topo nak belajar SEO…

Blogging June 22nd, 2008

bagi mereka yang telah lama berjinak dalam dunia blogging ni.. pasti sudah pakar dan tak perlu lagi nak Belajar SEO… tapi bagi blogger yg berusia belum sampai setahun ni, aku perlu Belajar SEO.. untuk memastikan blog aku lebih visible di enjin carian… bukan nya senang nak Belajar SEO… ada yang dah lama dalam bidang ni pon masih lagi mencungap-cungap bila pasal seo ni… tapi tu semua bukan halangan dan alasan.. hohooh aku tetap nak Belajar SEO… apa nak jadi.. jadi la…:-b hohoho

apa itu seo dan kenapa perlu Belajar SEO?

seo adalah singkatan kepada perkataan Bahasa Inggeris iaitu search engine optimization. dimana ia adalah teknik-teknik atau cara yang membuatkan laman web atau blog kita lebih visible di search engine.. cara unruk mendapatkan kedudukan atau ranking tertinggi bagi sesuatu keyword di search engine seperti google dan yahoo… kenapa aku nak Belajar SEO? ini adalah kerana kebanyakan daripada visitor yang datang ke topotato.com berasal dari carian di search engine… sebagai contoh…3 post paling popular dalam blog ni adalah hari bapa, hari guru, dan hari ibu… kesemuanya merupakan post-post yang sangat popular di yahoo dan google.. ini menyebabkan blog aku mendapat ratusan hits stiap hari… ketiga-tiga post berkenaan mendapat high ranking di search engine hanyalah secara kebetulan sahaja.. aku tak buat apa-apa benda yang istimewa pon.. sebab itulah aku nak Belajar SEO untuk memastikan setiap post aku mendapat high ranking di search engine…walaupun blog ni banyak post-post yang mengarut je… hoooho

macam mana nak Belajar SEO?

seperti yang aku tulis tadi… Belajar SEO bukannya senang.. tapi dimana ada kemahuan disitu ada ada jalan kan b-)… segalanya tak mustahil sekiranya ada kemahuan dan rajin sket… hohohoho banyak ebook yang telah diterbitkan hanya untuk newbie-newbie seperti aku ni Belajar SEO… semuanya mempunyai cara penyampaian yang tersendiri yang unik..contohnya ebook teknikSEO dari saudara Norhafidz ni..  kononnya teknikSEO ini mampu meningkat penjualan produk dan servis di Internet, menjana wang adsense mahupun affiliates… tapi bagi aku yang hanya mahu lebih kelihatan di ranking yang tertinggi di search engine, aku rasa ebook ni memang akan menjadi sangat berguna… hohoho harapan untuk aku Belajar SEO bersinar kembali….

dah aku rasa cukuplah aku bercerita pasal nak Belajar SEO..post ini diwujudkan khas untuk masuk contest sempena pelancaran ebook teknik seo.. hohoho bagus contest ni… wujud masa aku semangat nak Belajar SEO..

p/s: ini mungkin post terakhir aku bg bulan Jun ni sebab aku nak pergi kursus esok.. hohoho bukan kursus untuk Belajar SEO atau kursus perkhawinan… kursus pemilihan untuk jadi fasi UTeM. hohoho doakan aku berjaya ye..

16 Responses to “topo nak belajar SEO…”

  1. budakmerah says:

    ku bc ngan penuh minat. tambah la lg pasal seo. huhu! :-w
    ———-
    topo: nanti la… biar ilmu penuh di dada… tunggu… hohohoho

    [Reply]



  2. humbleandmodest says:

    weh..
    aku da berusaha search kt google..
    usaha gagal…

    (:|
    ———-
    topo: aku baru post hati ni… post aku berada di tempat ke 1023.. tgu la nanti aku buat sesuatu.. hohohoho

    [Reply]



  3. taukey says:

    hmm…aku nak gak belajar. tapi nak masuk cabaran tu belum lagi la. hehehehe. byk sangat ilmu kena dipelajari
    ———-
    topo: hohoho saje je nak try nasib…. belaja sambil praktikkan hohohoh

    [Reply]



  4. emme says:

    Gud luck bro… :d/

    [Reply]



  5. blogmenjerit says:

    jangan lupa metatag, kehkeh
    ———-
    topo: dan juga keyword2 yang keji dan seksi.. hohohoho

    [Reply]



  6. Uncle G says:

    salah 1 info yang menarik…. pakcik pon memang minat belajar seo nie…

    [Reply]



  7. angriani says:

    errrmmm…akak dah baca 2 kali dah n3 topo ni masih tak faham SEO…nampak sgt otak akak dah tepu 😮 :p
    ———-
    topo: xpe kak blaja slow2… nanti paham la tu…

    [Reply]



  8. aniely says:

    SEo tuh apa?

    [Reply]



  9. eches says:

    SEO – Search engine optimization, teknik2 nk letak website kita dalam 1st page / top page dalam search engine.

    aku lebih suka Cabaran SEO yg first sbb dia ambik average dari Yahoo, MSN ngan Google. apa2 pn gud luck bro!
    ———-
    topo: ya terima kasih banyak2 eches tolong explain… eches ni agak otai pasal SEO ni…

    [Reply]



  10. bomme says:

    😕 rase topo mst gune wordpress kan, paling senang nak dapat ranking pakai je google sitemap generator dgn all in one seo pack plugin…memang adunan tu dah cukup nak dapat kan ranking…satu lagi cube sembunyikan wordpress version kat meta tag nnt senag kena hack
    ———-
    topo: thanks for the tips… nanti aku cuba buat…

    [Reply]



  11. syuxx says:

    SEO mmg fun kalau kita ada byk masa nak confiq, adjust2, setting2 dalaman & luaran blog kita. huhu.
    :d
    ———-
    topo: ya masa la yg jadi kekangan utama sekarang ni…

    [Reply]



  12. titan says:

    semua wat post pasal seo sekarang. Nampaknya memang terbukti ramai yang nak belajar SEO sekarang yek.:)>-

    [Reply]



  13. zamz says:

    seo pun nak kena belajar ek..
    susah kalau tak tau apa yg aku tak tau nih huhu

    [Reply]



  14. sukiminna says:

    ohhh…lecterur sya ckp wordpress dah dilengkapkan dengan SEO..btul ke?

    [Reply]



Trackbacks

  1. Cabaran WangCyber #9 - Cabaran SEO untuk TeknikSEO.com - Page 9 - WangCyber.com - Komuniti Usahawan Internet Malaysia
  2. topo dah tulis 200 post!!! | topotato.com

Leave a Reply