hari bapa…

Life May 28th, 2008

Tarikh Hari Bapa 2011

KLIK SINI untuk tarikh hari bapa 2009

rasanya masih terlalu awal untuk tulis pasal hari bapa… tapi setiap hari ramai yang datang ke blog ni dengan keyword hari bapa… jadi untuk tidak menghampakan kalian.. akan ku tulis beberapa perkara tentang hari bapa..hohoho

ok sebelum aku melalut jauh.. tarikh hari bapa… sama macam hari ibu.. tarikhnya berubah setiap tahun dan berlainan bagi setiap negara… mungkin bagi mereka yang menganggap hari bapa patut disambut setiap hari tarikh ni tak penting.. tapi bagi aku tarikh ni sangat penting..

ok tarikh hari bapa bagi setiap negara…bagi tahun 2008 dan tahun2 lain…sila lah buat kira-kira sendiri..

15 June 2008- bersamaan Ahad ketiga dalam bulan Jun bagi negara-negara berikut: Malaysia,Amerika Syarikat, Afrika Selatan, Argentina, Bahamas, Bangladesh, Belanda, Bulgaria, Chile, China, Colombia, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Filipina, Greece, Guyana, Hong Kong, India, Ireland, Jamaica, Jepun, Kanada, Malta, Mauritius, Mexico, Pakistan, Panama, Paraguay, Perancis, Peru, Puerto Rico, Singapura, Slovakia, Sri Lanka, Switzerland, Trinidad dan Tobago, Turki, United Kingdom, Venezuela, Zimbabwe.

5 Disember 2008 - tarikh yang tetap.. bagi Thailand

7 September 2008 – Ahad pertama dalam bulan September bagi negara Australia dan New Zealand

20 Julai 2008 – Ahad ketiga bulan Julai bagi negara Uruguay

19 Mac 2008 – tarikh yang tetap bagi negara Bolivia, Honduras, Itali, Liechtenstein, Portugal, Sepanyol

untuk lebih info tentang tarikh.. sila lawati Pn Wiki…ok oleh sebab masih lama lagi sebelum kita akan menyambut hari bapa iaitu pada 15 Jun.. aku nak kongsikan beberapa barang yang sesuai untuk dijadikan hadiah hari bapa.. so sempat lagi la korang nak kumpulkan duit…

tie hari bapaTie Hari Bapa.. aku rasa kat Malaysia benda ni agak kurang popular.. hadiah sebegini lebig popular di negara-negara barat seperti US.. dimana kalau hari bapa je anak-anak mereka akan bagi tie kt ayah mereka… tulis macam2 ucapan…kat Malaysia rasanya agak jarang kan? tak tau la kalau aku je yang tak tau….tapi rasanya tak salah kalau kita pun bagi ayah kita tie pada hari bapa nanti.. sebagai satu simbol penghargaan…harga dia takde lah melampau sangat… tapi hadiah sebegini memang tak sesuai untuk ayah aku sebab die memang tak pakai tie…aku pun sebenarnya tak suka pakai tie.. rimas aku.. hohoho like father like son hohoho ..gambar diambil dari sini..cartoonstock.com

potret gambar ayah…hohoho bernas gak idea ni… sekarang ni pun ramai yang membuat potret secara online.. contohnya macam di Idham Xpression harga pon agak murah.. ada dalam lebih 2 minggu lagi sebelum hari bapa.. sempat rasanya..nak siapkan benda tu.. tapi kalau nak versi yang lebih funky.. atau nak buat karikatur gambah ayah.. p la tanya kat kartunis ubi… hohohoho dia ada buat perkhidmatan karikatur secara online…

kad hari bapa…hohoho benda yang paling common sekali… amat sesuai bagi mereka mereka yang berada di perantauan… walaupun pun harganya tak seberapa.. tapi yang penting keikhlasan.. atau mungkin korang boleh try pergi ke enveluv.com.. dia menawarkan kad secara percuma.. termasuk penghantarannya sekali… segalanya percuma..dan sempena hari bapa ni enveluv ada menawarkan kad istimewa father’s day – superhero khas untuk bapa2…

dan akhir sekali… hadiah khas untuk anak2 yang bapa mereka merupakan seorg blogger.. hohohoh apa kata korang sponsor domain ngan hosting bapak korg.. hohoho tu boleh jadi hadiah untuk tiap-tiap tahun… hohoho tak payah pening-pening kepala fikir nak beli ape untuk hari bapa.. hohoho so kepada Luqman.. nanti da besar sikit nanti hari bapa ke hari jadi ke.. hari pekerja ke.. bayarkan domain ngan hosting ayah kamu ye.. hohohoho:D

ok.. idea yang last tu memang tak berapa betul sket.. tapi tak salahkan:>ramai ape blogger dikalangan bapa..hohoho ade beberapa minggu sebelum hari bapa..mungkin aku akan update lagi kalau terfikirkan benda yang lebih menarik.. mungkin la…

23 Responses to “hari bapa…”

  1. zaki blogjer says:

    Tak lama lagi aku boleh la sambut hari bapa :d
    ———-
    topo: aku lambat lagi :)>-

    [Reply]



  2. humbleandmodest says:

    ohhohoooo…. :o
    aku terdengar rintihan dari seseorang…
    beliau sebagai penyawit inginkan hadiah tie dari seorang anaknyer…..
    ———-
    topo: hohoho tu sekadar idea gila dari ku.. tapi kan.. mana la tau si penyawit tu boleh gunakan tie tersebut semasa malam graduasi anaknya nanti.. hohoho bleh ke?? :D

    [Reply]



  3. nUrULeFA_ePA says:

    sLmAt ari bApA t0p0~:-\”
    mj0rity sambUt pada waktU yg sama..0wwHhhh~

    yEaHh,every yEar my family sambUt
    ari bApa + ari jadi abAh skALi
    hehehe…15/5 n 16/6~
    untung abah~
    bUt besenya abAh yg bLanja makan???:)>-

    yAh0o…saya di msiA pada masa ini!!!:d/
    ———-
    topo: hohooh aku pun sambut hari bapa sekali ngan bday bapaku… 15 & 13….

    [Reply]



  4. nuarX says:

    salam singgah topo. nice info tentang hari bapa. adakah ko rase kek sesuai untuk hari bapa ? ataupun belanja abah kite makan ikan bakar ? hehehe.

    aku dah add ko nye link. :d salam perkenalan…
    ———-
    topo: aku rasa kek tu cam x sesuai je… hohoho belanja ikan bakar tu cam bes…tapi jangan plak ko blanje tapi bapak ko yang bayar… :>

    [Reply]



  5. humbleandmodest says:

    15 jun adalah hari bapa…
    7 jun euro 2008 bermula……
    mari bersama-sama membesarkan mata diwaktu malam… ~o)

    [Reply]



  6. abdfatah says:

    haaa….? hari bapa laaa pulak… sambut laaa jangan tak sambut… everyday is happy day to papa daddy, ayah, bapak, dad, apa entah lagi nama panggilan untuk bapaaaaaaaaaaa…

    [Reply]



  7. noreen says:

    hadiah apa ye nk bg sempena hari bapa ni?? bg la idea ckit.

    [Reply]



  8. hana says:

    akum… aloo bg la cikit cadangan nak hadiah kan apa kat abah sempena ngan hari bapa ne ek? poning kepala la…:-?
    ———-
    topo: pe kata ko bg kasih sayang…masuk dalam tupperware… hohoho sure bapa kamu terharu….hoho aku pernah buat camtu

    [Reply]



  9. mike says:

    huyo.. x sangke kasih sayang tu leh letak dalam tupperware.. huhuhu..

    [Reply]



  10. samdaddycool says:

    … aku dapat kad daripada Adam Harith.. custom made, dia buat kat sekolah… memang tersentuh hati aku..(aku letak atas meja- bawah alas plastik..)
    ———-
    topo: aku juga akan cuba lakukan benda yg sama nanti.. hohoho

    [Reply]



  11. samdaddycool says:

    buat kad utk bapa ko ke.. tunggu anak ko buat kad, so ko bole letak bawah alas meja?

    [Reply]



  12. ayuni says:

    mak sy nak wat kek..!!!!!!!!

    [Reply]



  13. mimie says:

    hari ibu bpe ari bulan ek…

    [Reply]



  14. ain adilah says:

    :kakros02:selamat hari bapa i love my daddy…….so much…………………..muah………………………………………….

    [Reply]



  15. matahari_ku says:

    Em, mother’s day dah lepas. skrang ni counting utk father’s day pula. Sometimes bila outstation x dpt celebrate on time. But bila habis keja biarpun lambat kitorang mesti celebrate. Even my parents tak tekankan sangat utk appreciate parents’ day but as a children, all of us changed ourselves to celebrate sbagai tanda kami appreciate our parents.

    Cuma sya agak terkilan bcoz my eldest brother and his wife x pernah ucap kata penghargaan mahupun memberi hadiah. Bukan mengharap tetapi sya sangat sedih melihat parents sendiri sangat tak dihargai…..

    [Reply]



  16. cusshy cake says:

    kalo nk bg kad nk wat cam mane…………..
    yelah nk kreatif sikit;……………
    bajet x de………..
    bley bg cadangan x????????????????
    from
    FATYN FAEZAH
    CuSsHy CaKe

    [Reply]



  17. irwan says:

    selamat hari bapa

    [Reply]



  18. nurin says:

    kiter nak hantar kad ni kat abah kiter

    [Reply]



  19. nurin says:


  20. nurin says:

    err..hari bapa 19 hari bualn kan?? :)

    [Reply]



  21. nurin says:

    err..hari bapa 19 hari bulan kan?? :)

    [Reply]



  22. nurin says:

    nape x de org yg reply??? :(

    [Reply]

    damia Reply:

    x yah…

    [Reply]



Leave a Reply