topo dengan duriannya….

Life June 11th, 2008

klik untuk image lagi besar!!!dah bebrapa hari aku tak menulis kat blog ni… macam dah ketandusan idea je.. tak tau nak tulis apa.. atau mungkin sebab penangan durian yang terlalu banyak aku makan 2-3 hari ni..dan sebab itulah aku rasa aku nak menulis tentang durian… hohoho kepada yang tidak menggemari durian.. teruskan jugalah membaca post ini.. sebab durian adalah buah yang sangat berkhasiat… saya ulang.. durian adalah buah yang berkhasiat….

ok ni adalah fakta nutrisi durian bagi setiap ulas..lebih kurang la…

durian ku berkhasiat... durian dikatakan rendah karbohidrat dan natrium… sumber yang bagus untuk diet.. kaya dengan vitamin B6 manganese,dan juga merupakan sumber vitamin C yang bagus…sumber dari sini..

kepada yang sedang berdiet… makan lah durian nescaya selepas makan durian anda akan tersa panas dan berpeluh-peluh… peluh itukan sihat… hohoho fakta ini hanyalah direka oleh topo… belum terbukti lagi.. tapi agak logik kan… hohooho

durian oh durian

hohoho selain dari memakan secara mentah.. banyak makanan lain yang boleh tercipta dari durian… mungkin suatu hari nanti akan ku ceritakan pasal produk durian pulak…tapi bukan di post ini ya…buah yang diberi gelaran raja buah atau king of fruits ini memang digemari ramai.. terutamanya rakyat Malaysia.. tapi ramai jugak yang membenci buah ni…. durian.. smell like hell… taste like heaven… hohoho akhir kata.. marilah makan buah-buahan tempatan… jom makan durian….banyak khasiat dan kebaikkan..

lebih fakta klik sini… dan di sini…image diambil dari sini…

17 Responses to “topo dengan duriannya….”

  1. keCiL says:

    ku sgt suka durian..wahhh..
    ———-
    topo: ku pon suka juga… cepatnya ko komen…

    [Reply]



  2. kritz says:

    I like durian … but sometimes my lips swell up and my throat starts to itch like hell when I eat them ._.
    ———-
    topo: I never experienced itchy throat before… urmm.. boleh jadi ek kalau makan durian..:-??

    [Reply]



  3. zariel says:

    aku suka durian :)>-

    aku suka lempok :)>-

    aku kureng skit dgn tempoyak :-\”
    ———-
    topo: aku suka durian..
    aku suka lempok…
    aku suka tempoyak.. yeah!!!

    [Reply]



  4. Takirinkuki says:

    :/ interested in reading your blog post , but it seems like i can’t understand what you writing ’cause it’s in malay . T_T
    anyway , I LIKE DURIAN .LOL .
    ———-
    topo: sorry you can’t understand it…

    [Reply]



  5. evidence101 says:

    Hoho..aku tsuka gak makan durian. Kalau wat sambal tempoyak, lagi mengancam..:d
    ———-
    topo: pergh.. sambal tempoyak =p~..memang mengancam…

    [Reply]



  6. nuarx says:

    aku tak tau ape tu lempok. tapi aku suke makan pengat durian. peh. manis tak terkata. Sesuai sebelum nak buat kerja berat. sebab karbohidrat & gula yang kite dpt akan dimetabolize utk tenaga (ATP). Tapi ianya tak sesuai utk orang yang nak tido. Korang akan senang mengalami masalah perut boroi. 😉
    ———-
    topo: hohoho ruginya ko tak tau apa itu lempok….pergh sedap giler..

    [Reply]



  7. zulhassan says:

    Durian bagi aku 5 bijik pun aku boleh balun, tapi kalau durian kampung aku kat batu kurau aku tak boleh sebab power sangat
    :d
    ———-
    topo: hohoho kalo setakat 5 bijik aku tutup mata je makan…:D

    [Reply]



  8. BaseGuardian says:

    Hehehe, durian memang berkhasiat untuk seisi kelorga :-b
    ———-
    topo: ya tepat sekali….:)>-

    [Reply]



  9. humbleandmodest says:

    hoi…

    aku jual durian…!!!
    ———-
    topo: aku xpnah beli durian:D

    [Reply]



  10. i says:

    mat saleh kate durian bau macam stokin busuk. yang penting yum!
    ———-
    topo: mat saleh mana yg ckap camtu?? meh aku sekeh kepale die ohohoho

    [Reply]



  11. miyn says:

    stokin busuk? MANADA!

    cm penah dgr lempok, lama mak x buat..lelaki mmg mkn durian buleh x igt dunia eh…haha..
    ———-
    topo: manada xingat dunia…hohoho

    [Reply]



  12. humbleandmodest says:

    sebab aku xpenah beli la aku jual durian…

    mau beli???

    skilo 5 kupang…

    durian kampong…

    gerenti baek… $-)
    ———-
    topo: durian kg aku pon xtentu aku bleh abiskan… hohoh ko sumbat je la durian tu kt epul…hohoho

    [Reply]



  13. dekan says:

    sket durian…! hik2. sekarang da musim da ek.. x berapa perasan lak. :p
    ———
    topo: hohoho sekarang ni aku tgah puas giler makan durian…

    [Reply]



  14. abdfatah says:

    hohoho… peminat durian raja topotato….

    mintak durian jugak laa bleh? mintak dua tiga dozen aaaaa… pengat durian sedapp woooo….
    ———-
    topo: hohoho musim da nak abis la.. durian pon da tak banyak

    [Reply]



  15. abdfatah says:

    takper durian masih tetap ada kat pasaran di supermarket… durian segera laaa…:d
    ———-
    topo: hohoho aku x makan la durian segera.. xsuka aku…hohoh

    [Reply]



  16. milka says:

    kalo mau jualan durian monthong and durian jenis yg lain.

    suppliernya or bandarnya ada yang tau gak.

    info dunk

    ke mienun@yahoo.com , thanks so many ya….

    [Reply]



  17. emily says:

    x thx very much^^ x
    x u help me so much 4 my task aboud x

    x tc x

    [Reply]



Leave a Reply