vista oh vista…ep3:improve your computer speed using usb pendrive..

software January 24th, 2008

hohoho aku dah macam ketagih nak buat post pasal vista… ok buat pertama kalinya aku x kutuk vista..satu feature yg aku dah lama tau dalam vista ni tp aku baru berjaya buat semalam… feature tu adalah ReadyBoost.. ingin menambah kelajuan computer anda?? guna pendrive pon boleh…. ok ReadyBoost punye function ni macam jadikan korg punya pendrive jadi macam RAM la… die jadikan korg punye pendrive sebagai memory cache tambahan aku xtau nak translate cache ni jadi BM.. tp senang cerita cache ni memori yg computer boleh access lg cepat dari yg dalam hard disk..cukup la bab pengenalan…. kalau x cukup kt bawah ak bg byak link… so.. macam mane nak jadikan pendrive bertukar jd RAM?? sebelom aku cerita caranya, inginku ingatkan.. bukan semua pendrive boleh buat bende ni.. hanya mereka yang terpilih sahaja… pendrive aku layak ke??? hohohoho ni criteria pendrive yg layak, dipetik dripda wikipedia

  • The capacity of the removable media must be at least 256 MB (250 after formatting)
  • Devices larger than 4 GB will have only 4 GB used for ReadyBoost
  • The device should have an access time of 1ms or less
  • The device must be capable of 2.5 MB/s read speeds for 4 KB random reads spread uniformly across the entire device and 1.75 MB/s write speeds for 512 KB random writes spread uniformly across the device
  • The device must have at least 235 MB of free space
  • NTFS, FAT16 and FAT32 are supported
  • The initial release of ReadyBoost supports one device
  • The recommended amount of memory to use for Windows ReadyBoost acceleration is one to three times the amount of random access memory (RAM) installed in your computer
  • xpaham sebab bahasa dia tnggi sangat??? xpe2 korg bleh check sndri pendrive korg layak x kt list ni..

    cara2nya adalah seperti berikut..

    1) cucuk pendrive anda kt mana2 usb port yang ada..

    2) pergi ke my computer dan right click pada pendrive anda

    3) click properties dan tkan ReadyBoost apabila properties tu keluar.

    4) apabila skrin anda kelihatan seperti ini, bermakna pendrive anda layak dan bolehlah reserve berapa banyak space yg nk guna untuk sistem speed.

    sekiranya anda ada seribu satu persoalan silalah hantarkan komen atau usya link2 ni:-

    web rasmi windows

    FAQ about ReadBoost (ni otai redadyboost punye blog)

    tempat favourite aku, wikipedia…

5 Responses to “vista oh vista…ep3:improve your computer speed using usb pendrive..”

  1. elliv says:

    tak prasan pulak ada readyboost… thank you for sharing….

    [Reply]



  2. top0 says:

    xde hal la… ko berjaya ke x buat ReadyBoost tu???

    [Reply]



  3. sue says:

    uwaaaaa..sedeynyer… pendrive tak support laks… :((

    [Reply]



Trackbacks

  1. oDiN Weblog » Blog Archive » Windows Vista Ready Boost
  2. dahli lama

Leave a Reply