opEn source

December 19th, 2007 1 Comment   Posted in Reviews, software

recently ak rajen explore open source yg pelbagai jenis…..byak gak yg ak da try… agak menarik la… software yg lbih kurg same dgan sofware yg harge ratus2 bolleh dpat FOC… tp kne pandai carik la… ade gak software sampah yg bkal menjahanamkan komputer…. ni antara open source menarek yg pnah ak gne…. ak just bg review je…. ak x bertanggungjawab sekiranya berlaku sesuatu yg dijangkakan…hohoho tp slame gne ak gne blom pnah ader problem lg………

Mozilla firefox..
browser yg sgat digemari ramai….ak suke browser ni sbab byak plugin@add on yg berguna…lg satu, ianya slamat compare to IE…. pop-up x lg kelihatan….

Blender..
ni 3d modeling software… menarek gak la.. walaupun ssah sket nk master tp ade byak giler tutorial tok blender ni… hasil die pon puas hati kalo ko hbat…hohoho

Audacity..
software ni cam sony sound forge… bleh record, bleh edit dan bleh convert audio… snang gak la nk blaja gne software ni…

GIMP
ni alternatif laen for photoshop… utuk edit gamba etc… features die sume lebih kurg smer ngan adobe photoshop

Open Office…
ok. ni boleh dikatakan rival terdekat tok microsoft office… features die lbih kurg sme je ngan microsoft office… ade word,boleh bwat presentation etc….

VLC
ni utk play video… byak video file yg die support.. n la player yg faymes kt U ak….manarek gak… snag nk gne..

Media Player Classic
ni lg satu media player gak…. byak file yg die support… klo xckup rjen2 la crik codec…

adiEu mY aLma mattEr….

December 14th, 2007 4 Comments   Posted in Life

ak xde idea nk wat post…tp biler ak jmpe pic ni….ak teringat zman mude2.hohohohoho… my alma matter…. x byak bnde yg ak boleh crite psal zman2 perskolahan ak… my skool life is empty… nothing to be proud of…nothing to be told… tp bile ak nmpak gamba ni, kenangan lama mengimbau kembali… hohohoho nilai mangga yg lebih mhal drpd sliper jpon..hohoho setelah ditolak tambah kos die kire2..

mangga=RM 5.00 (seb baek xpakai solex….)
rantai= RM4.30..
sliper jpon…= RM 2.50…..
(kos di atas x dikira mengikut harga pasaran semasa hanya berdasarkan anggaran penulis sahaja )

fenomena di atas sering dpat dilihat ketika berada di surau mahupun di masjid…dgan kter laen kos nk jga sliper jpon 2 lgi mahal dripda sliper 2 sndri…tp ni la kenyataan mser jd knak2 skolah dlu… selain drpda cara ni… ade beberapa cara lg… ctohnya meltakkan sliper kanan di sebelah barat mnakala sliper kri plak di ufuk timur…hohohoho… tp cara ni xdigalakkan sbab berlaku byak kes pemilik x bawak kompas dan terlupa mne barat dan mne timur….lantas berlakulah kes sliper mu sliper ku jua….tu je lah yg ak igat dlam zman skolah ak yg xde pape… adieu my alma matter…..

~~lalala……

December 11th, 2007 3 Comments   Posted in Masterpiece

this is my first post in english…..sorry, my grammar is not with me at the moment because there are plenty of things to be done at my kampung………hohoho when I was reorganizing my file… I found this…..my english assignment during matriculation………hohohoho my first and (the last maybe) poem……………

when I woke up this m0rning,
I feel s0 strange,
it seems that I’ve been forgetting s0mething,
s0mething that are n0t very important,

I saw a blue pen got stuck in my noSe,
h0w did it g0t there?
d0N’t ASk ME

I saw my b0dy being covered with t0nnes oF papers,
each filled with words that i can barely abble t0 read,
w0rds that seems t0 be meaningless t0 me,
wh0 wrote those w0rds?
d0N’t ASk ME

i saw a t0wer oF dicti0naries besides me,
something that I never use bef0re,
each have the thickness that I’ve never imagine,
the use 0f the dicti0naries?
d0N’t ASk ME

when I was trying to enjoy my breakfast,
something came up t0 my mind,
now I remember,
i g0t an unfinished assignment,
what assignment?
d0N’t ASk ME

as was trying to do the assignment,
my brain seems t0 be 0n a vacati0n,
all my ideas were enj0ying the beautiful scenery 0f the beach,
and they neglected me,
luckily a c0uple of ideas help me up and I c0me up with this stupid poem,
the title of this poem?
d0N’t ASk ME

dUnia Baru ep4- 10/12/2007

December 10th, 2007 3 Comments   Posted in Reviews

kt cni ak tnjuk ep 4 part 1….klo nk tgok part 2 smpai part 3…bkak la tv3.com.my…hohoho…. kalo nk tgok tnpa sbarg gangguan, PAUSE la dlu plyer lgu2 pakcik Hussain 2 dlu….

episod ni, darius dpat keje kt kdai buku, tp dwet dlam cash register ilang….RM 483.. utk nk dpat dwet ganti dwet yg ilang tu, darius ngan bini die ugut tajol sbab dorg berjaya mengantoikan tajol klua dating….si opie plak start tension ngan housemate bru die sbab ema ngan sasha wat harta die cam harta awam… tp si opie ni syap je……………….ni bru part 1….. smbung la tgok kt tv3.com.my ye…hohohohohoho

my liFe as topo version 2.0…

December 8th, 2007 No Comments   Posted in Blogging

hohohoho…setelah ak melayari segenap pelusuk blog2… ak berjaya blaja byak tricks psal blogging…. hohoho templte ni asalnye ak curik dripda jackbook.com…try la usya page ni… byak info n tricks psal blogging….yg ak bru try…menukar favicon…hohoho…skrg ni ak dlam usaha nk jdikan template ni ak yg punya….hahaha….so nntikanlah my life as topo version 3.0…. my own template….

bende yg ak terpk nk bwat…dlam usaha menjadikan template ni ak yang punya….
1. nk wat logo 4 this blog…. xkan la ak nk gne logo bunge kt atas 2…(da beberape hari da ak perah buah fikiran ak nk wat logo…blom ade yg menepati citarasa….
2. nk customize blek widget2 yg ade kt blog ni bia serasi ngan template bru….
3. nk mempergiatkan lg promosi 4 this blog….hohoho I figured out lots of things to do….hohohoho
4. nk blaja lgi byak blogging tricks…. hohohoho ni snang sket… maklumat dihujung jari….hohohoho da byak da site2 bguna yg ak da favoritekan…hohohoho

yM vista vS yM 9 vS yM 8……

December 6th, 2007 2 Comments   Posted in Reviews


hohoho pertarungan antara yM…..

yM vista preview…

hohoho beberapa bulan dulu ak ade tnampak video preview psal ym vista…ak rser cm bes je so ak pon daftar la email tok dpat ltest update psal ym ni….smalam ak dpat email from yahoo psal ym vista…. ak dgan teruja nye downlod la menatang ni…tp kekecewaan melanda..ianya hanyalah preview shaja….byk features xde… yg ade im ngan transfer file je….

ym vista preview

kecewa gler ak….nk tuka IMVironment pon xde…pc call,audible ngan photo sharing jauh skali…. ni btol2 preview….ak budget alpha version ke beta ke….tp interface die mmg superb la…lgi stu yg bes kalo chat reramai die bwat tab….tu je features die yg ak suke….conts lg byak drpda pros… so bye yM vista…for now la…. nnt kalo ader version alpha ke beta ke ak install lgi..hohoho

yM 9 beta…

mser ak nk install balek ym…. ak ader terpandang ym9 beta version… cam bes je ak tgok… ak memg suke test2 yg beta version ni… so ak pon downlod dan install la ym9
hohohoho yg ni mmg superb…. interface smart giler…skin bleh tuka2…ader 4-5 skin yg cun…
features die smer je cam ym 8.. bezanya die kemaskan lgi interface… button sume snag nk carik… tp satu je yg ak x suke…

ym9 beta

ym 9 xleh maen pcah2 skrin… sweetIM x capable lgi ngan ym 9 ni… ak da la suke men pcah2 skrin time chat……terpkselah ak kembali ke bntuk asal…. kembali semula ke yM8..

yM 8

disebabkan kelemahan2 yg ak kurg gemar tu la ak kembali ke ym8….hohohhoho snang pkai ym8 ni… ak suke men pecah2 skrin…thanks to cik munie sbab memperknalkan skrin pecah ni….hohoho

ym pecah skrin

hohohoho lg pon ni la version paling stabil… version laen still under construction…..hohohoho hidup ym8…..

====================================================================

sesiape yg berminat nk try ym vista click here
sesiape yg nk try ym 9 click sini
sesiape yg nk ym 8 click sini…(ade ke yg xde ym 8 ni???)
sesiape yg nk maen pcah2 skrin ngan membe die…klik sini..(sweetIM)