CGYhost = problem…

Blogging, Reviews April 15th, 2008

sekarang ni aku sangat kecewa… just for info… blog baru aku dihostkan kt CGYhost dan aku sangat menyesal ade buat blog kt company ni… walaupun hosting ni bkan aku yang bayar tapi- member aku sponsor.. tapi aku still sangat kecewa.. hari ni baru aku boleh access topotato.com setelah 3 hari dia down.. tapi aku masih blom boleh access cpanel lagi..UPDATE 15 april 5pm: CGY jam balik sekarang ni

asalnya bila member aku cakap dia ade blanja aku hosting ngan domain kat CGY mmg aku dah agak down.. apasal la mamat ni x cerita kat aku dulu sebelom die beli hosting tu.. kalo x memang bangkang abis… tapi bila pk2 balik org dah blanja aku try je la… dan khai pon ade story pasal CGY kt blog die.. die kata company tu dah ok.. so why not kalo aku cuba….

antara problem2 yang aku hadapi dalam proses aku nak memilki hosting kat CGY

  1. dia war2 kan setup dijalankan 24jam selepas pembayaran valid.. tapi aku punya lebih seminggu baru siap setup.. asalnya aku xksah sangat.. aku budget sure lambat sikit sebab aku buat bayaran hari sabtu.. and sabtu tu cuti so aku ingat Isnin nnt baru die setup.. xpela tapi lebih seminggu baru dia setup domain and hosting aku..urgh bodoh…
  2. customer service dia sangat teruk.. aku dah hantar 4 email pda support die tanya kenapa lambat sangat.. dan kat web dia cakap mereka akan bagi respon +-24jam.. tapi.. aku rase dekat 4-5 hari gak la aku tgu respon die…bodoh
  3. kononnya ade customer suport via ym,, dan sentiasa mnunjukkan diri online.. tapi tu sume mnipu.. dia dia online sms plak.. bodoh!!!.. dan sudah tentu la mereka xreply msg aku.. dan aku bernasib baik dapat detect die online.. tu pon pkul 630 petang nak dkat2 maghrib..
  4. bila aku dapat detect support die online aku pon mula bertanyakan soalan.. aku mulakan soalan dengan sopannya.. dia pon menjawab dengan senyuman.. pastu bila aku tanya kenapa aku punya hosting + domain x siap setup lagi dah labih seminggu die cakap kejap ye dia check…dan sekali lagi… bodoh..sekejap die bermaksud xde langsung… lama gak la aku tgu dia respon.. hampa… xde respon langsung pastu…
  5. selepas beberapa hari aku pon dapat pelbagai email kata domain ngan hosting aku da siap setup… hohoho gumbiranya…sebagai seorg newbie mmg aku xtau ape2.. aku try la carik ape-ape tutorial kat CGY.. tpai xde yang membantu.. kali ni bkan CGY yang bodoh.. aku yang bodoh..hohoho xpe la.. setelah explore dgan sngat mendalam dan dpatkan bantuan beberapa otai baru la aku berjaya setup wordpress dlam topotato.com… hohohoho gembiranya aku
  6. tapi tak sampai seminggu topotato.com berada di persada web… server down la plak.. adoi.. bodoh… aku dah start kecewa dan berazam nak tukar hosting lain.. aku nak biar je hosting yang member aku beli kat CGY tu.. sekarang ni aku tengah mencari hosting yang best… shortlist sekarang mercumaya,DataKL,Internet-webhosting.. dan aku masih perlukan pedoman!!!

p/s:actually bukan CGY je yang bodoh.. aku pon bodoh gak sebab nak buat blog guna hosting die.. tapi..da org bagi free aku try je la..

p/s lagi: soalan: ada ape dengan topotato.com???

jawapannya: xde pape… hohohohoho

28 Responses to “CGYhost = problem…”

  1. man pcb says:

    aku ada 2 web host kat cgy, hampehs dot kong dot mai sungguh, kerap down, la ni tabley buat keje nak update web,

    cikgu2 sekolah dah start bising, apa kes la company cibai nih buat keje

    nasihat: cari la hosting lain, war2kan kepada teman2
    ———-
    topo: aku tengah carik hosting lain la ni.. ada ape2 cadangan???

    [Reply]



  2. starline says:

    Dah banyak forum cerita pasal CGY ni.Member aku ade sorang yang hosting kat CGY.Dah la dia buat bisnes internet memang cian betul la customer tak leh nak contact.Cian dia.
    ———-
    topo: pergh… buat bisnes internet.. mmg rugi kaw2 la member ko tu… hohoho ksian dia.. kesian aku gak…

    [Reply]



  3. izzat says:

    haha.. kesian ko.. ak ada baca dulu apa yg si Khai tu tulis kat blog die pasal CGY host. Dah nmpk kredibiliti dorang taraf mana. Ni yg susah kalo cari hosting malaysia based ni. Baek cari yg server kat US.

    Cthnya, internet-webhosting tu. ak penah jadi customer dorang ntuk 1 tahun, mmg support dorang pun bagus, tp via email la. Asal x consider serverfreak? so far uptime 100%, ak baru lebey kurang 3bulan ngan dorang, x penah down blog ak kecuali ada kes dulu x ley access dari sesetengah negara, x silap ak Kanada. tp x sampai 1 jam, prob tu solve. Ak tau pun sebab ak pakai web monitoring, so in case kalo web ak down, ak tau. So far, report yg ak dapat excellent.

    p/s:blog baru ko x dpt ak masuk, down lagi ker?:-?
    ———-
    topo: aku tau pasal keterukkan CGY… tapi member aku beli tanpa rujuk aku dulu.. aku dah redha dah…
    Khai ade buat post pasal CGY.. pastu die ade buat satu lagi post baru terangkan keadaan… aku baru nak percaya sket…hohohoh
    kesimpulannya CGY memang xbleh blah.. tadi die ok sekejap.. pastu down balik sebab tu xbleh bkak blog baru aku tu…:-??

    [Reply]



  4. BaseGuardian says:

    Try company ni. Dah 4 bulan guna takder masalah pun, servis tiptop, kalu ader problem diorang cepat kontak kita utk tolong, newbie mcm aku nih slalu gak ada problem yang dihasilkan sendiri :d3:-o .
    http://billing.netkl.com/aff.php?aff=112
    Ni aku bagi link ada referral id aku, kalu tak keberatan guna la aku gak dapat kamsen
    ———-
    topo: netKL pon still dalam pemerhatian aku…mmg x keberatan pon… ade pape coupon discount x???

    [Reply]



  5. oDiN says:

    bro .. udah2x ler tuh
    my advice

    the best ever yg aku pernah dgr
    exabytes ..
    yes … mahal !
    so ada internet-webhosting .. mahal jugak ?
    sealserver ..
    kesian tengok ko
    aku igt dh ramai bagi komen yang baik ..
    (aku x kn berganjak dari flavert .. hehe )
    ———-
    topo: fwenz.info sgat hebat aku pon xnak berganjak… tapi nak gak ade domain sendri.. sekarang ni aku tgah buat survey+kajian.. b4 aku kuar duit beli hosting…

    [Reply]



  6. Izo says:

    Aku pon salah sorang mangsa CGY. Aritu aku ada buka thread kat WangCyber psl nie. Mmg bengang giler aku. Kawan jugak yang sponsor. Dia cakap web aku tu lmbt coz visitor terlampau ramai. Padahal masa tu dia sponsor VPS(Virtual Private Server) CGY.

    Aku nak buktikan pd kawanku yang memang server CGY menjadi masalah utama. Kebetulan aku ada register satu server untuk blog aku. Register ngan Exabytes. Tu pon setelah buat research dan lihat pandangan ramai kat forum2 hosting dan webmaster. Ramai yg recommend Exabytes.

    Aku angkat satu Exabytes Shared Hosting. Pastu aku letak web aku kat Shared Hosting tu. Aku redirect traffic drpd hosting CGY. Server stabil takde lansung lagging. Aku cakap kat kawan aku…mmg mslh drpd server CGY. Shared Hosting Exabytes vs Virtual Private Server CGY: Lebih laju Shared Hosting Exabytes lagi 😀

    Sekarang aku dah upgrade kepada Semi-D Exabytes untuk menampung web aku yang banyak. Mmg berbaloi dgn harganya (walaupun mahal sket). Customer Support pon bagus. You got what you pay 😉

    Mslh yang anda tulis tu pon aku alami sama jugaklah. Sperti orang bodoh jer tunggu sorang2 kat YM. Sekejap kepala hotak dia.
    ———-
    topo: hohoho kenapa kawan2 suka sponsor kt cgy ek..#-o exabytes memang terulung.. ramai gak rekomen kat aku tgokla nanti macam mana… xde referal link nak soh aku join?? coupon2 discount ke??

    [Reply]



  7. khai says:

    ade banyak aku nampak nama aku “terlibat” kat atas tu.. so sure ko nak tahu ape jawapan aku kan bro? …

    honestly i tell u, jauhilah cgyhost (melainkan diorang betul2 berubah).. tu je aku nak komen.. x leh cakap lebih2… sbb aku belajar dari pengalaman..

    dan kalau orang tanye aku ape hosting yg aku prefer dan sayang sangat, dengan slumber aku akan jawab, Exabytes.. hihihi..

    sorry menyampuk :”>
    ———-
    topo: exabytes memang best… semalam pkul 4 pg customer service die dok melayan aku hohoho:-“

    [Reply]



  8. khai says:

    eh ko dah UTEM ek? kalau ade jumpe mamat nama Zaidie bin Ibrahim, kim salam dia ek.. cakap Khai a.k.a Nizam kim salam.. hehehehe..

    [Reply]



  9. Izo says:

    Ramai orang pandang CGY coz harga dia murah. Pasal tu kawan aku sponsor. Memang harga dai murah pon..tapi kalau service hampeh watper.

    Aku setuju…Exabytes memang best. Aritu aku ada masalah ngan Exabytes. Selalu jer web aku down. Pastu aku email kat dia, tapi masalah tu kerap berlaku. Aku marah betul(mungkin disebabkan dgn pengalaman CGY yg lepas). Aku ugut Exabytes nak tukar hosting baru dan bagitau kat forum customer service diorang tak bagus.

    Aku ingatkan mesti dia reply marah balik kat aku. Rupanya tekaan ku silap. Diorang cool jer minta aku bersabar coz hosting aku dalam pemantauan, kes aku tak pernah dia alami lagi. Beberapa hari pastu, selepas sessi monitor hosting aku, dia cakap google banyak makan resource hosting aku tu. Rupanya baru aku sedar aku ada pasang satu plug-in kat wordpress. Lepas aku buang plugin tu..web aku kembali ok. Rupa2nya silap aku. :”>

    Kesimpulannya: Exabytes Customer Support dia best. Layan aku dari kul 10mlm sampai pagi untuk settlekan mslh.

    [Reply]



  10. BaseGuardian says:

    Ada, masa beli tu kat ruang kupon ke apa tah, tu ko taip (diskaun), tanpa kurungan. Dapat diskaun ikut pakej la.

    [Reply]



  11. syamsulariff.com says:

    aku guna serverfreak..so far so good..best takdehal.. 😀
    ———-
    topo: ko disponsorkan??? ade coupon ke code2 discount ke… hohoh pas2 la sni

    [Reply]



  12. emptyspace says:

    aku pakai godaddy ni beli hosting & domain, lepas bayar tak sampai 1 jam dah settled.. pantas & mantep.. tp masih ade yg lebih bgs dari hosting aku ni..
    ———-
    topo: ak tau godaddy mmg bes.. tp oversea nye ssah sket la pda aku.. hohoo

    [Reply]



  13. Izo says:

    Hosting tu ko ikut website ko ler.. Kalau tumpuan untuk visitor drpd Malaysia baik ambik server dalam negara jer.

    Ko beli hosting ngan syarikat Malaysia, domain beli ngan godaddy. Bleh dapat domain dgn harga yang murah (+guna coupon). Aku wat camtu ler…:p
    ———-
    topo: bkan masalah murah ke x… aku xleh guna oversea nye sbab ssah aku nak buat payment….

    [Reply]



  14. gie says:

    jeng jeng jeng…nak aku komen ke pasal cgy…better tak payah laa… 😀 kang tak silap2,kene buat pengakuan depan org ramai…hahaha..btw,staff yg cam tahi tu dengar2 dh takde..so,staff lain ok…ni aku komen pasal atitude pekerja..lom masuk services…haha…aku dah berpindah ke shinjiru…sofar,lepas je aku buat entri web selow aritu,aku saje borak dengan bos dia…terus dia suh staff dia tukar….hahaha…yg bestnyer,awek cun..baik n ramah…omg..jatuh hati kejap… 😡 now,selagi awek tu kat shinjiru,aku akan tetap langgan bawah shinjiru..aku dah renew domain ngan hosting,walaupun tarikh nak tamat lame lagi…haha… :)>- hidup shinjiru…
    ———-
    topo: hohoho xpyah la komen pasal CGY tu..jap lagi kena bom aku nye blog ni hohoho… aku da beli kt serverfreak so sar support dia memang best tapi xde awek la… cis:-w

    [Reply]



  15. xmindfreakx says:

    heh…cgy is suck….tukar je hosting..owh..aku cadangkan gunakanlah shinjiru.com.my…yer setup sungguh laju…pas clear payment,tak sampai 24 jam dah setup..aku tau pasal aku baru je create blog aku.

    [Reply]



  16. techie says:

    kalau kawan2 nak tahu –
    jgn hosting kat Exabytes
    sebab byk blogger dah berpindah dari exabytes
    jgn hosting kat shinjiru
    sebab server die cam sardin.

    aku tetap pilih CGY
    sebab diorang superman.
    bos die buat semua keje
    tak seperti lain2 company.
    pekerja diorang yg chat.
    ———-
    topo: semoga kekal maju lah web yg ko host kat cgy tu ye,,,

    [Reply]



  17. peco says:

    ekceli blog aku sblom ni pn host di cgy
    berkurun lamanya aku host sana
    sejak down ituuu harii..bulan brape aku x igt
    dgn alasan pindah server ke cyberjaya
    cgy trus menerus down
    aku pn dah naek fedup
    trus cari pree hosting
    utk smentara waktu

    [Reply]



  18. Yesme says:

    Hei kengkawan, mcm2 bende korg membebel kat cnie no. Aku dengan bangganya merupakan salah seorang pelanggan CgyHost yang sangat frustrated.:-w

    Web skool aku di pibgskk.com dah tak dapat masuk macam dah berbulan. Bosannya macam nie, so aku dah survey banyak hosting dan aku tgok da best one is Mercumaya even aku tak dapat pertikaikan Exabytes memang power tapi mahai ma untuk student macam aku.

    Technie, aku tau ko lah org kuat CgyHost tapi kalu dah down slalu apa yg beshnya CgyHost?! Cuba tunjuk kemampuan utk bersaingan dgn host yg len.

    Terima kasih.
    p/s: tak ada rezeki nk buat camne, carilah yang len :):)

    [Reply]



  19. Haikal says:

    salam & selamat sejahtera semua… memang betul CGY tu ada masalah…dulu pn sy ingin melangang hosting kt sana juga sbb pakejnya murah but sy fikir “boleh ke CGY serv hosting & stable selamanya?” .. jadi sy fikir baik saya pilih exabytes.com.my walaupun mahal tapi stable…. Registration Date : 09/10/2005, Package : EBiz Gold Linux
    haikal.com.my, Next Due Date : 09/06/2010, RM397.99 MYR 2 tahun. walau pun mahal tapi puas hati dengan service
    exabytes.:)>-
    ———-
    topo: exabytes terlalu mahal.. xmampu aku.. jap2 RM 397.99 tu bukan utk setahun ke??

    [Reply]



  20. kelabu says:

    membe aku cakap datakl.com ok.ntah ar.yg aku tau CGY ngn Mesra hosting suck..hehe

    [Reply]



  21. man says:

    Cubiex.com pun ok

    [Reply]



  22. compacity says:

    bagi aku, cubiex.com is the best, murah, server hebat:

    Dual Quad Core Harpertown E5410 (8 Core)
    Minimum 6 GB RAM
    Multiple HDD in RAID 1
    100% Jaminan Kepuasan
    99.5 % Server Jaminan Uptime
    99.9 % Network Jaminan Uptime
    LiteSpeed & PHP 5 (dengan Zend)
    Backup setiap jam!

    dan skarang diorang tengah buat promosi 40% off untuk hosting sempena annivesary diorang, jadi jangan la lepaskan peluang, more info:

    http://www.putera.com/tanya/t65143.html

    rase cam wat promosi tuk diorang lak…
    okla,chiow

    [Reply]



  23. Raihana says:

    Hoho..
    Satu lg komen psl CGY..

    Ni aku nk inform kt korng.. CGY tgh buil dia punya data centre sdiri kt CSF IX. Siap buat BGP lg n akn ada AS number sdiri.

    This i got thru their presentation about their iCDN technology for WebTV UiTM.

    Mmg lain dari yg aku dengar psl kompeni ni. Drng sbenarnya byk bisness cuma since hosting ni x untung so drng tak byk dana dialirkan ke arah tu. Tp takpe, as the progress aku tgk on going, insyaAllah CGY akn tambil balik dgn imej baru. Dpt jugak info mengatakan bwh CGY dh rebranded jd CGYNet n their new opis kt Pusat Bandar Putra Permai Seri Kembangan tgh renovate. Siap buat wireless lg kt Equine Park tu n tarik fibre g opis dia.

    Tp ape2 pun, pls la.. sapot kompeni melayu. aku tau ni sbb aku ada buat research on business study so hosting market ni aku study. so conclusion, if got money, local host provider takde masalah. mcm exabytes, internet-webhosting, shinjuru ; smua stable sbb ada good financial support. BUT NO ONE MALAY HOST PROVIDER PROVIDE RELIABLE HOSTING SERVICE SINCE THEY DIDNT HV GOOD FINANCIAL SUPPORT.

    So, pendek crita, since CGY dh ada financial support, bila dia relaunch nti, kita bagi pluang n try back hosting dia. ada sumber jugak kate mcm2 CGY offer after complete infrastructure dia.

    WE WAIT N SEE

    [Reply]



  24. SealServer Network (001779224-T) says:

    Dear sir,

    Salam. We’ve arrived here from the keyword analysis of “sealserver” in Google’s search engine result page (SERP). We’re now doing some market research on collecting feedbacks based on the quality and performances of our services. We’re improving our services and networking in order to provide best stable environment for users.

    Thank you for mentioning in this site’s page. Salam.

    SealServer Network (001779224-T)
    http://www.sealserver.com.my

    [Reply]



Trackbacks

  1. Universiti Teknikal Malaysia Melaka UTEM Part 2
  2. greeny topo at Blogjer is about bloggers
  3. greeny topo??? | my liFe as topO...
  4. buat duit dengan kain batik | topotato.com

Leave a Reply