-803 exam  | 220-801 dumps  | 300-101 exam  | 70-467 dumps  | CISSP exam  | SY0-401 dumps  | MB2-702 exam  | 640-911 dumps  | 74-335 exam  | 700-505 dumps  | 70-414 exam  | 810-401 dumps  | 700-501 exam  | CCA-500 dumps  | N10-005 exam  | 70-243 dumps  | E10-001 exam  | VCP-550 dumps  | 1Z0-062 exam  | 70-466 dumps  | 200-101 exam  | 70-489 dumps  | MB2-701 exam  | 640-864 dumps  | A00-211 exam  | C_TAW12_731 dumps  | 98-364 exam  | M70-201 dumps  | 70-413 exam  | EX0-001 dumps  | HP0-J73 exam  | ICBB dumps  | JN0-102 exam  | M70-301 dumps  | 640-461 exam  | MB6-871 dumps  | C_TFIN52_66 exam  | OG0-093 dumps  | 1Z0-144 exam  | M70-101 dumps  | 350-018 exam  | C_TSCM52_66 dumps  | C_A1FIN_10 exam  | EX300 dumps  | DEV-501 exam  | 70-680 dumps  | C_HANASUP_1 exam  | 312-50v8 dumps  | C2020-702 exam  | MB2-704 dumps  | MB7-701 exam  | SK0-003 dumps  | AWS-SysOps exam  | HP0-S41 dumps  | HP2-B115 exam  | C4040-251 dumps  | 101 exam  | 9L0-422 dumps  | 70-534 exam  | 98-349 dumps  | 70-341 exam  | 300-208 dumps  | 400-051 exam  | 98-365 dumps  | HP5-B04D exam  | PMP dumps  | 642-874 exam  | 70-332 dumps  | PRINCE2 exam  | 1Z0-051 dumps  | 1Z0-052 exam  | 1Z0-053 dumps  | 312-49v8 exam  | 74-343 dumps  | 74-697 exam  | 98-367 dumps  | ICGB exam  | SSCP dumps  | 9L0-012 exam  | 3002 dumps  | 3308 exam  | 3309 dumps  | 6209 exam  | 210-451 dumps  | 300-070 exam  | 300-075 dumps  | 300-085 exam  | 500-260 dumps  | 500-801 exam  | 700-201 dumps  | 700-703 exam  | 700-801 dumps  | 1Y0-201 exam  | 1Y0-301 dumps  | CAS-002 exam  | LX0-103 dumps  | LX0-104 exam  | CWSP-205 dumps  | E10-002 exam  | E20-026 dumps  | E22-258 exam  | ITILF dumps  | HP0-A113 exam  | HP0-D30 dumps  | HP0-S42 exam  | HP2-Z36 dumps  | C2030-284 exam  | C2070-991 dumps  | C2090-560 exam  | C2150-200 dumps  | C2180-410 exam  | C2210-422 dumps  | C4090-971 exam  | P2090-739 dumps  | CTFL_001 exam  | 010-150 dumps  | 101-400 exam  | 74-678 dumps  | 98-368 exam  | MB6-702 dumps  | MB6-703 exam  | NS0-157 dumps  | 1z0-400 exam  | 1z0-414 dumps  | 1z0-429 exam  | 1z0-430 dumps  | 1z0-432 exam  | 250-272 dumps  | ST0-304 exam  | VMCE_V8 dumps  | 1V0-601 exam  | 1V0-605 dumps  | VCAN610 exam  |